To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Aragonte - Wto 03 Sie, 2021 20:28

praedzio napisał/a:
Nie, no, to wciąż fantasy i Kay stworzył własny świat, tylko przypominający Włochy, Bałkany czy Turcję. Nie zaczęłam jeszcze czytać, czeka w kolejce.

Miałam wrażenie, że w "Tiganie" Kay sięgnął po włoskie realia :mysle:
Praedzio, którą książkę masz na myśli?

praedzio - Wto 03 Sie, 2021 21:04

Aragonte napisał/a:
Praedzio, którą książkę masz na myśli?

Kaya? "Dzieci ziemi i nieba". Samej książki jeszcze nie zaczęłam, bazowałam na recenzjach.

Agn - Sob 14 Sie, 2021 11:18

Czytam "Dzieci ziemi i nieba". Na poczatku ciezko mi sie bylo polapac o co chodzi, bo przy kazdej postaci Kay uznal za stosowne zawalic mnie wiedza, co sie ktorej krainie marzy i dlaczego trudno to osiagnac. Ale powoli juz mi sie obraz klaruje i dojezdzam do wlasciwej fabuly. Ciekawe to bardzo. I czyta sie to jak powiesc historyczna, nie jak fantasy. Faktycznie - Wlochy jak ta lala. I nie tylko w kwestii nazwisk bohaterow, ale tez np. Wielki Kanal, nad ktorym zbudowane jest miasto - wypisz-wymaluj Wenecja.

Czytam dalej. Chyba bedzie mi sie to podobac.

Edycja: w sumie moglabym to wstawic miedzy Bardugo a Druonem. Ale duzo blizej Druona.
Na razie fantastyki tu nie widze poza wymyslonym (poniekad) swiatem. Rownie dobrze Kay mogl to po prostu umiejscowic "u nas". Ale zobaczyny dalej. Wciagam sie.

Agn - Nie 14 Lis, 2021 11:01

"Miasto mosiadzu" przelezalo troche na mojej polce, az sie w koncu za to wzielam. Niby typowe fantasy young adult, ale jednak dzinny, dewy i latajace dywany to cos, czego czesto nie spotykam w powiesciach (no i te hasla juz gdzies slyszalam, ale nie za wiele mi mowily; poza dzinnami - to dla mnie bajkowe duszki w butelkach spelniajace zyczenia). No i wspomina sie tu o niezbyt grzecznych rzeczach (czczenie fallusow i orgie zamiast modlitw).
Czyta sie szybko, choc mam nadzieje, ze akcja wroci jeszcze do Kairu, troche bardziej odpowiada mi tu wersja z prawdziwym miastem z elementami fantastyki niz zupelne wymysly.

Aragonte - Wto 12 Lip, 2022 22:24

Zaczęłam czytać "Dwór cierni i róż" Maas.
Pierwsze wrażenie to była irytacja wywołana szablonowo baśniowym ustawieniem sióstr typu dwie starsze głupie, tchórzliwe albo wredne, najmłodsza najlepsza i dzielna itd. - no, ale okej, to faktycznie jest niczym w "Pięknej i Bestii".
Główna bohaterka nawet ok.

Niech no mi ktoś tylko zinterpretuje tekst w rodzaju: "miał na sobie ubiór wojownika, o kroju podkreślającym rzeźbę ciała" - znaczy się, że obciskało się to jak trykocik, żeby każda fałdka i zapadłość była uwidoczniona? :-P
A teraz dojechałam do: "mięśnie na jego żuchwie zagrały".

Czytam dalej, w sumie nie jest tak źle :mrgreen: Jestem na setnej stronie.

Edit: o, dalej też jest ciekawie: "Tamlin [...] roztaczał nieziemski, pierwotny wdzięk. Nawet oddychał z gracją".
Czekam na niezawodne "jak on ślicznie pluje" :wink:

Agn - Śro 13 Lip, 2022 14:04

Ale te miesnie to konkretnie co zagraly? Chcialabym bardzo wiedziec. Ba! Chcialabym to nawet uslyszec! :lol:

Opis ciucha typowo blogaskowy - mniejsza o funkcjonalnosc, mial po prostu na sobie obcisle lateksy, zeby widac bylo kaloryfer, ramiona rzezbione i twarde jak skala (rzezbienie musialo bolec jako cholera) i... ten tego... walory inne tez podkreslone, coby nie bylo zadnych watpliwosci z eeeee jakim MIECZEM sie wojuje. :twisted:

Czekam na dalsze doniesienia! :mrgreen:

Aragonte - Śro 13 Lip, 2022 14:51

Nie robiłam notatek, więc dorzucę tylko jeden cytacik (i nie wiem, czy to Maas tak rzeźbi w języku, czy tłumacz sili się na tego rodzaju metafory, ale motyw tańczących mięśni się przewijał):
"Grdyka zatańczyła na szyi Tamlina".

I cytat z momentu (trzeba oddać autorce sprawiedliwość, że nie przesadzała z ich liczbą, znalazł się jak na razie jeden plus reminiscencje):
"Byliśmy plątaniną kończyn i zębów".

Niech ktoś to narysuje :-D

BeeMeR - Śro 13 Lip, 2022 15:15

Te zęby zwłaszcza brzmią atrakcyjnie :wink:
Agn - Śro 13 Lip, 2022 16:19

Zeby z konczynami...
Hot...
:rotfl:

Grdyka tanczaca brzmi rownie zacnie. XD

annmichelle - Śro 13 Lip, 2022 16:35

Nie no ta plątania zębów z kończynami psuje "moment". :lol:
Aragonte - Śro 13 Lip, 2022 22:49

Skończyłam "Dwór cierni i róż".
Hmmmm :mysle: Mam mieszane uczucia. Czytało mi się szybko, mimo że czasem zawieszałam się na kiksach stylistycznych (może winowajcą jest tłumacz, nie wykluczam, a w oryginale brzmiało to dobrze), ale sama nie wiem, czy chce mi się czytać następne części, zwłaszcza że znam spoilery i wiem, co Maas tam namotała na tle Wielkich Kosmicznych Więzi po i za Grób* itepede.

Właściwie to po przeczytaniu tego jednego tomu mam ogromną ochotę sięgnąć po LOTR lub Silmarillion, żeby oczyścić umysł (albo - no cóż - przeczytać coś własnego).
Ale biorę też poprawkę na to, że czytałam to chora i w kiepskiej kondycji, a wtedy znacznie gorzej znoszę opisy dręczenia bohaterów i świata, w którym sama bym się męczyła strasznie :mysle:

*wyzłośliwiam się, Maas nazwała to prościej, ale faktycznie coś takiego tam występuje :-P

BeeMeR - Śro 13 Lip, 2022 23:00

Dołącz do mnie do LOTR jak najbardziej :kwiatek:
Właśnie pożegnaliśmy Toma Bombadila ;)

Agn - Czw 14 Lip, 2022 07:07

Aragonte, czytaj to na co masz ochote. I zdrowiej, kochana. :hug_grupowy:
Aragonte - Czw 14 Lip, 2022 15:17

No właśnie na razie nic nie czytam, coś nie mogę niczego wybrać.

A propos wiadomych opisów momentów w ACOTAR, czyli w sadze Dworów - spotkałam opinie, jakie to one super są, tak że jak widać mają one swoje zwolenniczki :-P

Agn - Pią 22 Lip, 2022 07:42

Praedzio, jak ci idzie z "Niewidzialnym zyciem Addie LaRue"? Bo mnie idzie dobrze. Bardzo po.drodze mi z ta powiescia. Doceniam tez, jak jest napisana.

(Po tej sprobuje jeszcze innej ksiazki tej autorki. Ciekawe czy tez mnie tak wciagnie.)

praedzio - Pią 22 Lip, 2022 07:50

Czytam na raty. Trochę mnie przygnębia. Nie lubię czytać o samotności.
Ale pojawił się Henry, może być ciekawie. :-D

Agn - Pią 22 Lip, 2022 07:53

No, powiem ci, ze Addie na swojej drodze nie raz musiala podjac naprawde trudna decyzje, wlasnie przez swoja sytuacje.
Czytam dalej. Bardzo mnie ciekawi, co bedzie dalej.

Admete - Nie 31 Lip, 2022 11:16

Zaczęłam czytać sagę fantasy, na dodatek taką "ongoing" :shock: :zalamka: :lol: Ma na razie cztery tomy, w przygotowaniu piąty, a ile ich będzie? Nie wiem ;) Na pewno nie wytrwam do końca, ale na razie czyta mi się bardzo sympatycznie, choć czasami strasznie się wkurzam na to, jak autorka opisuje bohaterki.

https://lubimyczytac.pl/autor/153494/kel-kade

Skończyłam właśnie drugi tom. Podoba mi się bogactwo świata i przede wszystkim intryguje zagadka pochodzenia oraz roli Reznika. W pierwszym tomie jest sporo humoru, który wynika z zestawienia zachowania i przemyśleń głównego bohatera oraz reakcji zwykłych ludzi. Irytuje fakt, że wszystkie panny na niego lecą, ale potem w drugim tomie trochę się wyjaśnia, dlaczego tak jest. Poza tym na początku jest to źródło komizmu. Niestety - jak wspomniałam - postacie kobiece opisywane są nadzwyczaj irytująco. Niby potem czytelnik dostaje informacje, że jesteśmy w królestwie, w którym bogate panny i arystokratki wychowywane są pod kloszem, ale i tak nie zmniejsza to poziomu frustracji z powodu głupoty Frishy. Do odstrzału przez większość czasu - niech ją ktoś otruje, bardzo proszę ;) Trucicielstwo ma się całkiem dobrze w Ashai :lol: W drugim tomie robi się poważniej i dostajemy sporo informacji na temat sprawowania władzy, powinności wobec suwerena i suwerena wobec poddanych, legitymizacji władzy i zasad rządzących magią. To akurat ciekawe, jest też dużo opisów walk, bo w drugiej części bohaterowie uczestniczą w turnieju. Tak, Frisha nadal jest do odstrzału, Reylin też ( może się poprawi z czasem, jest nadzieja ). Pojawiła się także jedna w miarę rozsądna kobieta, ale zobaczymy, co z nią dalej będzie. Ogólnie panny wydymają usteczka, tupią nóżkami, kokietują, wygłaszają durne żądania niepoparte niczym konkretnym i są frustrujące jak diabli. Zostałyście ostrzeżone. Nie mam pojęcia, dlaczego kobieta - pisarka ma tak fatalne wyobrażenie o innych kobietach, zwłaszcza młodych. Jedyna nadzieja w tym, ze potem ma się pojawić królestwo, w którym kobiety rządzą i właśnie ta w miarę rozsądna bohaterka pochodzi stamtąd.

Aragonte - Nie 31 Lip, 2022 11:44

Czuję się ostrzeżona :lol: Raczej nie sięgnę, zwłaszcza że mam stos książek do przeczytania, w tym sporo fantasy (dalszy ciąg "Dworów" Sarah J. Maas i porównawczo "Czarne kamienie" Anne Bishop, a poza tym "Lustrzanna", "Potworny regiment", "Niedźwiedź i słowik"... i coś tam jeszcze).
Admete - Nie 31 Lip, 2022 11:47

"Lustrzanna" jest bardzo dobra, pomijając końcówkę - całościowo ostatni tom jest słabszy. Może autorce zabrakło pary? Podobnie ma się ze "Słowikiem", ale i tak polecam z czystym sercem, dobra rozrywka.
Mam teraz nastrój na fantasy, na lekkie rzeczy. Kryminały ostatnio nie trafiają mi się jakoś...Nic ciekawego nie znajduję.

Agn - Nie 31 Lip, 2022 14:01

Tez sie czuje ostrzezona. Ale chetnie poczytam o dalszych wrazeniach. :mrgreen:
Ja juz koncze "Niewidzialne zycie..."
Jesli czulyscie kiedys, ze chcecie skonczyc ksiazke, ale nie chcecie skonczyc ksiazki, to ja tak teraz mam. Ciagnie mnie, by sie dowiedziec, jak ta historia sie skonczy (plus mam wlasna wizje, ciekawam, co autorka na to), ale szczesliwsza bym byla, gdybym miala jakies 400 stron przed soba, a nie juz tylko 150...

Admete - Nie 31 Lip, 2022 14:39

A to znaczy, że książka naprawdę cię wciągnęła. Nie wiem czy od razu zacznę trzeci tom, bo lubię płodozmian. Ale nawet mnie ciągnie teraz do fantastyki i do powieści, co uważam za niezwykle.
Agn - Wto 02 Sie, 2022 06:12

No i skonczylam. I moim zdaniem ma dobre zakonczenie.
Biore sie za nastepna ksiazke tej autorki, bo ciekawa jestem, czy to tylko ta mnie tak zaczarowala, czy tez jest szansa, ze inna zrobi tak samo.

Admete - Wto 02 Sie, 2022 13:30

A czy zakończenie jest w miarę pozytywne? Mam tę książkę na półce w Legimi. W 3 tomie mojego fantasy pojawiły się magiczne stworzenia - fajnie :)
Agn - Wto 02 Sie, 2022 14:27

Zakonczenie jest ciekawe. Nie moge wyjasnic, w jakim sensie, bo musialabym spoilerowac, a tego nie chce. Hmm, moze tak - w pewnym sensie jest otwarte.

Admete, a jak tam kraina rzadzona przez kobiety? Akcja sie juz tam przeniosla moze? :mysle: I jakie magiczne stworzenia? Opowiadaj!