To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Agn - Sob 28 Cze, 2014 23:32

Skończyłam Syna. Ostatnią część książki coraz wolniej czytałam, bo teraz przyjdzie mi dłuuuuugo czekać na jakąś nową napisaną przez Jo Nesbo. :(
Znakomicie napisana (jak porównuję jak piszą inni, to jednakowoż najwyżej jak dotąd cenię pióro Nesbo), świetnie poukładana, ma ciekawe rozwiązanie sprawy i interesujące zakończenie.
Pisząc w skrócie - kapitalna książka. Jak najlepsze części o Harrym Hole. :serce2:

Caitriona - Nie 29 Cze, 2014 13:51

Agn napisał/a:
Jak najlepsze części o Harrym Hole.

Dobrze słyszeć :D

A ja skończyłam Kogo śmierć nie sięgnie. Tom 1 Hilary Mantel. Króciutka książka, ma specyficzną konstrukcję, ale czyta się świetnie. Napięcie cały czas narasta i człowiek, a przynajmniej ja, niesamowicie się wciąga.
Historia trzech młodych mężczyzn tuż przed Rewolucją. Czekam na tom 2.

Aragonte - Nie 29 Cze, 2014 13:56

Przed którą Rewolucją? :wink:
Caitriona - Nie 29 Cze, 2014 14:21

Jedyną i właściwą, która zjadała samą siebie ;) Wielką Rewolucją Francuską roku pańskiego 1789.
Caitriona - Nie 29 Cze, 2014 14:30

A i przeczytałam jeszcze Zdobywam zamek Dodie Smith. Piękna książka, którą świetnie się czyta, człowiek nie zauważa upływu czasu przy niej. Bardzo mi się podobała.

Rzeki Londynu
Bena Aaronovitcha. Urban fantasy. Pierwsza książka rozpoczynająca cykl o młodym policjancie, który okazuje się mieć pewne zdolności magiczne. Zajmuje się więc rozwiązywaniem zagadek kryminalnych, w które zamieszane są zjawiska nadnaturalne. Też wciąga, momentami śmieszy.

Agn - Pon 30 Cze, 2014 05:30

Caitriona napisał/a:
Dobrze słyszeć :D

Mmm, obecnie zabrałam się za Łotra B. Cornwella. Jak lubię jego powieści historyczne, tak mam wrażenie, że przy tej (sensacja, w miarę współczesna) w ogóle się nie stara. Ewentualnie to efekt czytania Nesbo, bo ten to się wgryza we wszystko. :mysle:

Caitriona - Pon 30 Cze, 2014 17:42

Agn napisał/a:
Mmm, obecnie zabrałam się za Łotra B. Cornwella.

U mnie było to samo ;) Zaczęłam, ale odłożyłam i zabrałam się za jego Złodzieja z szafotu - różnica niesamowita. Złodzieja polecam ;)

Agn - Pon 30 Cze, 2014 17:53

Zlodzieja z szafotu czytalam, choc bardziej mi sie podobal jako powiesc historyczna niz kryminal. Cornwell dobrze sie czuje w historii i powinien przy tym zostac. Przez Lotra dojade do konca, ale juz 100 stron za mna i akcja nie rusza za bardzo do przodu. Nie poddaje sie jednak i czekam, co bedzie dalej.
Admete - Pon 30 Cze, 2014 18:01

Dzień senny, deszczowy i męczący, więc siedzę w domu i czytam "Śniadanie z kangurami" Billa Brysona. Mnóstwo ciekawostek i dowcipny styl - tego mi trzeba, żeby zabić nudę deszczowego poniedziałku.
Agn - Pon 30 Cze, 2014 18:08

Bryson jest swietny na poprawe nastroju. :mrgreen:
Lady_Joanna - Nie 06 Lip, 2014 11:11

Przeczytałam Czarny dom Petera Maya http://lubimyczytac.pl/ksiazka/203921/czarny-dom i muszę powiedzieć, że baaardzo mi się książka spodobała, czekam niecierpliwie na ebooka drugiej części: Człowiek z wyspy Lewis.
Admete - Śro 09 Lip, 2014 19:50

Właśnie przeczytałam jeden z kryminałów Ann Cleeves o inspektor Verze Stanhope. Muszę przyznać, że czytało mi się go bardzo dobrze, może nawet lepiej niż oglądało. Książka nosi tytuł Ukryta głębia. Teraz zabieram się za Drogę przez kłamstwa.
Fibula - Śro 09 Lip, 2014 20:32

Jeśli Ukryta głębia jest o ornitologach, to też czytałam. Rzeczywiście, czyta się dobrze, ale Verę odebrałam gorzej niż w serialu (podobnie zresztą podstarzałego książkowego Morse'a po przeczytaniu I tomu). Teraz zapoznaję się z I tomem Midsomer i pewnie serialowi policjanci też okażą się ciekawsi niż powieściowi. :wink: Do sprawdzenia mam jeszcze chyba tylko cykl o Banksie, który serialowo bardzo mi przypadł do gustu.
Caitriona - Śro 09 Lip, 2014 21:03

Z Verą czytałam Ukrytą głębię i Przynętę. Bardzo dobrze mi się czytało. Za kolejne części tez się zamierzam zabrać.
Admete - Śro 09 Lip, 2014 21:03

Tak, o ornitologach. Mnie się podoba, ze mam wgląd w psychikę bohaterów większy niż w serialu.
Jotka - Czw 10 Lip, 2014 18:12

Skończyłam Zawołajcie położną, czytało się bardzo dobrze, choć kilka opisów mną wstrząsneło.
Lady_Joanna - Czw 10 Lip, 2014 19:34

Fibula napisał/a:
Jeśli Ukryta głębia jest o ornitologach, to też czytałam. Rzeczywiście, czyta się dobrze, ale Verę odebrałam gorzej niż w serialu (podobnie zresztą podstarzałego książkowego Morse'a po przeczytaniu I tomu). Teraz zapoznaję się z I tomem Midsomer i pewnie serialowi policjanci też okażą się ciekawsi niż powieściowi. :wink: Do sprawdzenia mam jeszcze chyba tylko cykl o Banksie, który serialowo bardzo mi przypadł do gustu.

Książek o Verze jeszcze nie czytałam, a Petera Robinsona i Banksa bardzo lubię.

Fibula - Czw 10 Lip, 2014 20:12

Lady_Joanna napisał/a:

Mogliby go wydawać w normalnej kolejności, ale nie będę czekać, Rebusa do dzisiaj nie ma w całości. :-| A Verę polecam.

BeeMeR - Czw 10 Lip, 2014 20:23

Jotka napisał/a:
Skończyłam Zawołajcie położną, czytało się bardzo dobrze, choć kilka opisów mną wstrząsneło.
Opisów porodów czy ówczesnego życia?
Lady_Joanna - Pią 11 Lip, 2014 10:36

Fibula napisał/a:
Lady_Joanna napisał/a:

Mogliby go wydawać w normalnej kolejności, ale nie będę czekać, Rebusa do dzisiaj nie ma w całości. :-| A Verę polecam.

No właśnie, najpierw wydali Przyjaciółkę diabła, a potem Kameleona i wszystko było wiadomo :( ... Rebus mi jakoś nie podszedł. a Very spróbuję :)

Agn - Pią 11 Lip, 2014 11:01

Zaczęłam Dziewczynę, która sięgnęła nieba Luci Di Fulvio, ale chyba na razie nie mam humoru na tę książkę (choć zaczęła się dobrze, ale muszę mieć inny nastrój), więc przerzuciłam się na Pochłaniacza Katarzyny Bondy. Na razie jest bardzo fajna. :)
Jotka - Pią 11 Lip, 2014 16:21

BeeMeR napisał/a:
Jotka napisał/a:
Opisów porodów czy ówczesnego życia?

Życia, konkretnie wykorzystywania młodych dziewcząt

RaczejRozwazna - Wto 22 Lip, 2014 14:40

Na półce z nowościami w bibliotece na Rajskiej w Krakowie (na marginesie - uwielbiam ją) znalazłam "Tańce wśród piratów" Magdy i Marcina Musiałów - relację z podróży po Ameryce środkowej i południowej. Nie dość, że książkę pochłonęłam w jeden dzień, to jeszcze na zdjęciach z autorką rozpoznałam starą znajomą, z którą kontakt urwał mi się ładnych parę lat temu :lol: Była okazja do odświeżenia znajomości.
Swoją drogą - mam wrażenie, że świat się kurczy w zastraszającycm tempie.

Eeva - Śro 23 Lip, 2014 09:56

Skończyłam "Czas Żniw" Samanthy Shannon. (Trailer do książki - http://www.youtube.com/watch?v=HgwLfnAKgvs)

Opis książki - http://lubimyczytac.pl/ksiazka/195128/czas-zniw

Mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony dobrze mi się czytało, momentami nie mogłam się oderwać.
Z drugiej strony, boooosh jaka głupota czasem to szok. Nie taka głupota żeby zasłużyć na wiadomy wątek, no ale i tak... Np. Autorka dużo czasu poświęca na rozpisywanie się nad kazdym krokiem bohaterki, każdą jej myślą, jej motywacją, jakąś rozkminą wewnętrzną. Aż tu nagle, pod koniec książki, mamy nagły przeskok i nagle zaczyna się mega dużo dziać i następuje szybka akcja - zupełnie jakby autorka znudziła sie opisami i już strasznie chciała doprowadzić do rozwiązania.

Poza tym wiecie co mnie wkurza? Jakiś dziwny trend w literaturze dla młodzieży polegający na tym: Jak wyrwać dziewczynę? Zapewnić jej syndrom sztokholmski.
No serio? To niezdrowe. Jeśli ktoś mnie porywa i torturuje, to niezależnie od tego jak piękne i tajemnicze ma oczy, jak głęboką i mroczną przeszłość, jak głębokie rany i niezależnie od tego że podejrzewam, ze gdzieś tam w głębi serca ma dobre serce to NIE, nie będę się z nim migdalić gdzieś po kątach rozpalona pożądaniem. Rany.

Poza tym części w planie jest 7!!! Nie wiem czy zdzierżę wszystkie, ale drugą prawdopodobnie przeczytam.

Ania Aga - Śro 23 Lip, 2014 19:08

Pojawiły się wyprzedaże książek w naprawdę atrakcyjnych cenach, np. w kiosku kupiłam dwa ostanie tomy z serii o Sookie Stockhause po 6,99 za każdy. Autorka definitywnie kończy cykl, na zasadzie "i wszyscy żyli długo i szczęśliwie", za co jestem jej wdzięczna (tzn. że potrafiła zakończyć. zamiast kontynuować w nieskończoność). Lubię jej styl pisania za bezpretensjonalność.
Z "Pani Domu" po 8,99 lub 9,99 mam
- "Pogrzeb we fiolecie" Anne Perry - dobry kryminał rozgrywający się w XIX wiecznym Londynie i Wiedniu. Książka jest jedną z cyku, zdaje się, że pozostałe nie zostały w Polsce wydane, o detektywie, który cierpi na amnezję.
- Zbrodnia w błękicie"Katarzyny Kwiatkowskiej- jeszcze nie przeczytałam,
-"Dom nad rozlewiskiem" Kalicińskiej - nie przebrnęłam, może w następnym podejściu,
-"Zapach szminki" - sympatyczne wspomnienia Zofii Kucówny.
Z "Vivą" kupiłam "Jestem nudziarą" Moniki Szwai, tytuł powinnam była potraktować poważnie, ta książka autorce się nie udała.
Nadrabiam też lekturę książek nabytych jakiś czas temu:
- P.D. James "Niewinna krew", tym razem Adam Dalgliesh nie występuje. Książka jest dziwna, ma samych antypatycznych bohaterów, nikogo z nich nie polubiłam, czułam współczucie tylko wobec zamordowanej dziewczynki.
- Carter Dickson czyli John Dickson Carr - "Ostrzegam czytelnika" - trąci myszką, nie lubię kwiecistego stylu.
- Dorothy Sayers "Czyje to ciało?" - niestety, słaby kryminał, niestety, bo lubię Sayers, moja refleksja po lekturze: fobia wobec Żydów nie dotyczy tylko Polaków.
A z nowości - Jo Nesbo "Syn"- cóż, pisarz powinien mieć talent, nawet jeżeli pisze "tylko" kryminały i Nesbo go ma.