Filmy - Powiew Orientu II
Trzykrotka - Sob 26 Wrz, 2020 23:28
Dilwale nawet nie miałam zamiaru oglądać. I nadal nie mam.
Dzięki za skrót meczu Jakie piękne szóstki pod koniec leciały, aż szkoda, że w puste trybuny. Następny mecz w środę, jeśli nie zapomnę, to sobie obejrzę.
Szafran - Sob 26 Wrz, 2020 23:35
To z uroczych głupotek z Sahidem podrzucam "Dil Bole Hadippa". Romcom i film sportowy w jednym:D
Rani ma tu fajną postać dziarskiej pendżabskiej dziewczyny, która kocha krykieta. I by dowieść, że babki też mogą, w męskim przebraniu dołącza do męskiej drużyny. Jako sikhijski młodziak;).
Scenariusz szyty grubymi nićmi i dziwi, że nie próbowała grać w krykieta kobiecego (prestiż sto razy mniejszy, ale istnieje), plus jeszcze na koniec wielce patetyczne przemowy dla widzów, który nie zrozumieli, ale Rani i Shahid robią z tego przemiłą rzecz:D I idyllicznie-pocztówkowo pokazana pendżabska prowincja. Ja mam do tego filmu ogromną słabość, bo obejrzałam go w delhijskim kinie przy okazji swojej pierwszej podróży do Indii.
Na zachętę piosenka:
https://www.youtube.com/watch?v=Ztcg-BccCnQ
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 00:50
Uśmiech Shahida roztopił moje serce. Co za uroczy chłopak Na pewno jeszcze coś zobaczę z nim w roli głównej, może właśnie w duecie z Rani? Ale do niego pasowałoby jakieś niewinne dziewczę, taka Anushka na ten przykład. Z tego powodu trochę mi Kareena, która ma dość wyzywająca urodę, do niego nie pasowała, ale dobra aktorka więc wybaczam
Uśmiechałam się przez większość seansu.
Admete - Nie 27 Wrz, 2020 06:50
Ten film to plasterek na dusze. Imtiaz Ali na początku kariery zrobił jeszcze inny film o młodych ludziach i dojrzewaniu - Socha Na Tha.
https://www.youtube.com/w...yVBE0&pp=QAA%3D
Też go lubię. Fajnie zastosowano w nim motyw Romea i Julii. Nawet rozmowy balkonowe są
Szafran - Nie 27 Wrz, 2020 10:15
Dzielę się ze znaleziskiem z ostatnio obejrzanego filmu. Nadrabiałam jedną rzecz z 80.
ze Sridevi i Kamalem Haasanem (hindi remake filmu tamilskiego w reżyserii reżysera oryginału i z powtórzoną w większości obsadą). Pojawiła się tam w drobnej roli kobiety wyuzdanej i niemoralnej (jakże by inaczej) Silk Smitha. Jej bohaterka w pewnym momencie fantazjuje sobie o bohaterze Kamala (który jest nauczycielem i wcieleniem prawości i niewinności). A fantazjuje sobie tak:
https://www.youtube.com/watch?v=CAAtcLyv1zw
Ta etno-boho stylówka, mamo:D:D:D
Muzyka Ilayarajy, śpiewa Asha B.
Przy okazji zwracam uwagę na plener, to Tamilnadu, okolice Ooty w Błękitnych Górach. To do Ooty wiedzie trasa kolejowa zabytkowej parowej ciuchci, trasa gdzie kręcili "Chayya chayya". Już nie rozpoznaję dobrze, ale nie wiem, czy to wideo nie jest zrobione w punkcie widokowym, przez miejscowych nazywanym "shooting place", bo z upodobaniem tam filmowcy się pojawiają.
Trzykrotka - Nie 27 Wrz, 2020 11:07
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Na pewno jeszcze coś zobaczę z nim w roli głównej |
Grał z Anushką, grał - parę oszustów grali Badmash Company - drugi film Anushki był właśnie z Shahidem. A z Kareeną stanowili całkiem długodystansową parę w życiu, zanim ona wyszła za Saifa. Jeśli chcesz coś niewinnego i slodkiego z nim, to obejrzyj klasyk - Vivah. Słodyczy i niewinności jest tam na rok z zapasem. Shahidowi towarzyszy Amrita Rao z Jestem przy tobie.
O Babuaa Yeh Mahua
To już wiadomo, skąd Rani wzięła ten cudnościową stylówkę w Dreamum Wakeupum
https://www.youtube.com/w...hannel=T-Series
Mam nadzieję, że Tamilowie i na ten film się nie obrazili
Miałyśmy w naszym gonie elfkęę, a elfkaa wielbiła Kamala. Ile tych kamalowych cudów przy niej się naoglądałyśmy, a mamusiu
BeeMeR - Nie 27 Wrz, 2020 11:28
Wrócę na chwilę do Shahrukha - doczytałam artykuł, stronniczy nieco
| Trzykrotka napisał/a: | | Dilwale nawet nie miałam zamiaru oglądać. I nadal nie mam. | Słusznie. To jeden z tych filmów, na które nie warto tracić czasu. Jab Harry met Sejal też - mało jest tak wkurzających, frustrujących bohaterów którym nie ma jak kibicować
Happy New Year jest w ogóle nieoglądalny, z Jab Tak Hai Jaan nie pamiętałam już nawet z którą panią Shahrukh romansował - to wszystko jest jednorazowe.
Raees, Fan i nie pamiętam czy Ra.One można obejrzeć ale też jednorazowo.
Niestety od My Name is Khan w 2010 Skakrukh nie nakręcił w moich oczach niczego co by się nadawało/zachęcało do powtórnego seansu.
Tego Kamala to ja oglądałam jeśli nie cały film to teledysk na pewno - na fali staroci i na fali południa obejrzałam sporo jego filmów, Elfkaa miała nawet piękny kubek Zresztą - południowych filmów do polecenia też jest sporo, tylko może nie wszystko na raz
U mnie odchodzenie od bolly - jak już mi się historie miłosne przejadły a nowe filmy nie kręciły - szło powolutku przez oldskule, filmy dawne, nawet czarno-białe, przez filmy tamilskie, telugu, malayalam. Do tej pory mam słabość do bojowego sandała z południa Vikrama, Suryi, Kamala
Dil bole Hadippa jest filmem sympatycznym, skojarzył mi się Dhan Dhana Dhan Goal Jasia Abrahama
https://www.youtube.com/watch?v=TZCHrYPzExs
BeeMeR - Nie 27 Wrz, 2020 11:53
Tego arcydzieła z Rani nie widziałam
Ona sprawia wrażenie jakby przytyła, może specjalnie?
Tu jest jeszcze ciekawy Kamal - filmu nie miałam odwagi obejrzeć, teledysk mi wystarcza Może trwam w błędzie
https://www.youtube.com/watch?v=I6H27gxLk_w
Do Rajinikantha nigdy nie miałam zamiłowania, już w czasach Chandramukhi (2005) śmiałyśmy się że mu nogi w piosenkach i akcjach bojowych komputerowo podnoszą
https://www.youtube.com/watch?v=z1BpwFb0YLo
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 12:09
| Trzykrotka napisał/a: | | RaczejRozwazna napisał/a: | | Na pewno jeszcze coś zobaczę z nim w roli głównej |
Grał z Anushką, grał - parę oszustów grali Badmash Company - drugi film Anushki był właśnie z Shahidem. A z Kareeną stanowili całkiem długodystansową parę w życiu, zanim ona wyszła za Saifa. Jeśli chcesz coś niewinnego i slodkiego z nim, to obejrzyj klasyk - Vivah. Słodyczy i niewinności jest tam na rok z zapasem. Shahidowi towarzyszy Amrita Rao z Jestem przy tobie.
|
No to rzeczywiście prawdziwe -wood. Kareena ma dobry gust Doczytałam, że ostatecznie ożenił się w wyniku aranżowanego małżeństwa. Jakoś mi to do niego pasuje, no takie niewinne chłopię
I mówisz, że byli przekonujący z Anushką jako ci oszuści?
BeeMeR - Nie 27 Wrz, 2020 12:32
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Doczytałam, że ostatecznie ożenił się w wyniku aranżowanego małżeństwa. | Znaczy kto?
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 12:36
Shahid.
Szafran - Nie 27 Wrz, 2020 13:16
Jego aranżowane małżeństwo nie ma nic wspólnego z niewinnością, a dość przeciwnie, zdaje się dość chłodną kalkulacją tego, czego od tej instytucji oczekuje.
Wiązał się z bardzo silnymi, niezależnymi aktorkami, które miały swoje osobowości i kariery - Kareeną czy Priyanką Choprą. Wiadomo, że nie chodził z nimi po łąkach, wąchając kwiatki i śpiewając romantyczne kawałki;). Jak jednak przyszło do ożenku, to nie potrzebował partnerki, a uległej żony. Poślubił pannę 14 lat młodszą, bez zawodowych ambicji. Skończyła college, z bogatej rodziny. Szybko urodziła mu dwójkę dzieci. Pełni funkcje reprezentacyjne - pojawia się z nim na eventach i ładnie wygląda. W swoim czasie oburzyła dziewczyny z klasy średniej, które normalnie muszą wychowywać dzieci i pracować, bo inaczej się nie da wyżyć (dobra edukacja dla dzieci, zapewniająca im sensowny życiowy start, kosztuje), jakimś komentarzem w prasie czy mediach społecznościowych przy pierwszej córce, gdy już była dość odchowana, że będzie z nią dalej siedzieć w domu, bo przecież córka nie jest szczeniaczkiem (takiego słowa użyła), by ją gdzieś oddać niani czy do przedszkola, jak już ci się znudzi. No więc różne panie się obruszyły, że fajnie tak mowić, gdy nie przepracowało się w życiu ani dnia, a za sprawą majątku rodziny i męża nie musi się sprawami zwykłych śmiertelników przejmować. Oczywiście jako żoną celebryty sama stała się celebrytką z instagramem i przyległościami.
Dla mnie ta większość filmów Shahida to już mocno niestrawne landrynki, o wiele ciekawiej sięgnąć po te, w których jest przede wszystkim aktorem, nie słodkim chłoptasiem. Np. wspomniane parę razy przez Admete "Kaminey" czy Bhardwajowego kaszmirskiego "Hamleta" - "Haidera" (jest u mnie z tego dłuższa recenzja tłumacząca kwestie historyczno-społeczne). Kapitalny był też w "Udta Punjab", ale ja tego filmu nie ogarniam. Chyba że złapałaś na Shahida star crusha. Z upatrzonym ulubieńcem ogląda się z poświęceniem całą dostępną filmografię, nierzadko wyjąc z rozpaczy;).
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 13:32
Oj, Szafranie, musisz tak od razu ściągać na ziemię i nie dasz się popławić w różowo-landrynkowo-soap-operowym-bollywoodzkim sosie?
Uległą żonę znalazłby i sam wśród aktorek i producentek. Jak mi się wydaje, to sporo z nich jest uległa po ślubie zgodnie z tamtejszą kulturą. Zatem czy o to tu chodzi?
No nie, nie jestem w stanie oglądać czegokolwiek tylko dla aktora Poza tym na dłuższą metę Shahid chyba by był niestrawny. Nie jest aż tak dobrym aktorem, a słodycz trzeba sobie dawkować. Powoli będę sobie poszerzać to spektrum aktorskie, ale jeszcze na jeden lub drugi film wrócę do SRK
Szafran - Nie 27 Wrz, 2020 13:50
Och, wiadomo, to jeno moja interpretacja w klimatach plotkarskich. Nie siedzę ludziom w głowie.
Aranżowane małżeństwa pośród aktorskiej czy sportowej wierchuszki to nie taka rzadkość, tak przy okazji.
Ja często, w kinematografiach wszelkich, oglądam coś tylko dla jakiejś osoby z obsady albo operatora czy reżysera. No albo kluczem tematycznym, ze względu na jakiś aspekt, typu filmy o konflikcie takim a takim albo o konkretnym typie bohatera czy bohaterki.
Admete - Nie 27 Wrz, 2020 14:20
Shahida najbardziej lubię w Jab we met ( mam do tego filmu słabość, poprawia mi humor), Kaminey i Haider. Jab We Met nie jest dla mnie tylko różową landrynka. Takie dziewczyny jak Geet istniały i istnieją nadal, tylko zwykle ich życie nie układa się tak szczęśliwie. Bohaterowie podczas swojej podróży nabierają doświadczenia i trochę mądrzeją.
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 14:31
Nie jest, nie jest, Admete. Tacy ludzie istnieją rzeczywiście. Niemniej Shahid jest naprawdę chłopięco-cuuuuute, to dobre słowo Ciekawa jestem czy zdołał gdzieś przekroczyć ten wizerunek.
A kto jeszcze ma aranżowane małżeństwo ze znanych nam?
Admete - Nie 27 Wrz, 2020 14:38
Zdołał, jak najbardziej:
https://www.youtube.com/watch?v=ePS3msSp9aQ
https://www.youtube.com/watch?v=ZmN_VSo8DOo
A tego nie widziałam, ale granie alkoholika i narkomana już słodkie nie jest
https://www.youtube.com/watch?v=RiANSSgCuJk
W Socha Na Tha jest podobny motyw poznawania swoich uczuć i pakowania się w kłopoty na własne życzenie.
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 14:40
Obejrzę
EDIT: tak jak już pisałam - bardzo lubię właśnie ten motyw wspólnej niespodziewanej podróży - dlatego też pierwsza część Veer-Zaary mi się tak podobała. A w Jab We Met bardzo ujęło mnie dodatkowo ukazanie tej budującej, dobrej strony miłości - bohater wraca i "jadąc" niejako na paliwie od Geet zmienia swoje życie. Właściwie spełnienie to taka wisienka na torcie.
natomiast osobiście męczą mnie takie osoby jak Geet - znam kilka Aczkolwiek rozumiem, że mogą fascynować, zwłaszcza takich introwertycznych wrażliwców.
Admete - Nie 27 Wrz, 2020 14:47
Geet też się zmieniła, już nie będzie tak niefrasobliwa ani impulsywna. Tez znam takie osoby i wiem, że się zmieniają - na lepsze albo na gorsze, jak wszyscy A pary introwertyk - ekstrawertyk miewają się całkiem dobrze w realnym świecie
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 14:56
Z tym, że Geet zmienił upadek jej marzeń, a Adityę zmieniła Geet. A co do par, zgadzam się oczywiście. Czasem takie mieszanki są najszczęśliwsze.
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 15:04
Na mojej obecnej liście mam 30 filmów do obejrzenia. Wystarczy do przyszłego roku
2. Miłego ciała nigdy dość
3. Jab Tak Hai Jaan (różne opinie)
4. Dil To Pagal Hai
5. Aaja Nachle
6. Pacheli
7. Painettta
8. Salaam Namaste
9. Mohabbatein
10. Chalte Chalte
11. Om Shanti Om
12. Jestem przy tobie
13. One 2 Ka 4.
14. Hum Tumhare
15. Karan Arjun
16. Faana
17. Life in a metro
18 . Kaminay
19. Zindagi Na Milegi Do Bara
20. Koyla
21. Band Baaja Bharat.
22. Asoka
23. Vivah
24. Mujhse Dosti Karoge!
25. Badmash Company
26. Socha Na Tha
27. Lagaan
28. Bunty i Babli
29. Salaam e Ishq
30. Jodha Akbar,
Jeśli uważacie, ze jeszcze coś przeoczyłam, co się powinno tu znaleźć to dopiszcie
BeeMeR - Nie 27 Wrz, 2020 15:20
Co to jest to nr 2 ?
Dopisz Lunchbox i Billu Barber
Aragonte - Nie 27 Wrz, 2020 15:26
31. Lunchbox.
32. Billu Barber.
33. Swades (z SRK)
34. Dostana
RaczejRozwazna - Nie 27 Wrz, 2020 15:44
O suuper, dzięki, rzeczywiście zapomniałam! Będzie do 2022 (mam nadzieję, że pandemia się wcześniej skończy tfu, tfu,... )
Beemer - nr 2 to jest to coś z SRK z ostatniego okresu. Opinie skrajnie różne, na filmwebie wysoka ocena (dopuszczam myśl, że dorosło kolejne pokolenie fanek ), więc chcę podglądnąć, żeby wyrobić sobie zdanie.
Jeszcze Trzykrotka kiedyś polecała:
35. Chak de! India
(pamiętam też o tym hindi-Szekspirze, ale to ewentualnie na kolejną listę )
BeeMeR - Nie 27 Wrz, 2020 16:07
Jaki to ma tytuł oryginalny?
|
|
|