Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty
Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 01:31
Melduję, że Kreatywny księgowy Kim nr 4 zadekował się wreszcie na Wschodzie (i czeka na zasłużony wylot z TQ Group ).
Jutro nadgryzę piąty odcinek.
A teraz prysznic a potem spac chyba że najpierw będzie dobranocka
Edit: no i dobranocką okazał się początek Kima nr 5, bo chciałam przenieść te dialogi, które się powtarzają. No i tłumaczę sobie, bo początek jest prosty, na razie mam niecałe trzy minutki
Zdecydowanie nie służą mi długie przerwy w tłumaczeniu Jak już to robię w miarę regularnie, to jest okej, narzekam na trudności, ale wciąga mnie to i idzie mi szybciej (mimo że znajomość angielskiego dalej mam taką se, a literka "ć" nadal mi nie wchodzi na klawiaturze i muszę ją sobie kopiować z wcześniejszych napisów).
Admete - Nie 26 Sie, 2018 05:53
To sobie wyznacz godzinę dziennie i pójdzie. Ja mam taki plan od następnego tygodnia. Wiesz co? Ja może tłumacze szybko, ale nie tak dokładnie jak ty Niestety potrzebuję bety, bo już mi się nie chce potem poprawiać.
| Cytat: | Admete napisał/a:
Jakaś ty się opiekuńcza zrobiła względem pana prokuratora
Prawda? Taki zawód |
Tak się tłumacz Musiałam sobie wczoraj zapodać kawałek pierwszego odcinka, bo się stęskniłam za Shi Mokiem i Yeo Jin
A wiecie, że już zaczęli czytać scenariusz dp Kronik Asadal? W końcu może dostane seguk, który mi się spodoba. Od czasów Smoków niewiele było seguków dla mnie.
BeeMeR - Nie 26 Sie, 2018 08:08
Co to za Kroniki?
Alicja - Nie 26 Sie, 2018 08:09
Aragonte, nie musi być idealnie (*kusi ) byle do przodu
Admete - Nie 26 Sie, 2018 08:43
| BeeMeR napisał/a: | | Co to za Kroniki? |
https://forums.soompi.com/en/topic/423130-upcoming-drama-2019-asadal-chronicles-%EC%95%84%EC%8A%A4%EB%8B%AC-%EC%97%B0%EB%8C%80%EA%B8%B0-song-joong-ki-kim-ji-won-jang-dong-gun-and-kim-ok/
Była już o tym mowa. Scenarzyści od Smoków i reżyser Signal, My Mister - powinno być dobrze. Ty będziesz mieć wcześniej takiego młodzieżowego seguka:
http://asianwiki.com/100_Days_My_Prince
| Cytat: | Aragonte, nie musi być idealnie (*kusi ) byle do przodu |
Też wychodzę z takiego założenia
Trzykrotka - Nie 26 Sie, 2018 09:16
Wachlarzostwo ruszyli do pracy. Ona już czyta z Bogusiem, on z Drugą Doktorką. Brawo, dla mnie sama radość.
Edit:
Tweaz doczytałam o Kimie jako w ieleniu Wu K'unga i - to ma sens! Niby małpa, a tak naprawdę zywa inteligencja, spryt i moc. To mi się podoba.
Admete - Nie 26 Sie, 2018 09:29
Mnie w tym wypadku o wiele bardziej interesuje reżyser i scenarzyści Liczę, że będzie ciekawie - dobry, konkretny scenariusz i reżyseria na najwyższym poziomie. Obsada mniej mnie zachwyca, ale staram się nie uprzedzać. Mówi się trudno Niech mnie zaskoczą, czekam
Trzykrotka - Nie 26 Sie, 2018 10:00
Toć nie pisałam, że mnie zachwyca, bo nie wiem czy akurat w takiej dramie widziałbym Joong Gi. Ale cieszę się, że już przerwał urlop od dramalandu.
Admete - Nie 26 Sie, 2018 10:50
Wiesz uważam, że tak czy inaczej scenariusz i reżyseria jest najważniejsze. Jak aktorzy mają, co grać, a reżyser nimi pokieruje odpowiednio, to efekty są zazwyczaj dobre. Dlatego jestem dobrej myśli. Byłam pozytywnie zaskoczona Go Arą i UI ostatnio. Wiem, że nie przepadasz za tego typu segukami, ale może akurat ci się spodoba. A ja się może przekonam do pana, wszystko przede mną. I aktorka z Fight My Way też może się odnajdzie w odmiennej roli. Chcą się sprawdzić w innych produkcjach.
Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 10:57
| Trzykrotka napisał/a: | | doczytałam o Kimie jako w ieleniu Wu K'unga i - to ma sens! Niby małpa, a tak naprawdę zywa inteligencja, spryt i moc. To mi się podoba. |
Nie tylko inteligencja, spryt i moc - także nieokiełznanie (nawet Seo Yul nie dawał rady, mimo że zdawał się trzymac Kima w szachu ), no i spora dawka wariactwa wsyzstkie te cechy pasują idealnie i do Sun Wu-konga, i Son Oh Gonga z Hwayugi. I każdy ma taką obręcz, na jaką zasłużył
| Admete napisał/a: | Cytat:
Aragonte, nie musi być idealnie (*kusi ) byle do przodu
Też wychodzę z takiego założenia |
Ale u mnie też nie jest idealnie Po prostu wolniej pracuję. Zrobię dziś kawałek tego piątego Kima, ale muszę też się zwyczajnie porelaksowac, bo od jutra do pracy
Znalazłam sobie jakieś filmy z YYS, może któryś wypróbuję. No i czeka na mnie ten dodatkowy odcinek Romantic Doctor
BeeMeR - Nie 26 Sie, 2018 11:08
Z tych dwóch w/w seguków najbardziej mnie interesuje Królowa Seon Duk
Znaczy jest skończona a nie ongoing i w dodatku w polskim sosie - wezmę się za nią jak się skończą moje rozjazdy bo jeszcze przyszły tydzień będzie obfitował w atrakcje. Na razie mamy chwilę oddechu w domu i czas na dokończenie obecnej dramy
Dalej mi się podoba acz nie bez zastrzeżeń. Byłoby lepiej gdyby było o te kilka odcinków krócej, albo gdyby nie wychodziły za 1h (mają ostatnio 1,5h). Może ciągle jeszcze uda mi się odkryć o co chodzi z umiłowaniem Chillbonga, acz to mało prawdopodobne skoro mam już dość ugruntowany pogląd w tej sprawie
BeeMeR - Nie 26 Sie, 2018 11:12
| Aragonte napisał/a: | | Znalazłam sobie jakieś filmy z YYS, | To ja tylko ostrzegam przed tym z Moonówną bo jest kiepski. Tj. głównie ona okropnie gra i sam film jest najwyżej oglądalny Może jednak będziesz miała inne, lepsze zdanie, spróbować można
Admete - Nie 26 Sie, 2018 11:18
Miałam pytać, czy oglądasz Królową. U mnie obecnie tylko Life i Voice. Jesienią może się zacznie coś interesującego.
Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 11:46
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Znalazłam sobie jakieś filmy z YYS, | To ja tylko ostrzegam przed tym z Moonówną bo jest kiepski. Tj. głównie ona okropnie gra i sam film jest najwyżej oglądalny Może jednak będziesz miała inne, lepsze zdanie, spróbować można |
Aj tam, najwyżej przewinę Moonównę A na YYS popatrzę sobie chętnie
A na razie tłumaczę Kima nr 4. Właśnie się dokształcam o procedurze due dilligence, którą przekładam jako wieloaspektowy audyt prawno-finansowy To ma trochę szersze znaczenie, ale trudno się mówi.
BTW piękna była ta scena z początku, z Chińczykami, którzy zażądali udziału "bohatera" w pracach specjalnego zespołu do spraw tego audytu, z uwagi na wysoki poziom moralny Kima Seo Yul mógł tylko przewracac oczami na takie dictum Dla mnie to jest prześmieszne - nie haha śmieszne, tylko autentycznie zabawne Czemu u nas nie kręcą takich seriali? Tzn. kiedyś chyba kręcili
| BeeMeR napisał/a: | | Może ciągle jeszcze uda mi się odkryć o co chodzi z umiłowaniem Chillbonga, acz to mało prawdopodobne skoro mam już dość ugruntowany pogląd w tej sprawie |
Nic ci się nie zmieni Ale ten wkurz w necie chyba był związany w dużym stopniu z wysilonym przeciąganiem tej mężowskiej pseudozagadki, a nie tylko z potraktowaniem "biednego Chilbonga". Ja bym dramę skróciła tak o 5 odcinków Wtedy pewnie byłaby dla mnie ok.
Edit: wpadłam na pewien pomysł co do tłumaczenia fragmentu obfitującego w dialogi tłumaczone z chińskiego na koreański i vice versa - nie wiem, czy dobrze to łapię, ale byc może warto byłoby podkręcic to, że Seo Yul wyrażał się mocno bezceremonialnie w przeświadczeniu, że goście z Chin i tak nie rozumieją koreańskiego (jedna osoba jednak, jak się okazało, znała ten język Seo Yul niby taki inteligentny, a tutaj się nie popisał w ogóle), a w tłumaczeniu przybierało to grzeczniejszą formę. Bo jeśli zostawię to w wersji 1:1, czyli słowo w słowo to, co było powiedziane i przetłumaczone, to będzie nudne trochę - zostanie wtedy powtórzony bez zmian ten sam tekst Muszę pomyślec. I może wysilę słuch i spróbuję wyłapac cokolwiek z oryginału, może na podstawie tego rozstrzygnę, w którą stronę pójśc. I jakie polskie przekleństwa wybrac dla Seo Yula
Admete - Nie 26 Sie, 2018 14:18
Podmieniłam na Wschodzie napisy do 10 odcinka Life, bo wyłapałam literówki. Ale ogólnie włączyłam i zdziwiłam się - to naprawdę działa i ja to zrobiłam Aragonte na pewno coś wymyślisz.
Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 14:28
| Admete napisał/a: | | Ale ogólnie włączyłam i zdziwiłam się - to naprawdę działa i ja to zrobiłam |
Fajne uczucie, nie? Brawo, brawo
Oczywiście, że coś wymyślę, ciągle coś wymyślam Może nawet Seo Yul nie bluzgał jakoś mocno, ale wyrażał się raczej niewybrednie, skoro na koniec poproszono go o grzeczniejszy sposób wypowiadania się Trzeba będzie to wyważyc i zdecydowac, czy jego teksty o "kind of crap", "bullshit" i tym podobne przełożyc ostrzej czy łagodniej
Edit: dobra, mam 7 minut tego odcinka, idę gotowac jedzonko.
Znowu obejrzałam scenę z końca dramy, z Kimem obejmującym czule Seo Yula, i płaczę
https://www.youtube.com/watch?v=WhmsCFRmhp8
Kim nazywał tu SY "kochanie", a kierownik działu mamrotał coś na dole o miesiącu miodowym (w napisach Viki tak było ).
BeeMeR - Nie 26 Sie, 2018 18:28
| Aragonte napisał/a: | | Ale ten wkurz w necie chyba był związany w dużym stopniu z wysilonym przeciąganiem tej mężowskiej pseudozagadki, a nie tylko z potraktowaniem "biednego Chilbonga". Ja bym dramę skróciła tak o 5 odcinków | Oj tak, skróciłabym i ja. "biednemu Chillbongowi" dałabym coś do grania bo wzdychulec nie bardzo ma co grac ostatnio - wojskowy też. Hopla na punkcie Chillbonga w każdym razie nie podzielam ale może rozumiem - podejrzewam, że wzięło się to w dużej mierze z braku akceptacji dla Trasha i jego wad
Dla mnie jednak Chillbongi to sympatyczna postać, ale ogromnie typowa w swojej drugowatości, może nawet nijaka - w moim sercu jest co najmniej tuzin wspanialszych Drugich ze Świrusem na czele i Chillbong tu nie zagości, tym bardziej, że dla panny jest on wyraźnie aseksualny i żaden upływ czasu ani nieuniknione rozstanie z Trashem nadchodzące wielkimi krokami tego nie zmieni. Ja jej nie winię - mnie on się w tym brązowym grzybie też wybitnie nie podoba i jak już wspomniałam jest dość niejaki. Jedyne co go charakteryzuje "jakoś" to baseball, ale w kwestii romantycznej to zdecydowanie za mało Jednocześnie panna wyraźnie na widok Trasha, a już zwłaszcza pod wpływem jego przytuleń, całusów, uśmiechów albo nawet głupkowatych zachowań do których ochoczo dołącza przestawia się na opcję "majtki przez głowę" więc zupełnie nie rozumiem jak można było oczekiwać innego męża, niezależnie od przeciągającej się zagadki. Moim zdaniem tajemnica mężowska bynajmniej dramie nie pomogła, a raczej wręcz zaszkodziła - gdyby odkryto karty jak główni zaczęli randkować to widzowie mieliby czas na oswojenie wyboru panny i nie oczekiwali zmiany uczuć o 180 stopni.
Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 19:39
Też nie rozumiałam, jak można było liczyc na inne zakończenie tego wątku Bez sensu, że tak długo go rozwlekali. Ja Chilbonga w sumie lubię, ale nie jest to faktycznie jakiś wyrazisty bohater.
Ach, Świrusek
Alicja - Nie 26 Sie, 2018 20:19
Nie chcę rozstawać się z Prokuratorem Shi Mok
Żeby przedłużyć własną agonię i odłożyć w czasie pożegnanie dołączyłam do oglądanych dram 1% of anything. Kurczaki, jak mówią moi synowie, jaki ten wnuk prezesa SH Groupe potrafi być wredny. Kandydat na męża roku
Admete - Nie 26 Sie, 2018 20:35
Zawsze możesz sobie potem ulubione fragmenty powtórzyć Który odcinek oglądasz? Też nie mogłam się rozstać z Shi Mokiem i Yeo Jin. Aktor dostał za tę rolę nagrodę na najważniejszych nagrodach filmowo- telewizyjnych w Korei. Plotki chodzą, że scenarzystka napisze drugi sezon. No zobaczymy, czy się uda.
Alicja - Nie 26 Sie, 2018 20:59
Odcinek 12
Chyba gdzieś pisałaś, ale zapytam czy ta scenarzysta jeszcze coś ciekawego stworzyła?
Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 21:12
Life
BeeMeR - Nie 26 Sie, 2018 21:45
| Alicja napisał/a: | | 1% of anything | Rozumiem, że to nowe? Ja oglądałam sprzed ;at kilkunastu To była sympatyczna bzdurka
Trzykrotka - Nie 26 Sie, 2018 21:56
Aragonte właśnie obejrzałam Chiefa Kima nr 4 i zachwyconam. Napracowałaś się, bo było tego masę - terminologii finansowo - księgowej znaczy. I scenki z czebolowiczem - miodzio! Zwłaszcza scena, w której Kim wynajduje najprostszy sposób do uwolnienia się od dyrektora Seo i innych krętaczy Swietnie się oglądało, dziękuję
Aragonte - Nie 26 Sie, 2018 21:57
Dialogi nie są za długie? Przypisy się mieszczą i cokolwiek tłumaczą? Zwłaszcza ten o Sun Wu-kongu?
I to ja dziękuję
A Kima nr 5 mam jakieś 10 minut, pewnie dziś już wiele nie zdziałam, ale przynajmniej ruszyłam z miejsca.
Edit: 13 minut
|
|
|