To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

annmichelle - Wto 09 Kwi, 2019 16:01

O, "Uchwyconą w światło" przeczytałam po raz trzeci (chyba...) akurat w zeszłym tygodniu (tak mnie "wzięło" po postach w tym temacie :lol: ), więc jestem bardzo na bieżąco. :-) Wątek z początku XIX wieku bardzo mi się spodobał (coś pasującego do klimatu tego forum :wink: ) - byłaby z tego dobra oddzielna powieść.
Wydźwięk końcowy całej powieści też mocny, jeśli pomyśli się skąd "startował" bohater na jej początku.
Ale nie będę zdradzać więcej. :wink:
"Uchwycona w światło" to taka typowa "goddardowska" powieść. :-) Nie w moich top 5, ale na pewno mocna ocena 4 w skali 6. :-) Polecam.

BeeMeR - Pon 15 Kwi, 2019 13:16

Skończyłam po dłuższej przerwie Krakowskie Kłopoty z zabytkami, na które kiedyś zrzędziłam pod kątem stylu ale doceniam treść - podtrzymuję. Do uwag krytycznych dodaję jednak jeszcze błędy rzeczowe w topografii Krakowa jak Wola Gustowska oraz aleja wieszcza Norwida tuż obok Mickiewicza i Słowackiego :zalamka:
Akaterine - Pon 15 Kwi, 2019 18:10

Ania Aga napisał/a:
Nowy tom Lipowa Puzyńskiej jest okropny, jestem zawiedziona.

Jestem dopiero w połowie, ale już się zgadzam :confused3: . Już pomijając dokładne opisy pedofila gwałcącego dziecko (nie doczytałam, to nawet nie była lekka przesada), fabularnie jest średnio, z życiem bohaterów to ona już sama nie wie co robić, a cliffhangery na końcu niemal każdego rozdziału denerwują zamiast trzymać w napięciu.
Doczytam już dla formalności, ale po kolejne części w przyszłości raczej nie sięgnę.
Polećcie jakieś dobre kryminały, dla równowagi ;) .

Agn - Pon 15 Kwi, 2019 21:52

Chmieeeeelaaaaaarz! Seria o Jakubie Mortce. :serce2:
Aragonte - Pon 15 Kwi, 2019 21:55

Po tej "rekomendacji" już wiem, że od Puzyńskiej będę się trzymać z daleka :?

Skończyłam wczoraj "Dni niepoliczone" Goddarda. Nie wiem, czy to aż tak bardzo w typie "Kodu" Dana Browna, ale "Kod" czytałam raz, dawno temu i wydał mi się strasznie wtórny, bo wszystkie te spiskowe teorie już znałam :wink: Tutaj aż do końca nie wiedziałam, czego dotyczy tajemnica. No i zdecydowanie lepiej to jest napisane, IMHO. Podobało mi się pokazanie świata, np. Kornwalii. Bohaterowie są raczej realistyczni niż wyidealizowani. Najwięcej sympatii miałam chyba nie do Nicka, tylko do Basila :wink:
Nie jestem może od razu fanką Goddarda, ale chętnie coś jeszcze przeczytam jego autorstwa.

annmichelle - Pon 15 Kwi, 2019 22:07

Aragonte, cieszę się. :-)
Ciekawe jaką będziesz miała opinię po "Uchwyconej w światło", bo to zupełnie inaczej opowiedziana historia, bardziej "goddardowska". :-)

A ja powtórzyłam sobie właśnie "Bez śladu", "Co kryje mrok" i czytam, niestety nie przetłumaczone na polski, "Never go back" - czyli cała trylogia z Harry'm Barnettem. O dziwo nie irytuje mnie tak jak kilkanaście lat temu. :lol: Chyba się starzeję i lepiej toleruję wiek i przywary tego bohatera. :-P

Trzykrotka - Wto 16 Kwi, 2019 00:07

Akaterine napisał/a:

Chmielarz zdecydowanie. Siostra zapoznała mnie z Wrońskim, serią która dzieje się w dwudziestoleciu międzywojennym - dość parszywy świat opisuje, bo kryzys i wojna nadciąga, ale dobrze się czyta.

Admete - Wto 16 Kwi, 2019 06:29

A z zagranicznych seria z Richardem Jurym - autorka Martha Grimes no i Ian Rankin i jego szkockie kryminały.
Akaterine - Wto 16 Kwi, 2019 06:49

Dzięki, spojrzę :-)
A serie o Jury'm czytałam 5 części, lubię bardzo.

Admete - Wto 16 Kwi, 2019 07:08

Jest jeszcze Konrad Lewandowski i też kryminały osadzone w 20-leciu. Pierwsza część to Magnetyzer.
Aragonte - Wto 16 Kwi, 2019 10:18

Akaterine napisał/a:
Dzięki, spojrzę :-)
A serie o Jury'm czytałam 5 części, lubię bardzo.

O Jurym czytałam wszystkie części, które wyszły po polsku, bardzo je lubię.
W kolejce czekają teraz dwa tomy Grantchester.

Zaczęłam "Uchwyconą w światło" Goddarda i jak na razie stwierdzam, że nie lubię głównego bohatera :twisted:

Admete - Wto 16 Kwi, 2019 11:37

A książki Ann Cleeves znasz?
annmichelle - Wto 16 Kwi, 2019 11:54

Aragonte napisał/a:
Zaczęłam "Uchwyconą w światło" Goddarda i jak na razie stwierdzam, że nie lubię głównego bohatera :twisted:

:lol:
Powiedziałabym - bardzo życiowy, "typowy" facet, prawda? :wink: Ile się słyszy takich historii : mąż w delegacji, itd.
Czytaj dalej, może zmienisz o nim zdanie. :wink:

annmichelle - Wto 16 Kwi, 2019 11:56

Akaterine napisał/a:

Polskie czy zagraniczne?
Jaki okres historyczny Cię interesuje : współczesne czy XX wiek czy jeszcze wcześniej?
Klasyczny kryminał a la Agatha Christie czy raczej thriller albo kryminał psychologiczny?
Bardziej brutalne czy raczej na zasadzie "jest trup" i bez opisywania szczegółów?

:-)

Aragonte - Wto 16 Kwi, 2019 12:08

annmichelle napisał/a:
Powiedziałabym - bardzo życiowy, "typowy" facet, prawda?

Bardzo życiowy (prawie inne "rz" miałam ochotę wpisać :twisted: ). Mnie zniechęciła do niego wzmianka o wcześniejszych romansach. A na taką wielką miłość czy raczej erotyczne zauroczenie na dzień dobry, na pierwszych stronach, nie bardzo się łapię, bo wiem, że to podpucha :wink: no i sama potrzebuję czasu, żeby w coś takiego się zaangażować jako czytelnik.
Tak czy siak na razie wolę bohaterów "Dni niepoliczonych" :-P

annmichelle - Wto 16 Kwi, 2019 12:26

Aragonte napisał/a:
Mnie zniechęciła do niego wzmianka o wcześniejszych romansach. A na taką wielką miłość czy raczej erotyczne zauroczenie na dzień dobry, na pierwszych stronach, nie bardzo się łapię, bo wiem, że to podpucha :wink: no i sama potrzebuję czasu, żeby w coś takiego się zaangażować jako czytelnik.

Pogadamy jak będziesz miała jakieś 200 stron za sobą. :lol:
Napiszę tylko, żeby nie spoilerować - u Goddarda jest tak, że jego gawędziarstwo, wspominanie, opisy - zawsze mają sens. To nie jest "lanie wody" jak u wielu pisarzy.
Miłej lektury i nie musisz pokochać głównego bohatera. :-P
A tak jak już wspomniałam kilka postów wyżej - gdy zobaczysz z jakiego punktu startował, a w jakim będzie na końcu to cała historia nabierze zupełnie innego wymiaru.

Aragonte - Wto 16 Kwi, 2019 12:30

annmichelle napisał/a:
Miłej lektury i nie musisz pokochać głównego bohatera. :-P

Jasne, że nie muszę, to historia musi mnie zaciekawić.
Tutaj węszę tajemnicę związaną z kobieta przypadkowo zabitą przez bohatera :wink:

annmichelle - Wto 16 Kwi, 2019 13:00

Aragonte, nic ode mnie więcej nie wyciągniesz :foch2: , nie psuj sobie zabawy w podpytywanie czy czytaniem ostatniej strony. :wink:
Historia jest na tyle ciekawa i wielowątkowa, że szkoda ją sobie zepsuć przez spoilery (i tak uważam, że opis książki zdradza za wiele, bo opisuje treść prawie połowy książki).

Po prostu - :czyta:

Aragonte - Wto 16 Kwi, 2019 14:03

annmichelle napisał/a:
Aragonte, nic ode mnie więcej nie wyciągniesz :foch2:

Ale ja nie wyciągam, spokojnie :mrgreen: Nie potrzebuję spoilerów w przypadku powieści sensacyjnej.

Agn - Śro 17 Kwi, 2019 21:25

Aragonte napisał/a:
Po tej "rekomendacji" już wiem, że od Puzyńskiej będę się trzymać z daleka :?

.

Ja tez. :?
Mnie Goddard na razie nie podszedl, ale sadze, ze to bardziej z tego powodu, ze mam teraz glowe nabita czym innym i co innego mnie interesuje. Sprobuje jeszcze raz za jakis czas, bo reklame mial tu skuteczna

annmichelle - Czw 18 Kwi, 2019 06:15

Agn napisał/a:
bo reklame mial tu skuteczna

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A mnie wzięło na tyle, że nie poprzestałam na tłumaczeniach niemieckich, ale zamówiłam sobie 3 jego powieści w oryginale (te które nigdy nie były wydane ani po polsku, ani po niemiecku). Poczytałam próbki na amazonie i myślę, że dam radę bez słownika przy boku.
Taki sobie prezent wielkanocny wymyśliłam. :-P :mrgreen:

Admete - Czw 18 Kwi, 2019 06:48

U mnie nietypowo powieść - Dalekie pawilony :) Bo mnie naszło wspomnieniowo - jak byłam nastolatką, to się zachwycałam serialem.
Admete - Sob 20 Kwi, 2019 08:06

A Tokarczuk znów na liście krótkiej Man Booker International Prize:

https://kultura.onet.pl/ksiazki/man-booker-international-prize-2019-olga-tokarczuk-na-krotkiej-liscie-nominowanych/7twt11j

Przy czym raczej drugi raz z rzędu nie dostanie:

https://www.polityka.pl/t...piej-nobel.read

milenaj - Nie 21 Kwi, 2019 17:09

U mnie "Księga Czarownicy" na zmianę z "Ogień i Krew" Martina
Trzykrotka - Nie 21 Kwi, 2019 19:45

Kończę Pana Lodowego Ogrodu i już wiem, że trudno mi będzie się pożegnać.