To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

praedzio - Czw 18 Sie, 2011 20:36

Dziś będzie o kilku płytach. ;) Kiedy przyjechałam do domu na urlop, na biurku czekała na mnie przesyłeczka, a w środku świeżo zakupione płytki zespołu The Morrigan, o którym pisałam nieco wyżej: "Wreckers" i "Spirit of the Soup". :banan: Podtrzymuję swoją entuzjastyczną opinię na temat twórczości zespołu; muzyka progresywna i folk celtycki stanowią wyśmienite połączenie. Szkoda, ze zapewne nigdy nie będzie mi dane usłyszeć ich na żywo. To musi być niezapomniane wydarzenie.

Z płyty "Spirit of the Soup" tytułowy kawałek: Fingals Cave/Spirit of the Soup

Innym fajnym albumem, jakim ostatnio się raczę jest płyta szkockiego gitarzysty Tony'ego McManusa pod tytułem po prostu "Tony McManus". Facet naprawdę świetnie gra na akustycznej gitarze i rozumiem ludzi ze świata muzyki, którzy nazywają go "najlepszym gitarzystą celtyckim na świecie". W kawałku z tego albumu - w bretońskim gawocie gitara cudnie się komponuje z harfą :serce:
Tony McManus - Gavotte De Marcel

No i na koniec płyta, którą do spółki nagrała Orkiestra Samanta i francuski Les Dièses pt. "Odyssées". Płytę przywiozłam rok temu z Będzina, ale jako że fanką szant nie jestem, to płyta powędrowała do kogoś, kto ją docenił ;) a sobie zostawiłam wersję zempetrójczoną. I tak sobie ostatnio do niej wróciłam (może dlatego, że moja rodzina ostatnio była nad morzem i miałam w pamięci na świeżo ich wrażenia z tego pobytu ;) ) i parę kawałków dla siebie wyłuskałam. O, ten szczególnie przypadł mi do gustu:

Les Dièses & Orkiestra Samanta - Migrateurs

Dziękować za uwagę. :D

praedzio - Pon 22 Sie, 2011 13:32

Lubię wersję Veillone'a, ale ta też jest niezła: http://www.youtube.com/wa...feature=related (Duo Laloux/Leroy - Er Pasker)
praedzio - Pon 29 Sie, 2011 21:46

I po FMC - znaczy się, zaczynamy odliczanie do kolejnej, dziesiątej już edycji festiwalu. ;) A tymczasem możecie zobaczyć, co się działo w ten weekend w Będzinie - a działo się sporo:

Piątek
Sobota - warsztaty
Sobota/niedziela - koncerty

Wciąż jestem w trakcie przesłuchiwania płyt, więc jakieś pseudo-recenzyjki popełnię wkrótce. ;)
Aine była nadwornym fotografem, więc jak trochę ochłonie, to się podzieli z nami (przynajmniej mam taką nadzieję :mrgreen: ) zdjęciami/filmikami z festiwalu. Tymczasem tutaj chciałabym podziękować obecnym na FMC dziewczynom za wspólną zabawę/tańce/sesjowanie/whatever else. Bez Was ten festiwal stanowczo byłby niepełny! :hug_grupowy:

Admete - Pon 29 Sie, 2011 21:57

Zabawa była udana :) Nie ma cię gdzieś na tych filmikach? ;)
praedzio - Pon 29 Sie, 2011 21:59

Gdzieś jestem. ;) Niestety. :roll:
asiek - Pon 29 Sie, 2011 22:50

Ależ tam było wesoło. :-D Sympatyczna impreza. :-D

Ps. Praedziu, wypatrzyłam Cię. :-D

Admete - Wto 30 Sie, 2011 08:53

A gdzie konkretnie zauważyłaś? ;)
asiek - Wto 30 Sie, 2011 10:56

Na przykład w filmie dot. warsztatów... 22-ga sekunda. :wink: Potem mignęła mi wśród tańczących /2:57/ i pojawiła się na moment w 4 minucie i 34 sekundzie. :wink:

BTW... Bardzo spodobały mi się akwarele. :serce:

praedzio - Wto 30 Sie, 2011 11:16

Jezus Maryja.... :zalamka: I po co zaglądałam?... Było mi żyć w nieświadomości. :mrgreen: Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że w sobotę podczas warsztatów, które odbyły się w godzinach południowych, upał był sakramencki, więc z dziką rozkoszą ustawiałam się pod spryskiwaczem. Bezlitosna kamera uchwyciła mnie-zmokłą-kurę chwilę później. :lol:
Admete - Wto 30 Sie, 2011 13:28

Teraz już się nie ukryjesz, każdy sobie zastopuje w odpowiednim momencie i się przyjrzy :wink:
praedzio - Wto 30 Sie, 2011 13:32

Mam włączyć tryb moderatorski? :twisted:
praedzio - Wto 30 Sie, 2011 15:33

Są pierwsze zdjęcia: https://picasaweb.google.com/102904106285600281451/IXFestiwalMuzykiCeltyckiejBedzin2011
asiek - Wto 30 Sie, 2011 15:50

Praedziu, a ten polski druid, to ciekawa postać ? Czym on sie właściwe zajmuje ? :mysle:

EDIT : Fajne fotki... Ze średniej wieku uczestników wynoszę, że kulturą celtycką interesują się głównie młodzi ludzie.

praedzio - Wto 30 Sie, 2011 15:56

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Po raz pierwszy spotkałam go na Euroszantach w Sosnowcu. Głównie gdzieś tam się przewijał na różnych imprezach, prezentując swoje prace (prześlicznie graweruje w szkle i nie tylko) i ogólnie popularyzując wiedzę na temat m.in. run. W tym roku po raz pierwszy dał wykład, mam nadzieję, że na tym nie koniec.

Tak na co dzień to nie wiem, czym się zajmuje, trochę o jego pasjach czytam na FB. Tu jego strona www: http://hagal.pl/

asiek - Wto 30 Sie, 2011 15:59

Dzięki... :kwiatek:
Admete - Wto 30 Sie, 2011 16:01

To chyba nie tak, że sami młodzi. Młodzi mają czas, żeby jeżdzić po tego typu festiwalach. I zdrowie mają ;)
Praedzio czy będzie gdzieś filmik z tym tańcem celtyckim połączonym z tańcem brzucha i tango? Ciekawa tego jestem, fragmencik pokazany powyżej był intrygujący.

praedzio - Wto 30 Sie, 2011 16:01

asiek napisał/a:
Ze średniej wieku uczestników wynoszę, że kulturą celtycką interesują się głównie młodzi ludzie.

Nie tylko. Taki JRM Band w końcu muzykuje od ponad 20 lat. ;) Aczkolwiek czynni uczestnicy festiwalu to owszem, w większości młodzież szkolna i studenci. Może też dlatego, że wstęp był wolny? Na koncerty płatne przychodzą również (a może przede wszystkim) starsi fani. ;)

praedzio - Wto 30 Sie, 2011 16:02

Admete napisał/a:
Praedzio czy będzie gdzieś filmik z tym tańcem celtyckim połączonym z tańcem brzucha i tango? Ciekawa tego jestem, fragmencik pokazany powyżej był intrygujący.

Monitoruję wszelkie źródła informacji, więc jakby co, to zalinkuję. Aine robiła dużo filmików, więc całkiem możliwe, że ten taniec również nagrała.

Aragonte - Wto 30 Sie, 2011 16:06

Mam problem z oceną informacji na temat wiedzy określanej jako "druidyczna" :roll:
Tzn. póki jest to jasno osadzone w New Age, to OK, bo to wszystko można w tym kotle wymieszać, zarówno pierwiastki celtyckie, jak i germańskie (runy typu futhark do celtyckiego dziedzictwa nie należą, o ile mi wiadomo, ale alfabet ogham, złożony z kresek, już tak), ale jeśli traktuje się to śmiertelnie serio... Kurczę, współcześni "druidowie" to musieli chyba popodróżować sobie w czasie, bo źródeł pisanych o druidach, których autorami byłby ktoś inny niż Rzymianie (a więc wrogowie), raczej nie ma. Są jakieś okruszki, ale rzetelnych informacji właściwie nie ma - druidowie nie zapisywali swoich nauk.

Praedzio, o czym był ten wykład?
Zdjęcia i filmiki obejrzę później, na razie pracuję, niestety.

praedzio - Wto 30 Sie, 2011 16:13

Wykład był takim ogólnym zarysem na temat pochodzenia pisma ogham i run. Trochę żałuję, że trwał tylko godzinę i nie starczyło czasu żeby poświęcić kilku słów na temat samego pisma (alfabetu, kształtu liter, gramatyki, znaczenia), bo przyznam, że to interesowało mnie najbardziej, ale muszę przyznać rację Aine, ze bez tego historycznego wstępu nie dałabym pewnie rady zadać jakiegokolwiek pytania po wykładzie.
Aragonte - Wto 30 Sie, 2011 16:20

Ciężko mówić o gramatyce, skoro wykład dotyczył alfabetu, a nie języka :)
Coś na temat run mam (ze dwie książki, ale akcent położony jest na objaśnienia do wróżb), o oghamie też coś się znajdzie. Zresztą widziałam w sieci strony z rozpiskami oghamicznych kreseczek. Powinnam też mieć oghamiczne karty. No i runy - własnoręcznie wykonane :)

praedzio - Wto 30 Sie, 2011 16:28

Mówiąc o gramatyce miałam na myśli sposób łączenia poszczególnych znaków. A tak, to nawet nie liznęliśmy wszystkich liter. ;)

O, Folk24.pl już wystawił własną recenzję festiwalu. Co oni mają z tymi maciuputkimi zdjęciami? :confused3: :?

http://www.folk24.pl/w-fo...-na-dziedzincu/

Aragonte - Wto 30 Sie, 2011 16:35

Sposób łączenia? Prawdę mówiąc w ogóle niczego takiego nie kojarzę :mysle: Coś mi się wydaje, że poszczególne słowa mogły nawet nie być oddzielane w żaden sposób. Inskrypcje oghamiczne ryto pionowo (nie pamiętam teraz, czy obowiązywał kierunek góra - dół, ale chyba tak). Ale w jakichś irlandzkich opowieściach mówi się też o ryciu ich na drewnianych kijach, i to całych opowieści. No, ale to drewno, więc takie zabytki i tak się nie zachowały.

I już się zamykam, bo offtopuję :-P

Admete - Wto 30 Sie, 2011 16:42

To ciekawy off top i moze być spokojnie kontynuowany.

A to mi się podoba:

http://www.youtube.com/watch?v=GfD6GMDMBFM

Doczytałam, że jedna z grup do tego tańczyła.

praedzio - Wto 30 Sie, 2011 16:48

E, tam - taki offtop to nie offtop. Póki co, nie ma innego wątku, żeby pogadać na ten temat. ;)

Admete, czyżbym Cię nie uszczęśliwiła dyskografią Beltaine? :shock: Jakoś nie chce mi się wierzyć. Hidustries pochodzi z KoncenTradu. Tańca, o którym mowa, nie zarejestrowałam, bo prawdopodobnie wtedy zmierzałam dopiero na Zamek. ;)