To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty

Alicja - Sob 01 Wrz, 2018 12:25

Secret forest :zostawilam 3 odcinki i codziennie do nich wzdycham :rumieniec: jeśli je obejrzę to pożegnam prokuratora. 1 procent skończyłam, chlip. Dobru był, do samego końca.Wczoraj oglądałam naprzemiennie Life i Mask. Znowu: lubię oglądać kilka odc.hurtem. Nie zaczynam Wok of love, bo muszę za miesiąc wbić się w pewną sukienkę. Nie chcę ryzykować :mrgreen:
Skończyłam sprzątać, prać i gotować. Wyciągnęłam męża na wydawanie pieniędzy z jego portfela :-P potem mecz, dramy dopiero wieczorem

Admete - Sob 01 Wrz, 2018 13:52

Zawsze możesz siebie potem obejrzeć wybrane fragmenty z prokuratorem :wink: Naprawdę cieszę się, że ci się serial spodobał. No i Shi Mok. Jedyny w swoim rodzaju.
Aragonte - Sob 01 Wrz, 2018 16:19

Admete napisał/a:
Tam wyżej też są jakieś posty.

To przeczytam juz po powrocie.
Podejrzalam dzis powtorkowo kawalek pierwszego odcinka RDTK - fajnie, nowoczesnie to jest zrobione. A kissu nie jest od czapy, odszczekuje, hau hau :wink:
Moze wieczorem cos obejrze - na razie bylo sprzatanie, gary i rodzina :wink:

Admete - Sob 01 Wrz, 2018 17:21

Miło, że odszczekałaś ;) Bo strasznie wydziwiałaś na początku ;) A mnie się jak raz podobało ;)
Aragonte - Sob 01 Wrz, 2018 17:54

Pamietaj, ze ogladalam to po przejsciach zebologicznych, wiec wszystko mnie denerwowalo :wink:

A czy sa juz jakies przecieki z Soompi, czy Dong Mae faktycznie zrobili kesim??

BeeMeR - Sob 01 Wrz, 2018 19:22

Z rzeczy które mi umknęły albo nie chciało mi się pisać na smartfonie, który próbuje zmieniać mi oppę na opla, Chillbonga na chomika i wymyśla inne cuda tego typu:
- odnośnie mówienia o sobie w trzeciej osobie to wcześniej zauważyłam to tylko w sytuacji gdy panna wdrażająca maksymalne ayegoo mówiła o sobie "dziunia chce to czy tamto" (np. w FMW, powtórzone potem przez PSJ) i nie budziło mojej sympatii, zwłaszcza, że wcześniej panna mówiła o sobie normalnie :P Ale być może jest to częstsze w przypadku gdy osoba o wyższej hierarchii mówi do niższej (noona/oppa/mama itp.) :mysle: Będę się pilnie wsłuchiwać przy kolejnych okazjach :mrgreen:
- odnośnie zarzutu Aragonte, że NaJung za wcześnie odkryła swoje uczucia w AM1994 to po skończeniu całości mam odmienne zdanie - to sie pięknie sprawdziło w AM1988 przy DS która nie wiedziała co jej w duszy gra i testowała opcje ale w AM1994 moim zdaniem dobrze, że panna odkryła zainteresowanie na samym początku, bo nie zdzierżyłabym gdyby wraz z oppą pół dramy zachowywali się jak dzikusy (tj, niby rodzeństwo), wydzierając się wniebogłosy, szarpiąc za kudły i szczypiąc w policzki :roll: To mógł być punkt wyjścia, dwa odcinki z hakiem wystarczą w zupełności, wolę potem oglądać powolną transformację NaJung z dziewczynki w kobietę, jak zaczyna zmieniać swoje zachowanie, ubiór i fryzurę na bardziej kobiece, domaga się od oppy by przestał ją traktować jak małą dziewczynkę, torpeduje go przytulaskami aż do całkowitej kapitulacji ;) i związek ich też się rozwija, za wyjątkiem głupiego rozstania, bo byłoby lepiej bez niego ale tego niewątpliwie wymagała formuła dramy i suspens do ostatniego odcinka ;) .

Obejrzałam sobie prolog i epilog AM1994 - krótkie wywiady, wspomnienia (np. najlepsza scena zdaniem poszczególnych aktorów), bts itp.

Anaru - Sob 01 Wrz, 2018 19:51

Aragonte napisał/a:
A wlasnie, gdzie znikla Agn?

Na urlopie ;)
Wybyła chwilowo do siostry ;)

Aragonte - Sob 01 Wrz, 2018 21:00

BeeMeR - mnie najwyrazniej transformacja Najung nudzila, skoro para nie byla moja :wink: Zdania nie zmienie bo skoro znudzilo, to wracac chyba nie mam po co :-P Za duzo innych ryb w tym dramowym morzu :mrgreen:
Nie mam pojecia, co ogladac - straszliwy dylemat :dramasmiley: :wink:

Admete - Sob 01 Wrz, 2018 21:05

U mnie odwrotnie. Nie mam nic do oglądania poza Life. Posucha. Poczekam na jesienne dramy.
Alicjo jak skończyłaś dramę o jednym procencie to obejrzy All about my romance. Może ci się spodoba.

BeeMeR - Sob 01 Wrz, 2018 21:14

Ja już wolałam tą i tak powolną transformację niż początkowe wrzaski i szarpaniny :P
Rozumiem argumenty tylko mam inne zdanie ;)
Obyś miała tylko takie dylematy :kwiatek: :mrgreen:

BeeMeR - Sob 01 Wrz, 2018 21:34

Admete napisał/a:
obejrzy All about my romance. Może ci się spodoba.
To ja tylko szepnę, że moim zdaniem należy pominąć 1 odcinek bo jest męczącym wstępem (ew. obejrzeć na koniec ew. nie przejmować się tylko przejść do drugiego jak radziłam w razie nudy/zmęczenia :P ) a resztę ogląda się całkiem przyjemnie.
Aragonte - Sob 01 Wrz, 2018 21:42

Potwierdzam, pierwszy odcinek AAMR jest najgorszy.

Wlaczylam Warm and Cozy, bo nie chce mi sie zaczynac dzis nic ambitniejszego. Hmmm - Yoo Yeon Seok w brazowym grzybie :-P Moze ja od razu rozloze wyszywanie :mrgreen:

Admete - Nie 02 Wrz, 2018 07:16

No tak - zapomniałam o tym pierwszym odcinku. Ale potem masz dojrzały romans i perypetie posłów do parlamentu - z przymrużeniem oka.
Trzykrotka - Nie 02 Wrz, 2018 07:18

Dotarłaś do Jeju, więc choć polawiaczki, hyung i jego Syrenka, burmistrz i przepiekne widoki ci osłodzą grzyba i drobienie akcji w miejscu.
Admete - Nie 02 Wrz, 2018 11:01

https://www.youtube.com/watch?v=MlKwD4_Pktg

Seo In Guk w melodramacie - szkoda, że akurat z tą aktorką.

BeeMeR - Nie 02 Wrz, 2018 11:06

Szkoda że w tej fryzurze :roll:
Aktorki nie poznaję

Admete - Nie 02 Wrz, 2018 11:40

Fryzura nie ma znaczenia, jak ktoś dobrze gra i ma co zagrać :) A nie - pomyliłam ją - z nią moze grać ;) Ona akurat całkiem potrafi. Grała w This life is our first.
BeeMeR - Nie 02 Wrz, 2018 12:44

Dla mnie ma duże znaczenie bo niezależnie od gry brązowy grzyb najczęściej mnie wizualnie boli. Nie umiem postaci kibicować a czasem nawet ogladać
Admete - Nie 02 Wrz, 2018 12:56

Współczuję ;) Mnie tam zarówno jeśli chodzi o takie szczegóły. Gorzej jest, jak się nudzę. Oglądam teraz serial japoński, a w nim chłopiec ma mopa na głowie, ale postać bardzo lubię :) Opis:

Cytat:
Freelance programmer Sakagami Keiji (Yamada Takayuki) is paralysed in the lower half of his body because of an unknown illness and confined to a wheelchair. He sets up a company called dele. LIFE in partnership with the law firm established by his late father. At the request of clients, Sakagami works together with the freelance jack-of-all-trades Mashiba Yutaro (Suda Masaki) to delete all unfavorable digital records left in their computers and smartphones after they die.

Klimatyczny, melancholijny trochę, ma fajną muzykę.

Alicja - Nie 02 Wrz, 2018 19:07

Admete napisał/a:
Alicjo jak skończyłaś dramę o jednym procencie to obejrzy All about my romance. Może ci się spodoba.

I tu was zaskoczę All about... już wypatrzyłam i czeka. Teraz ambitnie podeszłam do Mask ( czy któraś z was oglądał)?

Maska odc. 5- akcja się rozwija, siostra jest żmijowata, macocha brzydka i wredna, ojciec myśli,że nasz przystojniak jest nieudacznikiem, szwagier jest świnią i ....nie wiem jak nazwać kogoś kto najpierw (...pip, pip...)czyjąś narzeczoną, a teraz próbuje to samo z żoną tego samego faceta, a na dodatek chce mu odebrać fortunę. I mieszka z nim w jednym dom i siedzi przy jednym stole :thud: Że go piorun nie porazi albo mu coś nie uwiędnie ? :mysle: A główny bohater jest przystojny, ale ma omamy wzrokowe i fobię na punkcie brudu i dotyku. Przy czym nie wie, że jego żona to nie dawna narzeczona, bo ta nie żyje i ma sobowtóra przy swoim boku- kobietę, która robi to dla pieniędzy ( a jakże, Min Woo czyli mąż jest dziedzicem fortuny), bo jej rodzina jest zadłużona po kokardkę na głowie. Jeszcze wszyscy myślą, że trzeba Min Woo leczyć psychiatrycznie, przez te zwidy i skłonności do agresji. Istny rollercoaster z jego życia.

Zbieram też Life :mrgreen: mam 12 odcineczków, które czekają na ...powiedzmy, że lepsze czasy :wink:

Admete - Nie 02 Wrz, 2018 19:27

Alicja napisał/a:
Teraz ambitnie podeszłam do Mask ( czy któraś z was oglądał)?

To jakieś straszne melo chyba jest. Nie widziałam.
Alicja napisał/a:
mam 12 odcineczków, które czekają na ...powiedzmy, że lepsze czasy :wink:

Myślę, że polskie napisy do następnych odcinków ( te z NF ) pojawią się stopniowo. Mam wrażenie, że u nas jestesmy 4 odcinki do tyłu, teraz będzie 9-10, więc za tydzień pojawią się już do kolejnych.

BeeMeR - Nie 02 Wrz, 2018 19:28

Ja i Trzykrotką oglądałam Maskę, bawiłyśmy siè wspaniale bo to odprężajaca drama :mrgreen:
Nie poradzę na mój problem. Z fryzurami emo i brzydkimi, nie przeszkadzają mi zaś szopy z dawnych lat-jutro opiszę film muzyczny o latach 60-tych który wczoraj widziałam :mrgreen:

Admete - Nie 02 Wrz, 2018 19:32

A ja właśnie starych seriali nie lubię, nawet takich sprzed paru lat ;) Widać, że stare. Chyba, że seguk, wtedy mi nie przeszkadza.
Alicja - Nie 02 Wrz, 2018 20:44

Co to jest NF?

WRRRR,gdy tylko pisze na smartfonie to poprawia mi na dziwne słowa.

Aragonte - Nie 02 Wrz, 2018 20:44

Mnie oglądanie ramotek nie przeszkadza - zresztą sprzed kilku lat to jeszcze nie ramotka :wink:

Prawie skończyłam oglądanie Warm and Cozy (z przewijaniem, z przewijaniem, oczywiście, ale może pod wyszywanie coś tam jeszcze z Jeju w tle - bo ładne bardzo te widoczki :serce2: - sobie puszczę powtórkowo).
Początek nie był taki zły, ale fabularnie rozmemłało się to strasznie. Siostry Hong chyba nie były w formie, kiedy to pisały :-P Na plus policzę Jeju, pokazanie kobiet-poławiaczek, ale brakuje mi w tym lepszego pomysłu na fabułę, no i nowocześniejszego pomysłu na romans - mam wrażenie, że bohaterowie komunikowac się nie umieli (chyba że przypadkiem to przewinęłam :-P ).
Yoo Yeon Seok grał, co mu siostry Hong dały, więc nie mam do chłopaka pretensji, że zagrał w 90 procentach doopka i palanta (uroczego niekiedy, ale doopka). Na szczęście nie był tak okropny jak pan z Secret Garden, choc mam wrażenie, że trochę w tej stylistyce go utrzymali :-P To jednak bohater Gumiho był sympatyczniejszy.
Wątek Syrenki i Hyunga Czarnej Perły fajny.

Ale pal sześc dramę, jak ja sobie plułam w brodę, że nie zebrałam angielskich napisów :frustracja: bo w sosie PL miałam takie oto dialogi (przykład z siódmego odcinka, przy którym zęby zaczęły mnie już bolec od zgrzytania):

- Tak, Jung Joo. Przyszedłem zebrać trochę liści warzywnych.
- Naprawdę? Dużo ich jest?
- Bardzo dużo. Co z weselem? Skończyłaś już?
- Tak, jestem teraz w recepcji.
- Naprawdę? Więc kiedy wracasz?
- Możliwe, że wcale dziś nie wrócę. Przyjaciele pana młodego zarezerwowali na później restaurację z sashimi. Zarezerwowali także pobliski klub i pokój, więc myślałam nad spaniem tu.
- Hej, jaka recepcja jest otwarta całą noc?
- Razem z przyjaciółmi zdecydowaliśmy się zobaczyć wschód słońca w Taejongdae.
- Wschód słońca z Taejongdae nie różni się wcale od tego z Jeju, dlatego nie czekaj na mnie i zamknij sklep.

Sklep, liście warzywne i recepcja :rotfl:
Muszę podejrzec fragmenty z napisami po angielsku, może jednak okaże się to mniej durne.