To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Najgłupsze książki, jakie wpadły wam w ręce

Anaru - Sob 25 Kwi, 2015 19:47

Mam zasadę oglądania złych filmów. :mrgreen:
Literaturę też nie zawsze mam najwyższych lotów, obyczajowe się zdarzają ;) .

Admete - Sob 25 Kwi, 2015 19:51

Nie mam czasu ani cierpliwości dla głupot :) A tej ostatniej książki nawet końcem kija bym nie tknęła. Ludzie mają jednak różne potrzeby ;) Mam wrażenie, że podoba się to osobom, które tylko odbierają emocje, a nie mają w łączonego myślenia. Recenzentka najwyraźniej myślała w trakcie czytania i zwróciła uwagę na brak empatii u autorki, absurdy itp.
Ania Aga - Sob 25 Kwi, 2015 19:55

Są miłośniczki takich książek, dzięki nim prawdopodobnie wydawnictwo zarabia na wydawanie dobrej literatury.
Autorów ma świetnych
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/autorzy
Ja nie potępiam ani autorów ani czytelników tego typu literatury, nie znoszę natomiast dorabiania do tego ideologii - Michalak pisze dla kasy, li i jedynie. Dramatyczna, wstrząsająca i do bólu prawdziwa – :shock:

Aragonte - Sob 25 Kwi, 2015 22:03

Anaru napisał/a:
A ja sobie przeczytałam wszystkie opinie i to jest jedyna taka niepozytywna, reszta książkę przeżywała. :mysle:

Tak, m.in. nasza dawna forumka. I to jest dla mnie niepojęte...

Anaru napisał/a:
Na razie (mogę się tu przyznać czy od razu dostane torebką? :wink: ) stwierdziłam, że wezmę byka za rogi i pożyczyłam sobie w bibliotece książkę Michalak

Ode mnie nie dostaniesz na pewno :) A jakbyś chciała obadać coś jeszcze, Ferrin na ten przykład, to daj znać :-P
Nie mam nic przeciwko romansidłom (sama czasem czytuję, lubię np. Elisabeth Hawksley), ale AutorKasia nawet porządnych romansideł nie pisze, na moje oko, a jej ukazywanie np. spraw gwałtu (Ferrin się kłania) budzi we mnie zwyczajny wstręt :?

Anaru napisał/a:
Mam zasadę oglądania złych filmów. :mrgreen:
Literaturę też nie zawsze mam najwyższych lotów, obyczajowe się zdarzają ;) .

Obyczajowa to nie znaczy zła :)

Agn - Sob 25 Kwi, 2015 23:44

Anaru napisał/a:
tzn Wiśniowy Dworek.

Trylogia jabłkowa czy jabłecznikowa albo jakoś tak.
Admete napisał/a:
Mam zasadę, że nie czytam złej literatury.

Ja czasem zerkam, ale są pewne granice.
Admete napisał/a:
tej ostatniej książki nawet końcem kija bym nie tknęła.

Ja niestety musiałam gołymi rękami to łajno przenieść - lewitować się nie dało. :?
Admete napisał/a:
Recenzentka najwyraźniej myślała w trakcie czytania i zwróciła uwagę na brak empatii u autorki, absurdy itp.

Nie ona pierwsza ów brak empatii, choćby śladowego researchu czy znajomości realiów wytknęła. AutosKasia się tym nie przejmuje. Płodzi to swoje badziewie jakby doznała literackiej biegunki, kto by się przy tym przejmował myśleniem, przecież nie ona, to wymaga wysiłku.
Ania Aga napisał/a:
Dramatyczna, wstrząsająca i do bólu prawdziwa –

To chyba o wypłacie, którą za to dostała.
Aragonte napisał/a:
Tak, m.in. nasza dawna forumka. I to jest dla mnie niepojęte...

No cóż, nie raz zjechała dobrą książkę, a wychwaliła pod niebiosa badziewie. Rzecz gustu.
Aragonte napisał/a:
a jej ukazywanie np. spraw gwałtu (Ferrin się kłania) budzi we mnie zwyczajny wstręt

Sama kwestia gwałtu budzi wstręt, ale w tym przypadku nie o ten wstręt chodzi. :?
Aragonte napisał/a:
Obyczajowa to nie znaczy zła

Słusznie. :)

Anaru - Sob 25 Kwi, 2015 23:54

Agn napisał/a:
Trylogia jabłkowa czy jabłecznikowa albo jakoś tak.

Acha, to jednak część trylogii, nic to ;)

Kobitka przede mną w bibliotece była panią Michalak absolutnie zachwycona i wypożyczyła jej 3 książki. ;) ja równie ambitnie pożyczyłam sobie oprócz Dworku Norę Roberts :-P

Admete - Nie 26 Kwi, 2015 07:27

Kobietki są Grayem zachwycone i uważają, że to literatura :wink: Każdemu według potrzeb. Każdy czyta, co chce ;)
Anaru - Pon 27 Kwi, 2015 00:07

Zajrzałam wczoraj do Graya i doszłam do wniosku, że bohaterka się jąka całkiem jak bohaterki Barbary Cartland. :lol:
Agn - Pon 27 Kwi, 2015 09:26

Bardzo trafne porównanie. :rotfl:
Aragonte - Pon 27 Kwi, 2015 11:31

Grrrrrrrwrrrrrgrrrrrrrr
https://www.facebook.com/...2902646/?type=1

Jotka - Pon 27 Kwi, 2015 12:04

:rotfl: Pierwszy raz nie wygrażałam kierowcy, który wymusił pierwszeństwo bo zasłonił mi taki widok. :mrgreen:
Anaru - Pon 27 Kwi, 2015 12:07

Ooo, ktoś się przyłożył do reklamy :opad_szczeny:
Agn - Pon 27 Kwi, 2015 16:18

Nic z tym nie zrobimy. Nie będę jej czytać i nie zachęcę do lektury tych arcydzieU nikogo.
Lady_Joanna - Czw 30 Kwi, 2015 20:32

Czytam romansidla, harlequiny różniste, nawet Greya przeczytałam, ale takiego goowna jak książki autor Kasi nie dałam rady ... Przeczytałam recenzję ostatniej książki i z cytatów widzę, ze teraz oprócz zdrobnień wszelakich doszły jeszcze wulgaryzmy, a to mi się tak jakoś z Mniszkówną, albo Rodziewiczówną skojarzyło, ale sama nie wiem dlaczego ... :D ....Zbynio zbladł śmiertelnie, nóżki się pod nim ugięły, powieki zatrzepotały i byłby upadł ....
Agn - Czw 30 Kwi, 2015 20:40

Ja ten szajs muszę trzymać na samym wierzchu, by każdy się nadziewał na tę książkę! :evil:
Dobra wiadomość jest taka, że lata wychowywania klienteli nauczyły ich, że jak coś leży w takim stosie, to nie ma co się rzucać, bo to pewnie szambo. Ewentualnie warto zapytać księgarza. :twisted:

Akaterine - Czw 30 Kwi, 2015 20:59

Ja zajrzałam do tego w księgarni. I gdy np. po przejrzeniu kiedyś paru stron Ferrinu nic szczególnie głupiego nie rzuciło mi się w oczy (może miałam szczęście), to tutaj każdy fragment mnie dobijał :zalamka: .
Anaru - Czw 30 Kwi, 2015 22:07

Lady_Joanna napisał/a:
doszły jeszcze wulgaryzmy, a to mi się tak jakoś z Mniszkówną, albo Rodziewiczówną skojarzyło, ale sama nie wiem dlaczego

Wulgaryzmy Ci się z nimi kojarzą? :lol: Obie się pewnie prędzej waporów nabawiły, albo i jakiego globusa. :lol:

Aragonte - Pią 01 Maj, 2015 20:52

Anaru, niecierpliwie czekam na Twoje głębokie, ekhm, wrażenia o AutorKasiowych tworach :mrgreen:
Agn - Pią 01 Maj, 2015 21:55

Och, ja też. Aż nóżkami przebieram z niecierpliwości. :mrgreen:
(Się będę miała z pyszna, jak Anaru stwierdzi, że książki są super, a my się czepiamy i hejtujemy bez potrzeby. :lol: )

BeeMeR - Pią 01 Maj, 2015 22:02

Agn napisał/a:
(Się będę miała z pyszna, jak Anaru stwierdzi, że książki są super, a my się czepiamy i hejtujemy bez potrzeby. :lol: )
tak - niewątpliwie tak właśnie będzie :lol:
Agn - Pią 01 Maj, 2015 22:24

Ani przez chwilę w to nie wątpię. :lol:
Aragonte - Sob 02 Maj, 2015 22:44

BeeMeR napisał/a:
Agn napisał/a:
tak - niewątpliwie tak właśnie będzie :lol:

No, wprowadziłoby to nieco fermentu na forum :mrgreen:

BTW Królowa Matka zmierzyła się z ostatnią książką AutorKasi i jest szansa na jakąś recenzję :banan_czerwony:
Na razie jest mała zajawka:
http://polaherbaciane.blo...isku-czesc.html

Agn - Nie 03 Maj, 2015 09:25

O? To się zdziwiłam. Myślałam, że po ostatnim podejściu Królowa Matka nigdy więcej sobie tego nie zrobi. Odważna jest...

Edycja: Acz nie da się zaprzeczyć, że pisze świetnie. :mrgreen: Znaczy się Królowa Matka. Uwielbiam jej poczucie humoru i wyrażenia. :rotfl:

Aragonte - Nie 03 Maj, 2015 19:59

Agn napisał/a:
O? To się zdziwiłam. Myślałam, że po ostatnim podejściu Królowa Matka nigdy więcej sobie tego nie zrobi. Odważna jest...

Czytelnicy bloga przypuścili szturm i domagali się recenzji kolejnej AłtorKasi :-P Wręcz zarzucali ją jej książkami. Opisała zresztą, jak to wyglądało.

Agn napisał/a:
Edycja: Acz nie da się zaprzeczyć, że pisze świetnie. :mrgreen: Znaczy się Królowa Matka. Uwielbiam jej poczucie humoru i wyrażenia. :rotfl:

Też uwielbiam :serce: :mrgreen: :mrgreen:

No dobra, idę sprawdzić, czy nie ma dalszego ciągu recenzji :excited:

Agn - Nie 03 Maj, 2015 20:11

Daj znac koniecznie i jakby co prosze link, bo na telefonie nie moge sie dogadac z blogami - znaczy przechodzenie do kolejnych notek cos mi nie idzie. A ja ide pod prysznic. ;)