Seriale - Zemsta najlepiej smakuje na zimno i z dobrą dramą x 22
BeeMeR - Pią 23 Maj, 2025 10:09
Też mi się dramy fantasy nieraz kojarzą z WP
I tak, próby u śmiertelników wyraźnie dobrze wplywają na poprawienie- wyrównanie, czasem odwrócenie na chwilę relacji pary i jak to jest dobrze zrealizowane to równie dobrze się ogląda.
Jeśli chodzi o aktorkę z Wróżki to ona mi się najbardziej podobała jak miała Dongfenga w sobie, bo i mowiła normalnie i jej zachowanie mialo więcej hm.. sensu (?), zdecydowania.
U mnie teraz Love and Destiny czas u śmiertelników dobiega końca - był zdecydowanie za długi i dojrzałam do powrotu naniebiosa w ulepszonej relacji głównej pary
Admete - Pią 23 Maj, 2025 17:07
Oglądam dalej "The Trunk". Ta żona głównego bohatera to jakaś straszna psycholka.
Loana - Pią 23 Maj, 2025 17:18
Ale masz na myśli tą eks czy teraźniejszą, wynajętą?
Tam chyba nie było normalnych ludzi w tym serialu
Admete - Pią 23 Maj, 2025 17:33
Eks, wynajęta jest najnormalniejsza z nich wszystkich.
Trzykrotka - Pią 23 Maj, 2025 22:06
| BeeMeR napisał/a: | Też mi się dramy fantasy nieraz kojarzą z WP |
Tam to nawet nie było skojarzenie, tylko wizualne "kopiuj - wklej."
Jeśli chodzi o aktorkę z Wróżki to ona mi się najbardziej podobała jak miała Dongfenga w sobie, bo i mowiła normalnie i jej zachowanie mialo więcej hm.. sensu (?), zdecydowania.
Aktorka jest byłą idolką i widać bardzo, że słitaśność to jej dziedzina. W tej drugiej dramie a nią (Love Game) to bardziej eksponowali. Wielkie, szer41oko otwarte oczęta, minki i ten głosik... Wolałabym inną w jej miejsce, ale nie krzywię się na nią, bo tam była potrzebna taka dziewczyna - motylek do pierwszej polowy dramy, to połowie, przebrana w strój klanu księżycowego bardzo się starała grać bardziej serio i dobrze rezonowała z Dylanem.
O kurcze, Admete, dopiero teraz zajarzyłam, że ty Trunk oglądasz Zapomniało mi się o tej dramie, jednej z legiona napoczętych i odłożonych. Ale odłożylam, bo jakaś totalnie chora mi się wydała. Dawaj znać, czy dokończysz i jak ci się ogląda
Admete - Sob 24 Maj, 2025 06:59
Dokończyłam na przewijaniu, bo tam wszystko było dziwne. Zostawiłam sobie kilka scen z głównymi. Jest nadzieja, że będą żyć jak ludzie 😉 Nie polecam.
Trzykrotka - Sob 24 Maj, 2025 07:54
Dzięki. To nie szukam i nie wracam.
Admete - Nie 25 Maj, 2025 19:03
Oglądam "Nine puzzles", kryminał na Disney. Podoba mi się. Dawno już nie widziałam porządnego serialu z tego gatunku. Scenariusz napisała osoba od "Tunelu". Widzę nawet podobieństwa w konstrukcji bohaterek w obu serialach.
Trzykrotka - Pon 26 Maj, 2025 00:11
Obejrzałam dwa następne odcinki Tastefully Yours, bo znów płodozmianu mi trzeba. Aj, kissu był! I fejerwerki w tle, a jakże. Tylko "lubię cię" pani - widać niewprawna - zamieniła na "podobasz mi się," jakbyśmy nie słyszeli, że Kang Ha Neul wygłasza te najbardziej kultowe słowa każdej koreańskiej dramy romantycznej. Nie można nie doceniać klasyki!
Dziś strasznie, ale to strasznie wrzeszczeli. Ale i tak mi się dobrze oglądało, może gwary, krzyków i gotowania (dużo było gotowania i jedzenia) mi trzeba było. Rozpoznałam pana, który dołączył do ekipy naszej małej restauracyjki: to ten żołnierz z Crash Langing On You, który płakał przy dramach sprzed dziesięciu lat.
Admete - Pon 26 Maj, 2025 05:42
Też nadal oglądam ten serial.
Trzykrotka - Pon 26 Maj, 2025 12:38
Nie jest jakiś super oryginalny czy wybitny, ale mimo wrzaskliwosci, która- jak już się wszyscy dogadają- powinna się wyciszyć- jakoś dobrze "wchodzi".
Oby tylko nie wymyslili jakichś "100 rzeczy, które trzeba koniecznie zrobić z chłopakiem."
Szykuje się drama z Park Bo Young w podwojnej roli, w reżyserii pana od Jealousy Incarnate (i - niestety - When The Stars Gossip) - mam oczekiwania, bo JI nieodmiennie uwielbiam.
Admete - Pon 26 Maj, 2025 13:38
Ta drama już się chyba zaczęła.
BeeMeR - Pon 26 Maj, 2025 20:14
Skończyłam Love And Destiny
Wzdech - trochę za połową drama traci rozpęd i już jak dla mnie nie odzyskuje. Szkoda, bo obsadzona jest dobrze, pomyślana w zarysie też, romans jest wystarczająco interesujący jak dla mnie, tylko fabularnie po prostu się wypaliła i ostatnie kilkanaście odcinków to ple ple i powtarzanie schematów typu "idę ratowac świat ale nie powiem żonie, może nie zauważy, że mnie nie ma"
Szkoda, bo ja baśnie tego typu lubię, świat mi całkiem pasuje, nie czepiam się nadmiernie, że nie wszystko jest do końca jasne, zwłaszcza śmierć (bo czemu niektórzy umierają jak szturmowcy a inni tylko zasypiają i budzą się po iluśtam, latach, w sumie nawet ludziom zdarza się reinkarnacja, ale to wszystko jest losowe, życzeniowe) no i próby w świecie śmiertelników - bo niby ten czas się nie liczy tj. niby tylko do doskonalenia, a jednak kochankowie bardzo pilnują swoich połówek, by przypadkiem nie wyszły za mąż - ale są tacy co biorą ślub i mają nawet czasem dzieci - i jak to po powrocie traktować
Dobrze mieć (na chwilę ) tylko takie problemy
https://www.youtube.com/watch?v=-5mj-MMBQtk
Admete - Pon 26 Maj, 2025 22:14
Podobał mi się bardzo 5 odcinek Tastefully yours. Naprawdę był dobry. Czekam na dalsze odcinki Nine puzzles. W.srode będą kolejne trzy i za tydzień dwa ostatnie.
Trzykrotka - Wto 27 Maj, 2025 09:14
Dokonczę sobie jeszcze Ananasa z Orchideą, ale potem chwila przerwy od chińszczyzny, bo wreszcie wróciła mi ochota na k-dramy. Tak sobie liczę, że zaczęłam i chciałabym dokończyć:
- LMH z Gongową w kosmosie
- Bogusia, IU i Mandarynki
- Uczciwy biznes o sprzedaży seksownej bielizny
- Robotinka w szkole średniej
- Melo Film - przyjemnego snuja
A teraz jeszcze Tastefully Yours
Wczoraj, jakby tego było mało, napoczęłam tę dramę o bliźniaczkach, Our Unwritten Seoul.
https://asianwiki.com/Our_Unwritten_Seoul
Wniosek numer 1 i nade wszystko - jak ja lubię Park Bo Young. Nie nudzi mi się jej twarz, mimika, to jak delikatnie potrafi przekazać emocje, ale też jaka jest komiczna gdy trzeba. Drama ma bardzo dobre wejście, tylko odcinki kilometrowe... Znów się nie wyspałam, a i tak obejrzałam tylko 1.5 odcinka.
Dziewczyny mają na imię Mi Ji i Mi Rae, co daje razem wyrażenie "Nieznana przyszłość." Są identyczne, tylko babcia i tata je rozróżniali, ale tata już nie żyje, a babcia po wylewie leży w domu opieki. Dla odróżnienia - bo oszukiwały w szkole - Mi Ji musiała skrócić włosy i tak im już zostało. Długowłosa, słabowita i delikatna, ale super zdolna umysłowo Mi Rae ukończyła szkołę jako najlepsza uczennica, pracuje w prestiżowej korpo w Seulu i pomaga mamie finansowo. Mi Ji, kiedyś krótkowłosa brunetka, obecnie blondynka, zapowiadała się na królową sportu. Miała wybitny talent sprinterski. Cóż, jedna kontuzja zakończyła marzenia. Dziewczyna mieszka na rodzinnej wsi, jeździ codziennie do szkoły, którą razem z siostrą ukończyła- żeby tam sprzątać i generalnie pozwala życiu, by się toczyło. Tu praca dorywcza, tam praca dorywcza, nic stałego. Ona jest całkiem zadowolona, ale mama i przyjaciele - a jest bardzo lubiana -martwią się o jej przyszłość.
Pewnego dnia jedzie (niechętnie) do siostry do Seulu, żeby zawieźć jej słoiki od mamy i odkrywa z przerażeniem, że złote życie Mi Rae to czysta ułuda, a cudowna, prestiżowa praca doprowadziła ją na skraj próby uszkodzenia ciała - żeby choć na chwilę od niej odpocząć. I jak w Ani czy Mani - dziewczyny zamieniają się miejscami.
Nie jest to ani trochę haha śmieszne, choć liczę na fajne akcje Mi Ji w firmie Mi Rae, Jest spokojne, ale nie snujowate, choć sporo rzeczy wyjaśnia się gadaniem z offu (nie lubię, może jak już opowiedzą wszystkie historie z przeszłości to się skończy). Widząc, jak Mi Rae siedzi przy biurku hanby, jak dawniej Namgoong, to marzy mi się, żeby robiła co on robił jako księgowy Kim i kto wie, może Mi Ji się to uda.
Na razie zostawiłam je - Mi Ji, żeby stawiła czoła wrednym współpracownikom i szefowi gnidzie w biurze Mi Rae, a Mi Rae zagubioną w szklarni pełnej ekologicznych truskawek, które jako profesjonalistka ma doprowadzić do obfitego owocowania.
Admete - Wto 27 Maj, 2025 13:02
Zacznę pewnie dramę o bliźniaczkach.
Trzykrotka - Wto 27 Maj, 2025 20:04
Spróbuj czy ci się spodoba. Ja mam sporą nadzieję - dziś oglądam dalej.
Admete - Wto 27 Maj, 2025 21:08
Na razie czekam na kolejne odcinki Nine Puzzles. Jutro będą trzy.
BeeMeR - Wto 27 Maj, 2025 22:19
| Trzykrotka napisał/a: | | chwila przerwy od chińszczyzny, bo wreszcie wróciła mi ochota na k-dramy. | To u mnie odwrotnie, mam jeszcze co najmniej kilka chińskich dram do obadania
a od koreańskich muszę odpocząć.
Na razie i tak wróciłam do Eternal love i robię sobie wybiórczą powtórkę
Trzykrotka - Śro 28 Maj, 2025 09:16
Udało mi się wczoraj zrobić sobie mini-maraton
Kończę już powoli Demona i Kwiatuszkę i obecny etap bardzo mi się podoba. Orchidea nie piszczy już i nie robi minek, tylko jest wyniosłą, nie mrugającą boginią, całkiem posągową, tylko efekt psuje sztywne kiwanie się girland kwiatów na ramionach (za te okropne dodatki ktoś powinien wylecieć, naprawdę ). Dongfang za to kocha, biega, stara się, gotuje zupki, a przedtem podlewał, chuchał i dmuchał Odmiana ról jest całkowita, łącznie z tym, że bogini woli teraz boga wojny, a nie jakiegoś tam Moon Supreme. Dylan nadal ma co grać i znów jest inny, kolory zmieniły się na jaśniejsze - bardzo miło się ogląda i mam nadzieję, że będzie dobrze do końca.
Dokończyłam drugi odcinek Our Unwritten Seoul - jestem pełna nadziei na dobrą, dającą do myślenia dramę. Mimo długości odcinka uwaga mi nie uciekała. Problemy nie są z Kosmosu wzięte, jak w dramie z LMH i Gongową, tylko całkiem realne. Podoba mi się odmiana środowisk, okazywanie na zmianę wsi i wielkiego miasta, podobają mi się obaj panowie i mocno za dalszy ciąg. Bardziej klimatem przypomina mi to JI
No i perła w koronie, dwa odcinki Tastefully Yours i tralala jakie piękne cameo. Nasz Pasikonik - tym razem w roli szefa kuchni i dawnego kochanka. Ajaj, jakie spojrzenia rzucał mu Ha Neul! Wizualnie dobrze ich dobrali - znaczy - rywali, bo są podobnego wzrostu i postury, obaj urodziwi. Bardzo dobre dwa odcinki. I choć nie lubię jedzenia, którego elementy trzeba nakładać pensetą i uważam, że francusko - koreański obiad był mocno krindżowy, choć w tle pobrzmiwała Uczta Babette - to i tak oglądało sie świetnie. A Kang Ha Neul - do zakochania się, nawet po pijaku
Admete - Śro 28 Maj, 2025 11:26
Zdecydowanie do zakochania się, po pijaku też 😆
Trzykrotka - Śro 28 Maj, 2025 12:04
Jaki skubaniec przystojny
RaczejRozwazna - Śro 28 Maj, 2025 13:46
wiecie co, tak czytam Was i chyba wrócę do tej dramy
BeeMeR - Śro 28 Maj, 2025 15:04
Wezmę się za to też i spróbuję bliźniaczki, jak będzie więcej odcinków i skończę powtórkę - nie wiem czemu akurat ta drama tak dobrze mi pasuje "pod prasowanie", bo obiektywnie patrząc nie jest az tak dobra, ale ma moje tempo, ładną muzykę i dwie piękne pary - acz pierwsza lepiej zagrana niż napisana, plus też po prostu musiałam "odczarować" sobie lisicę-cesarza, tj zatrzeć ich infantylny acz całuśny wizerunek z Eternal Love of Dream tym, ktory mnie zachwycił w Eternal Dream dalej mi się podoba ta wersja. Oni podobno byli parą w czasie tych dwoch dram, Dilraba i Vengo.
Aragonte - Śro 28 Maj, 2025 17:04
| Admete napisał/a: | | Zdecydowanie do zakochania się, po pijaku też 😆 |
Oj, kusicie Lubię i KHN, i Samuraja/Pasikonika
Przydałoby się może wrócić do k-dram
|
|
|