To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Cead Mile Failte, czyli kto spiewa w gaelicu i nie tylko...

praedzio - Nie 03 Lip, 2011 00:03

Za daleko siedziałam, żeby wiedzieć na pewno, ale jakoś tak znajomo mi wyglądała jedna z tancerek. ;)
Aragonte - Nie 03 Lip, 2011 00:09

praedzio napisał/a:
Za daleko siedziałam, żeby wiedzieć na pewno, ale jakoś tak znajomo mi wyglądała jedna z tancerek. ;)

No to może była to jakaś wymiana albo "gościnne występy".
Zresztą, co ja tam wiem? Kompletnie nie jestem zorientowana w sytuacji, a Gosi nie widziałam od połowy maja.

praedzio - Nie 03 Lip, 2011 00:22

To zupełnie jak ja. ;) A wiesz, ze z tym gościnnym występem to może być racja.
Anonymous - Nie 03 Lip, 2011 01:38

praedzio napisał/a:
Chodzą słuchy, że D. pojawią się w Będzinie. Oby!

Tymczasem odpalam sobie DVD Karaluchów nabyte po dzisiejszym koncercie. :cool:

Ja licze na premiere plyty :)

praedzio - Nie 03 Lip, 2011 08:14

Ja też na to liczę - od dwóch lat. Ale jak im się tak często zmienia skład, to nie wiem, czy coś z tego wyjdzie. :-| Ale za to nowe/stare kawałki pojawiły się na ichnej stronie www. :D
praedzio - Nie 03 Lip, 2011 08:51

Kurczę, ktoś wrzucił do netu zgraną kasetę audio Shannonów pt. Święto Duchów. Rety! Same początki to wtedy były. :D Mimo, że Taclem na portalu Folkowa.art.pl zjechał ją dokumentnie - bardzo mi się podoba. :banan:
Anonymous - Nie 03 Lip, 2011 21:37

praedzio napisał/a:
Ja też na to liczę - od dwóch lat. Ale jak im się tak często zmienia skład, to nie wiem, czy coś z tego wyjdzie. :-| Ale za to nowe/stare kawałki pojawiły się na ichnej stronie www. :D

To akurat wiem :)

praedzio - Wto 05 Lip, 2011 05:34

A teraz coś z cyklu: "Instrument i jego człowiek": http://www.youtube.com/wa...feature=related

:serce:

praedzio - Sob 16 Lip, 2011 22:50

Co Wam powiem, to Wam powiem, ale Wam powiem. :mrgreen: Ostatnie warsztaty taneczne przy jubileuszu Setanty bardzo mi się dziś przydały. Dzięki nim bez żadnej (no, prawie) pomyłki odtańczyłam Walls of Limerick pod sceną z sympatycznymi dziewczętami z poznańskiej Celtiki. :banan:
W ogóle faaaajnie dziś było. :serce:

Aragonte - Nie 17 Lip, 2011 00:16

Cieszę się :D
praedzio - Nie 17 Lip, 2011 23:36

Zamiast iść spać, zasłuchuję się tym oto zespołem: http://www.myspace.com/bellevuerendezvous

Generalnie grają nie tylko celtyckie melodie, ale jakoś tak pasują mi do tego wątku, więc wlepiam. ;) Mało jest zespołów, które posiadając tylko trzy instrumenty w składzie potrafią porwać swoją muzyką. :oklaski:

Pierwszy
Drugi
Trzeci

Niech mi ktoś powie, skąd znam tę trzecią melodię, plisss, bo mnie zaraz złość na tę moją sklerozę zeżre. :roll:

EDIT: Już wiem!! Tunnagan i ich Three Polkas. ;)

praedzio - Pią 22 Lip, 2011 22:30

Dziś wracam do swoich korzeni. ;)

Clannad - An Mhaighdean Mhara

praedzio - Nie 24 Lip, 2011 22:12

Zakochałam się. :serce:

Bohola - Johnny Doherty's March, Moving-On Song, Peacock's Feather, Mother's Delight, Lady Ann Montgomery, Rolling In The Ryegrass

praedzio - Śro 27 Lip, 2011 21:45

Wig a Wag:

Sorejeant Major
E ti Lisa

praedzio - Nie 31 Lip, 2011 10:36

Przesłuchuję sobie moje najnowsze odkrycie - brytyjski zespół The Morrigan. Ich twórczość łączy w sobie różne gatunki, od metalu, poprzez rocka progresywnego, trochę psychodeli do folku celtyckiego i nie tylko. Ze swojej strony chciałam polecić album "Wreckers" z 1996 roku, na którym można znaleźć takie perełki:

Yarrow
Banks of Green Willow

i moja ulubiona:
Cold Haily Windy Night / Drowsy Maggie :serce:

Admete - Nie 31 Lip, 2011 11:00

Ciekawe brzmienie :)
praedzio - Pon 01 Sie, 2011 21:00

Obiecałam Aragonte, że to tu wkleję, więc voila! ---> Rimead & Setanta Pikczers przedstawia

:lol:

Admete - Pon 01 Sie, 2011 21:04

Zabawne :) Thriller psychologiczny ;)
praedzio - Pon 01 Sie, 2011 21:06

Noooo.... Może w 3D zrobią. :P
praedzio - Pią 05 Sie, 2011 21:09

Pam pa ra pam pam...

http://www.folk24.pl/wiesci/live-z-jochenem/

:banan_Bablu:

Szykuję zaskórniaki. :cool:

praedzio - Nie 07 Sie, 2011 07:44

Ssstrrrasznie mi się podoba ta wersja Mháire Bruineall: http://www.youtube.com/watch?v=UtGilqf5DkA
praedzio - Sob 13 Sie, 2011 08:47

Kolejna superprodukcja filmowa celtyckiego bandu (pozazdrościli Rimeadom? ;) ) czyli Shannon zdobywa Alpy:

http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Aragonte - Sob 13 Sie, 2011 10:00

praedzio napisał/a:
Obiecałam Aragonte, że to tu wkleję, więc voila! ---> Rimead & Setanta Pikczers przedstawia

:lol:

:mrgreen: :mrgreen:
Obejrzałam to sporo wcześniej, ale forum się wtedy biesiło i nie mogłam wkleić komentarza.
Dzięki!

praedzio - Sob 13 Sie, 2011 11:18

A wiedziałaś, że S-team nawiązała współpracę z Duanami, wynikiem czego będzie przedstawienie muzyczno-taneczne, coś w rodzaju Celtic Motion Project Beltaine'ów i Comhlan?
Aragonte - Sob 13 Sie, 2011 11:41

Nie wiedziałaś. Kompletnie nie jestem w temacie, już od dłuższego czasu :-|

No i moja chandra się pogłębia po tej wieści. Jakoś tak wychodzi, że nawet dobre wieści mnie potrafią przygnębić.