To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Fibula - Wto 08 Sty, 2019 19:31

Potwierdzam. :-)
Agn - Wto 08 Sty, 2019 19:48

A ja dziś przegapiłam 2 przystanki, bo mi się Gombrowicza zachciało. Koleżanka z pracy mi pożyczyła opowiadania i...
Niech będzie przeklęty! ;)

Aragonte - Wto 08 Sty, 2019 22:03

Admete napisał/a:
Dostałam w prezencie "Służące do wszystkiego" Joanny Kuciel Frydryszek. Trzykrotka już wcześniej o niej pisała. Jedna z lepszych książek, które ostatnio przeczytałam. Doskonale napisana, udokumentowana, niezwykle ciekawa.

Oglądałam ją sobie w Bonito, ale na razie nie kupiłam. Mam za to "Podróże po ludzkim ciele" i dwie inne książki.

Fibula - Śro 09 Sty, 2019 19:27

Jakie inne? :flirtuje1: Służące miałam z biblioteki, nie kupowałam (póki co).
Aragonte - Śro 09 Sty, 2019 21:43

Fibula napisał/a:
Jakie inne? :flirtuje1: Służące miałam z biblioteki, nie kupowałam (póki co).

"Jak czytac wodę. Wskazówki i znaki ukryte w morzach, jeziorach, rzekach i kałużach" Tristana Gooleya (mam już jego inną książkę), i ostatnią książkę będącą wywiadem z profesorem Vetulanim "Neuroerotyka. Rozmowy o seksie i nie tylko" (trochę mi było dziwnie przeglądac ją w autobusie :mrgreen: ).

Barbarella - Czw 10 Sty, 2019 21:18

Agn napisał/a:
A ja dziś przegapiłam 2 przystanki, bo mi się Gombrowicza zachciało. Koleżanka z pracy mi pożyczyła opowiadania i...
Niech będzie przeklęty! ;)

Gombrowiczem mnie zdziwiłaś. Ja mam uraz po "Ferdydurke".

Tamara - Czw 10 Sty, 2019 23:39

Protestuję ! Gombrowicz wielkim pisarzem był ! osobiście uwielbiam :serce: :serce: :serce:
Agn - Pią 11 Sty, 2019 06:35

"Ferdydurke", kiedy czytalam te sto lat temu w szkole, b. mi sie podobalo. Teraz zapoznaje sie z inna jego tworczoscia.
Tamara - Pią 11 Sty, 2019 21:27

Jest fenomenalny :serduszkate:
milenaj - Nie 13 Sty, 2019 13:49

Zaczynam "Falco" Arturo Perez Reverte :)
Admete - Śro 16 Sty, 2019 17:53

Czytam felietony Michała Rusinka "Pypcie na języku" i nie mogę powstrzymać śmiechu.
Fibula - Nie 20 Sty, 2019 23:20

Przyjemna lektura, Bralczyka solo i z kolegami też dobrze się czyta. :-)
Caitriona - Śro 23 Sty, 2019 19:30

Nowego Strike'a już skończyłam, dobry. Podobało mi się.

Przeczytałam też z ciekawością "Zdrowaś mario. Reportaże o medycznej marihuanie" Aleksandry Pezdy.

Trzykrotka - Czw 24 Sty, 2019 09:57

Mnie się też nowy Cormoran podobał. Strasznie długo rozkręcał się wątek kryminalny. Na serial to nie jest materiał. Ale czytało się naprawdę bardzo dobrze.
Admete - Czw 24 Sty, 2019 10:25

U mnie w bibliotece nadal nie ma.
Trzykrotka - Czw 24 Sty, 2019 12:02

Bardzo dobrze też czyta się Tokio. Ksiązka jest bardzo barwnie napisana i nawet gęstość informacji nie przytłacza. Mam jeszcze Londyn w zapasie - nie wiem, czy będzie równie dobra. Marzy mi się, żeby kiedyś Tokio zobaczyć.
Admete - Czw 24 Sty, 2019 12:17

Londyn to ta gruba, obszerna? Jeśli tak, to przeczytałam połowę i jakoś mi nie idzie.
Trzykrotka - Czw 24 Sty, 2019 14:09

Gruba, właśnie. Będę próbowała ją zmóc.
Miałam wczoraj w rękach pudło książek przywiezionych przez koleżankę z targów ksiązki historycznej. Klęska urodzaju po prostu. Biografie Juliusza Cezara, Nefretiti, Czyngis Khana, mitologia słowiańska, cały plik atlasów i leksykonów tolkienowskich. I orient: symbolika nefrytu i malarstwo koreańskie, przepięknie ilustrowane. I jeszcze coś. Pudło cudów.

Admete - Czw 24 Sty, 2019 14:39

Chętnie bym się do takiego pudła dorwała. Ja już jestem zdecydowana na płatne Legimi. Tylko muszę poczekać do przyszłego tygodnia.
Caitriona - Pią 25 Sty, 2019 19:46

Admete napisał/a:
Ja już jestem zdecydowana na płatne Legimi.

Cały czas się nad tym zastanawiam. Który wariant rozważasz?

Admete - Pią 25 Sty, 2019 19:53

Już mam ;) Od wczoraj. Wygodne to, nie powiem. Mam nieograniczony dostęp na pół roku. Można taniej jak się weźmie abonament na rok, ale stwierdziłam, że mogę wydać, bo sobie odłożyłam. Mam na pół roku, opłacone z góry. Na razie zaczęłam Strefy cyberwojny i Kościół kobiet. Czytam dużo,a nowości w bibliotece u mnie pojawiają się zawsze w drugiej połowie roku, więc akurat mi to pół roku minie.
Caitriona - Pią 25 Sty, 2019 19:59

Admete napisał/a:
Już mam

Gratuluje! :-D Też myślałam o nieograniczonym dostępie lub tym jedno oczko niżej - mam dużo swoich książek do przeczytania. Ale jakoś zdecydować się nie mogę. Jeszcze pomyślę.

Admete - Pią 25 Sty, 2019 20:03

U mnie właśnie posucha, książek już od jakiegoś czasu nie kupuję, raczej rozdaję. Nie mam gdzie trzymać. Już mam ze 40 na półce w Legimi, ale się z tym uporam - bez strachu ;)
Caitriona - Pią 25 Sty, 2019 20:04

Admete napisał/a:
Już mam ze 40 na półce w Legimi, ale się z tym uporam

W to wierzę, też od razu miałabym zapełnione półki :lol: :lol:

Admete - Pią 25 Sty, 2019 20:14

Zabójczą biel też wrzuciłam. Przeczytam pewnie niedługo. Policzyłam, ze jak przeczytam ze cztery książki na miesiąc ( co jest u mnie normą ), to mi się spokojnie zwróci inwestycja ;)