To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Spotkanie w sukniach empirowych

Marta - Śro 16 Sty, 2008 21:17

Gunia napisał/a:
w których latało pół Polski ostatnio.

Iiiii tam, to ja wole oryginalną sukienkę, w której tylko pewnego dnia pół Krakowa będzie paradować :wink:

Loana - Czw 17 Sty, 2008 12:48

Dorfi, jakby co, to mozna zapytac dziewczyne na aukcji, co dokladnie jest, czy nici czy sznurek. Szybko i konretnie odpowiada :) .

Aine, jestem jak najbardziej za zakupami grupowymi, nawet z hurtowni. Problem z hurtownia jest taki, ze nie moge zobaczyc rzeczy, ktore tam sa, dopoki np. nie zrobisz im zdjecia. Na Allegro jest mi po prostu latwiej, sa zdjecia, ktore mozecie obejrzec i zdecydowac. Natomiast jesli masz mozliwosc robienia zdjec z hurtowni, to jak najbardziej jestem za.
Ceny w pasmanteriach sa zabojcze, kupowalam wlasnie tasme do sukni i nie skusilam sie na ta najbardziej mi pasujaca, bo kosztowala 20zl/metr, a ja potrzebowalam 7 metrow... Masakra. Na Allegro sa jednak tansze te tasmy. Wlasnie zakupilam sobie kilka metrow tasmy cekinowej zlotej, ktora ogromnie mi sie podoba i kosztuje 4 zl/metr, a u gosciowy taka szla za 14zl/m.

Przy okazji, gdyby ktoras z Dam byla zainteresowana, tym razem kupilam rzeczy na aukcjach tej Pani:
http://www.allegro.pl/sho...2033999&p=2&p=0
Tradycyjnie bede placila w lutym, wiec gdyby cos ktos chcial - prosze dac znac :) . Moze nie ma najtaniej, ale tez nie najdrozej :P .

Admete - Czw 17 Sty, 2008 15:31

Cos jak tunika ;-) Ja zwyczajnie nie umiem szyć, a w taka moją starą sukienke nasladującą empirowe juz nie wejdę niestety.
Anonymous - Czw 17 Sty, 2008 17:17

Ta Pani z drugiej aukcji ma ceny identyczne lub droższe jak u mnie w pasmanteriach. Za gipiure, ktora oferuje za 8,5, ja płaciłam 5,5. Niemal identyczna (moja tylko miala brazowy kolor).
Ja poszukam hurtowni w necie, albo moze zapytam ta babeczke? nie wiem kiedy sie z nia zobacze, ale jesli juz to pewnie w lutym...

Loana - Czw 17 Sty, 2008 17:25

Kupilam u niej tylko jedna tasme, bo miala taniej niz u mnie :) . Zastanawiam sie jeszcze nad kupnem kordonka Ariadna w kolorze jasnozielonym, za 11,50 za 50 gr, jak znam zycie, u mnie w pasmanteriach zycza sobie za takie cos sporo kasy, nie wiem, po ile w hurtowni i nie wiem, jaka jest srednia cena.
Aine, jak najbardziej mozesz poszukac na necie. I nie spieszy sie z ta pania, moze pytac w lutym :) .

Dorfi - Czw 17 Sty, 2008 17:39

Loana zastanów się nad tym kordonkiem. Ten sam kordonek w Wojtku kosztuje 9,50
http://www.wojtek.com.pl/...p?a=towar&id=88
Do czego potrzebujesz ten kordonek? To nie jest Ariadna tylko Aida. Jest troszkę sztywniejszy od Ariadny. Aida jest rewelacyjna na frywolitki. Jeśli potrzebujesz czegoś miękkiego, to polecam Kaję (też z Ariadny) http://www.wojtek.com.pl/...a=towar&id=866. Nadaje się i na serwetki i na bluzeczki. Wybór kolorów jest ogromny. Gdybyś chciała najpierw przetestować i Kaję i Aidę 10 to mogę Ci wysłać po kawałku. Zobaczysz jaka jest między nimi różnica.

Anonymous - Czw 17 Sty, 2008 17:59

to ja pewnie bede miec szkolenie i na przedsiebiorczosc zaprosze ta pania i sie jej powypytuje. Mnie te wszystkie koronki bardzo interesuja o tyle, ze wykorzystuje je do wszystkiego - produkcji kartek, zdobienia pudelek, szkla, do makatek.
MiMi - Czw 17 Sty, 2008 20:23

Ja niestety nie dam rady przyjechać anio do Krakowa, ani do Wrocławia na "wielkie szycie", więc wyręczę się krawcową. To nasza znajoma, więć dużo nie weźmie, tylko musiałabym wiedzieć jaki materiał kupić i co jeszcze...
Loana - Pią 18 Sty, 2008 10:34

Dorfi napisał/a:
Loana zastanów się nad tym kordonkiem. Ten sam kordonek w Wojtku kosztuje 9,50
http://www.wojtek.com.pl/...p?a=towar&id=88
Do czego potrzebujesz ten kordonek? To nie jest Ariadna tylko Aida. Jest troszkę sztywniejszy od Ariadny. Aida jest rewelacyjna na frywolitki. Jeśli potrzebujesz czegoś miękkiego, to polecam Kaję (też z Ariadny) http://www.wojtek.com.pl/...a=towar&id=866. Nadaje się i na serwetki i na bluzeczki. Wybór kolorów jest ogromny. Gdybyś chciała najpierw przetestować i Kaję i Aidę 10 to mogę Ci wysłać po kawałku. Zobaczysz jaka jest między nimi różnica.

Dziekuje za rady :) - widac specjaliste, ja sie srednio znam na tych kordonkach.
Kwota jest tansza, racja, ale jak ja potrzebuje tylko jeden-dwa motki, to nie oplaca mi sie bulic za koszty przesylki u Wojtka :( . Do czego potrzebuje? A mam taki pomysl, zeby zrobic kuzynowi na slub komplet na stol (podobny do tego, co zrobilam dla Ulki na gwiazdke forumowa, bo calkiem ladny byl) w kolorze jasnozielonym - czyli podstawki pod szklanki i serwetke duza. Pasuje mi grubszy kordonek, bo podstawki musza byc grubsze. A kolor na aukcji ma ta pani bardzo ladny, jasnozielony i jasnozolty, taki jak chcialam. U tego Wojtka nie widac kolorow niestety, nie wiem, co wybrac :( .
A czy Ty zaopatrujesz sie u Wojtka czasami?

Dorfi - Pią 18 Sty, 2008 11:53

Kolory widać jak się kliknie tam, gdzie narysowałam czerwoną strzałkę

U Wojtka lubię kupować, ale zakupy robię jak mi się większość rzeczy skończy - robię sobie mini-hurcik, żeby rozłożyć koszty przesyłki. Albo kupuję na spółkę z koleżanką z osiedla. Osobiście radziłabym Ci Kaję, bo Aida jest sztywna. Kaja jest bardziej miękka. Ale też zależy co kto lubi. Wzornik kolorów Kaji mogę Ci zeskanować i przesłać na meila. Niestety jest papierowy. Jak Ci się bardzo nie spieszy, to mogę Ci wysłać pocztą próbki i dorzucić jeden wzornik, bo mam dwa. Zresztą możesz też obmacać sobie te kordonki w sklepie "naziemnym" i dopiero wtedy się zdecydować na zakup. A jak nie w sklepie to u Fanturii, bo podejrzewam, że może je mieć w domu :mrgreen:
No i Kaja jest w motkach 30 gram.

Z Kaji robiłam taki komplet serwetek:
http://dorfi123.multiply.com/photos/album/8#13
Niestety zdjęcie słabe, bo wtedy nie miałam jeszcze aparatu, a serwetki poszły już "do ludzi".

fanturia - Pią 18 Sty, 2008 12:11

Kordonków o mnie zbyt dużo nie ma ;) , ale w okolicy pracy Loany jest hurtownia za sprzedażą detaliczną. Ostatnio mulina Ariadna kosztowała niecałą złotówke, a Kaja około 3 zł.
trifle - Pią 18 Sty, 2008 12:16

Dorfi, Twoje serwetki są powalające absolutnie :thud:
fanturia - Pią 18 Sty, 2008 12:36

Zwłaszcza ta na pianinie :oklaski:
Dorfi - Pią 18 Sty, 2008 12:42

A dziękuję :rumieniec:
Fanturia chcesz schemacik do tej serwety?

Loana - Pią 18 Sty, 2008 12:58

Sliczne serwetki!!!
Ja poprosze schemacik tej ze zdjecia nr 12 i 13! Prosze!!! :)

Tak, widzialam to oznaczenie, ale tam nie pokazuja sie zdjecia kordonkow w roznych kolorach, tylko jakies numery, czasem z barwnym tlem. Nie bardzo mi to mowi, jaki kolor wybieram... Mi pasuje grubsza nitka, potrafie robic miekka i twarda, nie ma dla mnie roznicy. Do serwetek moze byc i grubsza :) . Sprawdze namacalnie w sklepie :P .
Dorfi, jesli bedziesz znowu cos tam kiedys zamawiala, daj prosze znac, skusilabym sie na kilka metrow koronki wtedy. Ale to sie W OGOLE nie spieszy, wiec po prostu pamietaj o mnie, jak bedziesz zamawiac :) .

fanturia - Pią 18 Sty, 2008 13:31

Dorfi napisał/a:
A dziękuję :rumieniec:
Fanturia chcesz schemacik do tej serwety?

A chętnie, chętnie :kwiatek: Co prawda nie znoszę robić z kawałków (co nie znaczy że ne robię ;) ), ale efekt :thud:

Anonymous - Pią 18 Sty, 2008 19:46

cudenka. A ja stanelam w schemacie na pierwszym kółeczku...
Dorfi - Pią 18 Sty, 2008 21:46

Aine a wybierasz się jutro na spotkanie? Jeśli się wybierasz, to weź szydełko i wydruk schematu i powiedz Skrzacikowi albo Ani, żeby Ci pokazała co dalej. Ja jutro niestety jestem cały dzień w pracy i na spotkanie nie pójdę.
Anonymous - Sob 19 Sty, 2008 12:04

Kruca bułka - ZAPOMNIAłAM !!!!!!!!!!
A ma wolny łikend i w ogołe :( :(
Ide sie poryczec :cry2: :cry2: :cry2:

Marta - Czw 24 Sty, 2008 12:28

Ekhem.... że ja tak wrócę ad rem... To co z tym spotkaniem...? :rumieniec:

Edit: aż mi się zrymowało.... :roll:

Dorfi - Czw 24 Sty, 2008 13:52

No jak to co? Będzie :mrgreen:
trifle - Czw 24 Sty, 2008 15:31

A spotkanie we Wrocławiu na kiedy jest planowane?
Loana - Czw 24 Sty, 2008 16:47

Na pewno na luty, jak bylo mowione. Wstepnie moge sobie zarezerwowac weekend 2-3 lub 9-10. Ktory Wam bardziej pasuje?
Anonymous - Czw 24 Sty, 2008 18:58

A ja sobie uzmyslowilam, ze w zwiazku z dlugoscia moich wlosow - bede musiala sobie uszyc czepek.
Dorfi ju mast help mi iwen ju kent. :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga:

Sofijufka - Czw 24 Sty, 2008 19:01

AineNiRigani napisał/a:
A ja sobie uzmyslowilam, ze w zwiazku z dlugoscia moich wlosow - bede musiala sobie uszyc czepek.
Dorfi ju mast help mi iwen ju kent. :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga:

A to dlaczego? Toz był okres, kiedy regencyjne damy strzygły się a'la Titus? Jest nawet taki portret Wereszczakkówny.... [wiadomo... opóźnienie]