To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Trzykrotka - Śro 18 Maj, 2022 11:05

O tak, jedno wielkie bagienko...
Aragonte - Śro 18 Maj, 2022 11:41

Bagienko tak, ale sytuacja mnie ubawiła trochę :wink:

Doceniam fakt, że nie ma dramatoz, tylko normalne ludzkie konflikty, draństwa i marzenia.

Trzykrotka - Śro 18 Maj, 2022 12:24

Sprawdziłam to wystąpienie managera odnośnie najlepszego gracza i konieczności pozbycia się go, ale to bez sensu, za mało siedzę w szczegółach zasad gry, żeby się w tym połapać. Generalnie na minus zapisano graczowi podatność na upał, podczas, gdy najważniejsze rozgrywki odbywają się latem, oraz paskudny charakter dezintegrujący drużynę. To akurat jest jasne.
Pierwszy zarzut techniczny był taki, że mimo, że Dong Gyu ma bardzo dobrą BA, batting average (za Wikipedią: Batting average – statystyka w baseballu, softballu i krykiecie. W rozgrywkach baseballowych średnią uderzeń pałkarza liczy się poprzez stosunek liczby uderzeń do liczby pojawienia się na pałce; w krykiecie zaś poprzez stosunek liczby runów zdobytych przez batsmana do liczby jego wyeliminowań. ) to ma bardzo mało uderzeń wysoko punktowanych. W grze wygląda to tak, że pałkarz staje na pozycji i odbija piłkę zdobywając punkty - im dalej, wyżej uderzy, tym więcej ma czasu żeby obiec bazy (czyli zrobić home run), oraz tym więcej punktów dla drużyny zdobywa. Drużyna przeciwna przeszkadza w sposób niekontaktowy: jej zawodnicy starają się złapać odbitą piłkę i tym samym wyeliminować pałkarza. Im dłużej utrzymuje się przy kiju, tym wyższą ma BA, tę średnią. Dong Gyu gra bardziej na użytek swoich rekordów niż dla dobra zespołu.
Może się to wiązać z tym, że - punktuje to manager jako drugi zarzut techniczny - ma słabe uderzenie, nie jest "zbijakiem" (slugger). Nie posyła piłki mocno, wysoko, w trybuny - takie uderzenia są najwyżej punktowane. Kierownictwo zdecydowało o podniesieniu bandy do 7 metrów, a przez to skuteczność Dong Gyu znacznie spadnie. Ergo: lepiej sprzedać go drużynie, która ma inny stadion i gra w "jesiennym" rytmie.
Aragonte :kwiatek: może się w tym połapiesz, na YT są filmiki z home runs i podobnymi terminami - można obejrzeć, jak to wygląda na boisku. Resztę dziewczyn przepraszam za spamowanie :kwiatek:

Aragonte - Śro 18 Maj, 2022 16:55

Pamiętam te wysoko i daleko posyłane piłki - tylko takie uderzenie umożliwiało home run, czyli obiegnięcie wszystkich baz, jak zrozumiałam, bo dawało więcej czasu, tak? :mysle:
To o upale wyłapałam - pamiętam też, jak lata w Korei są piekielnie gorące - nic dziwnego, że nie każdemu chciało się wtedy biegać :-P
Ale widzę, że ogólny sens do mnie dotarł, mimo mej kompletnej nieznajomości baseballa plus słabej znajomości angielskiego.
Filmiki sobie obejrzę, dzięki :kwiatek: Czyli krykiet ma podobne zasady do baseballa?

Zaraz nas dziewczyny pogonią do sportowego :wink:

Admete - Śro 18 Maj, 2022 20:16

A gadajcie, ile chcecie :) U mnie zastój, bo na bieżąco oglądam tylko My Liberation Diary i tak na razie zostanie. Resztę obejrzę w lipcu.
Aragonte - Śro 18 Maj, 2022 20:43

Tkwię w robocie, więc ani gadania, ani oglądania :-|
BeeMeR - Śro 18 Maj, 2022 21:53

Tu przecież każdy temat dozwolony, a już w związku z dramami bez dwóch zdań :mrgreen:
Trzykrotka - Śro 18 Maj, 2022 22:08

To, w co oni tu grają to klasyczna odmiana, bo jest jeszcze baseball amerykański, a tam są chyba trochę inne zasady. Ale na tamtym się nie znam.
Tak, te wysokie piłki posyłane poza bandę są liczone po 4 punkty i zawsze jest przy nich wielki aplauz, bo niełatwo jest taką osiągnąć. Piłka, która upadnie w obrębie stadionu to 1 punkt, a złapanie piłki zanim upadnie przez lapacza drużyny przeciwnej to zdjęcie pałkarza i wejście następnego. Acha - w drużynach ligowych gra "legia cudzoziemska," przeważnie dobrzy gracze grają w kilku drużynach i kilku ligach :kwiatek:

Dziś obejrzałam sobie 4 odcinek The Sound If Magic. Jest tam coraz smutniej i smutniej. Kiełkujące uczucie zostaje zderzone z brutalną prozą życia, że on bogaty i lepszego sortu, ona - biedota odciągająca go tylko od nauki. I ohydny, paskudny motyw ojca, który wraca do córek - nastolatki i dziecka - na jedną noc, żeby je okraść i uciec. I wytłumaczyć, przez telefon, lejąc rzewne łzy, że powinny go zrozumieć. Zabić to mało :bejsbol: Kiedy jeszcze okazuje się, ze nawet magik może być czarnym charakterem... To już trzeba doogladac 2 pozostałe odcinki, żeby nie zostać z deprechą i smutkiem.

Loana - Czw 19 Maj, 2022 12:15

Gadajcie, gadajcie, bo mam zastój też z powodu pracy znowu :(

Trzykrotka napisał/a:
Dziś obejrzałam sobie 4 odcinek The Sound If Magic. Jest tam coraz smutniej i smutniej. (...) Kiedy jeszcze okazuje się, ze nawet magik może być czarnym charakterem... To już trzeba doogladac 2 pozostałe odcinki, żeby nie zostać z deprechą i smutkiem.

Ło raju, aż tak ciężko jest? Daj znać, czy Ji Chang Wookie jest czarnym charakterem do końca, bo jak tak to nie oglądam tego :P

BeeMeR - Czw 19 Maj, 2022 12:31

Ja nie mam o czym, bo nie oglądam niczego nowego a ileż mogę wciąż o tym samym: że Ryu z Rising Sun to pacan i chwilami ma nieco szowinistyczne męskie podejście do życia ale jest bardzo prawdopodobny przez typowo facecie zamiłowanie do droczenia się z dziewczyną /narzeczoną i go mimo wad lubię :serce: a Mayumi nawet bardziej, chociaż też daleka jest od doskonałości bo uparta jak osioł :wink:
Trzykrotka - Czw 19 Maj, 2022 12:41

Loana napisał/a:

Ło raju, aż tak ciężko jest? Daj znać, czy Ji Chang Wookie jest czarnym charakterem do końca, bo jak tak to nie oglądam tego :P

Podejrzewam, że jednak postać JCW nie będzie zła. Ale ci rodzice - nic tylko wybatożyć. Nie dość, że zwalili odpowiedzialność za opiekę nad małą siostrą na niewiele większą siostrę, że dziewczynę nachodzą zbiry, u których tatuś ma jakiś dług, to jeszcze ten popapraniec zjawił się w ich nędznym domku siejąc swój czar, żeby zniknąć na drugi dzień z pieniędzmi na czynsz i jedzenie, które udało się zdobyć nastolatce. Nóż się w kieszeni otwiera.

Admete - Czw 19 Maj, 2022 22:09

Obejrzałam na Netflixie Cyber Hell - dokument o przestępstwach seksualnych na Telegramie. Biedne dziewczyny i kobiety. Dobrze, że złapali tych drani.
Trzykrotka - Czw 19 Maj, 2022 22:44

Jaki tytuł? :kwiatek:
Skończyłam The Sound of Magic, ostatnie dwa odcinki już głównie po to by doczekać się czegoś pozytywnego. A chodziło w dramie o sprzeciw wobec powszechnej unifikacji, o domaganie się prawa do bycia innym i realizowania w życiu własnych planów, nie rodzicielskich. Po drodze była cała masa negatywnych emocji i irytujących wątków, z idiotycznym śledztwem policyjnym. To już kolejna drama, w której wskazuje się podejrzanego metodą "na kogo wypadnie na tego bęc" i to jemu każe się udowadniać, ze jest niewinny, zamiast wyszukać dowody jego winy. Magik jest postacią pozytywną, wszystko konczy się dobrze, ale wiele radości z oglądania nie ma, poza tą oczywistą, jaką jest patrzenie na Chang Woka.

Admete - Pią 20 Maj, 2022 06:07

Cyber Hell, smartfon zmienił mi wczoraj literę.
Trzykrotka - Pią 20 Maj, 2022 09:29

Dzięki :kwiatek: Wszędzie piszą, że ten Telegram to straszny ściek.
Ja na razie z dokumentów wrociłam do Chef's Table i miałam odcinek o gotującej genialnie mniszce koreańskiej :serce2: Pani z ogoloną głową, mieszkająca w przepięknym miejscu, gotuje tzw "świątynne jedzenie."
Od dziś wrócę sobie do Hot Stove League i chyba poczekam z Our Blues na Netflixa.

Loana - Pią 20 Maj, 2022 11:12

Co to jest Telegram??

Trzykrotka napisał/a:
Skończyłam The Sound of Magic, ostatnie dwa odcinki już głównie po to by doczekać się czegoś pozytywnego. (...) wszystko konczy się dobrze, ale wiele radości z oglądania nie ma, poza tą oczywistą, jaką jest patrzenie na Chang Woka.

Buu, szkoda, że taka smutna drama to jest. Może się kiedyś do niej zabiorę, ale chyba będe musiała wcześniej doczytać czego się spodziewać i się nie dobijać tak.

Na mydramalist jest garść rekomendacji lankornowych z "duchami" https://mydramalist.com/article/soju-s-lakorn-recommendations-by-tag-ghost nawet jest jeden lankorn, który "oglądałam" z Bemerką jej zdjęciami :P

Śmiałam się wczoraj, że dziwnymi ścieżkami idą czasami moje wybory. Kilka dni temu Trzykrotka wrzuciła dla mnie link (dziękuję!) do filmiku z dramy "Hot Stone League" z moją ulubioną ParkEunBin, obejrzałam sobie ten przegląd scen, zachwyciłam znowu - a Youtube mi zaraz podpowiedział inne filmiki z ParkEunBin. I tak obejrzałam sobie kilka wyrywków z dramy "Age of Youth" - głównie z drugiego sezonu. I to były filmiki na jakimś kanale producenta chyba, dość, że były ładnej jakości z napisami po angielsku - ale genialnymi napisami, bo jakiś fan je chyba robił :P Tzn oprócz tego, że było to tłumaczenie dialogów to pojawiały się napisy komentujące zachowanie bohaterów z punktu widzenia fana :P Tym sposobem obejrzałam kilkanaście scen z ParkEunBin z jej przyjacielem z dramy. Stwierdziłam, że chcę się dowiedzieć, jaka była ich historia,bo spodobali mi się jako para - i doczytałam sobie w komentarzach i opisach wszystkie spojlery. Ale przy okazji zaciekawiło mnie, co się działo dalej po jednej ze scen z 10 odcinka - i wieczorem przed snem przypomniało mi się to i włączyłam sobie Netflixa z odcinkiem wcześniej - i jakoś tak obejrzałam z przewijaniem 4 odcinki :P Drama mnie w sumie zaciekawiła i pozostałe historie też, ale pewnie nie obejrzę całości, bo za smutne i realistyczne trochę. Naoglądałam się za to scen z ParkEunBin i nadal uważam, że jest świetna, ma wspaniałą mimikę i potrafi zagrać różne postacie :)

Trzykrotka - Pią 20 Maj, 2022 11:25

Loana napisał/a:
Co to jest Telegram??

Komunikator.

Ta drama Age Of Youth robiła kilka lat temu furorę na tumblrze. To chyba z serii "było sobie kilka przyjaciółek." Gdybyś oglądała, to daj znać :kwiatek: choć ja chyba na razie nie mam zapotrzebowania na ten temat. Nie wiem, czy w wolnych chwilach nie sięgnę jednak do Tomorrow skoro jest na NF, bo widzę, że Lee Soo Hyuk zbiera masę pochwał za swoją rolę.
W Hot Stove League zaczął się temat machlojek przy pozyskiwaniu nowych graczy, ale pokonała mnie senność i nie przedarłam się poza wstęp. Nie wiem co to jest, że coraz mniej czasu się robi na oglądanie :roll:

BeeMeR - Pią 20 Maj, 2022 12:08

Loana, tam są dwia lakorny które widziałam i trzeci, który planuję wkrótce, Klin Kalasong :wink:
Duchy to nie jest mój ulubiony temat ale raz na czas może być :cool:

Loana - Pią 20 Maj, 2022 12:12

Trzykrotka napisał/a:
Ta drama Age Of Youth robiła kilka lat temu furorę na tumblrze. To chyba z serii "było sobie kilka przyjaciółek." Gdybyś oglądała, to daj znać

No dokładnie, to jest o pięciu dziewczynach mieszkających razem, taka historia ich żyć jak są młode. Drugi tytuł to Hello My Twenties - tak jest na Netflixie. Na którym niestety jest tylko druga seria, pierwszą już zdjęli. Mnie zaciekawił kiedyś opis, bo one mieszkają razem w domu nazwanym Belle Epoque :P
Najpierw zrobili 16 odcinków pierwszej serii, a potem 14 drugiej, plus w drugiej podmienili jedną aktorkę. Całość jest całkiem ciekawa, bo jest dużo historii i są całkiem realistyczne. Ale właśnie dotykają dość ciężkich tematów momentami i plus chyba zakończenie nie jest takie bardzo zamknięte, bo czytałam skargi, że nie wszystko zostało rozwiązane - no ale jak pisałam, ta drama jest całkiem realistyczna, w życiu też nie wszystko się rozwiązuje. No i wątek z moją ulubioną bohaterką nie jest do końca taki, jakbym chciała, więc nie wiem, czy nie starczą mi te filmiki na Youtubie na razie. Na pewno w tej serii zaintrygowała mnie ilość fryzur, jaką miała ParkEunBin :P Przypomniało mi się przy tej okazji marudzenie Beemerki na dramę o różanej wróżbiarce, która też nie mogła ogarnąć sobie kolorów włosów i fryzur ;)

BeeMeR - Pią 20 Maj, 2022 12:55

Żeby aktorka lepiej grała to bym się nie czepiała włosów tak bardzo, ale też ich zmiana w trakcie jednej czy drugiej sceny była kuriozalna :roll:
Loana - Pią 20 Maj, 2022 14:18

POST O ZEROWEJ ZAWARTOŚCI TREŚCI, bo nic tu o dramach nie ma, tylko się zachwycam aktorką w dramie "Age of Youth" ;)

No to Park Eun Bin aż tak nie zmieniała stylu :P
W pierwszej serii (trwającej rok czasu w dramie - edit - nie wiem, ile czasu upłynęło w pierwszej serii jednak, rok to była różnica między pierwszą a drugą serią) zmieniła chyba raz fryzurę i mam wrażenie, że miała inny kolor włosów niż w drugiej serii, bardziej czarne miała: https://koreajoongangdaily.joins.com/jmnet/koreajoongangdaily/_data/photo/2017/10/15222018.jpg

W drugiej serii miała już więcej tych zmian włosów - ale nie kolorów (bo kolor mam wrażenie zmieniła tylko na początek, zrobiła się bardziej rudawa), tylko właśnie tekstury.
Najczęściej na co dzień było ją widać we włosach takiego typu:
https://static.asiachan.com/Park.Eun-bin.600.169235.jpg
https://i.mydramalist.com/1pqyKm.jpg
https://static.asiachan.com/Park.Eun-bin.full.162167.jpg
i ciekawiło mnie, skąd takie włosy, czy to jakaś trwała, czy ona je codziennie falowała? Bo naturalnie ma proste raczej.
Natomiast dwa razy pojawiła się w innej fryzurze i tak, nie było to znienacka, tylko specjalnie się ubrała w tym stylu najpierw w jednym odcinku:
https://static.asiachan.com/Park.Eun-bin.600.162156.jpg
https://static.asiachan.com/Park.Eun-bin.600.162155.jpg
Potem wróciła do tych karbowanych czy jak to się nazywa włosów, żeby znowu na jedno wyjście uczesać się tak:
https://0.soompi.io/wp-content/uploads/2017/10/05150849/Park-Eun-Bin.jpg
https://i1.sndcdn.com/artworks-000569401349-wllxhr-t500x500.jpg
I znowu wrócić w następnych scenach do tego falowania.
Zaciekawiło mnie to, bo rozumiem, że do tych dwóch wyjść wyprostowała włosy, ale co zrobiła, że znowu się tak zaczęły falować drobno? Czy to mogła być jakas trwała, która by tak działała? Za słabo się znam na włosach, ale pozazdrościłam jej tych skręceń :P

No i trzeba przyznać, że ktoś, kto ją ubierał w tej dramie, miał bardzo ciekawy gust :P Prawie wszystkie jej stroje są niecodzienne, takie nawet artystyczne. I krój tych strojów bywa bardzo dziwny, a już na pewno połączenie wzorów i kolorów :P Zapamiętała mi się właśnie z tych ubrań, bo były takie nietypowe.

W drugiej serii gra fajny zestaw dziewczyn, bo cztery o typowym wzroście kobiecym (Park Eun Bin wcale nie jest specjalnie drobna, jest średnia :P ) i jedna bardzo się wybijająca, bo wysoka:
https://howgeepl.files.wordpress.com/2017/10/9-age-of-youth-2.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-sq9J_hSEfvU/WZwoYog2L5I/AAAAAAAEnbo/5FLksP7t15EQx3xolM7Hx9nlJSB7E_NkgCEwYBhgL/s1600/0000032483_002_20170822181533481.jpg
Swoją drogą, ta wysoka dziewczyna trochę wyglądająca jak chłopak miała słodkie zakończenie :)

Naoglądałam się fotek z tej serii i teraz mam ochotę to obejrzeć :P Ale pewnie nie będę miała czasu :(

BeeMeR - Pią 20 Maj, 2022 15:00

Posty zachwyceniowe też są mile widziane :mrgreen:
Aragonte - Pią 20 Maj, 2022 15:11

No pewnie, kto tu nigdy nie faflunił, niech pierwszy rzuci kamieniem :mrgreen:
Trzykrotka - Pią 20 Maj, 2022 16:18

Dokladnie :mrgreen: Czy jedna z tych dziewczyn nie grała obiektu uczuć JJS w Nokdu Flower? :kwiatek:
Chętnie popatrzyłabym na te dziwne ciuchy :kwiatek:

Aragonte - Pią 20 Maj, 2022 17:16

Trzykrotka napisał/a:
Czy jedna z tych dziewczyn nie grała obiektu uczuć JJS w Nokdu Flower? :kwiatek:

Tak, to kupcówna z Nokdu Flower :-D