To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22

Trzykrotka - Śro 28 Maj, 2025 20:12

A co ci szkodzi, spróbuj :kwiatek:
RaczejRozwazna - Śro 28 Maj, 2025 21:06

Kto to Pasikonik? :co_stracilam:
Admete - Śro 28 Maj, 2025 21:48

To także Andrea z Hospital Playlist. Yoo Yeon Seok.
Trzykrotka - Śro 28 Maj, 2025 22:59

I Samuraj!

W Warm and Cozy grał takiego lelum polelum, jak pasikonik ze słynnej bajki. I tak nam na długo został Pasikonikiem. Bardzo go lubię. w Tastefully Yours na pewno długo nie zagrzeje miejsca, ale miło go wiedzieć.

Tylko to czekanie na nowe odcinki :frustracja: Nie umiem się powstrzymać, zawsze chcę spróbować jak się dramę ogląda i potem cierpię.

Znów jeden odcinek Demona i Orchidei, aj, mam nadzieję, że jednak wydarzenia na miarę światową uchrobią naszą Kwiatuszkę przed poślubieniem pana numer 2!

A na deser wzięłam sobie Virtuous Business, to o sprzedaży bezpośredniej seksownej bielizny i zabawek erotycznych na koreańskiej i takiej cicho-sza wsi lat 80.

Rany, przy drugim odcinku tak się rozchichotałam jak dawno mi się nie zdarzyło! Te babki są jak złoto. Cztery ajummy i nauka korzystanie z wibratora na wzór lekcji parzenia herbaty :rotfl: I pokaz mody nocnej i miny mężów na widok kobitek w tych jedwabnych cudach. I te rozmowy o seksie na poziomie "mojemu kupię 2 kilo węgorza i wystarczy" :rotfl: Tak się śmiałam, że dobrze mi się teraz będzie spało. Ale jest też jakaś tajemnica w tej wsi, przyjezdny policjant z miasta prowadzi jakies swoje tajne śledztwo... Pierwszy odcinek był trudny, za bardzo odczuwałam skrępowanie bohaterki, nieporadność, nieśmiałość i niechęć do "świntuszenia." W drugim zdecydowanie się odprężyła i od razu jest lepiej.

Acha, zapowiada się nowy fusion seguk wreszcie. Tytuł to The First Night With The Duke.
https://mydramalist.com/774377-taking-the-male-lead-s-first-night
Zębaty Taec Yeon i Seo Hyun z Girls Generation w głównych rolach. Temat chyba ostatnio modny - współczesna studentka przenosi się do świata ulubionego webtonu jako bohaterka drugoplanowa i bruździ głównej po tym, jak przesypia się z głównym.
Nie wiem, czego się spodziewać - zabawy, thrillera, czy bzdury, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

RaczejRozwazna - Śro 28 Maj, 2025 23:28

Po zdjęciu dałabym głowę, że to Dołeczek...
Loana - Czw 29 Maj, 2025 12:45

Pasikonik! Ale fajnie go nazwałyście :) Ja go oczywiście uwielbiam po "When the phone rings", ale jakoś w końcu nie obejrzałam z nim innych dram :P

Ten nowy saeguk całkiem zabawnie wygląda, tutaj trailer:
EDIT, bo Beemerka dobrze zwróciła mi uwagę, że nie działa]
https://www.youtube.com/watch?v=aV4Y4Bav_eE
https://www.youtube.com/watch?v=D3FEiXn3jxM

BeeMeR - Czw 29 Maj, 2025 13:50

Loana napisał/a:
Ja go oczywiście uwielbiam po "When the phone rings",
Fajny był i drama miała potencjał, szkoda, że nie była napisana lepiej, zwłaszcza w drugiej części.

Loana, link prowadzi nie wiadomo gdzie, trailer który widziałam na yt jest krzykliwy, ale kto wie, może zerknę na Zębolka.

Admete - Czw 29 Maj, 2025 16:22

Zębolkowi mówię nie, sam temat też nie mój.
RaczejRozwazna - Sob 31 Maj, 2025 14:57

Obejrzałam większe fragmenty Tastefully yours. Ma ta drama swoje zalety, ale już odwykłam od koreańskiego modelu - stale naburmuszona ona (nic specjalnego swoją drogą) i dwóch bijących się o nią Adonisów :wink: Poza tym bohater Kang Ha Neula jest jednak kolejnym wcieleniem bohatera stale ostatnio przez niego wybieranego - a więc ha ha śmiesznego. Nie dla mnie :-)

Poza tym jednak nie lubię filmów o jedzeniu - wolę, żeby poza tym była jeszcze jakaś treść. :wink:

Ale na KHN miło popatrzeć (żeby nie było, że tylko narzekam). :wink:

Trzykrotka - Nie 01 Cze, 2025 20:34

Our Unwritten Seoul.
Jedna z bliźniaczek doskonali się w hodowli truskawek, druga w wypełnianiu nieosiągalnych zadań wyznaczonych przez korpo. Ich wspólny przyjaciel odchodzi z bardzo prestiżowej pracy. Lubię opowieści o osobistych wyborach i priorytetach. Nadal świetnie się ogląda, choć wątek starszej pani nie chcącej sprzedać swojej ziemi trochę mi się dłużył. I nie wierzę, że pędząca jak wiatr po bieżni dziewczyna równocześnie jest w stanie rozglądać się po trybunach i patrzeć, co robo jej siostra :confused3:
Obejrzałam też po odcinku Melo Movie i Virtuous Business.
Melo mi się podoba, ale jest strasznie snujowate. Każda scena jest celebrowana, każde milczenie wybrzmiewa w nieskończoność.
W dramie o wibratorach poszli na razie w rachunki krzywd i smutne historie dziedzicznej tendencji do wiązania się ze zdradliwymi męzczyznami. Jak matka, tak córka. Trochę to smętne po dynamicznym poczatku.

BeeMeR - Wto 03 Cze, 2025 15:21

A ja skończyłam swoje powtórki :mrgreen:
i spróbowałam General's Lady
Bo to wyglądało na jedną z mnogości dram co to mlbo księżniczkę albo naj-najlepszego generała albo dwa w jednym - tu jest zwyczajowo generał o typowej ksywce że niby "demon" ale po prawdzie to wygląda jak model z wybiegu co to nigdy nie kala twarzy mimiką, dobrali mu panią, która wygląda jak reklama operacji plastycznych, ale to jeszcze nie było najgorsze - ona jest najgorzej napisaną postacią kobiecą z jaką zetknął mnie los w tym roku :frustracja:
Wydziera się albo złości o byle co, szantażuje nadanego cesarskim edyktem męża, robi mu złośliwe kawały, on w sumie też nie pozostaje dłużny, głupie takie ich zachowanie, że nie zdzierżyłam. :zalamka:

https://www.youtube.com/watch?v=AIqfbF-6Z58

Oglądam First Frost
to przyjemny acz chwilami lekko nudnawy snuj o drugiej szansie na tą samą miłość, skoro za pierwszym razem nie wyszło ze względów niezależnych. Mnie się bardzo dobrze ogląda, nie nudzę się choć powoli się wszystko toczy, bo główni to takie trochę ślimaki, zakochani w sobie od dawna tylko się trochę boją zepsuć przyjaźń i układ który mają, a ponadto rany z przeszłości leczy się stopniowo, po troszeczku.

https://www.youtube.com/watch?v=mhKu1PtjOwM

Trzykrotka - Wto 03 Cze, 2025 22:24

BeeMeR napisał/a:
A ja skończyłam swoje powtórki :mrgreen:
i spróbowałam General's Lady

A jaką on ma grrrroźną maskę kiedy tak leci w poziomie! :excited:
Gosia kiedyś podsunęła mi fajną dramę - myślałam, że o nie piszesz. Oh My General - tam generałem była żona, a mąż był miastowym lalusiem i dopiero po trochu się docierali i on dojrzewał. Do połowy gdzieś świetnie się oglądało, potem nudnawe było, jak zaczęli rozkminiać razem różne sprawy państwowe.
https://mydramalist.com/20114-oh-my-general

BeeMeR - Śro 04 Cze, 2025 00:00

Trzykrotka napisał/a:
Oh My General
moze zerknę.

First frost ma uroczego acz nieruchawego kota :serce:

Trzykrotka - Śro 04 Cze, 2025 10:10

Mrusia! :serce: Moja Mrusia ma taki sam pyszczek z białą bródką :serce2:

Oh My General nie dooglądałam do końca, bo mnie w pewnym momencie znudziła ta drama i rozważania, co tu zrobić żeby powstrzymać skutki powodzi w dalekiej prowincji. Ale wcześniej było naprawdę uciesznie. Tylko główny księciunio miał usteczka pomalowane na różowo... I był przez długi czan wiecznie nadąsany jak jakaś kapryśna księżniczka.
Edit: widzę. że niektórzy wojacy też :lol:
Tutaj jest scena, piękna zresztą, która - jak myślę - w życiu nie przeszłaby gdyby coś podobnego kręcono u nas: generałka i jej sztab imprezuje w ginseangu i raptem widzą ten taniec:
https://www.youtube.com/watch?v=RASFNAxNT18

Our Unwritten Seoul
Bardzo podoba mi się to, jak ta historia jest opowiadana. Dostajemy najpierw szkielet opowieści - trochę przeszłości, trochę dnia dzisiejszego. Dwa zestawy młodych aktorów. Potem oglądamy dzień dzisiejszy bohaterów, ale co chwilę do tego obrazu dodaje się kawałek z przeszłości, jakiś detal, który uzupełnia i tłumaczy teraźniejszość. Czasami dzięki temu lepiej rozumiemy, czemu ci ludzie postępują tak, a nie inaczej, czasami dostajemy jakiś game changer, jak na koniec ostatniego odcinka - nie pamiętam numerka. Bardzo mi się to dobrze ogląda.

Tastefully Yours
Nie byłam zachwycona wątkiem japońskim, choć rozumiem, że był ważny dla wyjaśnienia charakteru bohaterki. Jakiś za bardzo melodramatyczny mi się wydał. Teraz wszyscy już wrócili do Korei, mam nadzieję, że tamte historie są już definitywnie za nami i będzie tylko lepiej i do przodu. Generalnie - po bardzo dobrym początku następuje zwolnienie - oby na chwilę, bo wolę oglądać rozwój malej ale genialnej knajpki na prowincji, niż przejmować się fuzjami i karuzelą zatrudnień w wielkich korporacjach kulinarnych.

BeeMeR - Śro 04 Cze, 2025 11:58

Trzykrotka napisał/a:
Oh My General

Taniec interesujący ;)
zaraz obok wyświetlił mi się inny taniec, godowy ;)
https://www.youtube.com/watch?v=SOn8I2Necx4

Niestety jak dla mnie jest to zbyt jaskrawe w kolorach, boli w oczy, może w innych kostiumach dałabym radę.

First Frost - główna para się wreszcie dogadała, ale to naprawdę powolny slow burn ;) Niemniej ładny i pięknie zagrany.
Kot kradnie sceny, nawet jak nic nie robi tylko leży i wygląda :serduszkate:

Trzykrotka - Śro 04 Cze, 2025 14:34

W tym Frost to pan z New Life Begins, dobrze kojarzę? Ten chorowity książę, którego żona wsparła. Ciągle mi się ta drama podsuwa kiedy wchodzę na Netflix, może sobie zerknę. Wczoraj z ciekawości zahaczyłam o coś współczesnego azjatyckiego, zdziwiłam się mocno językiem - okazało się, że to tajwańska drama. Niby chiński, ale inny od tego, który znamy.
BeeMeR - Śro 04 Cze, 2025 15:09

Trzykrotka napisał/a:
to pan z New Life Begins, dobrze kojarzę?
tak, grał też w Reset, dobry jest,pani też. Drama spokojna, ciepła w rekacji, spróbuj
Trzykrotka - Czw 05 Cze, 2025 10:01

Obejrzałam wczoraj jeden odcinek. Rzeczywiście, dobrze się ogląda. Widać już, że będzie się działo powoli - po długości spojrzenia, jakie młodzi w siebie nawzajem wbijają w przedsionku toalety od razu wiadomo, że mimo dynamicznej akcji początkowej, nikomu tam się do niczego nie spieszy. Oboje bardzo ładni, tylko tak okropnie chudzi! Ta chińska moda na chudą bladość jest zasmucająca.
Byłam w szoku na widok realiów mieszkaniowych pokazanych w dramie. Matko z córką... To jakoś już bardziej rozumiem japońskie mieszkania o wymiarach 2 x 2 metra plus łazienka, niż taki zbiorowy kołchoz, w którym żeby dojśc do sklejki z której zrobione są twoje drzwi, musisz minąć sąsiada robiącego pranie w korytarzu i kuchnię, w której inni sąsiedzi właśnie jedzą :paddotylu: I prysznic z tylko zasłonką oddzielającą go od wspólnego korytarza? Zrobiłam się chora na sam widok, jak z lat tuz powojennych. U koleżanki też nie lepiej - oczywiście, tamta mieszka z rodziną, więc i tak ma lepiej, ale ta rodzina jest przerażająco liczna, aż dziw, ze choć w pokoju inni śpią na łóżkach piętrowych, koleżanka ma dla siebie duże łóżko, w który może kogoś przyjąć. Domyślam się, że pewnie - wobec tego, co się w mieszkaniu wydarzyło (czysty horror) bohater - ewidentnie dobrze sytuowany - poda bohaterce pomocną dłoń?

W Tastefully Yours już mamy zjazd nastroju. Po pobycie całej czwórki w górskiej świątyni, od razu skaczemy na główkę i bohater musi zmierzyć się ze swoją brzydką przeszłością. Ciekawe, na jak długo przewidziana jest ta faza, bo na razie jedyna zadowolona osoba to chef Jang, która otwiera szampana po otrzymaniu trzech gwiazdek dzięki ukradzionym przepisom :obrzydzenie:
BTW - zawsze zadziwiały mnie te azjatyckie bogate matki podsycające w swych dzieciach wyłącznie najgorsze cechy. Temat na dłuższe studium - jak kroczenie po trupach procentuje w sukcesie finansowym i noblitacyjnym rodziny i czy koszty spraw sądowych są w to wliczone.

Admete - Czw 05 Cze, 2025 10:30

W Tastefully Yours jest tylko 10 odcinków, więc szybko wszystko się rozwiąże. Mnie się ten odcinek podobał, bo KHN mógł pokazać swoje możliwości dramatyczne, a nie tylko komediowe. First Frost oglądałam częściowo, nawet pisałam o tym. Skończyłam w momencie, jak się dogadali, a zostało jeszcze ileś tam odcinków. Głowni będą mieszkać ze sobą. Siedzę w domu na L4 ( zapalenie krtani, byle do końca czerwca wytrzymać z tym gardłem... we wtorek przestałam mówić ), ale więcej czytam niż oglądam.
Trzykrotka - Czw 05 Cze, 2025 11:13

Admete napisał/a:
W Tastefully Yours jest tylko 10 odcinków, więc szybko wszystko się rozwiąże. Mnie się ten odcinek podobał, bo KHN mógł pokazać swoje możliwości dramatyczne, a nie tylko komediowe.

A to prawda. W ogóle ta drama jest ładnie skrojona pod niego, jakby specjalnie przygotowana na comeback.

BeeMeR - Czw 05 Cze, 2025 12:20

First Frost

Trzykrotka napisał/a:
Rzeczywiście, dobrze się ogląda. Widać już, że będzie się działo powoli
Tak, tempo jest cały czas właśnie takie dla mnie ok, ja wiele rzeczy robię gdy drama idzie w tle, jak czegoś nie doczytam to nie ma tragedii, wolę tak niż gdy ludzie prześcigają się w wymianie zdań albo krzyczą i nie nadążam czytać napisy.

Trzykrotka napisał/a:
Oboje bardzo ładni, tylko tak okropnie chudzi!
Ano owszem, dziewczyna jest właściwie dwuwymiarowa :roll:

Jeśli idzie o realia mieszkaniowe to po tym ścisku najpierw wynajęte (razem) mieszkanie zdaje się czystą fantastyką - tak obszerne, że aż dziw, jak ich na to stać. No ale tu jest drugi element fantastyczny - tj. główny, który nie wiedzieć skąd ma pieniądze (bo bar prowadzi chyba tylko żeby się tam czasem z kimś spotkać, a praca ewidentnie przynosi kokosy) i równie nieskończone pokłady cierpliwości i wyrozumiałości dla pani, której najchętniej nieba by przychylił, byleby poprosiła - tyle że ona nie bardzo ma odwagę prosić, albo zbiera się miesiącami...
Mnie się podobał ten czas wspólnego mieszkania, wykorzystanie lunatyzmu, kota i bardzo powolny (aż może boleśnie powolny) rozwój romansu - to, że się oswajają, przyzwyczajają, rozmawiają o wszystkim (prócz najważniejszego, bo on wciąż czeka aż ona do tego dojrzeje) i bardzo ładnie całują :serduszkate:
Miałam ogromną nadzieję, że drama uniknie rozstania i kolejnej ucieczki i odważnie stawi czoła przeszłości oraz dalej twardo będzie odcinać toksyczne relacje i żądania od pseudo-krewnych, ech....
No nic, przewijamy....

Odkryłam, że First Ftost jest powiązana z Hidden Love, w FF historia brata, a w hl siostry (Zhao Lusi), świat ten sam, nawet jeśli inaczej obsadzony - ja kiedyś zerkałam na nią, lata dziecięce był dla mnie niestrawne, z późniejszych odcinków cośtam obejrzałam i kojarzę.

Admete - Czw 05 Cze, 2025 21:15

Na Amazon Prime jest serial z Bogusiem - "Good Boy". Obsada gwiazdorska, ale niestety komedia sensacyjna. Część komediowa dla mnie w większości niestrawna zupełnie, więc przewijam. Zatrzymuję się tylko na "normalnych" fragmentach. Szkoda.
Trzykrotka - Pią 06 Cze, 2025 08:55

BeeMeR napisał/a:

Odkryłam, że First Ftost jest powiązana z Hidden Love, w FF historia brata, a w hl siostry (Zhao Lusi), świat ten sam, nawet jeśli inaczej obsadzony - ja kiedyś zerkałam na nią, lata dziecięce był dla mnie niestrawne, z późniejszych odcinków cośtam obejrzałam i kojarzę.

O! No proszę. Próbowałam kiedyś Hidden Love, ale mimo Lusi żadną miarą mnie nie wciągnęło. First Frost jak na razie dobrze mi się ogląda. Obyczajowo jak zawsze we współczesnych chińskich jest dla mnie dziwnie. Ale że główni traktują się z szacunkiem, to przejdę nad resztą do porządku dziennego.

BeeMeR - Pią 06 Cze, 2025 14:33

No właśnie, coś z tym Hidden love było nie tak, początek mnie odrzucił, zetknęłam na końcówkę, mv i trochę w środku - chyba w tej kolejności :wink:
Admete - Sob 07 Cze, 2025 22:19

Skończyłam oglądać "The Hounted Palace" - sympatyczna drama, bez fajerwerków, ale dobrze mi się ją oglądało.