Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Filmy - Filmy i seriale kostiumowe
Admete - Śro 18 Lip, 2018 11:20 Mojej mamie bardzo się podobają. Ja nie czytuję powieści poza kryminałami od czasu do czasu.Szafran - Śro 18 Lip, 2018 13:10 Do książek mnie nie ciągnie, ale skoro mamie Admete się podobają, sprawie je mojej:).
Poczynię wstydliwe wyznanie jak na książkoholika - ale w przypadku tych wszystkich powieści "kostiumowych", nawet jeśli chodzi o Austen i Gaskell, większą przyjemność sprawia mi oglądanie ekranizacji (dobrych;)) niż czytanie. Uwielbiam podziwiać pracę scenografów i kostiumografów, ten ożywiony na chwilę miniony świat, aktorów przemawiających piękną angielszczyzną.
Śmieszne to, bo np. już przy fantasy mi tak nie działa. Ekranizacje mi nie ożywiają świata, który mam w głowie:Dannmichelle - Śro 18 Lip, 2018 13:17 W "Rossie Poldarku" w ogóle nie czułam tej Kornwalii, niestety. Zero klimatu. Napisane też jakoś tak bez polotu, nawet czytadło musi się "dobrze czytać", a tu mnie znudziło (dałam szansę, przeczytałam chyba do jakieś 300-nej strony).
Moim zdaniem świetnie Kornwalię oddają powieści Daphne du Maurier i Victorii Holt, też nie są to arcydzieła literatury, ale lubię wracać do książek tych autorek. Admete - Śro 18 Lip, 2018 13:23 Właśnie zamówiłam mamie kolejną w bibliotece, ale widzę, ze chyba nie mają tych ostatnio wydanych.Szafran - Śro 18 Lip, 2018 14:19 To tak przy okazji, jako że już zaczęłam gorączkowy research podróżny, bo do wrześnai nie tak dużo czasu:>, Kornwalijczycy świetnie wyczuli potencjał turystyczny idący za serialem - i takie sieroty jak ja, co to mogły lata słuchać, że tam pięknie, ale się jakoś nie mogły ogarnąć z planowaniem wyjazdu, aż jak cepem oberwało krajobrazami przez tyle godzin;). Jest oficjalna strona ichniej organizacji turystycznej z całym działem poldarkowym - wskazującym dokładnie miejsca, gdzie kręcono, z mapką, nazwami, etc. Zrobili nawet oficjalną apkę na smartfony.
Dużo lokalnych biur podróży oferuje wycieczki szlakami tych filmowych lokacji.
A mnie mocno zainteresowała ta górnicza przeszłość Kornwalii i te wczesne górnictwo. Jak oni drążyli te tunele... Niesamowite to wszystko.Barbarella - Śro 18 Lip, 2018 22:07 Szafran, widzę, że Cię wzięło na maksa.
Czytałam na razie trzy tomy Poldarka i bardzo mi się podobały. Moja babcia zaś była zachwycona po przeczytaniu wszystkich, które na razie nabyłam (osiem).Admete - Czw 19 Lip, 2018 05:37 Teraz jest chyba 10, w każdym razie pożyczyłam mamie wczoraj 8 i 9.Szafran - Czw 19 Lip, 2018 09:43 A autor napisał 12. Piąty sezon serialu ma być ostatni, ciekawe, czy wyczerpią wszystkie książkowe wątki, czy coś jeszcze zostanie.
A nie wzięło mnie jakoś mocno - tj. zdarza mi się opętanie serialem;), ale to nie ten przypadek. Kornwalia mnie wzięła:). Niedawna krótka włóczęga po Walii bardzo mnie zachwyciła, a że we wrześniu i tak lecę do UK, a chwilowo nie kroi mi się inny dłuższy urlop - to postanowiłam od razu wykorzystać chęć zobaczenia kornwalijskich dla odmiany klifów i zamku króla Artura, Tintagel, który mi się marzy od liceum:D
Serial to tylko taki kopniak zachęcający. Bo ta Kornwalia zawsze była nie po drodze (7-8h autobusem z Londynu. W przyszłym roku nie dam rady tam zboczyć, jak będę na krykietowych mistrzostwach świata. Zatem wrześniowy wyjazd jest najlepszą okazją:Dpraedzio - Czw 19 Lip, 2018 09:49 Tego Tyntagielu Ci zazdroszczę. trifle - Czw 19 Lip, 2018 11:47 Szafran, a jak będziesz lecieć do Kornwalii? Szafran - Czw 19 Lip, 2018 11:56
trifle napisał/a:
Szafran, a jak będziesz lecieć do Kornwalii?
Będę "lecieć" autobusem z Londynu (do Newquay albo St Ives, jeszcze nie zdecydowałam) całą noc, oszczędzając na jednym noclegu:Ptrifle - Czw 19 Lip, 2018 12:27 Aaa, kurde, no właśnie, bo mnie się Kornwalia marzy od lat też, chyba najbardziej po "About time" i Poldarku, ale jakoś nie umiem ogarnąć dotarcia. Ryan lata do Bristolu, to chyba najbardziej zachodnie miasto dostępne... Nocna jazda dla mnie odpada, nigdy nie śpię, mam jakąś blokadę, że nie zasypiam, tylko tak się hibernuję i to dla mnie koszmar, potem nieżywa i nieprzytomna, więc to bez sensu. Hmhm...
Edit: niecałe 5h pociągiem z Bristolu, do St. Ives, to całkiem akceptowalne Dłużej jechałam do Gdańska z Wro Ojojoj
Edit2: a tuż obok Bristolu jest Bath! Szafran - Czw 19 Lip, 2018 13:23 Tak, pociąg też jest. Tylko drogaśny.trifle - Czw 19 Lip, 2018 13:42 Zależy, o której, jak tak patrzyłam. Ale ogólnie to podoba mi się taki układ, bo same nowe miejsca, ani w Bristolu, ani w Bath nie byłam. Może bus będzie tańszy i szybszy, jeszcze sprawdzę.Szafran - Czw 19 Lip, 2018 14:22 Ja przejeżdżałam teraz przez Bristol w drodze do albo z Walii. .
Kurczę, kiedyś w końcu trzeba też zrobić tę wycieczkę szlakiem Jane Austen.Szafran - Pon 23 Lip, 2018 22:03 Tymczasem wracając do meritum, po podróżnej dygresji - obejrzałam wczorajszy odcinek "Poldarka" i pierwszy raz się wynudziłam. Za mało Kornwalii, zdecydowanie. Lubiłam kiedy serial zmieniał setting na chwilę (jak z odbijaniem więźniów), ale kiedy ponad 90 proc. odcinka jest w Londynie... to już nie to. Ten serial to Kornwalia. A piszę to ja, uwielbiająca Londyn bezgranicznie.
Do tego zachowanie postaci mnie zirytowało. Obu.
Spoiler:
Ross po raz kolejny pokazał się z tej megaegoistycznej pyszałkowatej i idotycznie zapalczywej strony. Serio, honorowy pojedynek z gościem, którego wszyscy mają za niezrównoważonego i z lekka psychopatycznego bufona? Zignorowanie go w kwestii pojedynku byłoby dotkliwą karą i prztyczkiem w nos. A w sprawie żony należało posłać uprzejmą wiadomość, że jak się gość nie odstosunkuje, to cośtam, czym tam sobie dżentelmenom wypada się odgrażać:P. A sama Demelza.... Gdyby była trzpiotką wypuszczoną właśnie z klasztoru, to może bym uwierzyła, że chciała być miła i uprzejma i źle odczytano jej intencje. To twarda babka, córka górnika. I nie widziała niewłaściwości w zachowaniu lepkiego gościa? Mężowi dała w pysk, jak zasłużył. Tego gagatka powinna ostro usadzić już za pierwszy niedwuznaczny tekst.
Szafran - Pon 30 Lip, 2018 13:45 W finale obecnego sezonu sprawy na szczęście wróciły do Kornwalii i znów były zachwycające ujęcia klifów, oceanu i słonecznego blasku nad jednym i drugim.
A odcinek poza tym...
Spoiler:
Miło, że dwójka bohaterów dostrzegła ułomność swojego zachowania;). I jak było melancholijnie. I te wszystkie wyznania, jakże melodramatyczne. Patrzyłam pobłażliwie, ale ubrane w kostium, zawiane kornwalijskim wiatrem, jakoś to wszystko mieści się w mojej tolerancji patosu:D Cieszę się, że historia Morweny się w końcu dobrze skończyła, bo autor i scenarzyści okropny jej los zgotowali. Za to jestem totalnie bez serca jeśli chodzi o Elizabeth. Nie uroniłam nad jej tragedią ani ćwiartki łzy. Bardzo mi się nie podobał oportunizm tej postaci, coraz bardziej ewidentny. Ciekawi mnie, jak to wpłynie na głównego złego. Czy złamany George da sobie spokój z zemstą i skupi się na zapewnieniu szczęścia dzieciom, czy tym bardziej go jad będzie toczył. I ciekawe, gdzie nas zaprowadzi kolejny sezon. Książki chyba zaliczają przeskok 10 lat. Czy nadal będzie to opowieść o bohaterach czy oni zejdą w cień, a na pierwszy plan wskoczą ich dorosłe dzieci:).
BeeMeR - Wto 25 Wrz, 2018 18:22 Zaczęłam seans Sharpe'a - będę się zachwycać po kolei filmami i Seanem Beanem
01 Strzelcy Sharpe'a
Nie będę opisywać, bo to dla wielu osób seria dzieciństwa/młodości, ja zas oglądam po raz pierwszy i jestem zachwycona Seanem Beanem przede wszystkim - to żołnierz, dowódca, oficer i mężczyzna doskonały BeeMeR - Wto 25 Wrz, 2018 18:25 02 Orzeł Sharpe'a
Sharpe jakby coraz częściej chodził rozchełstany Nie winię go, w Hiszpanii na pewno jest gorąco Admete - Wto 25 Wrz, 2018 18:38 Sharp - oglądałam to na studiach i chyba pierwsze odcinki w LO jeszcze...Byłam absolutnie zadurzona w postaci ita - Wto 25 Wrz, 2018 20:50 A wiecie, że ja nic a nic nie kojarzę tego serialu Sharp Jeszcze rozumiem, że nie pamiętam tytułu, ale zdjęcia też mi nic nie mówią.
Ostatnio w TVP historia mignął mi Crimen, co mi przypomniało, że dawno, dawno temu widziałam ten serial i bardzo mi się podobał. Chciałabym obejrzeć.akne - Wto 25 Wrz, 2018 20:56
ita napisał/a:
A wiecie, że ja nic a nic nie kojarzę tego serialu Sharp Jeszcze rozumiem, że nie pamiętam tytułu, ale zdjęcia też mi nic nie mówią.
Ostatnio w TVP historia mignął mi Crimen, co mi przypomniało, że dawno, dawno temu widziałam ten serial i bardzo mi się podobał. Chciałabym obejrzeć.
Normalnie nie powiem nic więcej. To moje słowa. praedzio - Wto 25 Wrz, 2018 21:07 Zawsze mi się podobała końcowa piosenka w każdej części, wykonywana przez jednego z bohaterów. Ech, piękna mężczyzna była z młodego Fasolki. BeeMeR - Wto 25 Wrz, 2018 21:20
praedzio napisał/a:
Ech, piękna mężczyzna była z młodego Fasolki.
Uchum Fibula - Wto 25 Wrz, 2018 22:43 Najlepiej wyglądał w średnim wieku.