To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Babylon 5

Admete - Śro 04 Sty, 2012 09:52

A widzisz, to jednak powinnam wrócić do sezonu 5 :)
BeeMeR - Śro 04 Sty, 2012 12:52

Mnie się s5 zaczął podobać od 5x12 :P
Póki co podtrzymuję - jest naprawdę nieźle.

skończyłam 5x18 Upadek Centauri Prime
To wspaniały odcinek - pierwszy w tym sezonie (drugi - jeśli liczyć 5x22) na którym się wzruszyłam (przy pojednaniu Londo z G'Karem, co mi niestety zaraz w następnej scenie zepsuli bodaj najgorszą animacją jaką w tym serialu widziałam :bejsbol: ), a potem nawet spłakałam. Ale ja od początku miałam słabość do Londo, a to wyglądało na pożegnanie postaci.

Myślę że do końca tak będzie, bo potencjał znów jest. Szkoda mi pierwszego pół sezonu. Jak będę kiedyś oglądała ponownie to bardzo zdecydowanie cały wątek Byrona przewinę :P Wszystkie pozostałe wątki są znów wystarczająco interesujące.
Nawet się zastanawiałam, czy gdyby dalej była Ivanowa i gdyby zapewne została nową Komendant B5, to czy byłoby lepiej. Może trochę tak, ale chyba nie zmieniłoby się moje zdanie na temat części zdominowanej przez renegatów, gdy Sheridan, Delenn i reszta "starych" grała same "ogony" - bo było ich wtedy zdecydowanie za mało, a niektórych postaci prawie w ogóle nie było - jak Lenniera czy Vira..

BeeMeR - Śro 04 Sty, 2012 15:23

i jeszcze kilka fotek:

Rozbroił mnie ten laptop Lenniera :lol:

Admete - Śro 04 Sty, 2012 18:17

Myslę, że gdyby Marcus został i Ivanova to byłoby dużo lepiej. To teraz możesz obejrzeć jeszcze raz odcinek 22 serii 5 :) Pozegnanie G'Kara też mnei zawsze wzruszało.
BeeMeR - Śro 04 Sty, 2012 18:40

Admete napisał/a:
Myslę, że gdyby Marcus został i Ivanova to byłoby dużo lepiej.
Tak, ale z drugiej strony gdyby Marcus został, a Ivanowa odeszła to jego postać by sporo straciła: ten idealizm, miłość, która czyni go właśnie Marcusem, czyż nie? ;)
A 5x22 obejrzę jeszcze raz, niewątpliwie (albo nie raz ;) )

Admete - Śro 04 Sty, 2012 18:54

A gdyby tak oboje zostalii? Ech, wiem, to niemożliwe w świecie Straczyńskiego ;) Za dużo słodkości by było. 5x22 trzeba oglądać za każdym razem, gdy się ma na to ochotę ;)
BeeMeR - Śro 04 Sty, 2012 19:47

Admete napisał/a:
, to niemożliwe w świecie Straczyńskiego ;)
i ja się z nim w gruncie rzeczy zgadzam, że to bardzo pasuje do postaci, ale też bym się nie obraziła widząc oboje w s5.
BeeMeR - Czw 05 Sty, 2012 16:14

No to skończyłam serial, ech. *ociera łezkę*
Pożegnania trwały ze trzy odcinki - długaśne, ckliwe i ładne - jak przy Szarej Przystani ;)

To kto ogląda ze mną pozostałe filmy B5? :mrgreen:
Zaczęłam właśnie Thirdspace - umiejscowiony tuż po 4x06 - i jakbym kolejny odcinek oglądała: Ivanowa, Sheridan, Delenn, Vir, Lyta - zobaczymy kto jeszcze... :mysle:

Admete - Czw 05 Sty, 2012 16:23

To teraz chyba sie z nami zgodzisz, że ten serial jest jednak dośc wyjatkowy na tle innych produkcji, satrych i nowych? Musze w końcu obejrzec te filmy.
BeeMeR - Czw 05 Sty, 2012 16:25

Oglądaj ze mną :kwiatek: *ślicznie prosi*
Przynajmniej pokonwersujemy sobie na ten temat :mrgreen:
Aragonte - a Ty? Widziałaś filmy? :mysle:

Admete - Czw 05 Sty, 2012 16:26

Nie wiem, czy znajde czas. Może dzis bym cos wieczorem obejrzała. Ja to cokolwiek oglądam dopiero w piątek i sobotę wieczorem.
Aragonte - Czw 05 Sty, 2012 16:30

BeeMeR napisał/a:
Oglądaj ze mną :kwiatek: *ślicznie prosi*
Przynajmniej pokonwersujemy sobie na ten temat :mrgreen:
Aragonte - a Ty? Widziałaś filmy? :mysle:

Wszystkich nie, na pewno In the Beginng i chyba Legend of the Rangers, a może coś jeszcze, ale jakoś mi w głowie nie utkwiło.
Musiałabym włączyć i przypomnieć sobie :wink:

BeeMeR - Czw 05 Sty, 2012 16:31

Ja Thirdspace kończyć będę też w piątek - bo zaraz Młody się obudzi, a jutro nie ma szans z wiadomych względów ;)
BeeMeR - Czw 05 Sty, 2012 16:41

Jak najbardziej się zgadzam, że serial jest wyjątkowy - przede wszystkim to prawdziwa "space opera", bardzo spójna, od początku do końca, a nawet po zakończeniu ;) - a nie wszystkim serialom jest to dane :P Ciekawy temat, przed/w trakcie/po wojnie, postaci są ciekawe, bardzo ładnie skontrastowane, pełne zalet, wad i normalnych ludzkich słabości ;)

Jest też dla mnie zagadką, że uznany jest za najlepszy, skoro tak naprawdę to tylko w połowie jest świetny (IMHO od końcówki drugiego sezonu do końca czwartego i druga część piątego, tj. wychodzi jak w pysk dwa i pół :P ), w drugiej połowie jest "tylko" dobry, taki se, lub nawet chwilami kiepskawy. Szczerze mówiąc ten fenomen mnie najbardziej fascynuje :mrgreen:

Admete - Czw 05 Sty, 2012 21:02

Dla mnie jest najlepszy :) Nie ma znaczenia, że piąta seria, jest jaka jest. Pierwszego sezonu nie uznaje za słaby. Jest prologiem. Żaden serial nie jest idealny w całości. Żaden inny nie ma w takicm stopniu rozwiniętych elementów, które wymieniłaś :) Niestety większośc seriali sf, to zwykłe przygodówki.
Deanariell - Sob 07 Sty, 2012 02:26

BeeMeR napisał/a:
Szczerze mówiąc ten fenomen mnie najbardziej fascynuje

Nie tylko Ciebie, Basiu, nie tylko Ciebie. ;) I to również czyni go wyjątkowym/kultowym - jak mawiają najwytrwalsi fani. :mrgreen:

I tak oto Basia dołączyła do grona babylonistów. :oklaski: :hug_grupowy:

Anonymous - Sob 07 Sty, 2012 17:01

Kiedys sie tutaj zjawie i bede aktywnie straszyc

*odgraza sie Aine

BeeMeR - Sob 07 Sty, 2012 17:47

Aine napisał/a:
Kiedys sie tutaj zjawie i bede aktywnie straszyc
Mam nadzieję że tego doczekam :mrgreen:

ps. wiele innych seriali nie jest zapewne nawet w połowie tak dobra ;)

Deanariell - Sob 07 Sty, 2012 22:06

Basiu - cytowałaś Aine, a wpisało Ci mnie. ;)
BeeMeR - Pon 09 Sty, 2012 13:50

Thirdspace (1998)
Trójprzestrzeń li też Trzecia przestrzeń, bo oczywiście istnieje już przestrzeń kosmiczna i hiperprzestrzeń ;)
Rzecz się dzieje na stacji Babylon 5 tudzież w przestrzeni nieopodal, gdzie znaleziony zostaje starożytny olbrzymi artefakt, noszący znaki Vorlońskie.

Film się ogląda jak podwójny odcinek B5, mógłby spokojnie znajdować się w sezonie 4 gdziekolwiek :P To po prostu nowa, inna przygoda, a ta sama stacja i ludzie oraz Obcy w niej. Tylko jedna scena wydała mi się niepotrzebna i na siłę (Lyta i Zack w windzie)- a potem doczytałam, że ona właśnie została dokręcona po skończeniu zdjęć, bo film zdawał się o kilka minut za krótki :roll: .

Admete - Pon 09 Sty, 2012 13:51

Ja muszę to w końcu obejrzeć.
BeeMeR - Pon 09 Sty, 2012 13:55

musisz - nie musisz - możesz ;)
mnie się podobało - ale też nie spodziewałam się cudów, tylko sympatycznego filmu - i tak też było :mrgreen:

Admete - Pon 09 Sty, 2012 19:16

Teraz mnie bolly ciągnie :wink:
BeeMeR - Pon 09 Sty, 2012 19:36

Admete napisał/a:
Teraz mnie bolly ciągnie :wink:
Mnie też, ale jak zostawię świat B5 to nie wiem czy wrócę, więc wolę na fali obejrzeć co mam - w końcu to nie tak dużo w porównaniu z już obejrzanymi odcinkami :P
Admete - Pon 09 Sty, 2012 19:49

Ja tam ciagle wracam, więc nie ma problemu ;)