Komunikaty - Południe Polski - zlot
Admete - Sob 07 Lip, 2018 21:04
Ja nie mogę 17, bo mam lekarza. Zresztą nie objechałabym za jeden dzień. Trzykrotko - Tyniec będzie w sobotę.
BeeMeR - Sob 07 Lip, 2018 21:18
Katowice s ą do ustalenia gdyby ktoś chciał się dołączyć - taka padła propozycja bo we wtorki muzeum jest za darmo, ale zapłacić jak najbardziej można też
Tyniec też do ustalenia - wiele słów padło o tym, żeby Trzykrotka mogła i najlepiej Aragonte też, włącznie z obmyślaniem noclegu
Aragonte - Sob 07 Lip, 2018 21:57
| BeeMeR napisał/a: | Tyniec też do ustalenia - wiele słów padło o tym, żeby Trzykrotka mogła i najlepiej Aragonte też, włącznie z obmyślaniem noclegu |
Ktoś mnie przygarnie? Może być wygodna wycieraczka
Deanariell - Sob 07 Lip, 2018 23:32
| Aragonte napisał/a: | Ktoś mnie przygarnie? Może być wygodna wycieraczka |
Ja mogę. Wycieraczkę mam niezbyt wygodną, ale łóżko dla gościa się znajdzie. Btw też się stęskniłam.
Wycieczka na kopiec świetna plus dietetyczne jedzonko w Chimerze - spotkanie kameralne, ale idealne i jak zwykle za krótkie.
Deanariell - Sob 07 Lip, 2018 23:41
Moje zainteresowanie historią jest żenująco mizerne , ale ten punkt akustyczny w muzeum na kopcu był genialny - niesamowite doświadczenie słuchowe. No i ta tablica ze świecącymi lampkami oraz guziczkami do naciskania, które pokazywały miejsca na mapie Krakowa i okolicy, gdzie znajdują się forty - bawiłyśmy się jak dzieci. Kościół Franciszkanów zachwycający - wreszcie nadrobiłam tę haniebną zaległość. Witraże Wyspiańskiego "na żywo", nie w muzeum, jeszcze piękniejsze! I te malunki na ścianach - nasturcje i bratki jak żywe, aż miałam ochotę je zjeść!
Admete - Nie 08 Lip, 2018 07:31
Kościół franciszkanów robi rzeczywiście wrażenie.
Trzykrotka - Nie 08 Lip, 2018 10:13
Ja w lipcu nie mieszkam u siebie, ale tez myślę że mogę przenocować
Bardzo się cieszę na wyprawę statkiem do Tynca.
Eksperymenty akustyczne i światełka - może wybierzemy się kiedyś do Ogrodu Doświadczeń?
Admete - Nie 08 Lip, 2018 11:16
Jak najbardziej można - widzę, że wystarczy nam jeszcze miejsc na wiele wycieczek
Barbarella - Nie 08 Lip, 2018 17:54
I ja także dziękuję za cudowną wycieczkę!
Rzucajcie terminem na Tyniec. Żeby wszyscy mogli dopasować.
Barbarella - Śro 11 Lip, 2018 21:03
Beem, dzięki za fotki!
Admete - Czw 12 Lip, 2018 06:57
To może pod koniec lipca ten Tyniec? Sobota 21? Nie ma co czekać?
Trzykrotka - Czw 12 Lip, 2018 07:00
Ja mam wtedy pracujący weekend. Tak zaraz po urlopie
Admete - Czw 12 Lip, 2018 09:48
A następna sobota, 28?
Aragonte - Czw 12 Lip, 2018 11:22
| Admete napisał/a: | To może pod koniec lipca ten Tyniec? Sobota 21? Nie ma co czekać? |
Ja nie bardzo mogę - do 25 lipca jest w Polsce psiapsióła z Anglii, a 25-27 mam ostatnie posiedzenie. Ale najwyżej nie dojadę, trudno.
A początek sierpnia?
Admete - Czw 12 Lip, 2018 11:30
Ja mogę po 9 sierpnia raczej. Ewentualnie 4 sierpnia.
BeeMeR - Czw 12 Lip, 2018 11:36
Początkiem sierpnia to się kroi Wrocław (?) - jeszcze chwila i nam wakacje przeminą a tyle było do zwiedzania
Admete - Czw 12 Lip, 2018 14:16
Do Wrocławia za daleko.
trifle - Czw 12 Lip, 2018 14:50
Jakie tam daleko
Admete - Czw 12 Lip, 2018 15:04
Poza tym termin zły. Znów na kobiecość by wypadło. No i mam badanie.
Barbarella - Czw 09 Maj, 2019 15:12
8 czerwca jest Industriada.
http://industriada.pl/aktualnosci/
BeeMeR - Pon 13 Maj, 2019 10:31
Basiu Ja rozważam tegoroczną Industriadę, ale gubię się na tej stronie - czy możesz streścić "czym to się je" np. czy masz jakąś konkretną propozycję co i kiedy można zwiedzić? Czy dobrze myślę, że to jest tylko piątek wieczór i trzeba myśleć też o noclegu albo późnym powrocie do Krakowa?
BeeMeR - Śro 15 Maj, 2019 08:31
Ta jak dziewczyny, uda nam się wyczarować wspólny termin na wiosenne spotkanie?
Anaru - Śro 15 Maj, 2019 08:36
| BeeMeR napisał/a: | | Czy dobrze myślę, że to jest tylko piątek wieczór i trzeba myśleć też o noclegu albo późnym powrocie do Krakowa? |
W tym roku to chyba trzy dni
http://industriada.pl/
Szczegółowy program festiwalu będzie dostępny od 23 maja od godz. 12.00.
https://www.zabytkitechniki.pl/
Barbarella - Śro 15 Maj, 2019 21:04
W piątek jest tzw. rozruch maszyn. W niektórych miastach i po południu lub wieczorem. Właściwa Industriada jest w sobotę.
Pierwotnie myślałam o Bielsku. Jednak nie ukrywam, że jakbyś się zdecydowała na przyjazd, łatwiej będzie zorganizować Industriadę w Katowicach albo w Gliwicach. W Kato polecam Nikiszowiec i Giszowiec, jest jeszcze była walcownia cynku i fabryka porcelany. Do Muzeum Śląskiego proponuję wybrać się kiedy indziej, ponieważ przy okazji Industriady pewnie będą tłumy.
W Gliwicach jest radiostacja, Muzeum Techniki Sanitarnej, w którym jeszcze nie byłam, Oddział Odlewnictwa Artystycznego oraz Przystań na Kanale Gliwickim Z tymże rejsy na kanale trzeba rezerwować i są dodatkowo płatne.
Polecam również kopalnię Królowa Luiza w Zabrzu z pokazem działania maszyny parowej.
Jeżeli chodzi o wiosenno-letnie spotkanie, to będę miała propozycję. Rodzice jadą na wczasy, więc mogę przenocować 2-3 osoby w terminie 21-23 czerwca. Można to połączyć ze zwiedzaniem Katowic i np. Rybnika.
Edit: lista Zabytków Techniki https://zabytkitechniki.pl/Przewodnik/Mapa/27266
BeeMeR - Śro 15 Maj, 2019 21:33
| Barbarella napisał/a: | | mogę przenocować 2-3 osoby w terminie 21-23 czerwca. | W tym czasie planujemy Pieniny, więc ja nie dam rady - ale w takim razie myślę bardzo poważnie o sobocie Industriady
|
|
|