To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Loana - Pon 11 Kwi, 2022 10:29

Aragonte napisał/a:
Pytanie do tych, które oglądały Master's Sun: czy nie miałyście wrażenia, że aktor grający głównego bohatera stylizował się na Dokko? :wink: Bo ja widzę pewne podobieństwo.

Nie wiem, kto to jest Dokko :P

Obejrzałam filmik z początkowych scen dramy Beemerki - wygląda ciekawie :) Co mnie na pewno uderzyło to ta okropna ilość makijażu współczesnego :P No ale to moje zboczenie, wiadomo, że w filmie trzeba dobrze wyglądać :P . Para wygląda razem ładnie :)

Loana - Pon 11 Kwi, 2022 10:51

W piątek byłam w kinie na maratonie "Fantastycznych Zwierząt", więc teoretycznie powinnam mieć przerwę od oglądania. I w sobotę nic nowego nie zaczęłam, tylko doczytywałam sobie jeszcze tłumaczenia, czemu drama "Because this is my first life" zakończyła się tak i dlaczego. Trochę lepiej rozumiem, czemu bohaterka mogła chcieć wyjechać i się ogarnąć, nadal uważam, że brak komunikacji był okropny i to było jedno z głupszych noble idiocy. Próbowałam znaleźć w tej dramie jakieś fragmenty, do których mogłabym wracać, ale to jest tak rozwleczone, że tak naprawdę chyba tylko tej pocałunek nad morzem i wspólne spanie są przyjemne do oglądania. Co za zmarnowana drama, dawno mi się taka nie trafiła - chociaż to może dlatego, że jednak wybieram mocno co oglądać :P

W sobotę trochę poczytałam i tak mnie naszło, że obejrzałabym sobie coś fajnego z wątkiem, na który ostatnio mam ochotę, czyli "contracted marriage". I przypomniało mi się, że kilka miesięcy temu oglądałam na Youtubie ranking 10 dram japonskich z tych motywem - i z tamtego rankingu zapisałam sobie na liście trzy tytuły, które wpadły mi w oko - historią albo bohaterami. Jedną dramę już zaczęłam kiedyś oglądać, krótka i zabawna, ale mam z nią problem, bo przez połowę czasu mam wrażenie, że coś ominęłam (a nie przewijam jakoś maniakalnie) i nie rozumiem motywacji bohaterów :P I dopiero jestem na 3 odcinku na 7. Najdzie mnie to obejrzę :P
No ale próbowałam odnaleźć te pozostałe dwie i oczywiście miałam problem, bo tytuły dram japońskich są dość mylące - długie i po japońsku :P Jakby nie mogli używać nazw angielskich (bo też je mają, nawet w czołówce tutaj był zapisany). Ale coś znalazłam i włączyłam sobie dramę https://mydramalist.com/19702-nigeru-wa-haji-da-ga-yaku-ni-tatsu, która po angielsku nazywa się "We married as a job". I po pierwszym trochę mylącym odcinku (w dramie są wstawki, kiedy myśli bohaterki są pokazywane jakby brała udział w jakimś programie, wywiadzie czy teleturnieju - ale jak to złapałam to już fajnie się to odbierało) obejrzałam całość - czyli 11 odcinków po godzinie - do w sumie dzisiaj, bo skonczyłam o drugiej :P Drama była dość mocno skondensowana i nie przewijałam jakoś specjalnie dużo. I przez większą część czasu miałam wrażenie dejavu - bo okazało się, że drama jest na podstawie webtona i albo ten webtoon albo sama drama była również inspiracją do "Because this is my first life". No i jak do tamtej wersji mam żal za ostatnie odcinki i ogólny niesmak, tak tą dramę bardzo polubiłam i na pewno będę do niej wracała.
Napiszę recenzję później, bo muszę teraz przetrawić - ale naprawdę historia była wciągająca, postacie poboczne świetne i całość była jednocześnie słodka i gorzka, bo dość realistyczna. Ale kocham w tej dramie to, że bohaterowie chcieli i mocno próbowali się ze sobą komunikować - i to działało :)

Trzykrotka - Pon 11 Kwi, 2022 11:33

Loana napisał/a:

Nie wiem, kto to jest Dokko :P

O, to ten pan

Zanim pojawił się Małpa, był moim najukochańszym bohaterem dramalandu. Nie dlatego, że taki pozytywny, tylko że tak cudownie napisany. Znasz zresztą aktora, który go grał.
A Dokko z jego dziwactwami i chorym, ale gorącym sercem można podziwiać w dramie sióstr Hong The Greatest Love.

Loana - Pon 11 Kwi, 2022 11:54

Aaa, racja :)
I wiesz co, po tym zdjęciu co wrzuciłaś to bym powiedziała, że są podobnie wystylizowani :) Fryzura podobna i mina podobna :)

Trzykrotka - Pon 11 Kwi, 2022 12:27

Troszkę tak. Ale Dokko był jedyny w swoim rodzaju, tego się opisać nie da :mrgreen: Podobnie jak Małpa - tyle, że każdy na inny sposób. To zresztą z The Greatest Love zaczeła się wielka popularność obu panów w duecie, do Lee Jeong Gi, czyli nasz -jeszcze-wtedy-nie-Małpa wystąpił w epizodzie TGL, panowie się spodobali i zagrali potem razem w reklamie lodówek, w dramie We Are All Surrounded i w Hwayugi, w której nieustannie kłócili się o krowę i kamienną małpę w przedsionku domu.
Aragonte - Pon 11 Kwi, 2022 13:46

Loana napisał/a:
Aaa, racja :)
I wiesz co, po tym zdjęciu co wrzuciłaś to bym powiedziała, że są podobnie wystylizowani :) Fryzura podobna i mina podobna :)

Być może właśnie o to mi chodziło - podobna stylizacja, trochę wygląd i czasem mimika :-)

Zaraz znajdę tę scenę z TGL, Loana powinna to zobaczyć :mrgreen:
Jest! Ale bez napisów. Nic to, i tak można się pochichrać :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=ig_-kXVBR8c
https://www.youtube.com/watch?v=AJ1-YQvJvVM

O matko, jeszcze cameo LSG z Producer :rotfl:
https://www.youtube.com/watch?v=hmnLuMqFERA

Trzykrotka - Pon 11 Kwi, 2022 14:01

:rotfl:

A to dajmy jeszcze LGJ z Procucentow: Nasz Małpa, Gongowa i zazdrosny Koszmit :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=hmnLuMqFERA

Aragonte :high5:

Aragonte - Pon 11 Kwi, 2022 14:08

Tego cameo nie da się pominąć ani zapomnieć :rotfl:

A tę scenę z Producer pamiętasz? :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=_D3-eDOowJk

Chyba znowu mam ochotę na powtórkę pod wyszywanie :mrgreen:

BeeMeR - Pon 11 Kwi, 2022 14:25

Ja najlepiej pamiętam dzień sportu z Producentów :rotfl:
Oraz reklamówkę "co dziś zjemy" :lol:

Reklamy lodówek z CSW i Małpą co to Dokko groził, że mu odbierze a ostatecznie nakręcili razem też były urocze :lol:

Trzykrotka - Pon 11 Kwi, 2022 14:27

Najbardziej niezręczna scena spotkania z przyjaciółką ever :rotfl:
Uwielbiam Producentów.
Co dzisiaj zjemy na obiad? :rotfl:

Edit: BeeMer :high5:

Admete - Pon 11 Kwi, 2022 17:46

Pojawiły się nominacje do Baeksang 2022 - Junho dostał i Kim Nam Gil za najlepsze role. Im Siwan także.

https://en.wikipedia.org/wiki/58th_Baeksang_Arts_Awards

Loano Park Eun Bin dostała nominację za rolę w King's Affection, a Lee Se Young za Red Sleeve. Drama też jest nominowana, choć pewnie dostanie Squid Game.

Admete - Pon 11 Kwi, 2022 21:48

Zaczęłam My Liberation Notes i bardzo mi się podoba.
.

Trzykrotka - Pon 11 Kwi, 2022 23:27

A ja Our Blues - to samo. Będzie IMHO bardzo fajna, trochę melancholijna drama z serii slice of life. Zaczęli od pokazania wytesknionego Woo Bina (świetnie wygląda) ale 1 odcinek skupiał się na historii Sexy Ajussiego - historii zyciowej porażki lub staczania się w tę porażkę. Przepiekne widoki Jeju, historie ludzi mało posłodzone. Może nie będę oglądać jeszcze, poczekam aż się trochę uzbiera, ale powinna to być bardzo fajna drama.
Admete - Wto 12 Kwi, 2022 04:43

To cieszę się na oba seriale.
BeeMeR - Wto 12 Kwi, 2022 09:25

Ja wciąż oglądam jedną dramę na raz, ale ja tak wolę ;)

Wątek główny idzie na sposób operowy - wszyscy gadają jak to szybko trzeba zrobić zaręczyny i nikt nic nie robi, czas płynie, inna para zdążyła się pobrać i spłodzić dwójkę dzieci - możliwe, że im czas płynie inaczej ;)

A tu wciąż pełnia i pełnia, nieustannie zaginamy płatki kwiatów lotosu, robimy niekończące się girlandy i ofiarne stroiki oraz wiszące pachnidełka jaśminowe

Rzeźbimy w jedzeniu

Obwijamy wołowinę makaronem

A tu mamy walutę - taka srebrna mała kulka to ówczesny jeden baht

Panna odkryła że woda pitna brana jest z kanału, po którym się pływa, kąpie służba, robi pranie, wylewa nieczystości itp. a zatem robimy filtr

Nawiasem, panna się kąpie w zaciszu domowym o tak:

A tu zawody wioślarskie połączone z konkursem na pagodę z piasku oraz teatru podziwianiem ulicznego - a że Druga wpadła w ramiona Drugiemu już chyba wiemy jak się ich losy złączą ;)

BeeMeR - Wto 12 Kwi, 2022 09:35

Upstairs ;)

Downstairs ;)

Oczywiście podglądamy co robi jaśnie państwo ;)

BeeMeR - Wto 12 Kwi, 2022 09:45

Ale przyznaję, niespodzianie ogromnie mi się podoba wątek polityczny - może dlatego, że tak odmienny od segukowego wycia "czooonaaa!" i innych utartych schematów. Pewnie jak obejrzą więcej boranów to mi się opatrzy i banda półgolasów gnąca się w pokłonach przed królem ;)

Jedyny, który siedzi a nie półleży to najbliższy krewny króla i przyszły król, bo przejmie władzę - obecny niby nie zostawił oficjalnych następców z królowej małżonki (ale ma szemranych z konkubin, między innymi przemiłego garbusa, który królem zostać nie może bo nie bardzo ma predyspozycje) :love_shower:

A mamy naradę za naradą, bo zbliża się historyczna audiencja francuskich wysłanników - a oni ani nie uklękli ani nie wznieśli listu nad głowę i jeszcze wielce niedyplomatycznie naciskali, żeby król nawrócił się na chrześcijaństwo, najlepiej natychmiast :roll:

A tu na współcześnie - stolica ma kształt (żagla) dżonki

Loana - Wto 12 Kwi, 2022 11:08

BeeMeR napisał/a:
A mamy naradę za naradą, bo zbliża się historyczna audiencja francuskich wysłanników - a oni ani nie uklękli ani nie wznieśli listu nad głowę i jeszcze wielce niedyplomatycznie naciskali, żeby król nawrócił się na chrześcijaństwo, najlepiej natychmiast

Bardzo przekonywujący ;) A jak oni się dogadują, w jakim języku? Bo wcześniej to miałaś holendrów, tak?
Dziękuję za fotki i opisy :)

Loana - Wto 12 Kwi, 2022 11:10

Admete napisał/a:
Loano Park Eun Bin dostała nominację za rolę w King's Affection, a Lee Se Young za Red Sleeve. Drama też jest nominowana, choć pewnie dostanie Squid Game.

Jeee, trzymam kciuki za Park Eun Bin, nadal jestem w niej zakochana :) Ona już kręci nową dramę, nawet ostatnio pokazali z kim będzie: https://mydramalist.com/article/kang-tae-oh-confirmed-to-be-park-eun-bin-s-male-lead-in-weird-lawyer-woo-young-woo
Liczę na jakiś chociaż minimalny romans, albo chociaż większy niż ten w poprzedniej dramie z prawnikami, w której ona grała :P

BeeMeR - Wto 12 Kwi, 2022 13:13

Po tajsku, tj Peruk w różowym kubraczku robi za tłumacza. To też postać historyczna, Constantine Phalukon, Grek z pochodzenia, obieżyświat co z nie jednego pieca jadł (albo kradł) chleb, zna kilka języków, ma kontakty z Francuzami, Anglikami (z Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej) i jeszcze inne. W kraju jest sporo kupców z Chin i innych regionów świata, para (ojciec i córka) nad której nacją się zastanawiałam okazała się mieszanką etniczną o korzeniach bangalsko-japońsko-tajskich, rodzice zostali wypędzeni przed narodzeniem panny z Japonii za wyznanie chrześcijańskie.
Admete - Wto 12 Kwi, 2022 14:25

To zagra z utalentowanym i przystojnym aktorem. Dobrze trafiła. Nadal nie obejrzałaś Do you like Bhrams 😉
Loana - Wto 12 Kwi, 2022 17:58

Admete napisał/a:
Nadal nie obejrzałaś Do you like Bhrams 😉

Wiem i pamiętam. Już miałam trzy podejścia do tego, żeby obejrzeć, ale w pierwszym odcinku ona jest niemiło potraktowana i mi jest przykro strasznie i jakoś się nie mogę przełamać, żeby dalej oglądać. Plus wiem, że to będzie melancholijna drama, czekam na nastrój odpowiedni :)

Admete - Wto 12 Kwi, 2022 19:12

Ma szczęśliwe zakończenie, nie ma się czego bać. U mnie drugi odcinek My liberation notes - świetnie się ogląda. Rewelacyjne. Ta scenarzystka naprawdę potrafi pisać, jej postacie są zawsze ciekawe. Nie przewinęłam ani sekundy, a to najlepiej świadczy o dramie ;)
Trzykrotka - Wto 12 Kwi, 2022 20:40

Będę próbować, bo rzeczywiście ta scenarzystka jest świetna. Tylko za dużo dobra teraz naraz się pojawiło.

Tak się zastanawiam... a propos Love Destiny - czemu pani we współczesności ma taką koszmarną stylizację? :paddotylu: Chodzi o to żeby nie przypominała tej piękności z przeskoku czasowego, czy co? Skąd wytrzasnęli taką perukę? Może to w myśl zasady, że kobieta naukowiec musi być brzydka i zaniedbana? :mysle:

BeeMeR - Wto 12 Kwi, 2022 20:58

Perukę współczesną ma okropną, no i przede wszystkim miała tam mieć nadwagę, ale ten tupecik który doklepany do włosów w dawnych czasach też mnie nie zachwyca :roll:
Niemniej drama poznawczo jest jak dla mnie bardzo zacna :love_shower: