To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne

miłosz - Sob 27 Cze, 2009 15:44

Anaru napisał/a:
miłosz napisał/a:
wklejałam strone wcześniej :mrgreen: myślałam że byłaś ;)

Uhm, przeoczyłam, albo, co bardziej prawdopodobne, skleroza zaatakowała, bo wszystko tu czytam :mysle:
Nie byłam, ale chyba się wybiorę, bo z opisu wygląda ciekawie. :-D

też sie wybiorę :)

a my dzis na 22.03 do Synagogi Tempel na Meławe Małke - Pożegnanie Szabatu :mrgreen:

a z koncertów idę tylko na ten - Chasydzki śpiewnik rodziny Millerów: Benzion Miller, Eliyahu Oizer Miller, Chaim Shimon Miller, Chaim Mandelbaum, Isaak M. Cziment, Frank London and Michael Alpert (USA)

miłosz - Nie 28 Cze, 2009 16:47

a na Meławe Małke furorę zrobił ten pan - Żyd Sefaradyjski......... śpiewał jak Anioł...... to główny kantor synangogi w Jerozolimie - ale jak śpiwa to nutke Fado wyczuć można :) EMILE ZRIHAN
Trzykrotka - Nie 28 Cze, 2009 19:55

Mnie po raz kolejny załatwił krakowski syndrom "biletów brak". Cholera jasna!! :nudelkula1_zolta: Na szczęście tegoroczne koncerty mają transmisje internetowe. Mam ich ........ gdzieś z ich biletami :foch2:
Na torebki się wybiorę, lubię Arsenał (za torebkami nie szaleję)

Admete - Nie 28 Cze, 2009 20:04

Trzykrotko ja mam zamiar być w Krakowie, tylko jeszcze nie wiem kiedy. Poszłabym obejrzeć w miłym towarzystwie.
Trzykrotka - Nie 28 Cze, 2009 20:33

Daj tylko znać kiedy - chętnie poczekam :) . Wychodzę z pracy o 16.00 - od tej godziny jestem wolna.

Edit: transmisja internetowa z festiwalu działa jak złoto :love_shower: . Słucham i oglądam koncert kantorów - śpiewają jak anioły, rzeczywiście!
Jutro o 19.00 jest Kroke :banan:
Tutaj link
http://www.dni-kultury-zydowskiej.info/

Anaru - Nie 28 Cze, 2009 21:23

Trzykrotka napisał/a:
Daj tylko znać kiedy - chętnie poczekam :) . Wychodzę z pracy o 16.00 - od tej godziny jestem wolna.

To ja bym się dołączyła, jakby było można :kwiatek: , bo samej to tak tego... :roll:

Admete - Nie 28 Cze, 2009 21:26

Dobra, to dam znać. Wystawa jest dośc długo to na pewno zobaczymy ;-)
Anaru - Pon 29 Cze, 2009 00:09

Artykulik o tej wystawie i kilka torebek. Ładne ;)
http://miasta.gazeta.pl/k...ampaign=1077762

Anaru - Sob 04 Lip, 2009 00:43

Kraków

Rynek Podgórski: II Podgórskie Targi Rzeczy Wyjątkowych
dziś

W ten weekend (4 - 5 lipca) na Rynku Podgórskim pojawią się drewniane kioski jarmarczne, a w nich towar produkowany na prawym brzegu Wisły.

Będzie można kupić rzemiosło artystyczne (witrażowe szkiełka, gliniane anioły, świece, naturalna biżuteria) oraz książki i smakołyki, m.in. ciasteczka w kształcie mostu Piłsudskiego. II Podgórskie Targi Rzeczy Wyjątkowych to pomysł Stowarzyszenia PODGORZE. PL, które chce pokazać, że ta dzielnica, oprócz historii, uroczych zakątków i pięknych widoków może się pochwalić także pięknymi wyrobami rzemieślników, którzy lepią, pieką, piszą, dziergają, szyją na prawym brzegu Wisły.
http://krakow.naszemiasto...ia/1020278.html

Na Błoniach w Mogile prasłowiański jarmark

Staropolskie jadło i napitki, rycerskie walki i pokazy rzemiosła, zaś obok nich nowoczesna muzyka, fotografia i spektakle. A do tego jeszcze rozstrzygnięcie naszego plebiscytu na Przodownika Nowej Huty - w sobotę i niedzielę na Błoniach w Mogile odbędzie się Jarmark Mogilski.

Jak na prawdziwy jarmark przystało, będą kramy i stragany, a na nich tradycyjne rzemiosło, biżuteria artystyczna, produkty z wikliny, ludowa rzeźba, ręcznie tkane koronki, chleby pieczone na zakwasie, miody prosto z ula, tradycyjne napitki piwne z prawdziwego zacieru i fermentu, soki wyciskane z owoców.

W słowiańskiej wiosce będzie się można spotkać oko w oko z Prasłowianami, którzy nauczą nas, jak zrobić koło, uwędzić ryby, ulepić garnki, wypleść bicz albo sznur. O swym fachu opowiedzą też cieśla, szewc i bednarz. Przepięknej urody Słowianka zaprezentuje rewię mody (starosłowiańskiej - oczywiście), a o względy białogłowy walczyć będą rycerze. Wróżka przepowie przyszłość - i to nie tylko w Nowej Hucie. Będzie też Ekowyspa, gdzie pasjonaci zdrowego jedzenia skosztują zupy serwatkowej, pierożków, serów, wędlin, naleśników, ale będą też mogli spróbować własnych sił w gotowaniu oraz w konkursie na dojenie krowy i ubijanie masła.

Organizatorzy pikniku w Mogile przewidzieli sporo atrakcji dla najmłodszych. Będą minizoo, przejażdżki kolaską oraz wyprawa tropem najstarszych zagadek historii. A do tego zabawa z odczytywaniem znikającego pisma, badanie hieroglifów i wykopanych z ziemi artefaktów oraz prasłowiańskich pamiętników, które mają pomóc rozwiązać zagadkę tajemniczej śmierci księżniczki Wandy oraz historię Mogiły. Na maluchy czekać też będą chlebowa chata, drewutnia, wielkie pranie, mątewka i wiele innych interesujących sprzętów.

Nowohucka impreza to także okazja do spotkania z niezwykłą kulturą i sztuką. Odbędzie się tu wystawa 70 zdjęć wielkiego formatu, prezentujących nowohucką przeszłość. Warsztaty gry na etnicznych instrumentach poprowadzi słynny zespół Karpaty Magiczne, który sam da później koncert. W czasy, gdy po Mogile jeździły cygańskie tabory, przeniosą nas Romowie z okolic Krakowa. Pokażą cygańskie wozy, dadzą posmakować potraw, zaprezentują tańce i muzykę (zagrają aż trzy zespoły: Kałe Jakha, Kałe Bała i Taraf de Ghiocel). W świat nowoczesnych dźwięków zabierze nas z kolei formacja Psio Crew.

Na jarmarku zobaczymy także teatr. Ten współczesny, choć nieraz nawiązujący do prastarych mądrości i wierzeń. Obok nowohuckich i romskich baśni będą poważne spektakle z Łaźni Nowej („Supernova” M. Wierzchowskiego i „Krwawe Wesele” B. Szydłowskiego). Wstęp na spektakle, jak i na całą imprezę, jest bezpłatny, lecz aby mieć pewność, że znajdzie się miejsce siedzące, trzeba je wcześniej zarezerwować w teatrze Łaźnia Nowa (tel. 012 680 23 40 lub bilety@laznianowa.pl).

W trakcie imprezy (w sobotę o godz. 14) rozstrzygnięty ponadto zostanie konkurs „Gazety Wyborczej” na Przodownika Nowej Huty. Jarmark Mogilski odbędzie się na Błoniach w Mogile w sobotę i niedzielę. Każdego dnia potrwa od godz. 12 do północy.
http://cjg.gazeta.pl/cjg_...CJG_EVENTS.html

Alicja - Sob 04 Lip, 2009 10:19

The Tall Ships Races - Zlot ponad 100 żaglowców w Gdyni :excited:
następny dopiero w 2018 roku, najpiękniejsza będzie w niedzielę o godz. 13 parada wszystkich żaglowców ok 1 km od brzegu

cudny widok, chętni do oglądania sparaliżowali miasto :-D

http://www.trojmiasto.pl/...p?id_news=33519

poniżej program, kto moze niech przyjeżdża :-D
http://www.trojmiasto.pl/The-Tall-Ships-Races

Aragonte - Sob 04 Lip, 2009 22:51

Gosia, wybierasz się jutro do Ogrodu Saskiego na ten koncert?
praedzio - Sob 04 Lip, 2009 23:03

*nadstawia uszu*
Anaru - Sob 04 Lip, 2009 23:06

Za daleko niestety, a zobaczyłabym chętnie ;)

Przyjedź na konwent wielbicieli tatuażu!
Studio tatuażu artystycznego Pandemonium Tattoo zaprasza wszystkich serdecznie na Gdańsk Tattoo Konwent 2009, pierwszą tego typu imprezę w Trójmieście.
Organizatorzy postanowili dołożyć wszelkich starań, aby gdańska konwencja spełnił oczekiwania wszystkich tych, którzy postanowią odwiedzić Gdańsk w weekend 25-26 lipca 2009 roku.
Oprócz konkursów na najlepsze tatuaże, na przyjezdnych czeka wiele atrakcji, które z pewnością upamiętnią tą imprezę na długo.
http://facet.wp.pl/gid,11....html?T[page]=1

Aragonte - Nie 05 Lip, 2009 11:33

Gosiu, mnie to przez sekundę przemknęło przez myśl, ale ostatecznie też nie pójdę. Chandryczę i wolę się nie pokazywać ludziom na oczy, w ostateczności pójdę się wyładować na fitnessie, jeśli sama nie będę mogła siebie znieść :roll:
praedzio - Nie 05 Lip, 2009 12:42

A ja usiadłam na balkonie z laptopem i przeganiam mentalnie chmury (przed chwilą coś popadywało), bo się napaliłam na wycieczkę wzdłuż Świdra. Może jakichś jagód sobie trochę nazbieram?
Anaru - Nie 05 Lip, 2009 15:22

A u nas w Krakowie wieje, właśnie mi się okno zatrzasnęło z hukiem w drugim pokoju :mrgreen: , ale tak poza tym to jest słońce. :mrgreen:
praedzio - Nie 05 Lip, 2009 15:29

U nas trochę popadało, pogrzmiało i grzmi nadal. Ale po lesie połaziłam - przed chwilą wróciłam. Faaaajnie jest w lesie! Jagód masa, grzybów trochę mniej, a jeśli jakieś się trafią, to trujące.
Muszę powtórzyć ten spacer w tygodniu.

praedzio - Czw 09 Lip, 2009 18:02

A za tydzień, w sobotę 18 lipca w Porcie Czerniakowskim na Barce Herbatnik (ponoć baaaardzo urokliwe miejsce!) o godz. 22.00 da swój koncert nie kto inny a BELTAINE!! :banan:

Znowu będę musiała iść w łaskę do Aragonte... :ops1: Może w końcu uda mi się ją wyciągnąć...

Polecono mi zabrać ze sobą coś od komarów. :mrgreen:

Anaru - Wto 14 Lip, 2009 11:08

Święto animacji w Krakowie

We wtorek (czyli chyba dziś?) na placu Wszystkich Świętych i Małym Rynku rozpocznie się czterodniowy plenerowy przegląd najlepszych światowych i polskich animacji Krakow Summer Animation Days.
W ciągu czterech lipcowych wieczorów zaprezentowanych zostanie wiele interesujących filmów animowanych z ostatnich lat, wyróżnionych na sześciu prestiżowych festiwalach: w Annecy (Francja), Kecskemet (Węgry), Trebonii (Czechy) oraz na poznańskim Animatorze, krakowskiej Etiudzie & Animie i - także krakowskim - Ogólnopolskim Festiwalu Autorskich Filmów Animowanych.

W piątek w programie: na Małym Rynku - Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych w Annecy (godz. 21.30), Międzynarodowy Festiwal Filmowy Etiuda & Anima w Krakowie (Godz. 23); na Placu Wszystkich Świętych - pokaz filmów wybranych przez polskie festiwale: OFAFA, Animator, Etiuda & Anima (godz. 21.30).

Krakow Summer Animation Days organizuje krakowska Fundacja Endorfiny oraz Stowarzyszenie Rotunda, przy wsparciu finansowym Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, Narodowego Instytutu Audiowizualnego i we współpracy z Urzędem Miasta Krakowa. Patronat medialny sprawuje "Gazeta Wyborcza".
http://miasta.gazeta.pl/k...ampaign=1077762

Anaru - Wto 14 Lip, 2009 21:47

Oooooo, poszłabym, ale mnie akurat wtedy nie będzie, będę tak akurat dookoła...

I COOKING CLASH w SKŁADZIE BANANÓW
25. Lipca 2009 r - 15:30-22:00

25 lipca zapraszamy na Pierwszy Cooking Clash w Składzie Bananów.

Cooking Clash to zawody w gotowaniu swobodnym. W wyznaczonym terminie trzy amatorskie, ale piekielnie utalentowane ekipy kucharzy staną do konfrontacji. Każda z drużyn, czujnie obserwowana przez publiczność, przyrządzi jedną potrawę z tematu wyłonionego w głosowaniu internetowym. Zapraszamy do głosowania na www.masala.com.pl. Wyniki sondy ogłosimy 22 lipca.

TEMATY
1) Curry: Indyjskie vs Tajskie vs Japońskie
2) Zupy: Miso vs Tom Ka vs Sopa de Frijoles Negros
3) Makarony: Pad Thai vs Makaron po Kantońsku vs Pasta Incrostata

Pod wieczór, kiedy wszystkie dania zostaną ugotowane, przystąpimy do degustacji i oceny smaku, wykonania i jakości potraw. Sędziami będą wszyscy goście.
(głosujemy wrzucając zużyte sztućce do specjalnie oznaczonych pojemników)

Oprócz niesamowitego pokazu sprawności kulinarnej, zapewniamy dużo ciekawej muzyki etnicznej, degustacje nowych produktów z naszego sklepu, gry i zabawy towarzyskie oraz atmosferę sielskiego pikniku w naszym gościnnym ogrodzie. Oczywiście serdecznie zapraszamy również najmłodszych. Jak zwykle przewidzieliśmy dla nich specjalne atrakcje.

Impreza wspiera działalność Banków Żywności.
http://www.bankizywnosci.pl/

Resume:
Data: sobota, 25 lipca 2009. Startujemy o 15.30
Miejsce: Skład Bananów; Ul. Wołodyjowskiego 47A; 02-724 Warszawa
Wstęp Wolny

Informacje: www.masala.com.pl
http://www.masala.com.pl/...=aktualnosci#74

BeeMeR - Śro 15 Lip, 2009 08:32

Anaru napisał/a:
Curry: Indyjskie vs Tajskie vs Japońskie
:slina: oj, spróbowałabym :slina:
aneby - Śro 15 Lip, 2009 23:24

Coś dla Kaśka :wink: Viva Flamenco - Festiwal Kultury HIszpańskojęzycznej
Alicja - Czw 16 Lip, 2009 08:22

17-26 :tyle dni radości :-D
Anonymous - Pon 20 Lip, 2009 21:02

Ojej wreszcie coś u mnie w okolicy. Nie wierzę. normalnie :excited:

Festiwal "Muzyka w Sandomierzu"

Muzyka z epoki renesansu, opera, operetka i musical, jazz i muzyka irlandzka oraz bretońska, a także największe przeboje Mieczysława Szcześniaka - to tylko część atrakcji w niezwykle interesującym programie tegorocznej edycji Festiwalu "Muzyka w Sandomierzu". Impreza rozpocznie się 15 sierpnia 2009 roku w Sali Rycerskiej Zamku Kazimierzowskiego koncertem "Muzyka Renesansu - muzyka Mikołaja Gomółki". Festiwal potrwa do 29 sierpnia.

PROGRAM FESTIWALU

15 sierpnia
Godzina 19.00 - 20.15, Zamek - Sala Rycerska. "Muzyka Renesansu - muzyka Mikołaja Gomółki". Chór Elsner Coro z Warszawy - dyrygent profesor Katarzyna Sokołowska.

16 sierpnia
Godzina 19.00 - 20.30, Dziedziniec Zamku. Koncert Mieczysława Szcześniaka.

21 sierpnia
Godzina 19.00 - 20.15, Zamek - Sala Rycerska. Muzyka Renesansu - Koncert poświęcony rocznicy sandomierskiego kompozytora Mikołaja Gomółki. Collegium Vocale: Patrycja Cywińska-Gacka - sopran, Janusz Cabała - contra tenor, Michał Zieliński - baryton, Roman Fijałkowski - baryton.

22 sierpnia
Godzina 19.30 - 21.00, dziedziniec Zamku. Koncert "W świecie opery, operetki i musicalu". Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Lwowskiej - Wirtuozi Lwowa, Wojciech Mrozek - dyrygent, Magdalena Witczak - sopran, Adam Szerszań - baryton. W programie: E. Kalman - Księżniczka Czardasza, F. Lehar - "Wesoła Wdówka", A. L. Webber - "Upiór w Operze", L. Bernstein - "West Side Story", J. Bock - "Skrzypek na dachu", F. Loewe - "My fair Lady".

23 sierpnia
Godzina 19.00 - 20.30, dziedziniec Zamku. Muzyka irlandzka i bretońska - Zespół "Baltaine": Adam Romański - skrzypce, Grzegorz Chudy - whistle, wokal, akordeon, bombarda, bansuri, Jan Gałczewski - mandolina, bouzoki, bodhran, dudy gitara, Jan Kubek - tabla, darabuka, djembe, cajon, instrumenty perkusyjne, Łukasz Kulesza - gitara akustyczna, Bartek Dudek - gitara basowa, Mateusz Sopata - perkusja.

28 sierpnia
Godzina 19.30 - 21.00, dziedziniec klasztoru u Ojców Dominikanów. Sandomierska Noc Jazzowa - Maciej Sikała Trio. Koncert promujący najnowszą płytę wybitnego polskiego Saksofonisty jazzowego Macieja Sikały. Maciej Sikała - saksofon tenorowy, Tomasz Sowiński - perkusja, Piotr Lemańczyk - kontrabas, gitara basowa.

29 sierpnia
Godzina 19.00 - 21.00, dziedziniec Zamku. Wieczór operowy. G. Bizet - koncertowe wykonanie opery CARMEN. Agata Sava - mezzosopran, Wasyl Ponajda - tenor, Roman Antoniuk - baryton, Wojciech Mrozek - dyrygent, Orkiestra Filharmonii Lwowskiej - Wirtuozi Lwowa, Chór Filharmonii Lwowskiej Gloria.

No na kilka koncertów wpadnę.... a przynajmniej się postaram.

praedzio - Pon 20 Lip, 2009 21:30

AAAAA!!! Kasiek!!! Doczekasz się Beltaine'ów na żywca!! Aż się cieszę w Twoim imieniu! A spróbuj tylko nie pójść!! :bejsbol: