To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Trzykrotka - Czw 03 Paź, 2019 10:37

Nie będzie litości, jeśli drama okaże się głupia, nawet dla JCW nie będę jej oglądać. Już Vagabond przyniósł mi wystarczające rozczarowanie. Muszę to jednak stwierdzić. Nie to, że drama jest rozczarowująca, bo nie jest. W swoim gatunku jest bardzo dobra, profesjonalnie zrealizowana. Jej rozmach jak na serial jest imponujący. Ale poza sensacją nic tam nie ma, a nie tego oczekiwałam. Oczywiście, oglądać będę, ale nie ma z tego tyle radości, ile mogłabym mieć. Może to się zresztą zmieni, oby :trzyma_kciuki: Tak sobie o tym myślałam, oglądając wczoraj na HBO film z Denzelem Washingtonem Bez litości. Też sensacja, też zemsta za śmierć bliskiej osoby, też konspiracja. Ale ile tam było człowieka, ile ludzkich spraw! Knujostwo istniało mocno i groźnie, ale nie na nim się skupialiśmy, tylko na codziennej, przyziemnej walce głównego bohatera o lepszy świat na poziomie budynku, w którym mieszka, dzieciaka, którego ratuje od wejścia do gangu itd. Oglądałam z zapartym tchem, a nie mam tego przy Vagabond.
O dziwo, OSN nabiera tempa i napięcia. od kiedy mamy nie jednego, ale dwóch mężczyzn nie chcących odczepić się od sióstr. Mąż starszej to istne *g... w garniturze

Admete - Czw 03 Paź, 2019 13:25

Mąż jest rzeczywiście straszny. Dobry aktor, bo w innej roli jest słodki. Co do Vagabond, to może nie miałam zbyt wielkich oczekiwan.
Trzykrotka - Czw 03 Paź, 2019 14:52

Admete napisał/a:
Co do Vagabond, to może nie miałam zbyt wielkich oczekiwan.

Nie :kwiatek: ty po prostu lubisz ten gatunek. Ja też lubię czasami. Rzecz w tym, że oczekiwałam od LSG roli, w której on coś zagra, a nie tylko będzie biegał i się bił.

Admete - Czw 03 Paź, 2019 15:03

Mnie czasem wystarczy jak ktoś biega i się bije ;) To fakt ;) NO i ja to oglądam w HD, też pewnie ma to jakiś wpływ na odbiór.
Admete - Pią 04 Paź, 2019 08:53

Trzykrotko nie masz ochoty spróbować Tale of Nokdu? Podobno przyjemne. A serial o pracy komisji badającej naruszenia praw człowieka jest naprawdę dobrze zrobiony i porusza ważne tematy. Obawiałam się, że to będzie coś komediowego bardziej,a le pozytywnie mnie zaskoczyli. Świetne zdjęcia i montaż.
Trzykrotka - Pią 04 Paź, 2019 09:13

Spróbowałam :wink: i potwierdzam - bardzo dobrze się zaczyna. Widziałam jakieś 20 minut, bo zabrałam się do oglądania po odcinku Camelii. Urzekły mnie pierwsze kadry: niebieskie niebo, lazurowe głębimy oceanu i chłopak, zwinny jak rybka, który nurkując na rybki poluje.
Widać, że aktor jest bardzo fizycznie sprawny i ma fantastyczną muskulaturę - praktycznie półgoły występował na początku. Akcja poprowadzona była dynamicznie, młody bardzo ciekawy - myślę że będę to oglądać.

BeeMeR - Pią 04 Paź, 2019 09:37

W balladzie wędrówka po kraju trwa - w Silli księżniczka z ochroniarzem rozwiązuje zagadkę nieurodzajnej ziemi którą można użyźnić za pomocą dżdżownic

po czym pan postanawia jednak porzucić Sillę i księżniczkę i wrócić do swoich - grupa naukowców go przyjmuje, bo już odkryła że był niewinny. Księżniczka zaś idzie za nim twierdząc, że nikt nie może się sprzeciwiać jej woli i przeżyć, więc go zastrzeli z łuku, a co! Oczywiście skutkuje to tarmoszeniem się w trawie i spokojniejszą rozmową gdzie kto ma swój dom i że pan jest człowiekiem wolnym a nie niewolnikiem - w efekcie księżniczka postanawia zostać z nim aż zmieni on zdanie - razem doktoryzują się w kwestii drzew, jak rosną, reagują na lata suche i deszczowe, itp. a następnie pan wymyśla ogrzewanie podłogowe coby uleczyć królewską podatność na wilgoć.

Rozpoznałam jeszcze jedną aktorkę - Gu Hye Sun z BBF - tu robiła jakiś absurdalny i szokujący pokaz mody krótkiej ;) Wśród naukowców jest też charakterystyczny pan z Klejnotu.

Admete - Pią 04 Paź, 2019 10:00

Tak właśnie myślałam, że to ładna i sympatyczna drama. Może i ja spróbuję na te jesienne wieczory. BeeMer jakie ładne listy napisane chyba na drewnie.
BeeMeR - Pią 04 Paź, 2019 10:07

Na korze pisane. Drama jest odpoczynkowa, ładna wizualnie, dość spokojna acz nic nadzywczajnego. Sprawdziłam, tandem reżyser/scenarzysta odpowiada też za wiele innych dobrych seguków:
http://asianwiki.com/Kim_Young-Hyun_(screenwriter)
Tu drama Ballad of SeoDong widnieje jako Ballad of a Prince

Trzykrotka - Pią 04 Paź, 2019 11:17

Ta podgrzewana podłoga i nawożenie dżdżownicami bardzo mi się podobają :oklaski: Wymiar edukacyjny jest.

One Spring Night - olaboga :paddotylu: Córki najpierw na klęczkach (dorosłe kobiety, jedna z nich niezależna finansowo i z własnym mieszkaniem) tłumaczą się przed rozpartym na kanapie ojcem ze swoich wyborów, a potem tatuś robi tej starszej nalot w domu. Już samo to, że wpada do niej i zachowuje się jak pan i władca jest z lekka wkurzające, ale że przed wejściem jest chamsko niegrzeczny dla bardzo grzecznego jej towarzysza - szczyty. I w ogóle - na klęczkach? Na klęczkach tłumaczyć się, że zerwało się z jednym chłopakiem, a zakochało w drugim? :bejsbol: I żeby tatuś pokrzykiwał i urządzał awanturę? Bariera kulturowa strasznie wysoko rośnie.
W tej dramie panowie generalnie bardzo źle sa pokazani, od szwagra, który prześladuje zonę, przez namolnego eksa, po tępogłowego ojca.

Admete - Pią 04 Paź, 2019 13:34

A to pani od Jewel. Jej wczesna praca. Chyba wtedy jeszcze pisała sama. Ciekawa jestem w ilu rodzinach tak rzeczywiście jest, ale pewnie w wielu. To odnośnie One spring night.
Trzykrotka - Pią 04 Paź, 2019 14:17

OSN - po 11 odcinku stwierdzam, że trzeba mieć żelazne nerwy, żeby wytrzymać tę dramę :bejsbol: Dziewczyna przy świadkach i wielokrotnie powtarza chłopakowi, że z nim zrywa. Ten traktuje to jak jakieś bredzenie: tak, tak, a teraz idź, odpocznij, jutro zmienisz zdanie. Łazi do jej sióstr, szwagra, spotyka się z jej ojcem. Jego ojciec najpierw nie chciał takiej synowej, ale już chce, więc wysyla za panną paparazzo. Jej głupi ojciec próbuje ją przekonać, ale kiedy ona się nie daje, idzie do jego ojca i do do samego omc narzeczonego i praktycznie ustalają datę ślubu. Przeciez to się w glowie nie mieści :frustracja:
W międzyczasie mama, która namawia drugą córkę do rezygnacji z rozwodu (Odkochałaś się, ale to nic, popracujecie nad tym i wszystko się ułoży) dostaje twarde dowody, że pan mąż to damski bokser, który niejednokrotnie pobił żonę. Dopiero to przekonuje mamę, że nic się nie ułoży. Teraz pozostaje czekać, aż omc też pobije upartą bibliotekarkę, może to tatusia otrzeźwi,

Admete - Pią 04 Paź, 2019 15:03

Na szczęście OMC mąż nie jest z tych, żeby bić kobiety. Ale jest to wszystko stresujące i z naszej perspektywy dziwne.
Admete - Pią 04 Paź, 2019 20:54

Piąty odcinek Vagabond chyba mnie znudził. Postać Suzy nijaka, ona sama głównie macha włosami. Najciekawszy jak zwykle SSR. Dziś zaczyna się My country.
Trzykrotka - Pią 04 Paź, 2019 21:12

Ha! Zauważyłaś to machanie :czekam2: mnie się ono od poczatku rzuciło w oczy - Suzy nawet padając po wybuchu majtnęła głową żeby włosy efektownie się rozwiały :roll: Szkoda, że nie wzięli do tej roli odpowiedniejszej dziewczyny - choćby tej z Circle i Robotinka - i ładna i wysportowana i sprawdza się w scenach walki. Ech, nieciekawie to wszystko wygląda.
Na szczęście dziś jest Camelia albo Nok Du, Vagabond obejrzę w jednym ciągu.

Admete - Pią 04 Paź, 2019 21:23

A te włosy na pewno sztucznie podłużane...
Trzykrotka - Sob 05 Paź, 2019 07:04

Pewnie tak. I nawyki idolki. Widziałam jakieś jej występy sceniczne. Ciągle coś z włosami robi - macha, przegarnia, potrząsa.
Na szczęście inne dramy dobrze mi się ogląda. Camelia to moja ulubiona. Gongowa obsadowo trafiona w punkt, pojawiła się teraz aktorka, za którą przepadam, szamanka z Duszki. Gra matkę Gongowej. Postać ma intrygującą. Kryminalny wątek coraz bardziej się rozwija. Jest bardzo dobrze.

Admete - Sob 05 Paź, 2019 10:01

Zaczynam w ten weekend Camelie. Akurat są już cztery odcinki. A ta cała Suzy niech się ograniczy do śpiewania.
Trzykrotka - Sob 05 Paź, 2019 14:30

I romansów :roll: Jako dziewczyna z girlsbandu jest w sam raz, i sexy i dobrze się rusza. Śpiewa tak se, ale to mało wazne.
Admete - Sob 05 Paź, 2019 15:31

Ciekawe czy w Korei nauczą się kiedykolwiek, że lepiej obsadzić kogoś, kto umie grać. Jestem po 6 odcinku Human Rights. Nadal jestem zadowolona z serialu. Teraz Camelia.
Admete - Sob 05 Paź, 2019 21:26

Informuję, że 6 odcinek lepszy - więcej akcji, mniej panny.
Trzykrotka - Nie 06 Paź, 2019 10:11

Ja wczoraj próbowałam zmóc Melting, ale nie, jednak nie. Da się, ale mnie drama w takim wydaniu i mało interesowała i nużyła. Odstawiam. I tak jest dużo wszelkiej dobroci.
Admete - Nie 06 Paź, 2019 11:16

Nie dziwię ci się, bo po fragmentach i wpisach na soompi sądząc, drama dobra nie jest.
Admete - Nie 06 Paź, 2019 15:08

Kamelia ma piękne lokacje, dobry pomysł z tym małym miasteczkiem. Mamy więc malowniczą prowincję, ale też plotki i sasiedzką zazdrość. Kang Ha Neul mi się aktorsko podoba, Gongowa jak było do przewidzenia :wink: Jednak nie dla mnie. Ale jak najbardziej jest to dobry serial.
BeeMeR - Nie 06 Paź, 2019 17:59

Ballada o Seo Dongu

Romans kwitnie - najpierw nalegała księżniczka a pan robił uniki (no bo status społeczny oraz państwa wrogie, nie obyło się bez płaczu, tęsknoty i długiego czekania i niepewności ale to już mniejsza z detalami), potem uległ i mamy liczne potajemne randki pod "jaworem" i świątyni w której mieszka księżniczka i w mini wiosce uczonych.

W międzyczasie na przykład pan wysłany do króla Baekje by mu zrobić ogrzewanie podłogowe (i nie mógł stawić się na randce ;) ) a jednocześnie eskortuje następcę tronu, poznaje więc schorowanego tatę i brata (w szarym). Po drodze w zasadzce obaj książęta gubią i przypadkiem zamieniają wisiory, potem nastęca odkrywa, że ma wisior niby taki sam ale inny - oznaczony pod spodem numerem cztery, podczas gdy on miał numer jeden. Zagadnięty tatuś przyznaje się do romansu - i że dziecka szukał ale bezskutecznie.