Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
Admete - Pon 06 Paź, 2014 16:09
Akunin będzie? To moja Monisia pewnie pojedzie po autograf.
Trzykrotka - Pon 06 Paź, 2014 18:12
Będzie, w niedzielę, jak Akne. Jesli pojadę na targi, wezmę Pelagię, żeby wziąć na niej autograf.
arlekin - Wto 07 Paź, 2014 20:22
Obecnie czytam "Horyzont zdarzeń".
Dobrze napisane, rzetelne i duużo informacji na temat obecnej polityki międzynarodowej, różnych zależności i machinacji.
Jedyny problem jest ze mną, nie mogę się skoncentrować i ciągle gubię watki.
Jak skończę to napiszę coś więcej.
Agn - Wto 18 Lis, 2014 16:47
Zakończyłam czytanie Gniewu Zygmunta Miłoszewskiego. Mam mieszane uczucia.
(W spoilery wchodzicie na własną odpowiedzialność.)
Z jednej strony czytało mi się świetnie, choć w którymś momencie pojechał tak ogranym numerem, że miałam niezłą zwiechę z dalszym czytaniem. Ale nic to.
By napisać oględnie nie spoilerując niczego - pamiętam jak podobały mi się poprzednie części cyklu (Uwikłanie, Ziarno prawdy). Miłoszewskiemu udawało się elegancko mnie ocyganić - w pierwszej zorientowałam się, kto jest mordercą w tym samym momencie, co Szacki, w drugiej pokazał mi takiego wała, że aż przysiadłam - nie miałam szans zgadnąć. W Gniewie morderca jest po prostu oczywisty. I to mnie rozczarowało. Miałam 2 typy, kto mógł zabijać. Potem doszedł mi trzeci. Pierwszy stwierdziłam, że jest zbyt prosty, drugi odrzuciłam bez żadnego argumentu, po prostu "nie, jakoś nie", trzeci wpadł mi do głowy, ale doszłam do wniosku, że to jakieś durne by było.
Zgadnijcie, jakie jest rozwiązanie.
Nie powiem, pod pewnymi względami zakończenie cyklu ma swoje genialne elementy (a sama ostatnia strona zapewnia czytelnikowi jedno wielkie WTF?!). Sama książka też leci tak, że Hitchcock spuchłby z dumy - najpierw jest "pierdut!", a potem napięcie rośnie. Ale mimo wszystko to nie jest książka, za którą lubię Miłoszewskiego.
Biorąc to wszystko pod uwagę (czy udało mi się nie zepsuć wam wszystkiego? ) - ostatecznie dobiło mnie coś, co przewija się we wszystkich książkach Miłoszewskiego (nie tylko tych o Szackim). Znaczy się nie pamiętam, czy w Domofonie też, ale w Bezcennym na pewno. Na początku trochę mnie to bawiło, potem przeszłam nad tym do porządku dziennego, teraz mnie wnerwiło - zastanawiam się, czy pan Zygmunt nie ma jakiegoś kompleksu polskości. Nie podoba mi się (i to bardzo!), jak czasem pisze o Polsce i Polakach. Wkurza mnie, że czytając jego książki można dojść do wniosku, że Polska to jakiś wsiowy zaścianek, za kierownicami siedzą wyłącznie jakieś wredne dresy, wszyscy są jacyś nienormalni, wszystko jest brzydkie, góry mamy za małe, plaże są śmieszne, bo nie takie jak gdzie indziej, puszcze nie umywają się do tych w Skandynawii - panie Zygmuncie, ileż można? Nie każę mu sławić piękna Polski jak długa i szeroka, jeśli nie ma na to ochoty, ale niech mnie w swej łaskawości swymi kompleksami nie męczy.
Summa summarum - i tak będę czekała na kolejną książkę tego autora, ale Gniew mnie jednak rozczarował.
I biorę się za "nowego" Davida Mitchella (bo tak naprawdę to wznowienie jest). Mag wydał (ładnie) Widmopis - obiecano mi, że w środku klimaty jak z 1Q84 Haruki Murakamiego, więc momentalnie dostałam zwisu ozdobnego języka.
BeeMeR - Wto 18 Lis, 2014 17:44
z innej nieco beczki - to poniekąd ja
Agn - Wto 18 Lis, 2014 18:59
Też tak czasami mam, ale tylko wobec książek ukochanych.
BeeMeR - Wto 18 Lis, 2014 19:07
| Agn napisał/a: | Też tak czasami mam, ale tylko wobec książek ukochanych. | To się rozumie samo przez się
Caitriona - Wto 18 Lis, 2014 19:59
| BeeMeR napisał/a: | | to poniekąd ja |
Skąd ja to znam
Admete - Czw 25 Gru, 2014 08:23
Zaczęłam czytać Księgi Jakubowe Tokarczuk i na razie napisze, ze szalenie mi się ta książka podoba. Styl, temat, bogactwo szczegółów, historia wpleciona w fikcję. Na dodatek dwie moje ulubione postacie późnobarokowe pojawiają się na jej kartach - ksiądz Chmielowski i Elżbieta Drużbacka. Do pani Drużbackiej mam wielki sentyment, bo ostatnie lata swojego życia spędziła w mojej mieścinie. Ksiądz Chmielowski znany wam jest pewnie jako autor pierwszej polskiej encyklopedii Nowe Ateny i być może znacie cytat z tego dzieła - "Koń jaki jest każdy widzi" Przy czym ta encyklopedia to był taki misz masz wiedzy i zmyślenie. Tutaj macie próbkę:
http://www.ahistoria.pl/i...kt-chmielowski/
Drużbacka natomiast była poetką - pamiętam jak omawiałam jej utwory na zajęciach z literatury.
Agn - Czw 25 Gru, 2014 10:08
Ja sobie zachowałam książkę na jakąś ucztę lekturową. Tokarczuk pięknie pisze, ale nie jest to łatwa lektura.
Admete - Czw 25 Gru, 2014 11:58
Mnie akurat czyta się lekko i przyjemnie, ale ja mam inne niż powszechnie przyjęte pojęcie lekkiej i przyjemnej lektury
Harry_the_Cat - Sob 27 Gru, 2014 14:57
| Admete napisał/a: | Zaczęłam czytać Księgi Jakubowe Tokarczuk i na razie napisze, ze szalenie mi się ta książka podoba. Styl, temat, bogactwo szczegółów, historia wpleciona w fikcję. Na dodatek dwie moje ulubione postacie późnobarokowe pojawiają się na jej kartach - ksiądz Chmielowski i Elżbieta Drużbacka. Do pani Drużbackiej mam wielki sentyment, bo ostatnie lata swojego życia spędziła w mojej mieścinie. Ksiądz Chmielowski znany wam jest pewnie jako autor pierwszej polskiej encyklopedii Nowe Ateny i być może znacie cytat z tego dzieła - "Koń jaki jest każdy widzi" Przy czym ta encyklopedia to był taki misz masz wiedzy i zmyślenie. Tutaj macie próbkę:
http://www.ahistoria.pl/i...kt-chmielowski/
Drużbacka natomiast była poetką - pamiętam jak omawiałam jej utwory na zajęciach z literatury. |
Dostalam na gwiazdke, ale nie dalam rady juz tomiska do walizki zmiescic
Nastepnym razem bede musiala zabrac.
Admete - Sob 27 Gru, 2014 19:53
Pewnie za jakiś czas będzie dostępna przez Amazon. Ciekawa jestem czy zostanie przetłumaczona, bo inne książki Tokarczuk są tłumaczone na różne języki. Nie wiem czy zauważyłaś, że w książce jest odwrócona numeracja.
Harry_the_Cat - Sob 27 Gru, 2014 22:55
Nie mialam casu przejrzec tak dokladnie. Z Amazonu raczej tym razem nie skorzystam, jesli nie bede sie mogla doczekac to najwyzej mama mi wysle
Admete - Śro 31 Gru, 2014 17:59
Skończyłam czytać Dobre kobiety z Chin. Głosy z ukrycia. Napisane prostym, przejrzystym stylem historie kobiet z Chin na przestrzeni XX wieku. Książka smutna i miejscami przerażająca.
Caitriona - Śro 31 Gru, 2014 19:12
A ja skończyłam Uwikłanie Miłoszewskiego, którego już od długiego czasu miałam na liście przeczytać, musiałam po prostu wystać w kolejce w bibliotece. Bardzo dobry polski kryminał. Będę sięgała po kolejne części, choć przyznam, że czasem miałam ochotę Szackiego zdzielić w twarz.
Polecam!
Agn - Pią 02 Sty, 2015 02:17
| Caitriona napisał/a: | | przyznam, że czasem miałam ochotę Szackiego zdzielić w twarz. |
I to uczucie ci nigdy nie przejdzie.
Ziarno prawdy jest imho najlepszą częścią cyklu, Gniew - najsłabszą. Ale to sama ocenisz.
Eeva - Śro 07 Sty, 2015 09:04
http://www.buzzfeed.com/a...dqpgp#.wnYdnOyz
Mam już kilka tytułów na oku (zarówno książkowo jak i filmowo), mam nadzieję, ze uda mi sie za nie zabrać szybciutko
Agn - Śro 07 Sty, 2015 19:56
Ehm... ale link nie odnosi się do książek. Coś się pozajączkowało?
Eeva - Śro 07 Sty, 2015 22:09
Poprawiłam, przepraszam za zamieszanie
Agn - Śro 07 Sty, 2015 22:14
Ooo, to teraz już widzę, ossochosi.
Będę śledzić. Oby te książki stały się po polsku dostępne ZANIM pojawią się filmy.
Eeva - Śro 07 Sty, 2015 22:18
Nie sądzę zeby to było mozliwe. No chyba, ze Sparks, badziewie zawsze szybko jest tłumaczone.
Mam już cztery z nich i muszę się za nie zabrac:-)
Agn - Śro 07 Sty, 2015 22:27
Niekoniecznie. Często tuż przed premierą pojawia się książka (albo kilka tygodni po, bo tak też bywa ). Zobaczymy.
Eeva - Śro 07 Sty, 2015 22:30
No si, też racja:-)
Harry_the_Cat - Czw 08 Sty, 2015 19:58
Love, Rosie czytalam i mnie irytowalo.... Ale chyba jestem troche do autorki uprzedzona.
Film obejrze, bo oczekuje paru zmian i Sam Claffin w trailerze wyglada symaptycznie.
Czytalam tez naturalnie Insurgent i Mockinjay i Hardy'ego (uwielbiam ta stara ekranizacje BBC!). The Maze Runner musze sie zebrac, bo juz od jakiegos czasu mi chodzi po glowie.
Serena podobno swietna, a film otoczony jakas nieslawa bo to produkcja z 2012 r i do tej pory ma problemy z dystrybucja.
|
|
|