Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...
praedzio - Pon 30 Kwi, 2012 14:22
A tak. Lunasa lubi łamać. No, to szybciorem przesyłka doszła. Ja z koszulką miałam więcej przygód.
Aragonte - Pon 30 Kwi, 2012 14:26
Łamie, ale w fajny sposób Już sobie ostrzę ząbki na następne płyty
No szybciorem, zamówienie poszło około południa w czwartek i tego samego dnia zostało wysłane
A tak w ogóle to z niejakim opóźnieniem odpisałam Ci na Halsztuku w temacie dudziarzy
praedzio - Pon 30 Kwi, 2012 14:36
Lecę poczytać.
praedzio - Pon 30 Kwi, 2012 18:51
Wigilia Beltaine, więc czas potańcować:
Dance Around
Aragonte - Pon 30 Kwi, 2012 19:06
I czas posłuchać Loreeny
Loreena McKennitt - Huron 'Beltane' Fire Dance (16.4.2012)
Admete - Pon 30 Kwi, 2012 21:37
A to dlatego macie takie avki
Aragonte - Pon 30 Kwi, 2012 22:08
No pewnie Ja tam nie ukrywam nawet specjalnie, że jestem zakamuflowanym Celtem, który urodził się o dwa tysiące lat za późno, żeby spokojnie wznosić okrzyki typu: niech żyje Wercyngentoryks!
praedzio - Pon 30 Kwi, 2012 23:06
Ja jestem tylko Celtofilem. Może i dobrze, bo na tym Wercynkrucafiksie bym język połamała.
Co nie znaczy, że dźwięk bodhranu nie przyspiesza mi rytmu serca...
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Aragonte - Pon 30 Kwi, 2012 23:15
| praedzio napisał/a: | Ja jestem tylko Celtofilem. Może i dobrze, bo na tym Wercynkrucafiksie bym język połamała. |
Potrenujemy na najbliższym spotkaniu, to nie takie trudne imię
Naturalnie żartuję ale w jakimś promilu promila mogę mieć rację, bo w moich rodzinnych okolicach są resztki postceltyckiego sanktuarium. W dodatku Celtowie wierzyli w reinkarnację
Jaka mnie burza złapała, kiedy próbowałam tam dojechać rowerem w przeddzień święta Lugnasad... Przemokłam do szczętu, uciekając przed piorunami, nawet nie będę pisać, co miałam mokre po tym deszczu
| praedzio napisał/a: | | Co nie znaczy, że dźwięk bodhranu nie przyspiesza mi rytmu serca... |
Jak każdemu, to czysta fizjologia Ale większość nie jest taka szczera jak Ty
Anonymous - Wto 01 Maj, 2012 11:56
| Aragonte napisał/a: | No pewnie Ja tam nie ukrywam nawet specjalnie, że jestem zakamuflowanym Celtem, który urodził się o dwa tysiące lat za późno, żeby spokojnie wznosić okrzyki typu: niech żyje Wercyngentoryks! |
Mnie kiedys jedna wrozka powiedziala, ze mam dusze celtyckiej wojowniczki ( )
Aragonte - Wto 01 Maj, 2012 12:07
| AineNiRigani napisał/a: | Mnie kiedys jedna wrozka powiedziala, ze mam dusze celtyckiej wojowniczki ( ) |
Mnie nikt niczego takiego nie powiedział
Mogę sobie tylko fantazjować i snuć różne dywagacje...
Aragonte - Wto 01 Maj, 2012 19:27
Znowu zasłuchuję się muzyką zespołu Lúnasa Mają niesamowitą lekkość grania, ciekawe kompozycje, łączą w swojej muzyce i dynamikę, i melancholię. Mrrrr
Bite dziesięć lat temu też słuchałam z przyjemnością ich płyt, ale miałam trochę bardziej, no, użytkowe podejście, bo chodziło przede wszystkim o wybranie utworów nadających się do tańca (czasem zresztą były przycinane albo łączone). Parę lunasowych kawałków wiele razy przetańczyłam na koncertach z ludźmi z zespołu, ech...
No to parę próbek z płyty Otherworld:
LÚNASA - Autumn Child - Heaton Chapel - uwielbiam drugą połowę tego utworu, tak od 2.27
LÚNASA - Dr. Gilbert - Devils of Dublin - Black Pat's - heh, ten kawałek to ja kojarzę głównie w wersji przycięto-przerobionej do tańca
LÚNASA - The Miller of Drohan - baaardzo lubię tę melodię
I jeszcze trochę Lunasy:
(Praedzio, pan w środku to Cillian, co? )
praedzio - Wto 01 Maj, 2012 19:40
Oczywiście.
Baardzo lubię The Cullybacky Hop.
praedzio - Wto 01 Maj, 2012 19:46
Swego czasu trafiłam w sieci na wideo bodajże Island Paddy, gdzie Kevin (który notabene nie jest tak przystojny jak Cillian ) czynił cuda na flecie. Niech no je znajdę...
Aha! Mam!
... i w tym momencie praedziowi urwał się wątek, bo jak zwykle zagapił się na dłonie flecisty
Aragonte - Wto 01 Maj, 2012 20:01
Ja się zagapiłam w innym kawałku na dłonie Cilliana grającego na dudach... i wypatrzyłam na nich obrączkę
Przynajmniej nie zmarnują się dobre geny, mam nadzieję
praedzio - Wto 01 Maj, 2012 20:07
Wiesz, Cillian ma brata... Równie uzdolnionego zresztą. Geny nie mają prawa się zmarnować.
Aragonte - Wto 01 Maj, 2012 20:15
A brat Cilliana też jest podobny do F.?
Mam wrażenie, że offtopujemy
Edit: sprawdziłam. No nie bardzo podobny Ale za to wykryłam jeszcze trzeciego brata
praedzio - Wto 01 Maj, 2012 20:41
O, widzisz. My nie offtopujemy. My szukamy inspiracji.
Aragonte - Wto 01 Maj, 2012 20:52
Jasssne
No, niektórzy to jeszcze uciekają przed chałturzeniem, które im bokiem wyłazi
Aragonte - Śro 02 Maj, 2012 01:00
Ponieważ spać nie mogę, a praca mi nie idzie, to dalej Luna(ty)suję A właściwie to nie do końca, bo upatrzony kawałek, który chciałam podlinkować, coś nie występuje w naturze (tzn. na tubisiach)...
No to zastępczo podrzucę sznurek do wersji Shooglenifty, która też mi się podoba
Shooglenifty - Two Fifty to Vigo
I do jednego utworu Solas, który od lat lubię (ogółem z Solas mam tak, że o ile niezmiennie uwielbiam ich kawałki instrumentalne, to po zmianie wokalistki piosenki jakoś mi nie leżą):
Solas - Boy/Girl Tune
Ooo, na takiej sesji Lunasy w pubie bardzo chciałabym być
A to naprawdę niezłe nagranie koncertowe:
I jeszcze taka ciekawostka - Praedzio, nagranie jest paskudnej jakości, ale może dasz radę rozszyfrować, z czego się Lunasowcy tak na początku chichrają? Bo ja usłyszałam tylko coś o nagraniu, które znajdzie się na stronie czy jakoś tak, no i bodajże "bastard! :
praedzio - Śro 02 Maj, 2012 07:28
| Aragonte napisał/a: | | I jeszcze taka ciekawostka - Praedzio, nagranie jest paskudnej jakości, ale może dasz radę rozszyfrować, z czego się Lunasowcy tak na początku chichrają? Bo ja usłyszałam tylko coś o nagraniu, które znajdzie się na stronie czy jakoś tak, no i bodajże "bastard! : |
Mam wrażenie, że Kevin podśmiewuje się z kogoś, kto nagrywa ten koncert. Żartuje, że kręcący filmik umieści go poza kadrem. Ciekawe, czy nie nawiązuje tym do filmiku, który wrzuciłam wcześniej.
Aragonte - Śro 02 Maj, 2012 10:06
A faktycznie pada tam to "bastard", czy mi się wydawało? Ale tego to już nie mówiłby Kevin, tylko Cillian albo ten trzeci muzyk.
Dzisiaj dla rozbudzenia słucham nabytej ostatnio płytki Michaela McGoldricka Fused
Chciałam wrzucić linka do Ridee, ale na tubisiach nie ma
No trudno, to link do Wrzuty:
http://w512.wrzuta.pl/aud...ridee_paperbird
Pamiętam, że ten utwór wieeeki temu wykorzystał zespół Elphin na festiwalu w Dowspudzie
praedzio - Śro 02 Maj, 2012 11:51
| Aragonte napisał/a: | | A faktycznie pada tam to "bastard", czy mi się wydawało? Ale tego to już nie mówiłby Kevin, tylko Cillian albo ten trzeci muzyk. |
Nie jestem pewna, ale chyba tak. A mówił to Sean - rudy skrzypek.
Fused lubię sobie puszczać w pracy.
Lunasa lubi sobie też pobretonić.
Fest Noz: Ridees Six Temps
Tro Breizh
Aragonte - Śro 02 Maj, 2012 12:03
Lubię ich bretońskie kawałki
No to Cillian tylko się spektakularnie chichrał
Hmm, a może by tak Aine poprosić o zdobycie autografów Lunasy? Tylko że musiałabym jakąś płytę jej wręczyć
Praedzio, dalej myślisz o koncercie Kila? I co z Zamkiem?
Anonymous - Śro 02 Maj, 2012 12:32
Ja sie wybieram i owszem, ale pozostaje jeszcze kwestia wolnego na ten dzien. Na razie czekam na decyzje szefowej, czy moze sobie dyzur zamienic.
|
|
|