To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Loana - Śro 13 Paź, 2021 13:28

BeeMeR napisał/a:
Tak, pierwsze odcinki okropnie się rwały na dramacool

Dzięki za linka. Dramacool ma napis, że coś zmieniają i ich główny serwer może mieć czkawkę, więc wczoraj sprawdzałam jakiś inny i poszło bez tego buforowania ostrego, ale też trochę się zwieszało na przewijaniu, a nie chciało mi sie po raz trzeci od początku oglądać, to odpuściłam :P

Trzykrotka - Śro 13 Paź, 2021 13:41

Uch tak, rodzice też byli okropni - i jej i jego, zwłaszcza jego, istna rodzinka Adamsów.
Kiedy popatrzyłam na plakat to jeszcze przypomniały mi się głupkowate wstawki niby-gejowskie między chłopakami - Ji Soo i Park Hyun Sikiem. Nie wiem co to miało być :roll:
Loana napisał/a:

Ale Trzykrotko, napisz, o jakiej dramie się nie mówi? Bo w sumie racja, nie pomyślałam, żeby sobie sprawdzić kto był scenarzystą i ogarnąć, do czyich dram mnie nie ciągnie.

Ta konkretnie drama, która tak okropnie ludzi rozczarowała, to Melting Me Softly. pierwszy powojskowy projekt Ji Chang Woka z Healera. Dostał piękną partnerkę, fani się naczekali - a tu kicha. Ja dałam radę obejrzeć jeden odcinek.
Ta babka napisała jeszcze Miracle We Met, z którego też w trakcie zrezygnowałam, z KMM i Ra Mi Ran - może Admete obejrzała dramę z sympatii do KMM :kwiatek: Teraz pokazują jej Mine, ale tego nie miałam nawet w planach.

Loana - Śro 13 Paź, 2021 13:47

Trzykrotka napisał/a:
Ta konkretnie drama, która tak okropnie ludzi rozczarowała, to Melting Me Softly. pierwszy powojskowy projekt Ji Chang Woka z Healera. Dostał piękną partnerkę, fani się naczekali - a tu kicha. Ja dałam radę obejrzeć jeden odcinek.

O raju, zanim przeczytałam Twojego posta poszłam edytować swój komentarz :P To go tu przeniosę.

Loana napisał/a:
Edit: poszłam sobie sprawdzić, kto bym scenarzystą i to była ta pani: https://mydramalist.com/people/16545-baek-mi-kyeong ... i niestety z tych dram, co napisała, jedną mam na liście do ewentualnego obejrzenia, bo gra tam aktor, na którego mam aktualnie crusha, czyli Ji Chang Wook, a drama to "Melting me softly". Ale jak już wiem, że to ta sama babka, to się zastanawiam, czy warto to w ogóle zaczynać...

No Ci powiem, że mnie nie pocieszyłaś Trzykrotko :P Chyba sobie odpuszczę tą dramę w takim razie, bo nie chcę sobie psuć humoru :) "Healer" musi mi wystarczyć :P

Trzykrotka - Śro 13 Paź, 2021 14:27

Możesz popróbować, ale nie radzę :kwiatek: Jeśli już chciałabyś coś z Ji Chang Wokiem, to sobie weź Suspicious Partner. To jest niby kryminał, ale i tak uwaga skupia się na OTP, bardzo dobrze dobranej.
Aragonte - Śro 13 Paź, 2021 17:54

Rozumiem, że Wojownika Baek Dong Soo z jej ulubieńcem nie polecamy Loanie :mrgreen:
Trzykrotka - Śro 13 Paź, 2021 18:35

No nie wiem :-D Może chwyciłaby te klimaty - możemy też zaproponować Cesarzową Ki :-P
BeeMeR - Śro 13 Paź, 2021 18:52

Prędzej cesarzowa :mrgreen:
Admete - Śro 13 Paź, 2021 19:38

Ani jedno ani drugie ;) Obejrzałam Miracle We Met częściowo. KMM był jak zawsze świetny.
Aragonte - Śro 13 Paź, 2021 21:12

Też myślę, że ani jedno, ani drugie :wink:
Prędzej ja Cesarzową bym obejrzała.

Oglądam dalszy ciąg drugiego odcinka Hometown ChaChaCha i chyba wiem, z czym mam problem - bardzo sympatyzuję z postaciami pobocznymi z tego miasteczka, ale niestety nie lubię głównej bohaterki :? a przecież uwielbiam SMA. Strasznie szkoda mi się zrobiło tego niewydarzonego piosenkarza :(

Trzykrotka - Śro 13 Paź, 2021 21:29

Nie martw się, to taki zabieg. SMA początkowo ma być dość oschła, niezadowolona z przeprowadzki na zadupie, lekko wyniosła i niesympatyczna. Usłyszy kilka słów prawdy i zreformuje się.
Aragonte - Śro 13 Paź, 2021 21:54

Wiem, że zabieg (zresztą bohaterkę SMA ukazano jako dobrą dbającą o pacjentów w przeciwieństwie do jej szefowej), ale na razie wolę pobocznych bohaterów :wink:
Może zresztą niestety taki mam teraz nastrój, że nieudacznicy budzą moją silną empatię.

BeeMeR - Śro 13 Paź, 2021 22:06

Aragonte napisał/a:
bardzo sympatyzuję z postaciami pobocznymi z tego miasteczka, ale niestety nie lubię głównej bohaterki
No to przybij piątkę :high5:
Dla drugiego planu warto oglądać dalej. :kwiatek:

Aragonte - Czw 14 Paź, 2021 00:16

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
bardzo sympatyzuję z postaciami pobocznymi z tego miasteczka, ale niestety nie lubię głównej bohaterki
No to przybij piątkę :high5:

Chętnie :high5:
Ale dam dramie szansę choćby dla tego drugiego planu i Dołeczka, bo trochę zwalam na swoje kiepskie samopoczucie :roll:

Trzykrotka - Czw 14 Paź, 2021 08:45

Ciekawa jestem, czy ci się spodoba wypad do Seulu z ajumami na tylnym siedzeniu :lol:

Ja nie doczekałam się wczoraj na napisy do DaLi a dziś rano na tumblrze były takie fajne zdjęcia z odcinka, że nie mogę się doczekać :banan:

Admete - Czw 14 Paź, 2021 09:37

Tez sobie obejrzę, mam wolne - jak mi dobrze. Zdążyłam zrobić badania krwi - bezcenny taki dzień, bo normalnie nie ma jak. Dawniej można było zrobić badania na NFZ w soboty, a od jakiegoś czasu już nie.
BeeMeR - Czw 14 Paź, 2021 10:54

Ania miała powitanie pierwszych klas. Adaś też szczęśliwy, dzień bez szkoły :cheerleader2: za to jedziemy na rehabilitacje - radio gra It's my Life i nie umiem się nie uśmiechać :mrgreen:
Obejrzałam wczoraj Mr Handy /Mr Hong z 2004 czyli pierwowzór HCCC. Część pomysłów podobała mi się bardziej, część była mocno schematyczna i epizodyczna. Opiszę ciut więcej wieczorem.

Admete - Czw 14 Paź, 2021 11:23

Ja oczywiście planuje i przygotowuje lekcje, takie mam wolne ;)
Loana - Czw 14 Paź, 2021 11:56

Aragonte napisał/a:
Rozumiem, że Wojownika Baek Dong Soo z jej ulubieńcem nie polecamy Loanie :mrgreen:

Hmm, tego w ogóle nie kojarzę, sprawdzę później opis.

Trzykrotka napisał/a:
No nie wiem :-D Może chwyciłaby te klimaty - możemy też zaproponować Cesarzową Ki :-P

A z tej cesarzowej to widziałam ileś tam klipów i Ji Chang Wook jest tam fajnie pokazany, ale a) nie za bardzo mi się podoba ta dziewczyna, która z nim gra i b) to jest za długie i c) to jakaś masakra chyba jest, nawet nie wiem, czy się dobrze kończy, ale wnioskuję z opisów, że nie, dużo intryg, śmierci, itp.

Admete napisał/a:
Ani jedno ani drugie ;)

Admete mnie zna, to pewnie ma rację :P

Wczoraj miałam zajęcia i widzę, że mocno już nie wyrabiam na nich. Nie uczę się na bieżąco i to wychodzi, bo nie do końca rozumiem, co robimy. Wczoraj uczyliśmy się użycia słów "fajne/niefajne, lubię/nie lubię" i sposobów zaprzeczania czasowników - bo mają inaczej niż my. Skomplikowane to już się dla mnie mocno robi. A ja ciągle nie umiem super alfabetu i zdarza mi się czytać błędnie. Ech, muszę więcej ćwiczyć :P Żałuję, że nie ma na Netflixie napisów koreańskich do "Korean Odyssei", bo bym sobie puściła i przynajmniej bym się poduczyła wymowy :P

BeeMeR - Czw 14 Paź, 2021 12:31

Cytat:
Wczoraj miałam zajęcia i widzę, że mocno już nie wyrabiam na nich. Nie uczę się na bieżąco i to wychodzi, bo nie do końca rozumiem, co robimy
miałam tak swego czasu na lekcjach hindi :mrgreen:

Wojownik ma piękne walki na miecze, plenery, dobrą obsadę, w tym zarówno młodych (JCW i Nefryt) jak i starsze pokolenie (które mnie osobiście bardziej interesowało :wink: ), muzyka jest piękna też. Panna główna jest strasznym drewnem, wątek miłosny jest umowny i poboczny, fabuła miejscami kuleje, to bardziej drama o pojedynkach mieczowych, przyjaźni/wrogości męskiej, bromance w młodszym i frenemy w starszym i młodszym pokoleniu. Finał nie dla wszystkich bohaterów jest pozytywny, niektórzy muszą od miecza zginąć, w trakcue też miejscami losy niektórych są bardzo smutne.

Empress Ki jest w pierwszej połowie bardzo fajną przygodówką, JCW udaje przygłupa żeby nikt się nie skapnął, że jest kandydatem do tronu chińskiego, panna udaje młodzieńca i tą część oglądało się świetnie. W drugiej połowie wszyscy wylądowali w pałacu, sceny zrobiły się statyczne, panna ubrała przyciężkie kostiumy i wyglądała niezbyt fajnie. To było ok póki była knująca Tanasiri - żona narzucona JCW, ale potem to już okropbe nudy.
Romans leży i kwiczy, bo początkowo chcieli zrobić wielką miłość panny z królem koreańskim (Gogureyo?), i tam dochodzi do poczęcia dziecka, ale w drugiej połowie panna zostaje konkubiną cesarza (JCW) i twórcy sami już nie wiedzieli z kim ją shippować więc nie wyszło z nikim, od dawna uważamy, że pod koniec najlepiej panna wychodziła w scenach z Tal Talem, powiernikiem i dowódcą.

Słusznie Admete rzecze, żeby obie dramy odpuścić :wink:

Trzykrotka - Czw 14 Paź, 2021 14:42

Odpuścić obie, zdecydowanie, choć - jako rzecze BeeMer - pierwsza część Empress Ki była bardzo dobra. Goryeo to było, czasy zależności od Chin. W Faith, która jest o ostatnich latach Goryeo, występował brat cesarzowej, Giczoł :mrgreen: czyli Ki Cheol.

Pomyśleć, że ta drewniana panna z Baek Dong Su gra teraz doktor Jang w HP. I dalej jest raczej drewniana...

Loana - Czw 14 Paź, 2021 15:23

Dzięki dziewczyny :) Odpuszczę sobie, bo nie ma sensu oglądać złych dram :P Za dużo jeszcze dla mnie fajnych czeka :)
Admete - Czw 14 Paź, 2021 17:49

Wojownik nie jest zły - ma super walki :) Cesarzową obejrzałam do połowy.
Aragonte - Czw 14 Paź, 2021 17:53

Admete napisał/a:
Wojownik nie jest zły - ma super walki :) Cesarzową obejrzałam do połowy.

No właśnie rozważam od jakiegoś czasu, czy nie obejrzeć tej dobrej połowy Cesarzowej Ki :wink:
Walki w Wojowniku są piękne :serce:

Admete - Czw 14 Paź, 2021 20:03

Bardzo sympatyczny był 7 odcinek Dali :) ładnie widać wzajemne przyciąganie z obu stron.
BeeMeR - Czw 14 Paź, 2021 22:20

To nie są tak do końca złe dramy ;)

Mr Hong - fajowy stolik do baduka :serce:

Wiedźma i jej dentystka mi się podobała, była charakterna, miała nutkę seulskiej pańskości ale nie była ani trochę infantylna, nachalna ani przemocowa. Pan jako postać jest niedopracowany, zresztą film jako całość też, zwłaszcza pod koniec, szkoda.