Filmy - Filmy i seriale kostiumowe
RaczejRozwazna - Sob 16 Mar, 2019 22:23
W sensie w serialu? Córka Umy Thurman i Ethana Hawke'a, dobre geny Fajna dziewczyna.
W mojej "recenzji" zapomniałam jeszcze o wyśmienitej Ciotce March! Angela Lansbury wyśmienita, mimo przekroczonej dziewięćdziesiątki
milenaj - Nie 17 Mar, 2019 09:29
| RaczejRozwazna napisał/a: | | W sensie w serialu? Córka Umy Thurman i Ethana Hawke'a, dobre geny Fajna dziewczyna. |
Tak Potem się o tym dowiedziałam, więc w serialu była dla mnie całkiem anonimowa. Ale ma bardzo ciekawe połączenie genów i urodę
ita - Nie 17 Mar, 2019 09:59
Niedawno w Polityce był bardzo ciekawy artykuł o autorce Małych kobietek. Louisa May Alcott nie miała łatwego życia. Chciałam podlinkować, ale nie potrafię go znaleźć w wersji elektronicznej
Szafran - Nie 17 Mar, 2019 10:47
Też nigdy nie polubiłam "Małych kobietek". Ale z ciekawości sięgnę po ostatnią ekranizację, by sprawdzić, jak bardzo nadal mnie irytują:D
BeeMeR - Nie 17 Mar, 2019 10:50
A ja mam do Małych Kobietek stosunek dość obojętny, wprawdzie nie czytałam, tylko oglądałam kilja ekranizacji, w tym jakąś czarno-białą. Są książki których o wiele bardziej nie lubię
RaczejRozwazna - Nie 17 Mar, 2019 12:45
Louisa May Alcott łatwego życia nie miała, ale nudnego też nie Środowisko amerykańskich transcendentalistów, w którym się wychowała, było niezwykle inspirujące, miała ciekawe, nietuzinkowe rodzeństwo - zresztą "Małe kobietki" są powieścią do pewnego stopnia autobiograficzną.
Szczerze - stylu autorki nie bardzo lubię - ciężko trawię ów słynny dydaktyzm. Ale sama historia budzi we mnie bardzo ciepłe uczucia - niektóre ekranizacje potrafią wydobyć owo ciepło.
Swoją drogą - na Boże Narodzenie tego roku planowana jest kolejna ekranizacja - z całą plejadą gwiazd. jako Mama March - Meryl Streep! James Norton jako John Brooke! W roli Jo - Saoirse Ronan (ok, tego nie mogę sobie wyobrazić...), a Meg - Emma Watson (tego też trudno). Zobaczymy.
https://www.filmweb.pl/fi...men-2019-810357
Agn - Nie 17 Mar, 2019 16:35
Streep, Ronan... Kuszace. Pewnie obejrze.
milenaj - Nie 17 Mar, 2019 19:22
| Agn napisał/a: | | Streep, Ronan... Kuszace. Pewnie obejrze. | To ma być mocno feministyczne
ita - Nie 17 Mar, 2019 20:36
| RaczejRozwazna napisał/a: |
Szczerze - stylu autorki nie bardzo lubię - ciężko trawię ów słynny dydaktyzm. Ale sama historia budzi we mnie bardzo ciepłe uczucia - niektóre ekranizacje potrafią wydobyć owo ciepło.
|
Szczerze- książki nigdy nie przeczytałam. Nawet nie wiem dlaczego Tak wyszło. Wiedziałam, że jest i mniej więcej o czym. Tyle. Ostatnio sobie trochę poszerzyłam wiedzę dzięki wspomnianemu wcześniej artykułowi z Polityki. Tak się zastanawiam, czy nie jest za późno na książkę? Może film obejrzę?
RaczejRozwazna - Śro 20 Mar, 2019 22:24
Ja też zaczynałam od ekranizacji jakieś 10 lat temu jako już dorosła osoba - ekranizacji z 1994 roku ze świetną Winoną Ryder, Susan Sarandon, Christianem Balem. Później przeczytałam książkę ale wolę ekranizacje, choć jestem pewnie wyjątkiem, bo w przypadku Jane Austen też wolę ekranizacje niż książki
W Little Women - powtórzę się - lubię klimat, choć wolałabym, żeby autorka inaczej rozwiązała pewne kwestie, albo żeby zatrzymała się na pierwszym tomie (tych tomów jest kilka, ekranizacje zazwyczaj łączą dwa pierwsze - "Little women" oraz "Good wives").
Do ekranizacji powracam najczęściej w okresie zimowym
RaczejRozwazna - Pon 01 Kwi, 2019 21:55
Odkryłam ostatnio nowe niemieckojęzyczne seriale kostiumowe - produkcji austriackiej. Zaczęłam do mini serialu Sisi, który niegdyś leciał też w TVP i mimo pewnych braków, teatralności i niekiedy sztuczności (a i pewnych głupotek) oceniam go na plus. Przede wszystkim dobre aktorstwo, nieźle zarysowane intrygi pałacowe i polityczne i pogłębione portrety psychologiczne bohaterów. Zwłaszcza aktorka grająca Sisi podołała tej roli - fajnie ukazała przemianę z naiwnego dziewczątka w kobietę-polityka. Świetna arcyksiężna Zofia, miły Franz Joseph i intrygujący Andrassy.
https://www.imdb.com/title/tt1442136/
Następny - "Maria Theresia" jest utrzymany nieco w konwencji komedii i słabszy (nie obejrzałam jeszcze całości), choć perełki aktorskie też są.
https://www.imdb.com/title/tt6777286/
Ostrzę sobie natomiast zęby na "Maximilliana" - ma dobre opinie i wizualnie też świetnie wygląda:
https://www.imdb.com/title/tt5833846/
Caitriona - Nie 07 Kwi, 2019 18:56
Ja chętnie obejrzę to: https://youtu.be/Gce44fIgV3g - Gentleman Jack.
Aragonte - Pon 22 Lip, 2019 15:04
A czy ktoś wie coś więcej o serialu HBO o carycy Katarzyrze? Ma ją grać Helen Mirren.
https://kultura.onet.pl/wiadomosci/helen-mirren-jako-caryca-katarzyna-w-nowym-serialu-hbo/ewp2dqr
Tamara - Pon 22 Lip, 2019 19:05
Może być ciekawie, aczkolwiek Helen ni cholery Katarzyny nie przypomina, utyli by ją chociaż o 10 kg , Katarzyna nigdy nie była szczupła
Admete - Nie 18 Sie, 2019 10:26
Nowa wersja Małych kobietek - zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=vYSN8Uey4e0
praedzio - Nie 18 Sie, 2019 10:41
Nie mogę się doczekać.
Tamara - Pon 19 Sie, 2019 19:44
Meryl Streep to ja bym chciała zobaczyć
Szafran - Pią 20 Wrz, 2019 23:44
Cudnie się dziś bawiłam na kinowym "Downtown Abbey".
Nie oglądałam serialu, ale nijak mi to nie przeszkadzało.
Acz znajomość serialu wskazana, bo mniemam, że to domyka jakieś wątki z niego.
Niemniej łatwo wejść w ten świat i dobrze się bawić. Dużo ludzi było, wszyscy chichrali:).
Obasada, jak to Brytyjczycy, obłędna.
trifle - Sob 21 Wrz, 2019 21:06
O tak, też byłam, popłakałam sobie, zwłaszcza na koniec, bo wątki przemijania mnie wzruszają. Jest trochę bajkowo, ale kompletnie to nie przeszkadza, ogląda się super. Nadal marzę o tym, żeby Downton zobaczyć na żywo
Szafran - Sob 21 Wrz, 2019 22:36
Wykupiłam właśnie abonament na Amazon Prime, żeby cały serial obejrzeć:).
Jak się mocno wkręcę, to obejrzeć lokacje pojadę na pewno:).
Oglądam pierwszy odcinek i bawi mnie rozpoznawanie postaci z filmu w młodszych wersjach:D
trifle - Sob 21 Wrz, 2019 22:37
Ja pojadę na pewno Tylko kwestia kiedy
Szafran - Nie 22 Wrz, 2019 10:55
Zarwałam noc na pierwszy sezon, teraz trochę pospawszy, zaczęłam drugi.
Czemu ja tego wcześniej nie oglądałam:). Mam teraz trochę zagwozdek, choć niby nam zakończenie. Ale ciekawi mnie, jak postaci dojdą do tego, kim są na końcu - szczególnie Thomas, którego okropnie nie znoszę, a w finale wydawał się porządnym człowiekiem.
I w kinówce nie zwróciłam uwagi, z kim są zamężne córki (cały tabun nieznanych postaci, najbardziej się skupiłam na służbie). A teraz żywo mnie wciągnął wątek uczuciowy Mary:).
I Maggie Smith jest boska. Ta jej babcia - z jednej strony okropna i ma się ochotę ją udusić za potworny konserwatyzm i klasistowskie nawyki. Ale z drugiej - jakoś się ją lubi.
Zamówiłam też bluereja z piątym, ostatnim sezonem Poldarka. Powinien dotrzeć do piątku, zate, pewnie kolejny weekend spędzę w Kornwalii.
Admete - Nie 22 Wrz, 2019 11:54
Tam się przez sezony sporo zmieniało w kwestii kto z kim I jak odeszli niektórzy bohaterowie - aktorzy z serialu, to zarzuciłam.
BeeMeR - Nie 22 Wrz, 2019 12:26
Ja też porzuciłam w trakcie, ale pierwszy sezon bardzo mi się podobał. Film sobie pewnie też obejrzę.
Szafran - Nie 22 Wrz, 2019 13:37
Żeby oglądać w tv, nie miałabym cierpliwości. Ale jak mam komplet na tacy - to wciągam:D
|
|
|