To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Admete - Nie 11 Paź, 2020 22:02

Nie, to po prostu duch dworkowy ;)
Aragonte - Nie 11 Paź, 2020 22:05

Admete napisał/a:
Nie, to po prostu duch dworkowy ;)

Dworkowy? A on nie straszył w jakimś muzeum? :mysle:

Admete - Nie 11 Paź, 2020 22:34

Muzeum jest w dworku :)
Agn - Pią 08 Sty, 2021 18:56

Kasia Babis tym razem o tfu!rczosci Piekary.
https://youtu.be/_nO5Yac6wAc
Tfu!rczosci przez wielkie "TFU!".
Wiedzialam, ze bedzie masakra. W koncu to Piekara, czlek obrzydliwy, a takze okropny pismiennie. :roll:

Aragonte - Wto 12 Sty, 2021 00:39

Agn napisał/a:
Kasia Babis tym razem o tfu!rczosci Piekary.
https://youtu.be/_nO5Yac6wAc
Tfu!rczosci przez wielkie "TFU!".
Wiedzialam, ze bedzie masakra. W koncu to Piekara, czlek obrzydliwy, a takze okropny pismiennie. :roll:

Uprzedziłaś mnie, właśnie chciałam wrzucić linka :wink:

Agn - Nie 21 Lut, 2021 18:14

Nadciąga "Rytm wojny", czyli tom nr 4 z serii "Archiwum burzowego światła". :)
Muszę przyspieszyć czytanie tej serii.
W każdym razie >>> :banan: :banan: :banan:
Tom 4 cz. 1: https://www.swiatksiazki....28-ksiazka.html

Aragonte - Pią 30 Kwi, 2021 19:55

Wrzucam link trochę dla siebie, bo chcę spokojnie dokończyć ten wpis facebookowy o fantastyce, trochę w polemice do dyskusji o "dziadersach polskiej fantastyki" :wink:
https://www.facebook.com/...32779283457075/

Dowiedziałam się na razie, że Ziemiański napisał jeszcze jakieś okrutnie złe (IMHO) opowiadanie "Wypasacz" :twisted:

Trzykrotka - Nie 02 Maj, 2021 08:18

Za mało polskiej fantastyki czytalam, żeby ocenić tekst merytorycznie. Ale ciekawi mnie, czy można pisać na ten temat nie dając w co drugim zdaniu słów na k* i ch*
Agn - Nie 02 Maj, 2021 09:42

Da sie, ale teksty Piknika sa troche w stylu Pigouta. Gdyby byly publikowane w jakims powazniejszym medium (lub w gazecie) bylyby inne, ale to pisane na konkretna strone na fb, ktora wlasnie takim stylem stoi.
Trzykrotka - Nie 02 Maj, 2021 20:39

Chyba ze tak :kwiatek:
Trochę mnie przeraża ten zalew wulgaryzmów, które już powoli weszły do normalnego języka. Stara jestem.

BeeMeR - Nie 02 Maj, 2021 20:49

Cytat:
Trochę mnie przeraża ten zalew wulgaryzmów
ja nie umiem czytać takich tekstów, nie chcę.
RaczejRozwazna - Pon 03 Maj, 2021 14:54

Ja również. Jednak w pewnych wypadkach medium = message i nie widzę treści i wartości "pod " tym językiem rodem z chlewu.
Aragonte - Pon 03 Maj, 2021 22:03

Ja odcedzam treść, jeśli temat mnie interesuje, i nie zwracam uwagi na formę. Teksty facebookowe i blogowe niestety różnie wyglądają.
A temu nawet nie zdążyłam się porządnie przyjrzeć, ot, przeleciałam go wzrokiem.

Akaterine - Sob 05 Cze, 2021 20:35

Po serialu Netflixa wzięłam się za książki Leigh Bardugo i w połowie pierwszego tomu trylogii Grisza byłam dość zaskoczona, jak z tak słabej książki powstał tak fajny serial. Gdy się zorientowałam, że nie pojawi się tam Kaz i jego drużyna przeskoczyłam na Szóstkę Wron i tu się z kolei zdziwiłam, że autorka czegoś takiego jak Cień i Kość napisała coś tak fajnego :lol: . Po Szóstce Wron, w której pojawił się delikatny spoiler co do losów Aliny wróciłam jednak do Griszy i dalej uważam, że nie powala. Sam świat i system magiczny są bardzo fajnie skonstruowane, ale Alina jako narrator, jej przemyślenia i rozterki są bardzo słabe i przywodzą mi na myśl Zmierzch czy innego Grey'a.
Admete - Sob 05 Cze, 2021 21:08

Cytat:
ale Alina jako narrator, jej przemyślenia i rozterki są bardzo słabe i przywodzą mi na myśl Zmierzch czy innego Grey'a.

Miałam te same odczucia i szybko porzuciłam książkę.

Agn - Sob 05 Cze, 2021 21:11

Dlatego wszystkim mowie do znudzenia - bierzcie "Szostke wron" do czytania, jest super.
Caitriona - Wto 08 Cze, 2021 15:39

Ha, ja również po serial zabrałam się za książkę, dokończyłam, ale miałam z tym duży problem. Po pozostałe chyba już nie sięgnę, zostanę przy serialu.
Akaterine - Wto 08 Cze, 2021 17:04

Ja kończę, bo czyta się dość szybko, szczególnie jak się pomija wszystkie rozterki Aliny :lol: . A na deser będzie druga część Szóstki Wron. Podłączam się do Agn - czytajcie, naprawdę warto. Zupełnie inny styl (heist!), inna narracja, psychologia postaci.
Agn - Wto 08 Cze, 2021 20:18

No, nie jestem sama. Chorem, Akaterine, chorem!!!
SZOS-TKA WRON! SZOS-TKA WRON! *skanduje*

praedzio - Nie 01 Sie, 2021 20:25

Obkupiłam się ostatnio w przyjemnie opasłe książki. :slina: Tak, najnowszy Kay też wpadł w moje czułe objęcia, ale to nie za jego książkę się wzięłam najsampierw. :mrgreen: Z prawdziwą przyjemnością zanurzyłam się w debiutanckiej powieści S.A. Chakraborty pt. Miasto mosiądzu. W sumie to trochę taki Kay, tylko zamiast renesansowych Włoszech, mamy XVIII-wieczny Egipt. :mrgreen:

A tak serio, fajnie mi się czyta o dżinnach, ifrytach oraz innych istotach zaludniających arabskie przedislamskie wierzenia. Mam niejakie zaległości w mitologii z tego kawałka świata. ;)

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4970701/miasto-mosiadzu

Agn - Nie 01 Sie, 2021 20:30

Czekaj! Kay to renesansowe Wlochy??? Ta najnowsza ksiazka??? Czy ja sie mam na to rzucic z zebami??? :excited:
Czy po prostu realia przypominaja te Wlochy i mam sie nie podniecac?

"Miasto mosiadzu" wyglada zacnie, ale nie wiem, czy brac sie za fantasy, bo i tak bardziej mnie ciagnie do sf... Powiedz cos jeszcze, jakie tam dobrocie?

praedzio - Nie 01 Sie, 2021 20:36

Nie, no, to wciąż fantasy i Kay stworzył własny świat, tylko przypominający Włochy, Bałkany czy Turcję. Nie zaczęłam jeszcze czytać, czeka w kolejce.
Agn - Nie 01 Sie, 2021 20:40

A juz sie zaczelam interesowac.
Poczekam na twoje wrazenia jak przeczytasz. :mrgreen:

Agn - Wto 03 Sie, 2021 19:30

Tiaaa, myslenie szkodzi.

Myslalam, myslalam... I nabylam. Praedzio, bedziesz sie smazyc w piekle! ;)

praedzio - Wto 03 Sie, 2021 19:54

Liczę na doborowe towarzystwo. :mrgreen: