To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Trzykrotka - Czw 26 Wrz, 2019 13:51

Makabrą owszem, bo omijam zwykle horrory i słabo jestem przyzwyczajona. Ale łykałam rozdział po rozdziale z zaciśniętymi zębami. Bardzo mi się podobała powieść, mimo okrucieństwa i okropności.
Aragonte - Czw 26 Wrz, 2019 16:15

Grzędowicza sprezentowałam kiedyś siostrzeńcowi, zastanawiam się, czy nie odrzuciłyby mnie poglądy autora, który - podobno - wkłada je w usta bohatera :mysle: Autor tej recenzji:
http://mistycyzmpopkultur...ego-ogrodu.html
zapewne nieco przesadza, ale i tak dał mi do myślenia.

I kolejny wpis i ewentualnie przyczynek do dyskusji - czy przeszkadzają wam sprzeczne z waszymi poglądami (różnymi, światopoglądowymi itd.) poglądy autora, jeśli sam tekst się broni? Bo ja niekiedy miewam tu problem.
http://mistycyzmpopkultur...-wypadkowa.html

A Weekend w Spestreku Grzędowicza chyba przeczytam - nie wykluczam, że ze zgrozą albo niedowierzaniem.
http://mistycyzmpopkultur...-w-strachu.html

Wiecie co, to dla mnie jest ciekawe w sumie, bo rocznikowo jestem prawie w tym samym wieku co np. Pilipiuk (Grzędowicz jest mniej więcej w wieku mojej siostry, to też nie jest inne pokolenie, sorry). A jednak mam wrażenie, że oni są z jakiejś kompletnie innej epoki i wyrośli w zupełnie innej Polsce niż ja :mysle: Zresztą w pierwszym komentarzu pod tekstem też ktoś do tego się odnosi.

Akaterine - Czw 26 Wrz, 2019 17:34

Aragonte napisał/a:
Grzędowicza sprezentowałam kiedyś siostrzeńcowi, zastanawiam się, czy nie odrzuciłyby mnie poglądy autora, który - podobno - wkłada je w usta bohatera :mysle: Autor tej recenzji:
http://mistycyzmpopkultur...ego-ogrodu.html
zapewne nieco przesadza, ale i tak dał mi do myślenia.

Bardzo przesadza :confused3: . Czepianie się na siłę. Jeżeli chodzi o kobiety to po prostu Grzędowicz zbudował grupy, w których kobiety coś znaczą i są świadome tego, czego chcą i co mogą. Dlatego niektóre bohaterki "rozkładają nogi" - bo chcą i mogą. Są przy tym niegłupie, waleczne, odważne. Jest też druga strona medalu - wspomniany kult bogi zwanej podziemną matką, w którym kobiety odcinają się od mężczyzn i to one mają władzę. Kult z resztą ciekawie zarysowany. Krytyka głównego bohatera też jest przesadna - czy to takie dziwne, że z jednej strony człowiekowi nie podobają się pewne elementy jego cywilizacji, a jednocześnie lubi i korzysta z ich udogodnień?

Szafran - Czw 26 Wrz, 2019 17:53

Tak jak cyklu nie kocham, tak te teksty są cóż... mało w moim odczuciu obiektywne. Tak jak autor tekstów widzi w PLO epatowanie poglądami autora, tak ja widzę w jego analizach górę osobistych uprzedzeń. Zresztą od czasu do czasu zaglądam na jego blogowy fanpejdż, bo zdarza się, że coś mnie tam zainteresuje, ale obserwować stale nie jestem w stanie bo to, co pisze, w sumie mocno mnie irytuje, choć poglądami do niego mi bliżej niż dalej;).
Aragonte - Czw 26 Wrz, 2019 18:01

Okej, to w sumie padało też w komentarzach pod tekstem. Dzięki za wyjaśnienie :kwiatek:
Ciekawe, jak jest z tym drugim tekstem Grzędowicza, czy jest równie stronniczo zrecenzowany :mysle:

Aragonte - Czw 26 Wrz, 2019 20:21

To było parę miesięcy temu - w programie Xięgarnia gościł Wegner i przy okazji prowadząca sprzedała parę szablonowych tez o fantastyce:
https://www.kawerna.pl/ak...niedojrzalosci/
http://www.marcinzwierzch...ubi-fantastyki/

I tekst o Le Guin:
http://www.marcinzwierzchowski.pl/rewolucjonistka/

Agn - Czw 26 Wrz, 2019 22:02

No to się Passent ładnie wpisała w nurt "Nie znam się, to się wypowiem". Jeśli nie rozumie fantastyki, to każdego, kto czyta, wrzuca do szufladki "niedojrzały". Zastanawiam się jednak, czy takie tanie chwyty to w jej przekonaniu popis dojrzałości. Śmiem wątpić. :roll:
praedzio - Pią 27 Wrz, 2019 20:57

Ja tak trochę ni z gruszki ni z pietruszki powiem, że jeśli komuś przeszkadza fakt, że mało mnie na forum, to spieszę donieść, że wsiąkłam w Kroniki Dziwnego Królestwa Olgi Pankiejewy. Aktualnie kończę tom nr 4 (tyle oficjalnie zostało wydanych z 13-tomowego cyklu) i przede mną kolejne, niestety, nie przetłumaczone i nie wydane w Polsce, ale od czego są wierni fani. Ano skrzyknęli się grupką, co poniektórzy nauczyli się języka rosyjskiego - i przetłumaczyli pozostałe tomy. :shock: :oklaski: :excited: Redakcyjnie widać niedociągnięcia, ale i tak czytam z wypiekami na twarzy, chłonąc przygody zwariowanych bohaterów i cmokam z podziwem nad niektórymi rozwiązaniami fabularnymi. Że już nie wspomnę o kwiczeniu z uciechy, bo humor tam iście słowiański. :mrgreen: W autobusach miejskich chyba już się przyzwyczajono do moich niespodziewanych ryknięć śmiechem. :czekam2: :lol:
Aragonte - Pią 27 Wrz, 2019 22:18

A zastanawiałam się, gdzie zniknęłaś i czy to nie jakiś foch czy cuś :wink:
13 tomów? :shock:

Akaterine - Czw 03 Paź, 2019 09:00

Szafran napisał/a:
Ja się nie ekscytuję "Panem Lodowego". Pierwszy był dobry, ale potem potworny zjazd w drugim tomie. Pamiętam, że wtedy jeszcze recenzowałam książki, i dostałam ten drugi tom do recenzji, kiedy się ukazał. Recenzję zatytułowałam: "Jak iść, żeby nie dojść" :P .

Słucham trzeciego tomu i muszę się zgodzić. Przy pierwszym czytaniu przeważyła jednak ta ekscytacja i zaciekawienie, co będzie dalej, dlatego połykałam kolejne rozdziały, ale jak na spokojnie słucham to naprawdę tylko czekam, aż będzie coś się działo. W trzecim tomie pierwszy dobry rozdział to knucia Filara, by wyrwać się z niewoli u Smildrun oraz pierwszy kontakt Vuko z lodowym ogrodem.
W sumie podobnie miałam z inną powieścią Grzędowicza, Hel 3. Póki czytałam - nie mogłam się oderwać z ciekawości, co będzie dalej. Ale po pewnym czasie uznałam, że jednak słabe to było.

Admete - Czw 03 Paź, 2019 15:10

Coś bym poczytała...Mam Szóstkę wron. Praedzio chyba czytała kiedyś Kirke, ciekawe czy skończyła.
Fibula - Czw 03 Paź, 2019 20:54

Raportowała na spotkaniu że tak.
Agn - Śro 09 Paź, 2019 12:12

Wez na warsztat "Szostke wron". :) Niedlugo biore sie za "Krolestwo kanciarzy", a teraz szybko przerabiam sage rodu Kane Ricka Riordana.
Admete - Śro 09 Paź, 2019 14:04

Spróbuję.
Agn - Czw 24 Paź, 2019 18:41

Ja juz lece przez drugi tom. Wsiorbalo mnie idealnie, najchetniej wzielabym ze 4 dni wolnego, zgarnela wszystkie ksiazki z tego uniwersum i tylko bym czytala. :serduszkate:
Trzykrotka - Sob 02 Lis, 2019 22:00

Agn napisał/a:
teraz szybko przerabiam sage rodu Kane Ricka Riordana.

To Riordan cię tak wsiorbał? To jest cykl egipski? Lepszy niż Percy Jackson? Bo pamiętam, że Percy totalnie ci się nie podobał :mysle:
Mnie wpadła w ręce riordanopodobna powieść indyjska, ha! Nie całkiem indyjska, bo część z naszego świata dzieje się w USA, ale autorka jest Chokshi Roshani Indska NRI, a świat fantastyczny to uniwersum Mahabharaty. Bohaterkami są zaś dziewczynki, nie chłopcy. Czytałam I tom, Aru Shah i koniec czasu i naprawdę mi się podobało.

Agn - Sob 02 Lis, 2019 22:29

Znaczy sie z Percym jest tak, ze podoba mi sie idea i humor, ale fabula juz nieszczegolnie.
Cykl egipski ma te same rzeczy, ktore mnie irytowaly w Percym - dzieciaki wkurzajace, a ich moce zaczynaja dzialac w momencie, kiedy zaczyna sie ksiazka, nigdy wczesniej nie dawaly o sobie znac.
Oddalam do biblioteki nieprzeczytane. Riordan ma pasje do mitologii, ale moglby wymyslec cos ciekawszego fabularnie.
Wsiorbaly mnie ksiazki Leigh Bardugo. Zabieram sie za "Krolestwo kanciarzy". Jest mrrrrrrau! :serduszkate:

Trzykrotka - Sob 02 Lis, 2019 23:59

A, to rozumiem, bo już myślałam, że coś genialnego raptem popełnił :lol:
Akaterine - Nie 03 Lis, 2019 08:25

Czytał ktoś Joe Abercrombie? Sapkowski w jednym z ostatnich wywiadów powiedział, że według niego to najlepszy obecnie pisarz fantasy i jestem ciekawa, czy rzeczywiście warto, bo z opisów fabuły jakoś mnie nie ciągnie.
Admete - Nie 03 Lis, 2019 08:44

Mam wrzucone na czytnik, ale na razie nie sprawdzałam, bo czytam ciągle literaturę faktu plus kryminały. Ale sprawdzę.
Caitriona - Nie 24 Lis, 2019 15:46

Akaterine napisał/a:
Czytał ktoś Joe Abercrombie?

Tak, mnie się podobało. Przeczytałam trylogię Morze Drzazg i kilka powieści z Pierwszego Prawa. Zamierzam doczytać wszystko do końca ;)

Caitriona - Nie 24 Lis, 2019 15:47

Akaterine napisał/a:
Jeżeli ktoś tu poza mną czyta Wegnera to informuję, że pojawiło się do pobrania za darmo opowiadanie z uniwersum:
https://powergraph.pl/katalog/ksiazki/jeszcze-moze-zalopotac-opowiesci-z-meekhanskiego-pogranicza

Dzięki!!

Agn - Czw 02 Sty, 2020 18:42

Obiecałam sobie, że Sandersona będę kupowała wyłącznie w formie e-booków. Bo tego jest dużo, grube, nie mam miejsca, bla bla bla...
Tylko kurde teraz "Drogę królów" wydali na nowo w twardej oprawie, na fajnym papierze i oessssu jak kusi!!! :slina:
Powstrzymajcie mnie, bo kupię! :excited:

Szafran - Czw 02 Sty, 2020 19:21

Agn napisał/a:
Obiecałam sobie, że Sandersona będę kupowała wyłącznie w formie e-booków. Bo tego jest dużo, grube, nie mam miejsca, bla bla bla...
Tylko kurde teraz "Drogę królów" wydali na nowo w twardej oprawie, na fajnym papierze i oessssu jak kusi!!! :slina:
Powstrzymajcie mnie, bo kupię! :excited:

Kup, kup, to, co cyfrowe, nie istnieje. A taka książka na ładnym papierze...

Agn - Czw 02 Sty, 2020 19:34

Istnieje. Ale tej serii jeszcze nie czytałam.
Mhhhrrrrr... obśliniam okładkę... :slina:
Swoją szosą to nie jest jakiś papier kredowy, ale taki mniej biały, kartki są dość cienkie, książka gruba jak nie przymierzając "Władca pierścieni", a jest lekka do targania - bardzo go lubię.