To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Star Wars

Admete - Czw 10 Sie, 2023 13:34

Zrobiłam sobie powtórkę z Andor i miałam na koniec skojarzenia z Solidarnością :lol: Nawet ukradli 80 milionów ;) Kredytów.
BeeMeR - Czw 10 Sie, 2023 14:33

Ja być może niedługo powtórzę z Adamem - on teraz ogląda epizod VII
Admete - Czw 24 Sie, 2023 15:56

Obejrzałam dwa odcinki Asoki i ładnie jest wizualnie. Przyjemnie popatrzeć znów na Lothal i koty, ale to chyba tyle ;) Wolę Andor. Sama Asoka mi pasuje, ale Hera już nie, a Sabine jest idiotką ;) Na razie ;) Nigdy nie przepadałam za Sabine. Brakuje też postaci męskich.
Admete - Śro 13 Wrz, 2023 22:21

Odcinek 4 i 5 były już lepsze. Coś się w końcu dział,.a w odcinku 5 był syn Kanana, Jacen. Nie było za to Sabine 😆
Admete - Śro 05 Cze, 2024 22:54

Rycerze Jedi z różnych krajów - produkcji AI:

https://youtube.com/shorts/hvEDSdsoO4g?si=5HBsZ5yYYPQ-BjLu

https://youtube.com/shorts/yC5YFw7rgiQ?si=MfrpU9NcsiSb0AwY

Admete - Pią 21 Cze, 2024 22:09

Nie chce mi się oglądać tego nowego serialu z SW:

https://www.youtube.com/watch?v=6tzur6JrUEA

Za to mogę sobie powtórzyć fragmenty "Rebeliantów".

Aragonte - Pią 21 Cze, 2024 22:55

Admete napisał/a:
Odcinek 4 i 5 były już lepsze. Coś się w końcu dział,.a w odcinku 5 był syn Kanana, Jacen. Nie było za to Sabine 😆

Odpuściłam oglądanie dość szybko - najbardziej by mnie interesowali bohaterowie Rebeliantów, jak podejrzewam :-P

Admete - Sob 22 Cze, 2024 12:01

Poczytałam teraz o Acolyte - ja z tego zrezygnowałam, bo się dowiedziałam, że zabijają Jedi plus popatrzyłam na pierwsze minuty i panna tak patrzyła spode łba, że mi się odechciało. Teraz obejrzałam jedną recenzję i co? Dobrze zrobiłam :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=dwizEknrWxA

Poza tym wszystkim ja wole oglądać bohaterów niż bohaterki. Nic na to nie poradzę, nudzę się gdy jest protagonistka, a nie protagonista.

BeeMeR - Sob 22 Cze, 2024 12:43

Admete napisał/a:
Poczytałam teraz o Acolyte
Mnie się obiła o uszy wypowiedz głównej chyba panny, jak to chce, żeby biali płakali (ale nie zrozumiałam z jakiego powodu, ze śmiechu, zazdrości czy żalu) plus cośtam o gejowskich wątkach i już mi się odechciało zanim zaczęłam :P
Admete - Sob 22 Cze, 2024 12:48

To ja chyba miałam przeczucie, bo odpuściłam zaraz na początku :lol: No i wiadomo dlaczego nie lubię literek ze znaczkami, wszystko zepsują.
Admete - Sob 29 Cze, 2024 23:54

Oglądam wyrywkowo Wojny klonów. Świetna jakość animacji, bardzo przemyślane historie i chwilami całkiem poważne. Widać, że stanowią punkt wyjścia do późniejszych historii.
BeeMeR - Sob 06 Lip, 2024 19:37

o Akolicie - krótko, zwięźle i na temat, plusy i minusy.
https://www.youtube.com/watch?v=Kww8eXRfqdc

Admete - Sob 06 Lip, 2024 21:32

BeeMeR napisał/a:
Mnie się obiła o uszy wypowiedz głównej chyba panny, jak to chce, żeby biali płakali

A ona jest w połowie biała, po tatusiu Duńczyku i bogata z domu, nie nacierpiała się w życiu za bardzo ;)
Akolity nie tykam nawet końcem kija.

Admete - Pon 08 Lip, 2024 22:04

Oglądam drugi raz Rebeliantów. Jakoś tak samo mi się zaczęło. Stwierdziłam, że poza trzema oryginalnymi częściami uznaje jeszcze tylko rysunkowych Rebeliantów, Andora i Łotra 1. Wojny klonów też by mogły być, ale widziałam tylko fragmenty. Te trzy późniejsze filmy są jednak bez sensu. Były wcześniej inne historie z SW, te Expanded Universe i one były lepsze.
BeeMeR - Pon 08 Lip, 2024 22:21

Mnie się podobał też Mandalorianin i w duzej mierze Boba Fett.
Admete - Wto 09 Lip, 2024 10:55

Mandalorianin o tym zapomniałam, ale też może być plus odcinki z Fetta, które nawiązują do Mando i Grogu.
Admete - Czw 06 Mar, 2025 15:42

Nowy sezon Andor pod koniec kwietnia:

https://www.youtube.com/watch?v=d3oj2SWteBQ

Admete - Śro 23 Kwi, 2025 22:15

Wyrzucili 3 odcinki Andor od razu. Chętnie obejrzałabym wszystko od razu. Bardzo mi się podoba. Takie Gwiezdne Wojny lubię.
annmichelle - Sob 26 Kwi, 2025 16:59

Poczekam jak ukaże się całość. :-)
A wcześniej chyba obejrzę sobie powtórnie pierwszy sezon, żeby wygodnie przejść w drugi.

Admete - Nie 27 Kwi, 2025 07:49

Będzie szybko, bo w miesiąc. Dają trzy odcinki co tydzień. Chyba będzie tak, że każde te trzy odcinki to jedna historia. Powtarzałam pierwszy w zimie.
Admete - Nie 04 Maj, 2025 16:17

https://www.youtube.com/watch?v=uUXbvaQSeDc

Happy Star Wars Day 2025

Admete - Śro 07 Maj, 2025 21:36

Świetne były odcinki Andor z tego tygodnia - poruszające.
annmichelle - Pon 12 Maj, 2025 17:49

Planuję dziś wieczorem zacząć mój maraton andorowy :wink: : powtórzyć sobie pierwszy sezon, później obejrzeć drugi (w środę pojawią się ostatnie odcinki) i może na koniec obejrzę (po raz kolejny) "Rogue One".
Admete - Pon 12 Maj, 2025 19:24

Pewnie też na koniec obejrzę znów Łotra 1.
annmichelle - Śro 14 Maj, 2025 12:23

Obejrzałam całość. :-)
Pierwszy sezon to prawdziwa petarda i perełka. :serce2:
Podoba mi się bardziej niż oryginalne Star Wars. :wink:
Przy drugim oglądaniu podobał mi się tak samo jak za pierwszym razem. :mrgreen:
Wszystko mi tam zagrało: fabularnie, aktorsko, tempo, drobiazgi, stroje, scenografia, itd.
A ile znajomych twarzy z brytyjskich seriali się tam pojawiło. :serce:
No i tak jak pisałam siłą rozpędu obejrzałam po nim od razu drugi sezon i tu niestety mam zgrzyt. :-|
Myślę, że gdyby był krótszy to byłby dużo lepszy.
Sporo dłużyzn (kapiąca woda z kranu oczywiście musiała być i to nie raz :-P ), brak mi takiej spójności narracyjnej jak w pierwszym sezonie.
Niby mamy główną oś intrygi, ale jest to przede wszystkim wykorzystywanie potencjału pierwszego sezonu. I ich bohaterów.
Zeby nie było - to nadal dobry serial i wg mnie wciąż w czołówce SW, ale pierwszy jest nie do pobicia - na wielu poziomach.
W drugim widać to "człapanie fabularne" do oryginalnej historii z "Nowej nadziei" (i pośrednio, oczywiście do "Rogue One"), tyle, że ja już mam przesyt, gdy słyszę Gwiazda Smierci, Imperator, Senat, itd.
Całe szczęście nie było Jedi. :-P
Aktorzy spisali się super. :kwiatek:
Syryl vel Francis (z Poldarka) - to już czwarta czy piąta produkcja, w której widzę tego aktora i w każdej zagrał rolę odmienną i wartą zapamiętania. Oby "Andor" otworzył mu szerzej drzwi do ciekawych ról.
Uwielbiam kostiumy w tej serii :serce: - wszystkie - od tych zwykłych pasterzy do senatorów i elit. Dopracowane są w szczegółach i tak rozmaite.
Wątek z francuską :wink: planetą ciekawy, ale gdy pojawił się "francuski" ruch oporu, płaszcze i berety to czekałam kiedy ktoś wyskoczy z bagietką . Trochę wg mnie za bardzo poszli w paryski klimat, nawet kamienice wyglądały jak skopiowane znad Sekwany. Mogli to zrobić nieco oryginalniej, bo potencjał był.

No i drugi sezon powinien mieć nie tytuł "Andor", ale chyba "Luthen".....

Natomiast podobało mi się rozwiązanie fabularne w ostatniej scenie: pewnie wielu uzna je za kicz, a dla mnie to prawdziwe, nomen omen, "new hope".