To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Alicja - Sob 28 Mar, 2020 12:31

Agn napisał/a:
bo autorka zlozyla wreszcie "Czas zlych basni" do nowego wydawcy

Łooł :serce2:
Fibulo dzięki, wiesz za co :kwiatek: :-D

Ja obracając się w kręgu młodzieży, chcąc nie chcąc domowej, zaczepiłam wzrok na Malcolmie XD - wspaniałę i prześmieszne, Jacku Galińskim i jego 3 częściach o starszej rzutkiej pani. I Wojnie Makowej.

Admete - Czw 09 Kwi, 2020 11:31

Przeczytałam pierwszą część Kronik Wardstone Josepha Delaneya - Zemsta Czarownicy. Zarówno pomysł jak i wykonanie podobają mi się, ale na pewno nie książka dla wrażliwców. Na pewno powyżej 12 roku życia i nie dla każdego, bo jest dość horrorowata. Jak rozumiem Alice się jeszcze w kolejnych tomach pojawi.
Agn - Czw 09 Kwi, 2020 11:34

Muszę spróbować zatem tego Stracharza...
Szafran - Czw 09 Kwi, 2020 11:47

Admete napisał/a:
Przeczytałam pierwszą część Kronik Wardstone Josepha Delaneya - Zemsta Czarownicy. Zarówno pomysł jak i wykonanie podobają mi się, ale na pewno nie książka dla wrażliwców. Na pewno powyżej 12 roku życia i nie dla każdego, bo jest dość horrorowata. Jak rozumiem Alice się jeszcze w kolejnych tomach pojawi.

Cieszę się, że się podoba.
Mówiłam Wam na skajpie, że atmosfera, którą buduje autor jest taka, że z rówieśniczką obie się, my dorosłe:), bałyśmy. I owszem, Alice się jeszcze pojawi i będzie bardzo ważną postacią:).

Admete - Czw 09 Kwi, 2020 11:52

Ciekawy pomysł z tym życiem obok różnych widm, strachów, potworów. Niby zwyczajnie, ale jednak dziwnie, a nawet strasznie ;)
milenaj - Czw 09 Kwi, 2020 20:52

Jak to czytałam, to nie mogłam ogarnąć, że to literatura dla dzieci generalnie.

Momentami czułam się mocno nieswojo. Szczególnie w późniejszych tomach.

Ni doczytałam serii do końca, chyba zostały mi ostatnie 3 tomy. A powstaje też nowy cykl z tego Świata.

Admete - Sob 20 Cze, 2020 07:35

Czytam właśnie Wojnę makową - zupełnie przez przypadek - po prostu znalazłam ją na Legimi w nowościach. Niby nic oryginalnego - sierota w szkole wojskowej, ale bardzo podoba mi się opis świata i jego historii, mitów. Przeczytałam wczoraj 150 stron za jednym zamachem i czytałabym dalej. Rzadko coś takiego mi się zdarza przy powieściach.

EDIT: Niestety znudziłam się w połowie, jak zaczęła się wojna. Przeczytałam ostatni rozdział i niczego nie straciłam ;)

Aragonte - Sob 11 Lip, 2020 00:07

Jednak wrzucę jeszcze raz, tym razem w literackim wątku fantastycznym, wpis blogowy o "Komudagate", bo chciałabym podlinkować od razu wpis Anny Brzezińskiej z Facebooka :-)
No to rzucam sznurki.

https://matkaprzelozona.wordpress.com/2020/07/04/kolejny-kalszkwal-czyli-jacek-komuda-nowa-fantastyka-i-homofobia-mysli-luzem/?wref=tp
https://www.facebook.com/...?type=3&theater

Admete powinna zainteresować część wpisu o roli humanistyki.

Admete - Sob 11 Lip, 2020 08:17

Ciekawe to wszytko, emocje grają.
Admete - Pią 17 Lip, 2020 18:50

Spróbowałam Wybraną Naomi Novik. Nie przepadam za narracją w pierwszej osobie, bo mnie zwykle męczy. Przeczytałam jednak opuszczając czasem to i owo. Widać, że autorka nawiązuje do swoich polskich korzeni. Ma też spora wyobraźnię i plastyczny język.
Aragonte - Śro 05 Sie, 2020 21:28

Oho, komudagate zatacza dalsze kręgi - pisarze fantastyki (Dukaj, Lewandowski, Piekara, Pilipiuk, Kossakowska, Ziemkiewicz i iluś tam innych) wystosowali list otwarty do NF , protestując przeciwko "cenzurze":
https://www.spidersweb.pl...isarze-fantasy/

https://www.facebook.com/...1927396/?type=3

https://twitter.com/JacekPiekara/status/1290924781991268352

Deanariell - Śro 05 Sie, 2020 22:50

Ziemkiewicz to niech się cenzury w TVP czepia. :evil: :roll: Aaaa nieeee, zapomniałam, że tamta mu odpowiada. :twisted: :angeldevil:

Poczytałam przy okazji różne komentarze na Tweeterze... :( Ale szambo mamy w kraju... lekko mnie to przeraża. :shock: :-|

Szafran - Śro 05 Sie, 2020 23:47

Cenzurę to widzę w ich wykonaniu, próbują cenzurować reakcję pisma:>.
Ani nikt tego tekstu nie wycinał nożyczkami z nakładu, ani nikt nie usunął z wersji elektronicznej, nikt go nie zakazał, ba, jak kto chce, pewnie może go jako nominację zajdlową zgłosić w kolejnym roku:>. Gdzie niby ta cenzura? W tym, że niezależna redakcja pochyliła się nad słowami swoich czytelników, którzy podobnych dzieł tyczących dyskryminowanej mniejszości czytać sobie nie życzą?
I to nie są coraz szersze kręgi, to cały czas te same kręgi, Komuda, Przewodas i spółka.

W tym zestawie sygnatariuszy dziwi mnie tylko nazwisko Dukaja.

A przy okazji, jak KTL uzasadnia, że wśród podpisanych poza Kossakowską brak kobiet. Screen od Marcina Z., mnie się już nie chce szukać tego w komentarzach, żeby przekleić. I on tak serio:>.

https://www.facebook.com/...?type=3&theater

Aragonte - Czw 06 Sie, 2020 09:25

Szafran napisał/a:
W tym zestawie sygnatariuszy dziwi mnie tylko nazwisko Dukaja.

Przyznam, że mnie też zaskoczyło. Niemile.

Komentarz Przewodasa czytałam :frustracja: Niczego innego po nim się nie spodziewam :roll:

Agn - Czw 06 Sie, 2020 14:14

Szczerze mowiac niektorych autorow odechcialo mi sie wlasnie czytac.
Troche szkoda, ze mamy tylu autorow fantastyki, ktorzy niestety okazuja sie dzbanami. :(

Aragonte - Czw 06 Sie, 2020 14:30

A co do których cię oświeciło po tym liście? Bo mnie (z tych, których kojarzę) zaskoczył w sumie tylko Dukaj.

Czytam komentarze na F-B i widzę, jak boooli Przewodasa popularność Sapkowskiego - wyłazi to w podtekstach nawet :twisted:
Spoiler:

"Dukaj to serio podpisał?"
Przewodas: "Widać ma jaja i nie boi się, że go z Netflixa wywalą".

Agn - Czw 06 Sie, 2020 16:46

Dukaj i Kossakowska, ale w sumie nie wiem jacy sa prywatnie, wiec to pewnie dlatego. Lewandowski mi kolo gwizdka lata, bo i tak zadna z jego ksiazek nie wzbudzala mojego zainteresowania.
Ziemkiewicz to gnida pierwszej wody, od dawna wiem. Piekara tez nie lepszy.
Ale w sumie dobrze czasem sie dowiedziec takich rzeczy. Nie chce kupowac ksiazek autorow, ktorzy tak ppstepuja. Nie bede ich wspierac, sorry.

Aragonte - Czw 06 Sie, 2020 17:25

Agn napisał/a:
Dukaj i Kossakowska, ale w sumie nie wiem jacy sa prywatnie, wiec to pewnie dlatego.

Kossakowska jest żoną Grzędowicza, a jego nazwiskiem na liście nie jestem jakoś zaskoczona, tak że jej też niespecjalnie.

milenaj - Czw 06 Sie, 2020 19:25

A ja Grzędowicza i Kossakowską miałam za sensownych....
Niby tylko podpisywali mi książki, ale bardzo sympatyczni wtedy byli.

Szafran - Czw 06 Sie, 2020 20:47

Grzędowicz to też prawa strona fantastyki i jego poglądy bardzo przebijały w jego twórczości. Z Kossakowskiej w różnych wątkach tej dyskusji ludzie przytaczali smakowite cytaty:>. Zresztą to małżonkowie, więc mocno rozjeżdżać się raczej nie mogą;).

Dobrze, że jest alternatywa wobec tych już lekko przebrzmiałych autorów.
Jest jest Kańtoch (w pojedynkę warta więcej niż większość sygnatariuszy listu razem wzięta;)), Radek Rak, jest Wegner, jest Brzezińska (choć teraz bardziej historyczna niż fantastyczna) i sporo ciekawych piszących dziewczyn i cudownie pograniczny Szostak.

Ale chyba zaczynam czaić ideę bojkotów konsumenckich. Bo jakoś totalnie straciłam zainteresowanie nową powieścią Dukaja (a wielką żem była miłośniczką). Potrafię oddzielić dzieło od autora - i np. lubić wiedźmińską sagę, mimo że autor jest, jaki jest. Ale jak ktoś staje w szeregu z KTL i Komudą tutaj... to cóż, ja mu na chleb się nie dorzucę.

Agn - Czw 06 Sie, 2020 21:10

Szafran, dokladnie o takim bojkocie mowie. Przelkne jak ktos jest bucem, ale jak jest bucem politycznie smierdzacym w strone pochwaly dyskryminacji, to odpadam. Bo niby dlaczego mam dac zarobic ludziom, ktorzy mowia mi, ze jako kobieta jestem czlowiekiem gorszej kategorii (Piekara przykladem, moze nie bylam jakas wielka fanka, ale costam z Mordimera sie przeczytalo - teraz nie dotykam), a moi przyjaciele lgbt to juz w ogole?
Jest mi smutno, ale kurcze - dam rade wydac swoje pieniadze jakos inaczej. :roll:

Musze tego Raka sprawdzic, nie czytalam go jeszcze. :mysle:

Agn - Czw 06 Sie, 2020 21:40

Aszdziennik skomentowal, aczkolwiek redaktor chyba byl bardziej zasmucony niz dowcipny i zabraklo mu pary do tekstu, z ktorych aszdziennik slynie.
https://aszdziennik.pl/amp/130283,pisarze-fantastyki-wspolnie-napisali-sf-oswiadczenie-jak-sa-cenzurowani
Nawet konkluzje ma smutna.

Aragonte - Czw 06 Sie, 2020 22:04

Agn, może twórca Aszdziennika był/jest fanem Dukaja i zwyczajnie mu przykro i smutno?

milenaj napisał/a:

Mogą być naprawdę sympatyczni. Poglądy to jedno, a ogólne wrażenie, jakie ktoś robi, to zupełnie coś innego. Sapkowski jest znany jako buc i różnie traktuje czytelników, ale wątpię, żeby takowy list podpisał (abstrahuję od tego, że faktycznie nie podpisał - no, ale może w ogóle nie odważono mu się tego zaproponować :twisted: Już ja widzę, jak Pilipiuk albo Lewandowski startują z takim pytaniem :wink: ).

Agn - Czw 06 Sie, 2020 22:37

Mozliwe. Z tego ostatniego zdania wyziera wrecz glebokie rozczarowanie.
Szafran - Pią 07 Sie, 2020 00:20

Aragonte napisał/a:
Agn, może twórca Aszdziennika był/jest fanem Dukaja i zwyczajnie mu przykro i smutno?

milenaj napisał/a:

Mogą być naprawdę sympatyczni. Poglądy to jedno, a ogólne wrażenie, jakie ktoś robi, to zupełnie coś innego. Sapkowski jest znany jako buc i różnie traktuje czytelników, ale wątpię, żeby takowy list podpisał (abstrahuję od tego, że faktycznie nie podpisał - no, ale może w ogóle nie odważono mu się tego zaproponować :twisted: Już ja widzę, jak Pilipiuk albo Lewandowski startują z takim pytaniem :wink: ).

Pod listą w większości podpisała się klika dobrych fumfli. Poza Dukajem chyba cała reszta to pisarze Fabryki, a dwójka podpisanych osób, których pewnie nie kojarzycie z nazwisk, to właściciele Fabryki.

A jeszcze z ciekawostek, MZ na swoim fp napisał, przekleję, bo nie udaje mi się zlinkować posta:

"Słuchajcie, oni już serio piszą swoją własną wersję historii w sprawie Komudy i jego opowiadania. Do "NF" pisze właśnie gość oburzony cenzurą i wycofaniem opowiadania. I nic go nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe - nawet fakt dostępności "NF" 7/2020 w aplikacji miesięcznika, to, że numer zniknął z rynku, bo wszedł już do sprzedaży "NF" 8, ani fakt, że "NF" 7 dostępny jest w księgarni internetowej wydawcy "NF"."

I przy okazji, pokłosiem całej afery jest to, że MZ odchodzi z redakcji, dociągnie tylko do numeru 4/2021, by skończyć, co już zaczęte.