Seriale - Dramy, czyli urok Azji - odsłona 4
BeeMeR - Wto 25 Lis, 2014 22:25
| Admete napisał/a: | Co chcesz od fryzury? | Będę się musiała przyzwyczaić
Skończyłam 8 odc. TPM - świetny był. I okrutny
Z innej beczki:
Na koniec zrobiono najazd na rozwartą szczękę PSH - dolne zęby ma strasznie krzywe i żółtawe, a górne bielutkie i prościutkie - jakby nie do końca własne ale może się mylę
edit:
oczywiście odc.9 jest jeszcze bardziej okrutny bo tamten to był ledwie początek...
Admete - Wto 25 Lis, 2014 23:04
Ty to masz obserwacje Z tą dramą mam literackie skojarzenia - wiersz Lechonia:
PYTASZ CO W MOIM ŻYCIU
Z WSZYSTKICH RZECZĄ GŁÓWNĄ
Pytasz, co w moim życiu z wszystkich rzeczą główną,
Powiem ci: śmierć i miłość - obydwie zarówno.
Jednej oczu się czarnych, drugiej - modrych boję.
Te dwie są me miłości i dwie śmierci moje.
Przez niebo rozgwieżdżone, wpośród nocy czarnej,
To one pędzą wicher międzyplanetarny,
Ten wicher, co dął w ziemię, aż ludzkość wydała,
Na wieczny smutek duszy, wieczną rozkosz ciała.
Na żarnach dni się miele, dno życia się wierci,
By prawdy się najgłębszej dokopać istnienia -
I jedno wiemy tylko. I nic się nie zmienia.
Śmierć chroni od miłości, a miłość od śmierci.
BeeMeR - Wto 25 Lis, 2014 23:14
No co, musieli robić stop klatkę na ujęciu stomatologicznym?
| Admete napisał/a: | Pytasz, co w moim życiu z wszystkich rzeczą główną,
Powiem ci: śmierć i miłość - obydwie zarówno. | Bardzo pasuje do dramy
Jestem przekonana, że nie powinnam tej rzezi oglądać tuż przed snem, ale kto mnie powstrzyma... Kiedyś musi się skończyć
Agn - Śro 26 Lis, 2014 00:08
| Anaru napisał/a: | Na dodatek możesz dostać na dłużej niż chciałabyś i możesz mieć problem z reklamacją i zwrotem |
Otóż to!
| Anaru napisał/a: | zaraz pójdę smażyć placki z kimchi w asyście odcinka 19 |
Ja cię podziwiam. Moje uzależnienie od kimchi jest niezmierzone. Po prostu się tym zajadam. Mmmm... ^^
| BeeMeR napisał/a: | w sumie to ma urok, jeden tatuaż dla żony, drugi dla córy, trzeci może dla siebie (chyba, że dla syna ). |
Trzeci ma na nodze i jest to słoneczko, ale nie ma napisów.
| BeeMeR napisał/a: | | Tu dla zobrazowania: |
No i widać - "Elizabeth".
| BeeMeR napisał/a: | Zaczynam się powoli bać co będzie jak on się dowie czyją ona jest córką...
Wściekłość będzie pewnie tak wielka jak i zauroczenie silne.
Nic to, jakoś przeżyję |
Rozumiem, że w 6 czy 7 odcinku (nie wiem, gdzie dojechałaś) nadal tego nie wie.
Ja sobie przerabiam właśnie piąteczkę (byłam zbyt zajęta TW, by spokojnie dotykać czegokolwiek innego, sowwy!). Zupełnie bez powodu pałam niezwykłą wręcz sympatią do Tego Drugiego (nowy narzeczony).
| BeeMeR napisał/a: | Świetną postacią jest też Czerwony, a im dalej tym lepszą |
O, o właśnie ten!
| BeeMeR napisał/a: | | Jakby ktoś był zainteresowany, odcinki 2,6,7 TPM bez dopisków tłumacza - dopiski były po jednym na odcinek i zupełnie nic nie wnoszą. |
Chwała ci! Natychmiast podpinam się.
| BeeMeR napisał/a: | Admete napisał/a:
Wściekłość, gniew, rozgoryczenie, żal - wszystko spotęgowane wydarzeniami wielkiej historii.
i temperamentem bohatera, bo to bardzo mocna osobowość. |
Oj, fakt.
| BeeMeR napisał/a: | I zachwycać to bym się tak mogła pół nocy |
Nie przeszkadzaj sobie.
| Admete napisał/a: | | Na dodatek ta dziewczyna mu zalazła za skórę i wie, że tylko nieuczciwym sposobem może ją zdobyć. |
Woohoo! No to się szykuje!!!
Obawiam się, że będę trzymała za niego kciuki. Może nie żeby z bohaterką, ale żeby mu się też jakoś fajnie ułożyło...
| Cytat: | Mnie w sumie nie przeszkadzają wallkissy, o ile są ładnie zaaranżowane okolicznościami i nie mają wytrzeszczu w typie PSH Nie mylić z PSH, który się nie wytrzeszcza |
Mnie już też przestały aż tak bardzo przeszkadzać. No właśnie - o ile któraś strona nie ma wytrzeszczu lub miny zdechłej ryby, to jest nawet okej. Trzeba się przyzwyczaić - koreańska pruderyjność nie pozwala na zbyt wiele. Ale, tam do licha, tyle innych rzeczy robią lepiej! Potrafią opowiedzieć o uczuciach i bez kisu, rozpalając widza do czerwoności.
| Admete napisał/a: | Co chcesz od fryzury? Poza tym on ją będzie miał potem cały czas. Mnie nie przeszkadza. Oboje do siebie pasują. |
A co z jego fryzurą będzie nie tak?
| BeeMeR napisał/a: | | Jestem przekonana, że nie powinnam tej rzezi oglądać tuż przed snem, ale kto mnie powstrzyma... |
Ja na pewno nie. To ta Noc Długich Noży, mniemam?
Dobra, wiem, że macie dość i nie chcecie tego oglądać, ale jestem wredna i sfazowana i nie ma na mnie siły.
Junki z Kim Ha Neul (znamy ją z A gentleman's dignity) któregoś razu w ramach pomocy charytatywnej czy coś udali się do Jakarty. No i stamtąd pochodzą te obrazki...
BeeMeR - Śro 26 Lis, 2014 00:15
| Agn napisał/a: | | Obawiam się, że będę trzymała za niego kciuki. Może nie żeby z bohaterką, ale żeby mu się też jakoś fajnie ułożyło... | Obawiam się, że już przekroczył punkt bez powrotu
I strasznie mnie wzruszył (odc.9)
On to gdzie się nie obróci tam d***
A też go lubię. Jedna z najbardziej tragicznych postaci dramy.
No to na dobrano wybrane sceny odc.7
Agn - Śro 26 Lis, 2014 00:16
| BeeMeR napisał/a: | | A też go lubię. Jedna z najbardziej tragicznych postaci dramy. |
Coś czuję, że będę beczeć...
BeeMeR - Śro 26 Lis, 2014 00:28
Mnie się oczy zrobiły wilgotne, nie przeczę. A to dopiero 1/3 dramy.
Bo tragicznych postaci tu nie brakuje, ale ten do mnie przemawia szczególnie
Choć dość małomówny - ale i to w nim lubię
No, nie ma to jak szczypta poezji miłosnej na noc
Agn - Śro 26 Lis, 2014 00:38
Swoją szosą piękny jest ten wiersz.
(Nie wierzę, że to napisałam.)
Jak mi Admete co jakiś czas będzie takie ładne strofy pokazywać, to poezję polubię.
(Jeszcze bardziej nie wierzę, że to napisałam.)
Agn - Śro 26 Lis, 2014 01:47
Kwa! To już ta godzina?! No to idę do łóżka. Zamierzam spać!
I oby mi się przyśniło coś ładnego.
I już przestaję spamować.
Admete - Śro 26 Lis, 2014 05:30
| BeeMeR napisał/a: | | estem przekonana, że nie powinnam tej rzezi oglądać tuż przed snem, ale kto mnie powstrzyma... |
No właśnie kto? Na pewno nie rozsądek
| Agn napisał/a: | | Może nie żeby z bohaterką, ale żeby mu się też jakoś fajnie ułożyło... |
Cóż no, hmmm... No nic, zobaczysz
| BeeMeR napisał/a: | | A też go lubię. Jedna z najbardziej tragicznych postaci dramy. |
Właśnie. Dlatego potem płakałam... | Agn napisał/a: | | Jak mi Admete co jakiś czas będzie takie ładne strofy pokazywać, to poezję polubię. |
Jakbyś chodziłą do mojej klasy, to byś lubiła
| Agn napisał/a: | I już przestaję spamować. |
Nie przestawaj!
BeeMeR - Śro 26 Lis, 2014 07:18
| Agn napisał/a: | | Swoją szosą piękny jest ten wiersz. | Bo jest
Zdjęcia z Jakarty też ładne - nie przestawaj spamować - tu na zachętę:
ja póki co będę pewnie spamować w temacie TPM.
Ale też uwielbiam dramy, o których chce się pisać
Co do fryzury - hm, czepiam się, jak zwykle
Na razie wygląda tak:
i jestem zachwycona Trochę przesadzili z tym rozczochraniem, ale jeśli o mnie idzie mógłby w takim kucyku zostać, tj. pewnie zdjąwszy pończochę ;P
Potem ma obfitą grzywkę - muszę się pewnie po prostu opatrzeć to może mi się i ona spodoba
Admete - Śro 26 Lis, 2014 10:46
| BeeMeR napisał/a: | | muszę się pewnie po prostu opatrzeć to może mi się i ona spodoba |
Opatrzysz się, a on będzie mroczny i będzie myślał o zemście i miłości, to cię znów ruszy
Agn - Śro 26 Lis, 2014 12:15
| Admete napisał/a: | Cóż no, hmmm... No nic, zobaczysz |
*wyniuchała spoilera* Aha!
| Admete napisał/a: | | Właśnie. Dlatego potem płakałam... |
*wyniuchała DUŻEGO spoilera* Aha!
| Admete napisał/a: | Jakbyś chodziłą do mojej klasy, to byś lubiła |
Trochę żałuję. Ale i tak bym nie chodziła - za stara jestem.
| Admete napisał/a: | Nie przestawaj! | & | BeeMeR napisał/a: | | nie przestawaj spamować |
Skoro wam to jakoś strasznie nie przeszkadza...
Mam fazę na te zdjęcia:

A jeszcze znalazłam coś - pamiętacie, jak wlepiłam fotki Junkiego w ruchu, z roztrzepanymi włosami? Jeszcze to pochodzi z tamtej sesji:
(Bo te z zasłoniętymi oczami to już chyba Basia pokazywała, ale wiemy wszystkie, że on oczu zasłaniać nie powinien.)
| BeeMeR napisał/a: | | tu na zachętę: |
Oooo, ładniutki gifek!
| BeeMeR napisał/a: | ja póki co będę pewnie spamować w temacie TPM. |
Ależ spamuj do woli! Mnie to raduje niezmiernie.
| BeeMeR napisał/a: | | Na razie wygląda tak: |
Zachwyconam! Ma już rozkudłaczonego koczka!
| Admete napisał/a: | Opatrzysz się, a on będzie mroczny i będzie myślał o zemście i miłości, to cię znów ruszy |
*oblizuje palce* Mlask!
BeeMeR - Śro 26 Lis, 2014 12:18
Zobaczymy kto mnie ruszy - SY czy Czerwony
Bardziej mi się z urody podoba ten drugi po prawdzie, ale PSH ma jest w swojej roli doskonały, nie przeczę. I ma świetną chemię z partnerką.
Tak, miłość i zemsta - trudna sprawa.
Drama nie mogłaby znaleźć lepszego - w sensie boleśniejszego dla bohatera momentu by się zorientował w tożsamości ukochanej.
Już mnie wzruszył - to nie była wściekłość, jak myślałam, że będzie, to przede wszystkim bezgraniczny żal, rozpacz, poczucie zdrady może też.
Mnie się tu też kojarzy wiersz, jeden z moich ukochanych od lat.
Kochać i tracić...
Kochać i tracić, pragnąć i żałować,
Padać boleśnie i znów się podnosić,
Krzyczeć tęsknocie "precz!" i błagać "prowadź!"
Oto jest życie: nic, a jakże dosyć...
Zbiegać za jednym klejnotem pustynie,
Iść w toń za perłą o cudu urodzie,
Ażeby po nas zostały jedynie
Ślady na piasku i kręgi na wodzie.
Autor: Leopold Staff
Agn - Śro 26 Lis, 2014 12:54
| Cytat: |
Zobaczymy kto mnie ruszy - SY czy Czerwony
Bardziej mi się z urody podoba ten drugi po prawdzie, ale PSH ma jest w swojej roli doskonały, nie przeczę. I ma świetną chemię z partnerką. |
Zależy w jakim sensie ruszy. Bo po wypowiedziach Admete wnioskuję, że płakać będziesz przy Czerwonym.
Jeszcze wam kapkę pospamuję, bo nie mogę się powstrzymać - ekipa Joseon Gunman.

BeeMeR - Śro 26 Lis, 2014 13:17
Nic nie stoi na przeszkodzie, bym opłakała jednego i drugiego...
Trzykrotka, gdzie jesteś? Widziałaś oświeconego Siwona?
http://www.dramafever.com...r-than-his-abs/
Edit:
Skończyłam odcinek 10 TPM - spłakałam się. Jak ta drama będzie tak intensywna do samego końca to ją ani chybi odchoruję
Jednocześnie wspaniała jest - bardzo szekspirowska
A miłość już na granicy obłędu - albo nawet wyskoczyła chwilowo poza.
Btw. Nie sądziłam, że PSH jest w stanie zrobić wytrzeszcz - no proszę, ilu rzeczy się nie spodziewam, a stają się faktem na mych oczach Tym samym wściekłość tez już przerobiliśmy
I całkiem mi się nawet podoba w tym kucyku:
Odwołuję to, co pisałam o tym, że może to nie jest drama dla początkujących - bo jeśli tylko ktoś ma ochotę na taki ciężar gatunkowy to właściwie czemu nie?
Już dawno nikt mi się nie myli
Agn - Śro 26 Lis, 2014 15:59
Ja to sobie może obejrzę w domu, bo w pracy pewnie lepiej, bym tego nie robiła, coś czuję...
| BeeMeR napisał/a: | | Odwołuję to, co pisałam o tym, że może to nie jest drama dla początkujących - bo jeśli tylko ktoś ma ochotę na taki ciężar gatunkowy to właściwie czemu nie? |
Też dochodzę do takich wniosków.
PS No i mamy bombę! Z opóźnionym zapłonem, niestety...
Junki od grudnia kręci nowy film. Chiński. Jakiś romantyczny, tytuł to "Under the Sicily Sun". Akcja w Szanghaju i we Włoszech.
No cieszę się, jak cholera, ale wiecie ile się na filmy czeka?! Jak po drodze nie będzie dramy, to się rozpłynę we łzach...
Ale i tak się cieszę, że nie zbija bąków.
Admete - Śro 26 Lis, 2014 17:51
| BeeMeR napisał/a: | | Ślady na piasku i kręgi na wodzie. |
Pasuje do tej dramy i do pewnego wątku w Wojowniku.
| Agn napisał/a: | Bo po wypowiedziach Admete wnioskuję, że płakać będziesz przy Czerwonym.
|
Ogólnie pewnie będzie płakać
| BeeMeR napisał/a: | Jednocześnie wspaniała jest - bardzo szekspirowska |
Dlatego tak bardzo mi się podoba. Ma świetne dialogi, genialne postacie. Podglądam odcinek 10 - tam jest taki króciutki moment, który bardzo mi sie podoba. Przygotowania do egzekucji i jeden z żołnierzy ( ten, który zwykle towarzyszy Shinowi ) spogląda z podwyższenia na niebo i przesuwające się chmury. No i Se Ryang w tym odcinku świetna.
| BeeMeR napisał/a: | Jak ta drama będzie tak intensywna do samego końca to ją ani chybi odchoruję |
Jest intensywna.
Teraz będzie etap - trzeba zabić tę miłość...
| Cytat: | | bo jeśli tylko ktoś ma ochotę na taki ciężar gatunkowy to właściwie czemu nie? |
Jak ktoś lubi kostiumowe, przygodowe romanse to jak znalazł.
BeeMeR - Śro 26 Lis, 2014 20:00
| Agn napisał/a: | | Junki od grudnia kręci nowy film. Chiński. Jakiś romantyczny, tytuł to "Under the Sicily Sun". | Bardzo dobra wiadomość
Jeszcze mu zostanie z pół roku na dramę
Poniżej do końca spoilery odc. 10 TPM
| Admete napisał/a: | | Podglądam odcinek 10 - tam jest taki króciutki moment, który bardzo mi sie podoba. Przygotowania do egzekucji i jeden z żołnierzy ( ten, który zwykle towarzyszy Shinowi ) spogląda z podwyższenia na niebo i przesuwające się chmury. No i Se Ryang w tym odcinku świetna. | Ano świetna - kapitalna jest jej gra sił i podchody z ojcem:
Każde już dobrze wie, że nie może ufać drugiemu, bo obietnice rzucane są na wiatr.
| Admete napisał/a: | | Teraz będzie etap - trzeba zabić tę miłość... | Już się zaczął i to bardzo energicznie. Rzekłabym mu "powodzenia" ale byłoby to jawne kłamstwo, bo nie tego mu życzę No to raczej "krzyżyk na drogę" i czekam powrotu
No i żal mi ich: SY oraz SR. Czerwonego też, bo po pierwsze sam siebie oszukuje, ze wszystko jest ok, a po drugie u dziewczyny tak sobie nagrabił, że ona nigdy już na niego nie spojrzy przychylnie (jak na mężczyznę w ogóle raczej nie wchodziło w rachubę, mimo iż facet przystojny, zgrabny i pięknie się rusza, zwłaszcza z mieczem ), i ja jej się szczególnie nie dziwię, ignoruje i spławia co chwilę, nie tylko jako narzeczonego ale i jako zwykłą ochronę w nocy. No ale charakterek i upór zakrawający o stupor to wiadomo po kim ona ma
Agn - Śro 26 Lis, 2014 20:55
| Cytat: | Ogólnie pewnie będzie płakać |
Ja się założę, że będę płakać. Na pewno. I to nad wszystkimi po kolei...
| Admete napisał/a: | | No i Se Ryang w tym odcinku świetna. |
A kiedy ona nie jest świetna, powiedz? Bardzo mi się podoba ta postać i aktorka, która ją gra. ^^
| Admete napisał/a: | Cytat:
bo jeśli tylko ktoś ma ochotę na taki ciężar gatunkowy to właściwie czemu nie? |
Nocne posiedzenia do późna mają tę zaletę, że można oglądać dramy (i jeśli zmiany na późniejszą godzinę do pracy mają jakąś zaletę, to taką, że można do późna w nocy oglądać dramy).
Dojechałam do 7 odcinka TPM, a zaraz, jak tylko zrobię sobie herbatkę i coś do zakąszenia, wezmę się za ósemkę, albowiem podoba mi się ta drama. I taaaaak - teraz będzie jakaś masakra i to chyba będzie ten moment, w którym dojedziemy do początkowej sceny z dramy. Dobrze myślę?
Pragnę nadmienić, że intrygi pałacowe, knucia jeden przeciwko drugiemu, roszady kto z kim ma się chajtnąć - wszystkim zachwyconam. Ale męczy mnie nieco to starsze pokolenie swoim popadaniem w przesadę bez stopniowania. Znaczy się od razu uderzają w wysokie tony.
Serio, jeśli jeszcze raz zobaczę, że któryś wywala gadkę typu: "Jeśli znów będziesz nieposłuszny / -a, to nie mam już córki / syna / brata" to chyba rzucę czymś w monitor. Albo mamuśka Se Ryang - "Omal nie umarłam, gdy mi twój ojciec powiedział!". E tam, durna babo, zaraz byś tak sama z siebie umarła, pfff!
Ale poza tym jedno wielkie miodzio.
| Admete napisał/a: | | Jak ktoś lubi kostiumowe, przygodowe romanse to jak znalazł. |
Też prawda.
| Cytat: | Bardzo dobra wiadomość
Jeszcze mu zostanie z pół roku na dramę |
Ja też się cieszę, tylko z filmem jest inaczej niż z dramą - leci drama, od razu jest w sieci. A film? Pół roku się czeka.
Swoją szosą - tak już mnie się ckni do Strzelca z Joseon, że aby nieco umniejszyć to pilenie, wlazłam na jakiegoś japońskiego bloga. Tak się obłowiłam w obrazki, że głowa boli...
Admete - Śro 26 Lis, 2014 21:00
| BeeMeR napisał/a: | No ale charakterek i upór zakrawający o stupor to wiadomo po kim ona ma |
Po tatusiu ukochanym, bo jedno jest pewne, ze ojciec i córka naprawdę się kochają. Tym straszniej patrzeć na ich wzajemne relacje i odrzucenie. Shin jest na pozycji straconej. Ukochanym nigdy być nie mógł, a teraz nie może być nawet sojusznikiem. No mówię ci - porządnie go opłakałam w odpowiednim momencie.
Zmienię temat - zachwycam się odcinkiem 9 P&P. Śledztwo w sprawie śmierci/zaginięcia brata bohaterki wchodzi właśnie w nową fazę i dostajemy garść zaskakujących faktów. Wychodzą tez wzajemne powiązania bohaterów. Podoba mi się bromance między panem prokuratorem ( Dong Chi ), a Kang Soo - detektywem, dla którego prokurator jest jak starszy brat. Wątek romansowy nie jest zbyt eksponowany, ale wiadomo że Dong Chi jest zakochany w bohaterce i stara się uzyskać jej przychylność. Lżejszy motyw dostajemy w postaci drugiej pary - młody prokurator i pani śledcza. Ten drugi prokurator to takie straszne fiu bździu o wyglądzie dziecka z podstawówki Mają z panią detektyw ciekawa relację - kissu właśnie było - właściwie kissu razy 3. Za pierwszym razem dostał w buzię, za drugim panna sama zaczęła, a za trzecim to już z pełnym zaangażowaniem obu stron. Panna z tych odważnych i pewnych siebie. Dobrze, że jest lżejszy wątek, bo jak doliczyć do tego wszystkiego intrygi panów prokuratorów, dwuznaczne zachowanie szefa, to potrzeba czegoś radośniejszego. Chcę odcinek 10
BeeMeR - Śro 26 Lis, 2014 21:06
| Agn napisał/a: | | Dojechałam do 7 odcinka TPM, | I tak zero informacji jak się schadzka podobała? I wachlarz? No wiesz
| Agn napisał/a: | | tylko z filmem jest inaczej niż z dramą | Ale w końcu będzie - jak np. High Heels
Agn, masz ładny avek
Lecę do 11 TPM
Admete - Śro 26 Lis, 2014 21:09
| BeeMeR napisał/a: | I tak zero informacji jak się schadzka podobała? I wachlarz? No wiesz |
No właśnie - zupełnie zero Gdzie się Trzykrotka podziała? Muszę jej jakiegoś esemesa wysłać. BeeMer popatrz kogo ci znalazłam
zooshe - Śro 26 Lis, 2014 21:13
Skończyłam finałowy odcinek Liar Game i jestem
Dzięki bogu, że nie czytałam żadnych spoilerów i naprawdę radzę unikać, bo w przypadku tej dramy „zaskoczenie” to sowo klucz.
Oczywiście można się czepiać, pewnych rozwiązań fabularnych. Np. nie wyobrażam sobie aby telewizja nie przerwała nagrania programu jeśli zagrożone jest życie, a policjanci byli aż tak niekompetentni, ale jeśli przymknąć na to oko, cała reszta jest świetnie przemyślana.
Nie dość, że sama gra budzi emocje (nie bez parady te wszystkie teleturnieje, big brothery i inne survivale cieszą się sporą popularnością) to jeszcze pod tym wszystkim kryje się tajemnica, którą przebiegli twórcy zrzucili jak bombę atomową pod sam koniec.
Nawet do Shin Sung Roka udało mi się przekonać, choć jakoś specjalnie za nim nie przepadam.
I jeszcze jaka zajefajna zapowiedz sezonu 2, który choć nie został oficjalnie potwierdzony to przecież nie wyobrażam sobie aby go nie było.
Ja chce już, teraz, zaraz!
Admete - Śro 26 Lis, 2014 21:17
Właśnie myślę, czy nie wrócić do LG. Mam dwa odcinki obejrzane.
|
|
|