To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Aragonte - Pon 16 Maj, 2022 23:46

Trzykrotka napisał/a:
Mnie baseball ogromnie się podoba. To gra która może dać maksimum emocji. Te wszystkie rozgrywki pozaboiskowe są też fascynujące. Pamiętam to z czasów KKR, drużyny SRK i tego, jaką wojnę wywołał nowy manager sprzedając "księcia Bengalu," największą gwiazdę drużyny. Kibice odwrócili się od drużyny, kierownictwa, właścicieli - po czym KKR w nowym składzie zdobyli puchar startując z samego dna. Ach, jakie to były emocje, kiedy oglądałyśmy mecze online w czasie rzeczywistym, komentując na bieżąco na forum :serce2: To bardzo elegancka, techniczna gra - Aragonte :kwiatek: warto spróbować.

A chętnie spróbuję, tylko jeszcze nie wiem, gdzie i jak :-)
A skoro już kiedyś śledziłaś takie rozgrywki na boisku i poza nim, to tym bardziej zachęcam cię do oglądania - nawet pewne elementy fabuły są podobne :lol:

Trzykrotka - Pon 16 Maj, 2022 23:51

The Sound Of Magic jest na szczęście krótką dramą sześcioodcinkową, bo Hot Stove League rzeczywiście dobrze się ogląda. Namgoong jest świetny. Pierwszy odcinek to właśnie przykład jak powinno się grać kogoś, kto nie okazuje emocji. Od jego twarzy trudno jest wzrok oderwać. Choć gdyby nie ta zaskakująca decyzja - wystawiamy na sprzedaż absolutną gwiazdę naszej drużyny - pewnie nie chciałoby mi się aż tak zaglądać jutro do drugiego odcinka.

Do Our Blues trzeba mieć strasznie dużo cierpliwości. Nie wiem, czy aż tyle jej mam. 9 odcinek z nadzieją, że ruszymy do przodu - nie, nie ruszymy. Najpierw znów sekwencja ciążowa, tym razem z ojcami. To akurat dobrze, powinni się dogadać, wrocić do dawnej przyjaźni, ale... :czekam2: A zaraz potem dzieciństwo SMA i sklepikarza.... Dzieciństwo, czy też nastolęctwo - a mnie się nawet ich dnia dzisiejszego nie chce oglądać.
Pierwszy watek i pierwsza para była zdecydowanie najlepsza.

Aragonte - Wto 17 Maj, 2022 00:05

Trzykrotka napisał/a:
Choć gdyby nie ta zaskakująca decyzja - wystawiamy na sprzedaż absolutną gwiazdę naszej drużyny - pewnie nie chciałoby mi się aż tak zaglądać jutro do drugiego odcinka.

Jak widzisz, jest motyw, który opisałaś wcześniej, choć w innej aranżacji :lol:
Mam nadzieję, że będzie ci się podobało :kwiatek: Ja mam ochotę wrócić jeszcze do fragmentów, jeśli będę miała czas.
A na razie wrzucam filmik ze scenami i piosenką nie z dramy:
https://www.youtube.com/watch?v=OO6fqSTFeFY
A tu z kolei ballada z HSL:
https://www.youtube.com/watch?v=WvOeBiTWgRc
Tak sobie na to patrzę i stwierdzam, że sporo postaci z dramy serio polubiłam :serduszkate:

A tu filmik dla Loany z jej ulubienicą - bez napisów, ale możesz ją sobie zobaczyć w akcji, jeśli zechcesz. Charakterna jest w tej dramie i umie wrzasnąć i zakląć, jeśli trzeba :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=FIA4c9xImSY

Zniechęcacie do Our Blues :( Szkoda, bo pierwszy odcinek bardzo dobrze mi się oglądało.

Edit: wahałam się między kontynuacją Law School i Chocolate - ostatecznie zdecydowałam się na to drugie, dobre melo nie jest złe :wink:

Trzykrotka - Wto 17 Maj, 2022 06:38

Z Our Blues obejrzyj jeszcze drugi albo i trzeci odcinek - wszystkie z CSW. One stanowią całość i są naprawdę piękne. Potem mamy jeden odcinek historii heaneyo i kapitana kutra, a potem już jest trudno,choc drama nadal jest bardzo - obiektywnie - dobra. Tylko nie kusi do oglądania. Za to klipy z HSL bardzo kuszą, oj bardzo. Zachęciłaś mnie do kontynuacji :kwiatek:
Loana - Wto 17 Maj, 2022 10:33

Aragonte napisał/a:
A tu filmik dla Loany z jej ulubienicą - bez napisów, ale możesz ją sobie zobaczyć w akcji, jeśli zechcesz. Charakterna jest w tej dramie i umie wrzasnąć i zakląć, jeśli trzeba :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=FIA4c9xImSY

Jaka ona jest słodka!! Naprawdę ją lubię, jest taka śliczna i ma ładny głos :)

Trzykrotka - Wto 17 Maj, 2022 12:51

Loana napisał/a:

Jaka ona jest słodka!! Naprawdę ją lubię, jest taka śliczna i ma ładny głos :)

I drobniutka :wink: Namgoong jest bardzo niskiego wzrostu, a jest od niej wyższy. Bardzo pasuje do roli działaczki w klubie sportowym.

Loana - Wto 17 Maj, 2022 13:19

Trzykrotka napisał/a:
I drobniutka :wink: Namgoong jest bardzo niskiego wzrostu, a jest od niej wyższy. Bardzo pasuje do roli działaczki w klubie sportowym.

No ona ma 163 cm, jak na kobietę to chyba całkiem normalny wzrost :)
Namgoong ma 177 cm, ja bym tego nie nazwała bardzo niskim wzrostem :P

Trzykrotka - Wto 17 Maj, 2022 14:21

Jest niski, jest. W tym wzroście podanym przez ciebie węszę jakieś małe podkolorowanie PRowe. Czytałam kiedyś, że wzrost uniemożliwia mu granie niektórych ról. W My Secret Hotel kiedy miał sceny z detektywem, nie kręcono ich razem, albo kręcono tak, żeby jeden siedział i różnica wysokości nie rzucała sie w oczy. Dziewczynę pamiętam z Porcelanowego - też stojąc pomiędzy mężczyznami wyglądała na maliznę. Aż mi się nie chce wierzyć w jej 177. Sama mam 170 i nie patrzę na mężczyzn zadziejąjąc głowę.
Aragonte - Wto 17 Maj, 2022 15:02

Ej no, Namgoong jest średniego wzrostu jak na faceta, nie jest bardzo niski :-P Myślę, że trochę zakłóca odbiór to, jakie ma proporcje - a ramiona ma szerokie, rozbudowane przez ćwiczenia. Niski to byłby poniżej 170, a są też tacy aktorzy.

Trzykrotka napisał/a:
Z Our Blues obejrzyj jeszcze drugi albo i trzeci odcinek - wszystkie z CSW. One stanowią całość i są naprawdę piękne. Potem mamy jeden odcinek historii heaneyo i kapitana kutra, a potem już jest trudno,choc drama nadal jest bardzo - obiektywnie - dobra. Tylko nie kusi do oglądania.

Ja ją sobie obejrzę, ale już na Netflixie, bez pośpiechu :-) A na razie zaczęłam Chocolate, ale dopiero pierwszy odcinek oglądam, więc wszystko przede mną i jeszcze nie czuję się wkręcona na maksa.

Trzykrotka - Wto 17 Maj, 2022 15:36

O, Chocolate to bardzo ciepła drama, bardzo miło ją wspominam, choć to melo, którego z zasady nie oglądam.
Admete - Wto 17 Maj, 2022 16:41

W Chocolate na początku jest dużo dramatozy, ale gdy bohaterowie trafią już do hospicjum, to jest świetnie.
Aragonte - Wto 17 Maj, 2022 16:51

No właśnie na razie mam wrażenie, że to nie jest ta tonacja, której się spodziewałam.

Podrzucam sobie link do piosenki z HSL, bo ma świetny początek, idealny na budzik :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=Oy_DkMWu8DY
Sama piosenka też jest całkiem fajna.
O, jest instrumentalna wersja, super:
https://www.youtube.com/watch?v=Kb1jvifkitY

Ten instrumental był chyba w końcówce, bardzo mi się podoba:
https://www.youtube.com/watch?v=MsXKCk8LGW8

I inne, które wynalazłam przypadkiem:
https://www.youtube.com/watch?v=Ik2VqtB9ec4
A ten fragment jest super :excited: Chyba będę miała nowy dzwonek do telefonu :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=9opfn8tV56c

Edit: wiedziałam, że podobała mi się muzyka podczas oglądania, ale teraz uważam, że jest naprawdę świetna :-D
https://www.youtube.com/watch?v=HIQlzijnWjU
https://www.youtube.com/watch?v=Y0WYy_i9crk
https://www.youtube.com/w...obG-f2A&index=6

A tu jest chyba cała playlista:
https://www.youtube.com/w...eRAD27fjobG-f2A

BeeMeR - Wto 17 Maj, 2022 21:45

W Nakee głównym pomieszała się jawa ze snem - chłopak poszedł do jaskini (Naukowcy szukają świadectw istnienia mitycznego państwa Maruganagar i losu jaki je spotkał - obstawiam, że zostało zatopione przez olbrzymią Nagę), śnił (?) że spotkał swoją nimfę,

a obudził się przytulony do dziewczyny w ruinach świątyni, czym złamali miejscowe tabu, po czym pan wygadał się niechcący i skompromitował pannę w oczach całego społeczeństwa - migusiem się musieli pobrać, inaczej by pannę wypędzono w obawie, że sprowadzi nieszczęście na całą wioskę. Teraz się biedactwo uczy podstawowych czynności, np. rozpalania ognia czy noszenia wody w rzeki :mrgreen:

Trzykrotka - Wto 17 Maj, 2022 23:12

O proszę, jakie to miłe, że to on nosi tę wodę, nie ona!
BeeMeR - Śro 18 Maj, 2022 06:32

Na razie więcej rozlewa niż przynosi ale liczą się intencje :wink:
Trzykrotka - Śro 18 Maj, 2022 07:14

BeeMeR napisał/a:
Na razie więcej rozlewa niż przynosi ale liczą się intencje :wink:

Otóż to. Zwykle to panie mają ten wdzięczny obowiązek na liście :bejsbol: Nimfę z jaskini i obecną żonę gra ta sama aktorka, prawda?

Hot Stove League odcinek 2 - bardzo dobry :oklaski: Mimo całodniowego zmęczenia obejrzałam jednym cięgiem, bez przerw i doradzania "ile jeszcze." Piękny pokaz wszelakich mechanizmów i branżowych i ogólnoludzkich, oraz demonstracja profesjonalizmu managera. I to, jak odchodzący gwiazdor broni się przed odejściem rzucając do ataku siły od zbirów przez wrzask do dziennikarzy i to, jak szybko powszechne oburzenie, że bez niego zespołu nie ma zostaje zastąpione przyjemnym oczekiwaniem na innego gwiazdora - świetne. Żałowałam tylko, że niewiele rozumiem z pogadanki Namgoonga dla działaczy klubowych na temat: dlaczego obecny gwiazdor nie pomaga, s wręcz szkodzi klubowi. Dobre to było, rozpisane na tabelki i wykresy - profesjonalna prezentacja.
Tak więc do Dreams przychodzi dwóch Vikingów, a ja czuję mily dreszczyk oczekiwania na ciąg dalszy.

BeeMeR - Śro 18 Maj, 2022 07:44

Tak, to ta sama aktorka, podobnie jak generał sprzed tysiąca lat i student w okularach.
Ja nie do końca rozumiem, jak oni to rozegrają, ale duszyca we śnie (?) powiedziała studentowi, że ona i dziewczyna z wioski mają tą samą duszę (on i generał również), a z nie wiem jak to możliwe skoro wężyca jest istnieniem nieludzkim, chyba wiecznym, w dodatku została przez kogoś zaklęta za karę na tysiąc lat w kamienną statuę, znalezioną i wyniesioną przez studentów z jaskini spod ruin. Owa tysiąclatka kończy się przy następnym zaćmieniu, które już niedługo :wink:
No ale powiedzmy szczerze, w tego typu filmie logika nie jest najważniejsza :cool:

Loana - Śro 18 Maj, 2022 09:01

Trzykrotka napisał/a:
Dziewczynę pamiętam z Porcelanowego - też stojąc pomiędzy mężczyznami wyglądała na maliznę. Aż mi się nie chce wierzyć w jej 177. Sama mam 170 i nie patrzę na mężczyzn zadziejąjąc głowę.

Chyba nieczytelnie napisałam, ParkEunBin ma 163 cm wzrostu, to ten Namgoong ma 177 cm.
Natomiast w Porcelanowym Królu główni panowie niestety byli bardzo wysocy, obydwoje chyba mają koło 190 cm - wg mnie to jest wysoki wzrost u faceta, a już zwłaszcza u Azjaty. I dlatego ParkEunBin wyglądała przy nich tak drobno - jak zresztą każda kobieta tam.

Loana - Śro 18 Maj, 2022 09:07

BeeMeR napisał/a:
a obudził się przytulony do dziewczyny w ruinach świątyni, czym złamali miejscowe tabu, po czym pan wygadał się niechcący i skompromitował pannę w oczach całego społeczeństwa - migusiem się musieli pobrać, inaczej by pannę wypędzono w obawie, że sprowadzi nieszczęście na całą wioskę.

A tak z ciekawości, na czym to tabu polegało? Nie można było nocować w świątyni?
Fajnie, że się integruje chłopak, chociaż zapewne będzie chciał kiedyś wyjechać - tylko razem z żoną :P

Trzykrotka - Śro 18 Maj, 2022 09:40

Loana napisał/a:

Chyba nieczytelnie napisałam, ParkEunBin ma 163 cm wzrostu, to ten Namgoong ma 177 cm.

Co do Porcelanowego, to się nie wypowiadam, zwróciłam uwagę w scenie w gibangu, że "następca tronu" wyglądała miniaturowo przy innych członkach obsady. Natomiast wczoraj przyjrzałam się Namgoongowi pod kątem wzrostu. Jest bardzo inteligentnie filmowany, widać, że jest niski, ale nie jakoś rażąco, natomiast w scenie konfrontacji z basebalistą - gwiadzorem, kiedy stali twarzą w twarz, widać było, że Namgoong sięga nosem do ramienia tamtego aktora.
Nie jest to dla mnie sprawa gardłowa, żebym o to kruszyła kopie, ale powtarzam - nie bardzo wierzę w te 177 cm.

BeeMeR - Śro 18 Maj, 2022 10:00

To jest wioska zabita dechami, lata na oko 70-te XXw., Chłopak i dziewczyna nie mogą nocować/spać gdziekolwiek razem bo albo mają się natychmiast pobrać i zmaza na reputacji panny zostaje zmyta albo jest ona (i -olaboga- cała wioska) skazana na wieczne nieszczęście. Tu rozmowę młodych podsłuchała największa plotkara we wsi, rozniosła wszędzie. Do niczego chyba między młodymi nie doszło (ale wioska uważa inaczej), tzn. raczej tylko we śnie i wspomnieniach dusz :wink: bo jedno i drugie ma sny wielce kolorowe, sugestywne, związane z poprzednim wcieleniem.
Teraz też panna trzyma męża na dystans, bo nie wierzy że coś z tego związku wyjdzie, myśli, że on wyjedzie z resztą grupy jak tylko droga zostanie naprawiona.

Nawiasem, to przekonanie, że spaliśmy ze sobą = jesteśmy/powinniśmy być małżeństwem jest żywe i współcześnie w dramach, tu nieraz miałam zasadzki typu: "ja go upiję, ty mu wskoczysz do łóżka i będzie musiał się z tobą ożenić" albo rozumienie słowa "mia" dwojako, jako żona/kochanka.

BeeMeR - Śro 18 Maj, 2022 10:01

Ja też nie wierzę w 177cm Namgoonga bo pamiętam go z aktorką z INR3 i niewiele był wyższy :mysle:
Aragonte - Śro 18 Maj, 2022 10:13

Trzykrotka napisał/a:
Żałowałam tylko, że niewiele rozumiem z pogadanki Namgoonga dla działaczy klubowych na temat: dlaczego obecny gwiazdor nie pomaga, s wręcz szkodzi klubowi. Dobre to było, rozpisane na tabelki i wykresy - profesjonalna prezentacja.

Ja zrozumiałam tyle, że jego niesamowite osiągnięcia jako battera/pałkarza nie przekładały się na sukcesy całego zespołu, a w dodatku był źródłem konfliktów, co nigdy nie wróży dobrze, kiedy chodzi o grę zespołową. Tabelkami się nie przejmowałam, wiadomo, że tego nie ogarnę :wink: Obawiam się, że po polsku niewiele więcej bym zrozumiała.
Mam sporo sympatii dla tego drugiego starszego zawodnika, pitchera, którego planowali usunąć z grupy, tj. zwolnić - jakoś mnie ujął.
Cieszę się, że oglądasz, będę mogła powymieniać z kimś uwagi :-D

Trzykrotka - Śro 18 Maj, 2022 10:40

Będę oglądać, bo autentycznie się zaangażowałam. Temat sportowy to dla mnie miła odmiana, baseball nie jest mi całkiem obcy, a drama jest dobrze grana. Bardzo fajna jest ta młoda aktorka, lepsza IMHO od drugiej pani, choć tamta ma większy staż ekranowy. Reszta też świetna.
Ja właśnie chętnie zrozumiałabym, jak manager rozpracował w detalach styl gry zawodnika, który ewidentnie przyczyniał się do jego własnej chwały, ale nie przekładał na dobro klubu. Mechanizm doboru ludzi do drużyny mnie interesuje. Czytałam niedawno wypowiedź trenera męskiej reprezentacji Polski w siatkówce i bardzo mnie uderzyły podobieństwa w sposobie myślenia. Ten nowy trener rozpirza całą gwiazdorską reprezentację punktując zawodników, którzy, mimo wspaniałej reputacji i osiągnieć, nie potrafili doprowadzić drużyny do medalu olimpijskiego czy mistrzowskiego. Zaciekawiła mnie ta rozpiska i może sobie ten kawałek nawet przetłumaczę dla własnej satysfakcji.
Ech, pooglądałabym znowu rozgrywki ligi indyjskiej. Szkoda, że je zdjęli z YT.

Aragonte - Śro 18 Maj, 2022 10:54

Jeśli przetlumaczysz, to chętnie przeczytam :mrgreen: A jak ci się podobają rozgrywki trenerów? Te frakcje, podgryzanie, podważanie autorytetu nowego głównego menedżera... Nawet do knajpy na powitanie pozapraszali go osobno. Gra tam też dyrektor księgowości z Kima :-D