To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

praedzio - Śro 02 Maj, 2012 14:39

Na Zamek wybieram się na pewno. A o Kile myślę. ;) Czekam, aż gdzieś pojawi się dokładna rozpiska, co gdzie i kiedy (i dlaczego tak drogo) ;)
Anonymous - Śro 02 Maj, 2012 18:13

Niezbadane sa wyroki boskie... :paddotylu:
praedzio - Czw 03 Maj, 2012 10:38

Mike McGoldrick na żywo:

Ridee/Paperbird

:serce2:

Aragonte - Czw 03 Maj, 2012 11:26

Ooo, jeden z moich ulubionych kawałków z płyty Fused :D

U mnie dzisiaj leci Flook "Haven" :wink:

praedzio - Czw 03 Maj, 2012 12:52

A ja tymczasem słucham "Bretonstone". ;)
Aragonte - Czw 03 Maj, 2012 18:41

No proszę, jaką fajną staroć (moja piękna młodość, chlip-chlip, i pamiętny list do Open Folk :mrgreen: ) wygrzebałaś :mrgreen:
Aragonte - Pią 04 Maj, 2012 12:03

Dalej Lunasuję - dzisiaj leci płyta "Merry Sisters of Fate" (o ile kojarzę, pierwsza z udziałem Cilliana :wink: ).
praedzio - Pią 04 Maj, 2012 20:23

Mój zasób muzyki bretońskiej wzbogacił się o płytę Riboul formacji Carré Manchot. ;)

Z tej płyty kawałek: Tour

Dorwałam również płytę Cilliana Vallely'ego i Kevina Crawforda On Common Ground.
Z tej płyty najbardziej przypadł mi do gustu kawałek: The Birds

Aragonte - Pią 04 Maj, 2012 20:39

praedzio napisał/a:
Dorwałam również płytę Cilliana Vallely'ego i Kevina Crawforda On Common Ground.
Z tej płyty najbardziej przypadł mi do gustu kawałek: The Birds

Będę się uśmiechać :wink:
Coś moja faza na folk dalej trwa...

praedzio - Nie 06 Maj, 2012 11:16

Nie wiem, czy to przez wczorajszy księżyc (pełnię tak jakby mamy) czy przez ogólnie skrzeczącą rzeczywistość mam w sobie jakieś wewnętrzne rozedrganie nie pozwalające się na niczym skupić, więc ukojenia szukam w muzyce. I to muzyce nie byle jakiej. Jakiś czas temu pisałam i prezentowałam dokonania bretońskiego kompozytora Alana Simona, który stworzył coś na kształt rock-opery tematycznie krążącej wokół legend arturiańskich. Owocem tego m.in. były trzy składanki pod tyt. Excalibur I, Excalibur II, Excalibur III, a ponadto kolejna pt. Anne de Bretagne. Zdobycie wszystkich tych składanek (a jeszcze fajniej by było zdobyć DVD) niestety jest ponad moje siły, ale udało mi się coś innego. ;) Jedną z gwiazd zaproszonych przez Simona do nagrania muzyki do wymienionych spektakli był zespół Fairport Convention. O nim już pisałam i pewnie jeszcze będę pisać nieraz - w końcu grają ponad czterdzieści lat i jest trochę tego do przesłuchania, a co za tym idzie do prezentowania. ;)

Dziś na tapecie płyta FC pt. Fame and glory, na której zespół zawarł wszystkie swoje kawałki rozproszone na Excaliburowych albumach.

The Gest of Gauvin
Behind the Darkness
Lugh

praedzio - Nie 06 Maj, 2012 22:56

Pod Wikipediowym linkiem jest opisana z grubsza fabuła Excalibura w trzech częściach: http://en.wikipedia.org/w...ur_(rock_opera)

Ciekawa jestem tych powieści. :mysle:

Ania Aga - Nie 06 Maj, 2012 23:22

praedzio napisał/a:
Behind the Darkness

Dobrze się tego słucha.

Aragonte - Nie 06 Maj, 2012 23:44

praedzio napisał/a:
Pod Wikipediowym linkiem jest opisana z grubsza fabuła Excalibura w trzech częściach: http://en.wikipedia.org/w...ur_(rock_opera)

Ciekawa jestem tych powieści. :mysle:

Zerknęłam na Amazon - chyba są, chociaż nie wiem, czy wszystkie. Jakieś DVD też mi w oczy wpadło, ale wysyłka z Francji, więc musiałabym poprosić o współpracę kumpelę, która zna francuski.

praedzio - Śro 16 Maj, 2012 13:56

Aine - i jak? Byłaś wczoraj na koncercie Lunasy, czy nie dałaś rady?
Anonymous - Śro 16 Maj, 2012 18:36

Bylam i bylo cudownie. Jeszcze nie przetrawilam sobie doznan...
Fingin zdecydowanie zyje (chociaz wydaje mi sie, ze w lekko starawej wersji). Tylko w brode sobie pluje, ze jestem totalna sierota i wolek zbozowy w jednym. Zapomnialam z pracy wziac torebke - a tam mialam wszystko: aparat, komorki (nawet na angielskim swiecilam oczami, bo nie mialam ani ksiazki, ani zeszytow...).
Za pozno sie zorientowalam i nie moglam juz pojechac przed koncertem... :frustracja:

Aragonte - Śro 16 Maj, 2012 20:13

Ale miałaś fajnie! Schnę z zazdrości :-P
A co do Cilliana, to on najlepiej wyglądał na zdjęciach tak sprzed 10 lat :wink:

BTW, Aine, możesz chyba już sobie zmienić tytuł, przecież niczyją śmiercią nie straszę :wink:

praedzio - Śro 16 Maj, 2012 23:12

Qrczę!! No, to gratulejszyn i czekamy z powodu braku dokumentacji fotograficznej (nie przejmuj się tak, każdemu się mogło zdarzyć, a pewnie jeszcze będzie okazja, żeby na koncert wpaść jeszcze raz) na jakieś słowo pisane upamiętniające tak ważkie w Twym życiu wydarzenie muzyczne. ;) :banan_Bablu:

Dla żuczków, co to na razie mogą sobie tylko pomarzyć o zobaczeniu chłopaków na żywo taka wiązanka: Merry Sisters of Fate/ Chapel Bell/Paddy Ryans Dream/Bucks of Oranmore

Anonymous - Czw 17 Maj, 2012 00:48

Co ja moge napisac - bylo cudownie, magicznie, swistoklikowo. Naladowalam baterie.
Panowie szalenie mili i dali czadu. Ja nie znam Lunasy zbyt dobrze, ale to naprawde swietna kapela !! :)

Aragonte - Czw 17 Maj, 2012 01:02

No ba! Nie bez powodu planuję zebrać wszystkie ich płyty :)
praedzio - Czw 17 Maj, 2012 07:59

AineNiRigani napisał/a:
Co ja moge napisac - bylo cudownie, magicznie, swistoklikowo. Naladowalam baterie.

Dobra, dobra - nie wykpisz się tak lakonicznym stwierdzeniem!! :bejsbol: Zlituj się nad siostrami na głodzie... :serce:

praedzio - Czw 24 Maj, 2012 19:26

Chłopaki z Gaelic Storm na ogół się wygłupiają w swoich kawałkach - ale raz na jakiś czas znajdzie się taka piosenka, która chwyta za serce... i nie puszcza.

Heart of the Ocean

:serce:

Aragonte - Pią 25 Maj, 2012 17:32

Hyhy - nie wiedziałam, że wczoraj zrobiłaś wpis o Gaelic Storm, a tymczasem ja sobie dzisiaj ich znowu słucham, naprzemiennie z bretonami :wink:
praedzio - Pią 25 Maj, 2012 22:39

:mrgreen: Nie ma to jak myśleć o tym samym. ;)
praedzio - Sob 26 Maj, 2012 22:49

Takie tam różności - do tańca i słuchańca:

Cait Agus Sean (znana też pod mianem: Kate Crossan) - Fire on the Hearth
The House Band - Pharoah
Moving Hearts - Hiroshima Nagasaki Russian Roulette

Aragonte - Sob 26 Maj, 2012 22:51

A u mnie pół dnia leciała płyta Lunasy La Nua :)