Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Akaterine - Czw 22 Lis, 2018 19:38
Dla ciekawych realiów pracy polskiej policji polecam serię wywiadów Katarzyny Puzyńskiej "Policjanci. Ulica". Przeczytałam z polecenia brata, który sam niedawno zaczął służbę - rzeczywiście warto, zmienia punkt widzenia na pewne aspekty pracy policji.
Ania Aga - Czw 22 Lis, 2018 19:43
Jestem fanką Pużyńskiej, jej cykl Lipowo z tomu na tom jest lepszy.
Barbarella - Nie 25 Lis, 2018 13:46
Skończyłam czytać "Morfinę" Twardocha, i cóż....
Z opisu książki za portalem lubimyczytac.pl:
"Konstanty Willemann, warszawiak, lecz syn niemieckiego arystokraty i spolszczonej Ślązaczki, niewiele robi sobie z patriotycznych haseł i tradycji uświęconej krwią bohaterskich żołnierzy. Jest cynikiem, łajdakiem i bon-vivantem. Niewiernym mężem i złym ojcem.
Konstanty niechętnie bierze udział w kampanii wrześniowej, a po jej klęsce również wbrew sobie zostaje członkiem tajnej organizacji. Nie chce być Polakiem, nie chce być Niemcem. Pragnie jedynie zdobyć kolejną buteleczkę morfiny i żyć swoim dawnym życiem bywalca i kobieciarza.
Przed historią jednak uciec się nie da.
Szczepan Twardoch w Morfinie osiągnął rzecz rzadką w polskiej prozie - wykreował antybohatera, którego nie sposób nie lubić. Młody pisarz tak jak najwięksi – Witkacy, Gombrowicz, Littell – potrafi ukazać słabego, rozdartego człowieka wplątanego w wielką historię.
Szalona, transowa i odważna powieść".
Zbyt transowa, chwilami mnie męczyła. Twardoch używa wulgaryzmów, a tego w książkach nie lubię. Ogólnie stwierdzam, że moim ulubionym pisarzem nie zostanie.
arlekin - Pon 26 Lis, 2018 09:45
Dziewczyny pomóżcie, mojemu chłopowi przyśniła się książka "Czerwony Szkwał" Hildebrandta. Doczytałam, że to trzeci tom. Poszukałam zatem pierwszego i tu jest problem, bo recenzję są takie sobie i mam wątpliwości czy warto kupować. Czytał ktoś, a może macie pomysł na inny tytuł. Rozważam jeszcze "Italię do zjedzenia"
Admete - Śro 28 Lis, 2018 19:31
Margaret Atwood napisała dalszą część Opowieści podręcznej:
https://kultura.onet.pl/ksiazki/margaret-atwood-pisze-kontynuacje-opowiesci-podrecznej/khppc3s
Admete - Czw 29 Lis, 2018 19:48
Zaczęłam książkę Ku Klux Klan. Tu mieszka miłość Katarzyny Surmiak-Domańskiej:
https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/ku-klux-klan
ita - Czw 29 Lis, 2018 21:13
O, to ciekawe! A ja akurat oglądam serial.
Z dawnych czasów pamiętam powieść tej autorki słuchaną w Trójce. Pamiętałam treść, ale nie tytuł, Google mi podpowiedziało, że to była "Penelopiada".
milenaj - Czw 29 Lis, 2018 21:30
Ja zakupiłam nową Brzezińską i jest następna w kolejce do czytania
Admete - Pią 30 Lis, 2018 06:56
Swego czasu ( w latach 90 ) był boom na Atwood. Dużo jej książek u nas wychodziło. Podręczną czytałam trzy razy.
Fibula - Pią 30 Lis, 2018 23:51
| ita napisał/a: |
O, to ciekawe! A ja akurat oglądam serial.
Z dawnych czasów pamiętam powieść tej autorki słuchaną w Trójce. Pamiętałam treść, ale nie tytuł, Google mi podpowiedziało, że to była "Penelopiada". |
O, Penelopiada bardzo mi się podobała.
Fibula - Pią 30 Lis, 2018 23:53
| Admete napisał/a: | | Swego czasu ( w latach 90 ) był boom na Atwood. Dużo jej książek u nas wychodziło. Podręczną czytałam trzy razy. |
Pamiętam, sporo jej wtedy kupiłam i trochę przeczytałam. A Podręczną czytałam w okresie, gdy robiłam notatki w książkach i trochę mnie korci by sprawdzić, co tam podopisywałam.
Admete - Sob 01 Gru, 2018 05:26
To sprawdź koniecznie.
Agn - Sob 01 Gru, 2018 07:12
Sprawdz, sprawdz. To moga byc ciekawe wnioski.
Fibula - Sob 01 Gru, 2018 23:18
Kiedyś spojrzę, książka leżakuje głęboko na półce za bebechami kompa i wydobycie jej będzie wymagało poważnej operacji związanej z przesuwaniem tegoż. Jeśli nie będą to zupełne głupoty (a mogą być), to rzucę jakimś cytatem.
Ania Aga - Sob 08 Gru, 2018 21:50
Z dedykacją dla Agn https://www.polskieradio.pl/380
Admete - Pon 10 Gru, 2018 18:43
Krzysztof Charamsa - Kamień węgielny. Mój bunt przeciwko hipokryzji Kościoła. Wypowiedź byłego księdza -geja. Nie wiedziałam nawet, że jego coming out wywołał kilka lat temu tyle zamieszania. Mam wrażenie, że autor był z jednej strony wściekły, a z drugiej strony bardzo chciał wyjaśnić motywy, jakie nim kierowały. Ciekawa książka, dla mnie zupełnie jak z innego świata.
A teraz czytam ( właściwie dopiero zaczęłam ) Mayflowr. Opowieść o początkach Ameryki, której autorem jest Nathaniel Philbrick.
Trzykrotka - Pon 10 Gru, 2018 21:43
A ja mam Służący do wszystkiego, Joanny Kuciel-Frydryszak opowieść o służbie, służących, slugach, pomywaczkach, pokojówkach i kucharciach świata tego, a dokładniej ziem polskich. Zaczyna się mniej więcej w epoce wczesnej Szczupaczyńskiej i jej "biura stręczenia służby," kończy po wojnie, między innymi barwnymi opisami męża Magdaleny Samozwaniec de domo Kossak, której przyszło żyć w PRLu z mentalnością panienki, której do kuchni wchodzić nie uchodzi. Bogato udokumentowana, barwnie napisana. Już się cieszę na czytanie, kiedy skończę Chwałę Aten.
Chwała świetna, btw.
Admete - Pon 10 Gru, 2018 21:50
Te Służące i Chwała Aten to twoje?
Trzykrotka - Pon 10 Gru, 2018 22:07
Służące moje, Chwała Aten pożyczona
Fibula - Pon 10 Gru, 2018 23:55
Służące jutro odbieram z biblioteki.
Admete - Wto 11 Gru, 2018 06:51
To może bym od ciebie kiedyś pożyczyła te Służące?
Trzykrotka - Wto 11 Gru, 2018 07:13
No pewnie
Admete - Wto 11 Gru, 2018 07:46
Dzięki Pamiętam, że miałam ci przywieźć książkę o Tokio.
Trzykrotka - Wto 11 Gru, 2018 09:08
A właśnie, Tokio Będę miała też do przeczytania biografię Londynu.
Admete - Wto 11 Gru, 2018 11:47
Londyn to ta gruba cegła? zawisłam w połowie.
|
|
|