Filmy - Filmy i seriale kostiumowe
Trzykrotka - Nie 22 Wrz, 2019 21:14
I ja porzuciłam po 1 sezonie, który jednak bardzo mi się podobał, tylko dostałam alergii na niekończące się sezony - i w kinie ominęłam także.
Szafran - Pon 23 Wrz, 2019 09:49
Przez weekend obejrzałam 2 sezony i początek trzeciego.
Obejrzę do końca, ale jednak wolę te bardziej zwarte miniseriale adaptujące literaturę. Niestety coś sobie sprawdzałam w obsadach i zaspojlowałam sobie coś, co się zdarzy pod koniec trzeciego sezonu z bohaterem, którego bardzo lubię, i trochę mi to ostudziło zapał .
BeeMeR - Pon 23 Wrz, 2019 11:28
Tak, coś mi się wydaje, że ja wtedy właśnie porzuciłam serial - być może zaczęłam następny sezon i stwierdziłam że to już nie to.
annmichelle - Pon 23 Wrz, 2019 11:43
| Trzykrotka napisał/a: | | I ja porzuciłam po 1 sezonie |
U mnie było podobnie - obejrzałam pierwszy sezon i chyba pierwszy odcinek drugiego i dałam sobie spokój.
W sumie byłam zaskoczona, bo lubię taką tematykę, ten okres historyczny i tych aktorów. Coś mi jednak nie zagrało, niestety.
Szafran - Wto 24 Wrz, 2019 14:41
Tymczasem dojechałam do czwartego sezonu, koniec trzeciego i początek czwartego zraszając łzami.
Jest jedna rzecz, którą lubię w serialach, które rozgrywają się poprzez tyle odcinków - przestrzeń dla rozwoju postaci. I tak na przykład ciekawie zmienia się Tom.
Ale i tak najbardziej lubię babcię Violet. Jej teksty są bezbłędne:D
Ten na przykład - gości powinno się wpuszczać do domu, tylko jeśli jest ustalona data ich wyjazdu :D:D:D.
BeeMeR - Śro 25 Wrz, 2019 21:38
| Szafran napisał/a: | | Jest jedna rzecz, którą lubię w serialach, które rozgrywają się poprzez tyle odcinków - przestrzeń dla rozwoju postaci. | Tak, ale czasem jak sezonów jest za dużo tenże rozwój zaczyna być coraz bardziej z tyłka wzięty, albo relacje zaczynają przypominać Chirurgów, gdzie odnosiłam wrażenie, że niemal każdy z każdym sypia(ł).
W Downton Abbey też zdecydowanie najbardziej lubiłam Violet natomiast za choinkę nie rozumiałam co wszyscy widzą w Mary
Szafran - Czw 26 Wrz, 2019 12:44
Ja nawet lubię Mary, ale Ethel nie mogę znieść, szczególnie w wersji cierpiącej.
Piąty sezon już mnie trochę męczy, ale prawie kończę, ze 2-3 odcinki mi zostały. Oglądanie finalnego szóstego odłożę, bo do jutra powinien już przyjść (tak mi Amazon obiecuje, swoją drogą, urocze, zamawiam przez brytyjski portal i płacę brytyjską cenę, a ślą mi z Wrocławia:>) ostatni, piąty "Poldark":D. I trochę się tego "Poldarka" boję, bo tym razem to pomysły scenarzystów, nie Winstona Grahama (kolejne powieści dotyczyły dorosłych dzieci różnych bohaterów, ten sezon ma niby wypełnić lukę dotyczącą ich losów z informacji porozsiewanych po tych książkach nie o nich). Ale na Kornwalię zawsze popatrzę z radością i zachwytem, niezależnie od tego, co nawyprawiano w scenariuszu:D
Co do Downtown jeszcze - już posprawdzałam opcje zwiedzania posiadłości ::D:D
Akaterine - Czw 26 Wrz, 2019 13:04
| Szafran napisał/a: | | Ethel nie mogę znieść, szczególnie w wersji cierpiącej. |
Chodzi o Edith?
Szafran - Czw 26 Wrz, 2019 13:56
| Akaterine napisał/a: | | Szafran napisał/a: | | Ethel nie mogę znieść, szczególnie w wersji cierpiącej. |
Chodzi o Edith? |
Tak, przekręciłam jej imię z tej niechęci;). O Lady Edith mi chodzi. Ethel, rudowłosej pokojówki, też nie darzyłam sympatią, ale jej późniejsze losy mnie poruszyły.
Akaterine - Czw 26 Wrz, 2019 14:20
Też nie znosiłam Edith .
Szafran - Czw 26 Wrz, 2019 14:24
Oooo, przyszedł mój "Poldark", dzień wcześniej:D:D
No dobra, ale najpierw obowiązki. Nim włączę, muszę obejrzeć tajwański thriller, który mam zrecenzować na wtorek:D.
BeeMeR - Czw 26 Wrz, 2019 16:24
Daj znać jeśli thriller będzie wart obejrzenia
Szafran - Pią 27 Wrz, 2019 21:32
| BeeMeR napisał/a: | Daj znać jeśli thriller będzie wart obejrzenia |
Wyjątkowo szybko uwinęłam się z tekstem, a że to w ramach festiwalu, więc od razu udostępnili, zatem proszę:
https://asianmoviepulse.com/2019/09/film-review-scoundrels-2018-by-tzu-hsuan-hung/
Zaczęłam ten ostatni sezon "Poldarka" i chwilowo jednak przerzuciłam się na kończenie "Downtown". "Poldark" nr 5 zmęczył mnie po 2,5 odcinka. Nowe postaci mnie drażnią, a ich wątki mało interesują. To zaś, co przewidzieli dla George'a, wydaje się mocno przerysowane. Znów dużo się działo w Londynie - a i wcześniej te londyńskie odcinki były dużo słabsze.
Ale Kornwalia jak zwykle tak piękna, że zapiera dech. I dobrze się bawię, rozpoznając miejsca, które widziałam:). Oby od następnej płyty wydarzenia bardziej mnie wciągnęły.
Szósty sezon Downtown też zresztą nie zachwyca, ale dostarczył mi trochę radości. Jak historię z przeszłości babci Violet i rosyjskiego księcia - no nie spodziewałam się:D No i wątek Carsona i pani Hughes - najcudowniejsza scena oświadczyn serialu, o wiele piękniejsza niż te z padaniem na klęczki:>. I miło było dowiedzieć się, jak się potoczyły losy Gwen.
Dobrze, że to już ostatni sezon, bo widać, że już nie bardzo był pomysł, co jeszcze można z tej historii wycisnąć.
Akaterine - Sob 12 Paź, 2019 17:49
Przeglądając imdb trafiłam na coś takiego:
https://www.imdb.com/titl..._=nm_flmg_act_2
"Wealth, lust, and betrayal set in the backdrop of Regency era England, seen through the eyes of the powerful Bridgerton family." - szykuje się regencyjne Downton Abbey?
Będzie na Netflixie w 2020 roku.
Admete - Sob 12 Paź, 2019 19:05
Ciekawe czy da się normalnie oglądać, czy raczej na zasadzie Sanditon?
Akaterine - Sob 12 Paź, 2019 19:10
Zobaczymy. To nie ITV, więc nadzieja jest .
Doczytałam, że to ekranizacja powieści Julii Quinn.
Ania Aga - Nie 13 Paź, 2019 10:58
Julia Quinn napisała całą serię romansów historycznych o rodzinie Brigertonów. Owdowiała pani B. ma liczne potomstwo, które chce ożenić i wydać za mąż. Książki nie są złe,w swojej kategorii, podobne do Amandy Quick i innych pisarek piszących romanse historyczne, z obowiązkowymi dwoma scenami seksu.
Akaterine - Nie 13 Paź, 2019 12:04
Może być, grunt, żeby stroje i zwyczaje były zgodne z epoką. Wtedy łatwiej znieść głupotki fabularne .
Akaterine - Nie 13 Paź, 2019 13:22
Ania Aga, wnioskuję, że czytałaś - potrafisz zatem powiedzieć, czy w książkach niektóre postaci były ciemnoskóre, jak wynika z obsady?
https://ew.com/tv/2019/07/10/shondaland-netflix-bridgerton-cast/
Ania Aga - Nie 13 Paź, 2019 13:28
Czytałam, ciemnoskórych nie pamiętam.
Akaterine - Nie 13 Paź, 2019 13:33
Myślałam, że może ktoś jest z Indii Zachodnich, jak w Sanditon. Czyli to jednak poprawność polityczna .
Ania Aga - Nie 13 Paź, 2019 14:41
Rodzina B. jest zamożna i wpływowa. Liczy się wielka miłość i małżeństwo tylko z miłości. Przyszli małżonkowie nie zawsze dorównują im statusem społecznym. Powieści raczej są ubrane w kostium historyczny, niż odzwierciedlają realia epoki, w której toczy się akcja.
Akaterine - Nie 22 Mar, 2020 18:49
Włączyłam sobie do gotowania obiadu nową produkcję Netflixa - Angielska gra - kolejne dzieło Juliana Fellowesa, ale do Downton Abbey temu daleko. Akcja dzieje się w latach 70. XIX wieku, tematem przewodnim jest piłka nożna - konflikt między drużynami robotniczymi a arystokratycznymi - oraz kwestie społeczne - konflikt między robotnikami a właścicielami fabryk. Bardzo to przeciętne.
Caitriona - Czw 26 Mar, 2020 10:59
| Akaterine napisał/a: | | Bardzo to przeciętne. |
Zastanawiałam się nad tym, ale póki co odpuściłam, wychodzi że dobrze.
Jest jeszcze Belgravia https://www.youtube.com/watch?v=t9nPeUNSfsM
Admete - Czw 26 Mar, 2020 12:33
Jakoś na razie żaden nowy serial mnie nie zachwycił.
|
|
|