To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Spotkanie w Warszawie - 12 maja 2007

QaHa - Śro 18 Kwi, 2007 14:41

12 maj spotkano oj milutko milutko hmmmmm szkoda, ze czlowiek przykuty kajdanami do pracy :-( W Warszawie w sumie w maju będę (siostra mieszkanie odbiera a ja mam z racji fachu szukać dziury w całym) ale kto to wie jakiego dnia maja to wypadnie .....
Bawta się dobrze :-)

Marija - Śro 18 Kwi, 2007 17:00

No, babeczki, sprawy zaszły dość daleko, bo szwagra zmolestowałam na wycieczkę samochodową do Warszawy :twisted: . Siostra się zastanawia...
Gosia - Śro 18 Kwi, 2007 17:53

Aine, Fringilli na dobrą sprawę nie znam...

A teraz do rzeczy
Chcialam oznajmic, ze zrobilam rozeznanie w knajpce o nazwie Budapeszt ul. Zwycięzców 15. Jak sama nazwa wskazuje to knajpka węgierska.
Lokal nie zrobil na mnie jakiegoś powalającego wrazenia: jest niewielki, kilka drewnianych stolów, wyglad niewyszukany, ale ma jedną zasadniczą zaletę. Są tam dwie sale, przy czym drzwi do tej drugiej, ktora jako sie rzeklo, nie jest duza, mozna zamknac i tym sposobem mozemy miec cala salke tylko dla siebie.
Osoba, z ktora rozmawialam powiedziala, ze w tej salce moze się zmiescic 15 osob, ale przy wiekszej liczbie mogloby byc juz troche ciasno.
Alkoholi nie prowadzą, ale na imprezę mogą je zapewnić.
Rezerwowac trzeba na tydzien wczesniej, ale ja mysle, ze skoro to sobota po poludniu, to lepiej duzo wczesniej.
Ceny dan nie sa wygorowane np.:
- gulasz węgierski z galuszkami - 16 zl.
- placek po węgiersku - 16 zl.
- łazanki z kapusta na ostro - 12 zl.
- porkolt z kurczaka z galuszkami - 14 zl.
- nalesniki z jablkiem lub wanilią - 10 zl.
- leczo wegetarianskie - 12 zl.
- zupa fasolowa lub gulaszowa - 12 zl.
- paprykarz z ryby z lazankami z serem i smietana - 16 zl.
- herbata czy kawa duza - 4 zl.
- soki, cola, fanta, sprite - 4 zl.

P.S. Galuszki to kluseczki, jak sprawdzilam w internecie.
Oto opinia o knajpce:
http://serwisy.gazeta.pl/cjg/1,33251,2224669.html

A tu fotka i opis (na dole):
http://www.infoteria.pl/l...za1=Restauracje

Gosia - Śro 18 Kwi, 2007 18:04

Przypomnialam sobie jeszcze, ze pare lat temu bylam z kilkuosobową grupą w restauracji włoskiej "Arsenał". ul. Długa 52.
Sa tam duze drewniane stoly, spora sala. Kuchnia, jako sie rzeklo, wloska.
Na stronie mozna zobaczyc fotki wnetrza.
http://www.restauracjaarsenal.pl/
Co do cen nie pamietam, ale nie jest bardzo drogo, choc tanio tez chyba nie.

Znalazlam na jakiejs stronie podobne rozmowy do naszych, oni tez chcieli sie spotkac w kilkanascie osob, i wybierali lokal na spotkanie. :rotfl:
W gre wchodzil "Kaukaz", " "Budapeszt", "Banja Luka", i "Villa Moldova".
http://f.kuchnia.o2.pl/te...p=20449&start=0

Marta - Śro 18 Kwi, 2007 18:16

Caitriona napisał/a:

Nasz plan, wstępny wygląda następująco:
* około godziny 11 - główne spotkanie

A gdzie to główne spotkanie ma mieć miejsce? Bo sprawdziłam pociągi do Wawy i teraz pozostaje nam wybrać odpowiedni, w zależności od tego, jak daleko od dworca będziemy musiały sie z Mag doczłapać :wink:

Marija - Śro 18 Kwi, 2007 18:18

Marta napisał/a:
A gdzie to główne spotkanie ma mieć miejsce?
Otóż to! Bo wezmę i się zgubię! :shock:
Gosia - Śro 18 Kwi, 2007 18:21

Glowne spotkanie musi byc w centrum, nie moze byc inaczej :mrgreen:
Anonymous - Śro 18 Kwi, 2007 18:24

włoskie restauracje z natury bywają średnio-drogie. Pewnie ze względu na składniki potraw.
Marija - Śro 18 Kwi, 2007 18:25

Gosia napisał/a:
Glowne spotkanie musi byc w centrum, nie moze byc inaczej :mrgreen:
Najlepiej przed głównym wejściem do PKiN :oops: , może trafię :cool: .
malmik - Śro 18 Kwi, 2007 18:35

Gosia napisał/a:
Przypomnialam sobie jeszcze, ze pare lat temu bylam z kilkuosobową grupą w restauracji włoskiej "Arsenał". ul. Długa 52.

Jeśli ten Arsenał jest w Arsenale :wink: to byłam tam w lato i jest raczej drogo :roll: , ale zawsze to bliżej centrum i można np. spod pałacu przejść przez Ogród Saski - a tam można porobić troszkę ładnych zdjęć :grin:

Marija - Śro 18 Kwi, 2007 18:38

Jakoś słabo sobie wyobrażam ten tłumek Dam maszerujący przez Ogród Saski - parami? :rotfl: Czy któraś z Warszawianek będzie pilotem wycieczki? Nie wezmą nas za manifestację feministek? :shock:
Gosia - Śro 18 Kwi, 2007 18:40

A faktycznie nie wiem. Moze zeby prowadzic taką grupę trzeba mieć licencje? :mrgreen:
malmik - Śro 18 Kwi, 2007 18:51

Marija napisał/a:
Jakoś słabo sobie wyobrażam ten tłumek Dam maszerujący przez Ogród Saski - parami? :rotfl: Czy któraś z Warszawianek będzie pilotem wycieczki? Nie wezmą nas za manifestację feministek? :shock:

Coby nie robić będziemy się musiały jakoś grupą przemieszczać, chyba, że może w związku z tym, że do Arsenału możemy kanałami :twisted:

Anonymous - Śro 18 Kwi, 2007 18:56

He he teoretycznie - licencja jest niezbędna.
W praktyce - to czy ktokolwiek jest nam coś w stanie udowodnić, hę?

Harry_the_Cat - Śro 18 Kwi, 2007 20:25

Marija napisał/a:
Najlepiej przed głównym wejściem do PKiN

Ja to bym nie znalazła głównego wejścia do PKiN... :roll:

Możemy sie umówić albo na rondzie de Gaulla, pod wejściem do Empiku od Alei Jerozolomskich albo w tradycyjnym m-cu spotkań warszawiaków - pod Rotundą ;)

Marija - Śro 18 Kwi, 2007 20:35

Harry_the_Cat napisał/a:
Ja to bym nie znalazła głównego wejścia do PKiN... :roll:
:grin: W sensie: okrążać Pałac do skutku, aż się pod którymiś drzwiami znajdzie grupę niewątpliwych Dam.
To miejsce się jeszcze ustali, i jakiś telefon kontaktowy :roll: .

Harry_the_Cat - Śro 18 Kwi, 2007 20:36

Pod warunkiem, że wszystkie ni będziemy okrążać pałacu... :wink:
Marija - Śro 18 Kwi, 2007 20:37

Harry_the_Cat napisał/a:
Pod warunkiem, że wszystkie ni będziemy okrążać pałacu... :wink:
Antyterroryści by nas w końcu zgarnęli :rotfl:
Harry_the_Cat - Śro 18 Kwi, 2007 20:41

No kontakt telefoniczny to mus.
Ja bym chciała wiedzieć, o której kto planuje być w warszawie. To nam pomoże się zorganizować ;)

Marija - Śro 18 Kwi, 2007 20:44

Ja planuję jechać szwagrem :banan: , chyba na między 10 a 11? To minimum 6 godzin jazdy od nas. I się cieszę, i się peszę :oops: .
Caitriona - Śro 18 Kwi, 2007 21:02

Jeszcze jeden lokal: C. K. Oberża http://www.ckoberza.pl/ na Chmielnej. Polecała moja przyjaciółka, ja tam sama nie byłam ;)
Marija - Śro 18 Kwi, 2007 21:05

Mnie tam wszystko jedno, niech decydują te, które wiedzą i widzą. Dobrze by było, żeby jakiś nastrój, świece - a nie jarzeniówy w oko :shock: .I żeby nie było za daleko :mrgreen: ...
A jak nie pojadę? :cry2:

Harry_the_Cat - Śro 18 Kwi, 2007 21:08

Co to znaczy "za daleko"?
Marija - Śro 18 Kwi, 2007 21:11

Harry_the_Cat napisał/a:
Co to znaczy "za daleko"?
Kilometr od Dworca Centralnego? Dobra - 1,5 km :wink:
Harry_the_Cat - Śro 18 Kwi, 2007 21:16

SŁUCHAM...? :shock: To gdzie Ty chcesz? Kupieckie Domy Towarowe, czy jak to tam sie zwie....