To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP

Admete - Pon 07 Sie, 2023 07:56

A oni są razem?
Tamara - Pon 07 Sie, 2023 09:06

zawsze podejrzewałam, że Draco tajnie podkochiwał się w Hermionie :-P
annmichelle - Pon 07 Sie, 2023 12:27

Kiedyś czytałam, że aktorzy grający Draco i Hermionę nie byli parą, ale są dobrymi przyjaciółmi, razem wyjeżdżali na wakacje bodajże, spotykali się na gruncie prywatnym, bywali na premirrach swoich filmów (nie tych potterowych). Wstawiali wspólne foty na insta, itd.
BeeMeR - Pon 07 Sie, 2023 12:46

Ja też czytałam albo nawet widziałam Emmę wypowiadającą się w samych superlatywach o Tomie, ale że to nie jest związek (a może szkoda ;) ), choć może było i zauroczenie ;)
BeeMeR - Pon 07 Sie, 2023 21:24

Obejrzeliśmy drugą część - podobało się dzieciakom chyba nawet bardziej. Od wczoraj łażą i nucą motyw przewodni z filmów :lol:
A dziś jak zdziczałe auto przyjechało chłopcom na ratunek przed pająkami to Adam zanucił motyw z Indiany Jonesa :mrgreen: A na koniec filmu Ania podsumowała - za zniszczenie szkoły - 1000 punktów dla Gryfindoru! :cheerleader2:
Niech no poczeka na ostatnią część, :lol:

Admete - Pon 07 Sie, 2023 22:31

Cytat:
A na koniec filmu Ania podsumowała - za zniszczenie szkoły - 1000 punktów dla Gryfindoru!
Niech no poczeka na ostatnią część,

Dobre :lol:

Trzykrotka - Wto 08 Sie, 2023 10:42

Admete napisał/a:
A oni są razem?

Nie, ale widać że są bratnimi duszami. Ona napisała wstęp do książki, a on nie może się pohamować żeby wciąż o niej nie wspominać.

BeeMeR - Wto 08 Sie, 2023 19:32

Pewnie wiecie że w Seattle z muzeum o Harrym Potterze usunięto wszelkie informacje o J.K. Rowling
https://www.tvp.info/7187...je-o-jk-rowling

Admete - Wto 08 Sie, 2023 19:37

Nie wiemy. Serio?
annmichelle - Wto 08 Sie, 2023 19:37

Smutne....

Cytat:
Menedżer skrytykował też pisarkę za to, że w jej powieściach nie ma osób ze społeczności LGBTQIA+. Poza tym, w jego opinii Rowling w swoich książkach używa stereotypów rasowych i dopuszcza się fat-shamingu, czyli obraża osoby z nadwagą

Sparafrazuję - USA to stan umysłu...

Admete - Wto 08 Sie, 2023 19:39

Dobrze, że nie ma. Jak ktoś chce takich historii, to sobie odpowiednią książkę kupi. To mają być książki dla dzieci.
BeeMeR - Śro 09 Sie, 2023 22:40

Obejrzeliśmy trzeci film - Więzień Azkabanu.
Tj Anusia uciekła przy dementorach, potem wróciła, znowu uciekła i tak kilka razy ;)
Tak obstawiałam, że dementorzy to już nie dla niej.
Adam twardo nazywał ich dementorów Nazgulami prawie do końca filmu ;) -podobało mu się :mrgreen:
Chciałby mieć własną mapę pokazującą gdzie kto jest, najlepiej w całej Polsce ;)

BeeMeR - Pon 14 Sie, 2023 20:37

Czwórka za nami - to chyba moja najmniej lubiana część Harrego - przynajmniej czary mary na cmentarzu i Voldemort odrodzony to nie mój typ złego - są w Harrym znacznie ciekawsze i imho lepiej zagrane (oraz wyglądające :P ) postaci zue.
Admete - Pon 14 Sie, 2023 20:48

Też nie przepadam za czwartą częścią..
annmichelle - Pon 14 Sie, 2023 21:58

BeeMeR napisał/a:
Czwórka za nami - to chyba moja najmniej lubiana część Harrego

"Czara ognia" to jeden z moich ulubionych potterowych filmów (i książek). :mrgreen: Lubiłam ten turniej, różne szkoły, no i tragedia Cedrica na koniec.
Najmniej chyba "podchodził mi" "Zakon Feniksa" - książkowy (ależ to było przegadane i rozwleczone).
Z filmów najmniej lubię "Kamień filozoficzny" :roll: , "Komnata" też nie najmocniejsza, ale lubię tam te retrospekcje i wreszcie "coś" zaczyna się dziać. Choć pająki mogą wywołać traumę u dzieci. :-|

Admete - Pon 14 Sie, 2023 22:57

AA ja właśnie lubię Zakon Feniksa bardzo. Książkę i film.
Tamara - Śro 16 Sie, 2023 08:35

Ja lubię wszystkie książki , a z filmów tylko pierwsze dwie części, bo reszta jest zbyt obcięta w stosunku do książek . No i wizje filmowców kłócą się z moimi :wink: No i w Czarze Ognia nie mogę darować braku sklątek tyłostrzelnych i gumochłonów :foch2:
RaczejRozwazna - Śro 16 Sie, 2023 11:12

Zakon Feniksa to chyba moja najbardziej lubiana część.
BeeMeR - Czw 17 Sie, 2023 19:58

Już jesteśmy po piątym filmie - całkiem się podobał, zwłaszcza to, że młodzi zwarli szyki i zaczęli ćwiczyć się sami.
BeeMeR - Wto 22 Sie, 2023 12:26

Obejrzeliśmy szósty film, dzieci się cudownie pokłóciły o to, czy Snape jest zły czy dobry :lol:
Ania: czemu wszyscy zgapiają od Władcy pierścieni? Te horkruksy to jak pierścień Saurona, a w jaskini pełno Gollumów. Czy Dumbledor się odrodzi jak Gandalf?
:wink:

Admete - Wto 22 Sie, 2023 13:44

Anusia ma świętą rację :lol: Jakie mieli opinie na temat Snepe'a? To znaczy kto bronił, a kto oskarżał? ;)
BeeMeR - Wto 22 Sie, 2023 16:49

Ciężko jednoznacznie powiedzieć :lol:
dyskusja składała się w dużej mierze z wykrzykników (ja od początku wiedziałam, że on jest zły! A ja myślałem, że jest dobry!), dzieci chyba zmieniały zdanie i ostatecznie stwierdziły, że on jest trochę zły trochę dobry ;)
A Tomka Ania przywitała słowami: tato, tato, Snape zabił Gandalfa!
;)

Admete - Wto 22 Sie, 2023 16:55

BeeMeR napisał/a:
tato, tato, Snape zabił Gandalfa!

:lol:

Tamara - Śro 23 Sie, 2023 09:22

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: biedny Tolkien :lol:
Co mi przypomina sławetnego mema pt.jak obrazić cztery fandomy naraz - zdjęcie kapitana ze Star Treka z podpisem "Use the Force, Harry - Gandalf"

BeeMeR - Śro 23 Sie, 2023 12:56

widać to (dla niektórych) jedno i to samo ;)

Dla jasności - Ania rozróżnia opowieści i osoby, jej się po prostu imię Gandalf podoba bardziej i używa go czasem z przekory ;)

Zaczęliśmy Insygnia śmierci - Ania zaliczyła potwornego focha gdy zginął Moody - to była jej ulubiona postać, ale jedna z tych najulubieńszych :serce:
Powiedziała, że Harry Potter w późniejszych filmach stał się morderczy i ona się tak nie bawi, po czym poszła sobie, ale niecałą minutę później wróciła uznając, że i tak obejrzy z nami, ostatecznie, bo inaczej Adam jej pospoileruje (ma rację :P ) ;)
Co do miecza Gryfonów zgodnie uznali, że powinien go dostać Neville a nie Harry, a kolejnym dyrektorem powinna być McGonnagal ;)