To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Trzykrotka - Pią 15 Paź, 2021 08:32

Za późno chyba wzięłam się do oglądania, bo potem przez nieuwagę przedsenną zeżarło mi posta, więc od nowa:
Podoba mi się Wiedźma jako dentystka :banan: Ona jako młoda kobieta - a widziałam z nią kilka filmów z tego czasu - była nie tylko piękna, ale i miała seksapil, jaki rzadko spotkać u koreańskich aktorek. Natomiast szef Hong jakiś ze zdjęć niewyraźny trochę... Pejzaże piękne, a stolik do baduka to już w ogóle rządzi!

DaLi i 7 odcinek - już siódmy, kiedy to zleciało? - zachwyconam. Temat galerii wreszcie pchnięty do przodu, to znaczy artystka od śmieci przeproszona (jak ja się śmiałam kiedy wnosili do środka części składowe jej instalacji "Żywi i martwi" - zużyte trampki i parasole - jakby to były zdobne rubinami jajka Lefebre :rotfl: - i wystawa ruszyła, a wernisaż się odbył, uff. Temat galerii jest ważny, oczywiście, ale te zmagania o nią długo się ciągnęły.
Pan Moo Hak robi coraz większe wrażenie - i kolan nie żałuje, żeby przeprosić artystkę i do trumny się położy kiedy trzeba. A jak pięknie dał odprawę temu szmatławemu ex-narzeczonemu Dali. I bardzo podobał mi się moment intymności i zwierzeń i kissu, choćby i wall-kissu na razie.
Edit: jak na tzw "haremówkę," bo skoro Dali ma aż trzech kręcących się wokół niej mężczyzn, to drama wykazuje się naprawdę dobrym gustem i sprawnie wykorzystuje wątki trzech panów. Wszyscy patrzą na siebie krzywym okiem, a jednocześnie mają dobrą dynamikę. Przekomiczne były dla mnie sceny na posterunku policji, kiedy to Moo Hak i "uri" Won Tae bronili Dali przed bezczelnością złodzieja (a i tak najlepiej obroniła się sama :mrgreen: ) I potem konfrontacja we trójkę przed komisariatem, zazdrość MH o zażyłość DL z "uri" policjantem, a jej strach, żeby się nie wydało, że z nim mieszka :mrgreen:
Zabawne, że Dali wydaje się najbardziej pasować do tego póki co najgorzej pokazywanego, byłego narzeczonego. Obydwoje podobnie wykształceni, z tego samego środowiska, z tym samym gustem artystycznym, oboje raczej milczący i obserwujący. Ciekawe, czy pokażą, jaka zagadka kryła się za ich zerwaniem przed laty, czemu było tak nagłe i brzydkie.

Trzykrotka - Pią 15 Paź, 2021 12:19

Soompi jest nieoceniona :oklaski:

:oklaski:
Ale że z niuni zrobili naszą Dame z łasiczką :bejsbol:
I jeszcze przeprowadzili ją biedulę do Holandii.

BeeMeR - Pią 15 Paź, 2021 12:47

Urocze :lol:

Tak, Wiedźma jest dobra, nią zresztą ten film stoi, nie tytułowym Hongiem. Do aktora nic nie mam, jest ok, trochę miśkowaty, ale postać jest bardzo niedopracowana, od początku do końca pozostaje enigmatyczna, nie dowiadujemy się co się działo przez te trzy lata kiedy go nie było. Przez większość filmu twierdzi, że pani go nie interesuje i mówi jej w twarz, że nie jest ładna :zalamka: To typ, który nie słowami okazuje przywiązanie. Ogarnia się natomiast i ma stałą pracę na widnokręgu na koniec :wink:
Wiedźma podobała mi się znacznie bardziej niż dentystka SMA (aż przykro patrzeć co z tą postacią zrobiono :roll: dla odmiany Dosik jest bardzo dobrze rozpracowany i zagrany w dramie :serce: ), piękne są np. sceny gdy wymyka się rankiem od Dosika, kuśtykając w szpilkach po kamyczkach, by na drodze natknąć się na pół miasteczka zajętego zamiataniem akurat tu i przedefilować przed nimi z całą godnością osobistą a potem wysłuchiwać ze stoickim spokojem że jest "tą, no wiesz, pspsps (sceniczny szept), szefa Honga, bo widziano jak rankiem się wymykała" :wink:

Film jest dość siermiężny, zwyczajny, ale pomysły ma ciekawe i nie dziwię się że postanowiono go rozwinąć w dramę, było tu duże pole do popisu.
Mv
https://youtu.be/UTU-eWX7CwE

Admete - Pią 15 Paź, 2021 14:09

Trzykrotka napisał/a:
Zabawne, że Dali wydaje się najbardziej pasować do tego póki co najgorzej pokazywanego, byłego narzeczonego.

Mnie się ex narzeczony podoba - w ogóle wszyscy panowie mi się podobają, bo lubię tych aktorów ;) Klęska urodzaju dramowego :lol:

Trzykrotka - Pią 15 Paź, 2021 14:37

Admete napisał/a:

Mnie się ex narzeczony podoba

Mnie też :-D Tylko nie podobała mi się brzydka scena porzucania Dali, która wyraźni zrobiła jej krzywdę i zraniła ją. Dlatego narzeczony nie ma raczej szans. Ale fajny jest, typ chmurny i milczący.
Admete napisał/a:
w ogóle wszyscy panowie mi się podobają, bo lubię tych aktorów ;) Klęska urodzaju dramowego :lol:

O tak, uri Won Tae, krewki policjant, też jest kapitalny :serce: A już Moo Hak to cudo.
Na soompi ktoś hojną ręką wrzucił jego gołe zdjęcia ze sceny z hotelu z pierwszego odcinka (brak prądu). Nie rozumiem, czemu Dali tak się chichrała z jego "killer body," soompianki wcale się nie chichrały :mrgreen:

Admete - Pią 15 Paź, 2021 14:44

Trzykrotka napisał/a:
Dlatego narzeczony nie ma raczej szans.

Wiem o tym, ale dramowo to mój typ. Wszyscy mają w sobie to coś ;) Ona się chyba bardziej chichrała z wyrażenia ;) Widziałam te zdjęcia. Ma się chłopak czym pochwalić. Ech młodość...

Loana - Pią 15 Paź, 2021 16:02

Podczytuję sobie w "wolnych chwilach" (tzn zwykle jak jem obiad w pracy i mam jedną rękę wolną, żeby obsługiwać myszkę :P ) temat dramowy, gdzie omawiacie na bieżąco "Hwayugi" i doszłam do momentu, jak pierwsze z Was obejrzały ostatni odcinek. Przyznaję, że cieszy mnie, że ja już oglądałam ze świadomością, że zakończenie jest w stylu "kij w oko scenarzystkom" :P I to chyba dla mnie taka przestroga, żeby nigdy nie skuszać się na dramę "ongoing", tylko zawsze czekać na zakończenie i Wasze opisy :P
Admete - Pią 15 Paź, 2021 17:41

Na Netflixie pojawiła się drama My name - serial o zemście - mam nadzieje na sporo akcji ;)
Trzykrotka - Pią 15 Paź, 2021 18:55

Admete napisał/a:
Na Netflixie pojawiła się drama My name - serial o zemście - mam nadzieje na sporo akcji ;)

To ja od razu cię ostrzegam, że główną rolę gra królowa drewna :roll: Ładna jest ta aktorka, ale drętwa przeokropnie. Niedawno pokazała się w Nevertheless - obejrzałam pół odcinka, bo się nie dało po prostu. Jednego z panów nie znam, drugi jest w porządku - gra teraz zabawnego amanta w YuMi, był bratem Park Min Young w Her Privata Life.

Admete - Pią 15 Paź, 2021 19:17

Zależy, ile się będzie działo. Jeśli dużo, to może drewna nie zauważę ;) Spróbuje w wolnej chwili, ale dziś 8 odcinek Dali.

EDIT: Bardzo dobry odcinek - nawet lepszy od 7, bo oprócz momentów zabawnych miał całkiem poważne. Bohaterka miała poważne rozmowy z każdym z panów - bardzo dobrze zagrane przez wszystkich. Jednak co znaczy dobra obsada. Podoba mi się, że każdy z panów zainteresowanych dziewczyną mógłby być jej wybrańcem. Z każdym Dali wypada świetnie. Rozmowa z Tae Jinem, wspomnienie szczęśliwych chwil, a potem rozstania - jeden z lepszych momentów odcinka. Byliby piękną, bardzo elegancką parą, choć może kiedyś, po latach trochę na dystans. Zawsze jednak z klasą. Uri Won Tak to chyba raczej dla Dali prawdziwy przyjaciel i brat, ktoś bardzo ważny w jej życiu, ale nie w sensie romantycznym. Bardzo wzruszając mieli rozmowę na placu zabaw. Mo Hak natomiast pociąga ją fizycznie i choć pochodzi z innych kręgów, to ma w sobie solidność, jest zaradny, odpowiedzialny i wcale nie jest pozbawiony wrażliwości. Myślę, że to będzie podstawa do dalszego rozwoju uczuć ze strony pani. Na razie jednak pan ma sporo do nadrobienia. Motywem przewodnim odcinka było, czy można kupić uczucia innej osoby - na razie Mo Hak i Tae Jin ida złą drogą. Intryga wokół galerii zaczyna się rozkręcać i jestem ciekawa, kim jest zamaskowany mężczyzna, który ewidentnie szuka czegoś w otoczeniu Dali. Polecam dramę i mam szczera nadzieję, że się nie popsuje z czasem.

Trzykrotka - Pią 15 Paź, 2021 21:47

Dali i więcej czasu dla exa. Ciekawa jestem tej historii z przeszłości. Scena z czasów narzeczeńskich pokazuje, jaka mogłaby być Dali, gdyby nie tamto. Teraz jest piękna i w ogóle, ale widać, ze jakby zastygła w bryle lodu.
Nie wiem czy ciebie też Admete, ale mnie strasznie rozbawiła scena ze spotkania kuratorów w galerii, podczas któremu naszemu MooHakowi wszystko słyszało się jako "kiss" - i kids i Keith i Keats :rotfl:

A tu pytanie do Loany i Aragonte, Hwayungowych dziewczyn: czy ten żyrandol nie jest znajomy? Czy to nie hotelowy pokój, w którym zaszył się Oh Gong tuż przed końcem dramy?

Admete - Pią 15 Paź, 2021 21:48

Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem czy ciebie też Admete, ale mnie strasznie rozbawiła scena ze spotkania kuratorów w galerii, podczas któremu naszemu MooHakowi wszystko słyszało się jako "kiss" - i kids i Keith i Keats

Edytowałam posta powyżej - zajrzyj :) Tak, ubawiłam się setnie, podobnie jak ze scen po wyjściu z galerii - "Księżyc świeci tak jasno." :lol: A potem jazda samochodem :lol: Mo Hak jest już całkiem ugotowany ;)

Trzykrotka - Pią 15 Paź, 2021 21:55

A teraz strzelił rodzince zasiadającej nad górą wieprzowiny wyklad o sztuce - kocham go :rotfl:
Przeczytałam edytowany fragment :kwiatek:
Tak, uri Won Tae to brat - inaczej nigdy w życiu nie zamieszkałaby u niego. Tae Jin byłby doskonały dla niej, ale ją zawiódł i rana po nim chyba jest za głęboka. Związek z Moo Hakiem na razie wydaje się mission impossible, ale jednak - soompianki miały bardzo słuszne spostrzeżenie, że to Moo Hak jako jedyny widzi jaka Dali jest dzielna, mądra, odważna i że na swój spokojny sposób radzi sobie sama. Dwaj pozostali panowie chcieliby ją chronić, jak jakąś figurynkę z porcelany. Ale Won Tae chwała za jego dobre serce, choć na razie kosztuje go to noce pzrespane na posterunku.
Oho- wieprzowy tatuś Moo Haka nie jest taki głupi - w mig rozszyfrował na kogo gapi się syn, a kto lata za nim. Piękna wieprzowa rozmowa o małżeństwie :lol:

Admete - Pią 15 Paź, 2021 22:05

Trzykrotka napisał/a:
A teraz strzelił rodzince zasiadającej nad górą wieprzowiny wyklad o sztuce - kocham go

I taki biedny, samotny, bo nikt go nie rozumie :lol:

Trzykrotka napisał/a:
soompianki miały bardzo słuszne spostrzeżenie, że to Moo Hak jako jedyny widzi jaka Dali jest dzielna, mądra, odważna i że na swój spokojny sposób radzi sobie sama.

Też doszłam do takiego wniosku. Myślę, że dostaniemy uzasadnienie wyboru Dali.

Trzykrotka napisał/a:
Tae Jin byłby doskonały dla niej, ale ją zawiódł i rana po nim chyba jest za głęboka.

I chyba dlatego nie ma powrotu - za bardzo była zaangażowana, za mocno się sparzyła.

Trzykrotka - Pią 15 Paź, 2021 22:46

Bardzo dobry odcinek, dużo rozmów, dużo uczuć i sporo wyjaśnień. Już wiadomo, o co chodzi z nagłym zainteresowaniem galerią.
Bardzo zgrabnie scenarzystka wiąże ze sobą wątki i nastroje. Nie wiem kiedy tych 8 odcinków się stało i jesteśmy w połowie!

Admete - Sob 16 Paź, 2021 07:32

To są scenarzyści. Dwie osoby. Reżyseruje pan od Healera. To jakieś nowe osoby piszą scenariusz.
Trzykrotka - Sob 16 Paź, 2021 08:22

W kazdym razie scenariusz jest dobry i wyważony. Obserwuję z upodobaniem jak chytrze wykorzystuje się motyw wspólnego domu MooHaka i Won Tae plus DaLi jako lokatorki-widmo. Efekt komediowy jest za kazdym razem murowany :-D
BeeMeR - Sob 16 Paź, 2021 11:25

Ja tylko nadmienię, że zaczęłam sobie powolutku When Camellia Blooms - Gongowa wciąż chuda jak patyk, Kang Ha Neul ciekawy rozbijaka :mrgreen:
(na razie za wcześnie na szersze wypowiedzi, dopiero pierwszy półgodzinny odcinek mam za sobą ;) )

Admete - Sob 16 Paź, 2021 16:06

U mnie 12 odcinek Hometown Cha Cha Cha - nie odbieram aż tak źle pomysłów Hye Jin, troche to zapełniacz czasu, a trochę cecha bohaterki. Tak już ma ;) Nie odbieram też tak krytycznie jak wy jej strojów - dla mnie są dość niezobowiązujące, letnie, luźne. Podobała mi się na przykład jasna sukienka z końcówki odcinka. Ogólnie bardzo ładna scena - ten namiocik na plaży i taka śliczna para.

EDIT: Zielona faktycznie brzydka ze względu na kolor, ale już ta krótka ze sceny w kawiarni ( z koleżankami ) była ładna.

BeeMeR - Sob 16 Paź, 2021 17:33

Do tej sukienki od ogniska nic nie miałam, do sceny też nie :wink:
Trzykrotka - Sob 16 Paź, 2021 19:54

Oto zdjęcia dwóch najbrzydszych imho. Ta różowa na fason bez sensu i glupią, za sztywną tkaninę

A propos mody, to mały żarcik z Yumi Cells. Yumi idzie na pierwszą od wielu lat randkę. Jej komórki chcą, żeby pięknie wyglądała, wszak od tych kilku lat jest w modowej czarnej dziurze. I taki obrazek:

Przyjrzyjcie się podpisowi :mrgreen: ,

BeeMer. bardzo się cieszę, że się wzięłaś za Camellię - bardzo będę czekać na relacje :kwiatek:

BeeMeR - Sob 16 Paź, 2021 21:00

Trzykrotka napisał/a:
Ta różowa na fason bez sensu i glupią, za sztywną tkaninę
I jeszcze rękawy bez sensu :confused3: Ale najgorzej się układa wokół bioder :confused3: Cała jest jakimś koszmarkiem :confused3:

Zielona to kolorystyczne wtf :roll:
No i ta sukienka będąca prezentem od policjanta - wzorek i kolor okropny :zalamka:

Admete - Sob 16 Paź, 2021 21:02

W mieszkaniu Do Sika ta różowa sukienka wyglądała dobrze. To ujęcie jest złe, wiatr zniekształca sukienkę.
Trzykrotka - Sob 16 Paź, 2021 22:02

To nie tylko kwestia wiatru. Na fason z drapowaniem nadają się miękkie, lejące tkaniny, dzianiny itd. Ten materiał jest koszulowy, sztywny. Poza tym tego typu sukienka podkreślać ma kobiece kształty, biodra, talię i powinna być kobieca. A ta skrojona jest jak męska koszula z zza długimi rękawami. Przypomina mi to suknię Gongowej z JI z falbanką tylko z tyłu, czy dziwne marynarki zakładane tyłem do przodu albo swetry rozcięte i zszyte na nowo, tyle że asymetrycznie. Moda koreanska lubi takie dziwactwa i to nieładne.
BeeMeR - Sob 16 Paź, 2021 22:08

Ani trochę nie wyglądała dobrze - moim zdaniem - ale na zewnątrz to już była katastrofa. :zalamka:

Z Camelią mam o tyle zonka, że na panią mówią Dong-Baek (camelia), a przed chwilą w Accidental Couple tak się nazywał pan, nieprzypadkowo, na cześć tegoż kwiatu, kwintesencji niewinności ;)