Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy
Aragonte - Wto 28 Sty, 2020 23:53
Ktoś czytał książki Agnieszki Hałas? Przejrzałam parę recenzji i być może są ciekawe, ale kupować jeszcze nie będę:
https://kronikaksiazkoholika.blogspot.com/2017/10/dwie-karty-agnieszka-haas.html
Zaciekawiła mnie ta część recenzji:
"Pierwszym zaskoczeniem był fakt, że książka nie ma określonej linii fabularnej. Wiecie, zwykle, kiedy czyta się powieść (zwłaszcza fantasy, bo tutaj autorzy są raczej nieskłonni do eksperymentów konstrukcyjnych), to od razu wiadomo, o co chodzi. Jeśli mamy mroczny artefakt, to fabuła będzie dążyć do jego zniszczenia. Jeśli mamy księcia, który utracił tron, to wiadomo, że będzie próbował go odzyskać. Jeśli mamy drużynę najemników, to będą próbowali wykonać zlecone im zadanie i tak dalej. Tymczasem bohater Hałas po prostu jest, robi różne rzeczy… i tyle. Nie dąży do niczego, z nikim nie walczy, teoretycznie żadne siły rządzące światem się nim nie interesują, próbuje po prostu przeżyć. Owszem, dzieją się wokół niego wydarzenia niesamowite, ścierają się potęgi, ale tak naprawdę Krzyczący w Ciemności jest najwyżej ich mimowolnym uczestnikiem (żeby nie powiedzieć – gapiem). Nie chcę powiedzieć, że taka konstrukcja fabuł jest wadą. Wręcz przeciwnie – przy zalewie fabuł generycznych i przewidywalnych to raczej powiew świeżości. Tylko ostrzegam, że prowadzenia przez cały alfabet, od punktu A przez B do Z nie będzie".
Akaterine - Śro 29 Sty, 2020 09:00
Brzmi ciekawie, zainteresuję się.
Admete - Śro 29 Sty, 2020 10:52
Jest na Legimi, mogę kiedyś sprawdzić.
Agn - Sob 21 Mar, 2020 11:52
"Diuna" przeczytana, lecę dalej z serią.
Gdyby ktoś gdzieś widział "Łowców Diuny" w cenie niezaporowej jak na allegro, to dajcie mi, błagam, znać... Szukam, ale nakład się skończył.
Aragonte - Sob 21 Mar, 2020 12:12
Ale zamierzasz czytać też tomy nie-Herbertowe?
Agn - Sob 21 Mar, 2020 13:45
Tak, bardzo. Przyjaciel sie za nie wzial i tak mi o nich opowiadal, ze zwiedlam z checi przeczytania. Na poczatek "Lowcy Diuny" i "Czerwie Diuny", bo to c. d. "Kronik Diuny", tylko ze LD jest wszedzie niedostepne.
Fibula - Sob 21 Mar, 2020 15:39
Chyba nie mamy oddzielnego wątku czytnikowo-ebookowego, więc wrzucę tu info, że Anna Brzezińska udostępniła cały cykl o Twardokęsku:
https://pl-pl.facebook.com/AnnaSigridBrzezinska/
Nie trzeba mieć konta na fb żeby skorzystać. Jestem przeszczęśliwa.
A SQN codziennie oferuje coś ze swojej oferty za złotówkę. Dziś Małecki:
https://sqnstore.pl/wydawnictwo-sqn/ebooki/249-e-book-dzozef-jakub-malecki.html
Agn - Sob 21 Mar, 2020 15:47
Oooo! To zgarnę, może się za to wezmę, gdyby mi się książki miały skończyć...
Choć teraz przechodzę kolejny raz fazę zadiunowania.
Fibula - Sob 21 Mar, 2020 15:55
Bierz, może się kiedyś nawrócisz.
Agn - Sob 21 Mar, 2020 15:56
Biere jak dajo. Nigdy nic nie wiadomo.
Aragonte - Sob 21 Mar, 2020 16:19
Czekajcie, to są ebooki do kupienia, do pobrania? Ja tam chętnie kupię, miejsca na półkach już od dawna nie mam
To mi się spodobało
O rany, stronę rozjeżdża, wrzucę w spoiler.
Edit: szalenie mi się podobają historyczno-aluzyjne wpisy Brzezińskiej
[które wyraźnie wkurzają Przewodasa, jak widzę, bo czasem komentuje i bredzi coś o "popisywaniu się erudycją" ]
Jest tak np. tutaj:
Fibula - Sob 21 Mar, 2020 16:36
W kontaktach z czytelnikami też fajna.
Aragonte - Sob 21 Mar, 2020 16:51
Czuję się jeszcze bardziej zachęcona, żeby wreszcie wziąć się za sagę o Twardokęsku.
Bylebym tylko potem nie zniechęciła się własnym nieuctwem i nie wrzuciła do kosza wszystkich napisanych dzieuek
Agn - Sob 21 Mar, 2020 17:18
Aragonte, a ty tej serii nie czytalas juz aby?
Aragonte - Sob 21 Mar, 2020 17:23
Nie, jeszcze nie. Czytałam Białołęcką (która raczej już nie dokończy swojego cyklu, a szkoda).
Teraz utknęłam z pisaniem, więc może znowu zacznę czytać... aczkolwiek wolałabym dokończyć rozdział, nie ukrywam
Agn - Sob 21 Mar, 2020 18:26
Oj, cos czuje, ze jednak Bialolecka skonczy. Caly cykl Kronik Drugiego Kregu sie wznowil (chyba juz caly?), bo autorka zlozyla wreszcie "Czas zlych basni" do nowego wydawcy (Insignis), tak przynajmniej wiesc gminna niesie. Zobaczymy.
Aragonte - Sob 21 Mar, 2020 23:31
Byłoby dobrze, gdyby skończyła. Ale nowego wydania nie kupię, starczy mi stare.
Agn - Sob 21 Mar, 2020 23:46
Moje stare bezpowrotnie przepadlo, ale nie wiem, czy dzis by mi sie na tyle podobala ta seria, by ja kupowac. Musialabym to sprawdzic.
Aragonte - Nie 22 Mar, 2020 02:00
Zamierzam nabyć tylko ten ostatni tom, resztę mam.
Caitriona - Czw 26 Mar, 2020 10:48
| Fibula napisał/a: | Chyba nie mamy oddzielnego wątku czytnikowo-ebookowego, więc wrzucę tu info, że Anna Brzezińska udostępniła cały cykl o Twardokęsku:
https://pl-pl.facebook.com/AnnaSigridBrzezinska/
Nie trzeba mieć konta na fb żeby skorzystać. Jestem przeszczęśliwa. |
A ja tego nie mogę znaleźć...
Agn - Czw 26 Mar, 2020 13:19
Caitri, zarzuc mailem na privka, to ci wysle te pliki
Caitriona - Czw 26 Mar, 2020 13:26
Dzięki!
Fibula - Czw 26 Mar, 2020 23:24
Masz już? W razie czego też służę zipikiem.
Agn - Pią 27 Mar, 2020 00:24
Ma, ma. Moze juz nawet czyta.
Jakby ktos jeszcze byl nie fejsowy, to tez moge wyslac.
Caitriona - Pią 27 Mar, 2020 11:11
| Fibula napisał/a: | | Masz już? W razie czego też służę zipikiem. |
Dziękuję Fibula , ale już mam, dzięki Agn
Czytać jeszcze nie czytam, bo w kwarantannie dobrowolnej lecę książkami z półek domowej biblioteki.
|
|
|