Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP
Tamara - Śro 05 Kwi, 2023 12:13
Ania jest sprzed ponad 100 lat, dużo sie przez ten czas zmieniło , w HP raczej niewiele .Nie ma tam żadnych rasistowskich zjawisk, wręcz przeciwnie, gatunkizm jest ostro potepiany, bohaterowie mają rozmaite kolory skóry, więc nie sądzę, żeby cokolwiek można było upoprawnić. Pod kątem feministycznym też, bo całą robotę intelektualna na Harry'ego odwala Hermiona, jako ta zdolniejsza i inteligentniejsza, bez niej seria skończyłaby się w pierwszym tomie i to kilka razy
Admete - Śro 05 Kwi, 2023 12:31
Ależ zawsze można poprawić. Powinien być ktoś trans na przykład 😆 Jak poprawią w ten sposób, to też nie obejrzę. Zresztą wiadomo czy doczekamy 😉
Tamara - Śro 05 Kwi, 2023 13:34
Teoretycznie, ponieważ około 7% populacji jest nieheteronormatywne, z pewnością w Hogwarcie mógł być ktoś trans, natomiast nie wiemy, czy te dane odnoszą się również do populacji czarodziejów, czy tylko do mugoli ale zważywszy, że Dumbledore był gejem - wszystko możliwe
Aragonte - Śro 05 Kwi, 2023 13:43
| Tamara napisał/a: | Teoretycznie, ponieważ około 7% populacji jest nieheteronormatywne, z pewnością w Hogwarcie mógł być ktoś trans, natomiast nie wiemy, czy te dane odnoszą się również do populacji czarodziejów, czy tylko do mugoli ale zważywszy, że Dumbledore był gejem - wszystko możliwe |
To, że Dumbledore był gejem, wynika tylko ze słów Rowling, a nie książek, mam wrażenie Tak naprawdę to mi lotto, czy był, czy nie.
Admete - Śro 05 Kwi, 2023 14:00
| Tamara napisał/a: | | eoretycznie, ponieważ około 7% populacji |
W moim świecie ich nie ma.
| Tamara napisał/a: | | ale zważywszy, że Dumbledore był gejem - wszystko możliwe |
Nie uznaję. Na szczęście w książkach tego nie ma. Możliwe, że autorka wymyśliła to post factum.
Tamara - Śro 05 Kwi, 2023 18:09
Chyba raczej ante factum, wymyślając całą historię z Grindelwaldem, ich młodzieńcza przyjaźń dla mnie zawsze miała sugestię gejostwa. Ale mniejsza o to .
Aragonte - Śro 05 Kwi, 2023 18:26
| Tamara napisał/a: | | Chyba raczej ante factum, wymyślając całą historię z Grindelwaldem, ich młodzieńcza przyjaźń dla mnie zawsze miała sugestię gejostwa. Ale mniejsza o to . |
Ale wprost to nigdy nie padło. Jak już pisałam - z mej perspektywy nie ma to znaczenia dla fabuły HP i nie przywiązuję do tego specjalnej uwagi.
Aragonte - Śro 05 Kwi, 2023 18:38
Taka ciekawostka - fanowski film o Neville'u "Neville Longbottom i Czarna Wiedźma":
https://www.youtube.com/watch?v=QSbXEFmc9Qk
Krótki jest, w domu sobie obejrzę
Zerknęłam - ponure, ale nadspodziewanie dobrze się zapowiada. I wzruszyłam się trochę.
Admete - Śro 05 Kwi, 2023 19:32
| Tamara napisał/a: | | Chyba raczej ante factum |
Ale to wymyśliła później, nie wcześniej. Nie uznaję tak czy inaczej. To książki dla dzieci i młodzieży i chciałabym GDZIEŚ w końcu mieć trochę spokoju od tego wszystkiego. Mam już dość, że te 7 procent nagle staje się 100 % w mediach. Można mieć tego dość.
Loana - Czw 06 Kwi, 2023 11:01
| Admete napisał/a: | | Mam już dość, że te 7 procent nagle staje się 100 % w mediach. Można mieć tego dość. |
O_o chyba żyjemy w jakiś innych bańkach, bo nie wiem, gdzie Ty widzisz te 100% w mediach.
I przyznam, że nie wiem, czego można mieć dość - tego, że są przedstawiani reprezentanci różnych grup? Np kobiety - kiedyś nie mogły być w polityce i nie mogły się uczyć, jestem pewna, że ówcześni faceci też z takim rozdrażnieniem reagowali na te pojedyncze, które walczyły o swoje miejsce na uczelniach czy w polityce. I proszę, teraz to wydaje się być całkowicie naturalne, w końcu reprezentacja kobiet jest lepiej pokazywana. I mam nadzieję, że za te kilkadziesiąt lat to samo będzie z tym 7% społeczeństwa - będą całkowicie naturalnie pokazywani w różnych mediach, bo to będzie naturalne
Co do serialu to jestem ciekawa, jak będzie wyglądał nowy Harry Potter - bo trzeba przyznać, że przyzwyczaiłam się do Daniela i mi się teraz zlewa z tą rolą
Aragonte - Czw 06 Kwi, 2023 12:34
| Loana napisał/a: | I przyznam, że nie wiem, czego można mieć dość - tego, że są przedstawiani reprezentanci różnych grup? Np kobiety - kiedyś nie mogły być w polityce i nie mogły się uczyć, jestem pewna, że ówcześni faceci też z takim rozdrażnieniem reagowali na te pojedyncze, które walczyły o swoje miejsce na uczelniach czy w polityce. I proszę, teraz to wydaje się być całkowicie naturalne, w końcu reprezentacja kobiet jest lepiej pokazywana. I mam nadzieję, że za te kilkadziesiąt lat to samo będzie z tym 7% społeczeństwa - będą całkowicie naturalnie pokazywani w różnych mediach, bo to będzie naturalne |
Jak najbardziej się zgadzam Powstaje na tyle dużo różnych seriali czy dram, że można sobie wybierać to, co pasuje i co nie triggeruje, że użyję modnego określenia
Zrobię tylko zastrzeżenie, że nie lubię i nie akceptuję wkładania w sztuczny sposób reprezentacji współczesnego świata do dzieł fantasy, gdzie różnorodność pokazywana jest bardziej - hm - metaforycznie. No i nie podobałoby mi się dodawanie wątków LGBT np. do dzieł Tolkiena, bo tam by to zgrzytało mocno, a wątpię, żeby autor był tym zachwycony (oględnie mówiąc). W świecie Rowling nie mam takiego zgrzytu, ale przyznam też, że jestem tu emocjonalnie średnio zaangażowana, to nie Śródziemie
BeeMeR - Czw 06 Kwi, 2023 12:55
| Loana napisał/a: | | Np kobiety - kiedyś nie mogły być w polityce i nie mogły się uczyć, jestem pewna, że ówcześni faceci też z takim rozdrażnieniem reagowali na te pojedyncze, które walczyły o swoje miejsce na uczelniach czy w polityce. I proszę, teraz to wydaje się być całkowicie naturalne, w końcu reprezentacja kobiet jest lepiej pokazywana. | Przekonana jestem, że Admete bardziej chodzi o wprowadzanie związków homo do filmów i serial, no i oczywiście książek - no ale przecież da się wybierać i oglądać te, w których nie ma takich treści
Admete - Czw 06 Kwi, 2023 14:10
| Loana napisał/a: | | tego, że są przedstawiani reprezentanci różnych grup? |
Tak, tego. Nie lubię i nie chcę. Ale spokojnie, nie mam na nic wpływu i po prostu nie oglądam. Stara jestem, to nie muszę. Chce mieć cały serial czy film hetero i już. W Azji robią osobne seriale o tych 7% - tak jest lepiej. Ktoś zainteresowany obejrzy, po plakacie w Internecie już wie, co mu serwują. Natomiast chciałabym, żeby w pozostałych rzeczach zwyczajnie tego nie było, bo jest to wprowadzane na siłę. Nie mogłabym obejrzeć kryminału, w którym bohater jest gejem, bo dla mnie to by było niemęskie. Baba ma być babą, facet facetem i tyle w temacie. Nie lubię też, gdy wprowadza się do filmów kostiumowych o historii białych - czarnoskórych aktorów, jeśli nie ma uzasadnienia historycznego.
| Cytat: | | będą całkowicie naturalnie pokazywani w różnych mediach, bo to będzie naturalne |
Pewnie już wtedy umrę, więc nie będzie mnie to irytować. Dla wielu ludzi, to nigdy nie będzie normalne. Bo nie jest normą.
Okropne określenie, ktoś tak w ogóle mówi?
A częściowo mam tak na zasadzie - trzeba być otwartym i tolerancyjnym, to ja właśnie będę mieć na odwrót i co mi zrobicie?
Tamara - Czw 06 Kwi, 2023 14:39
| Aragonte napisał/a: | | Ale wprost to nigdy nie padło. |
W książkach nie, ale w którejś wypowiedzi Rowling tak, mówiła że był gejem i romansował z Grindelwaldem.
Aragonte - Czw 06 Kwi, 2023 14:49
| Tamara napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Ale wprost to nigdy nie padło. |
W książkach nie, ale w którejś wypowiedzi Rowling tak, mówiła że był gejem i romansował z Grindelwaldem. |
Tamaro, ja o tym wiem, tylko że oddzielam to, co mówi autor, jeśli nie zaznaczył tego jasno w ukończonych książkach Tekst powinien mówić sam za siebie. Autor napisał i oddał go na żer Komentować i interpretować to IMHO powinien teraz czytelnik, a nie autor/-ka.
BeeMeR - Czw 06 Kwi, 2023 14:55
| Aragonte napisał/a: | | Tekst powinien mówić sam za siebie. Autor napisał i oddał go na żer Komentować i interpretować to IMHO powinien teraz czytelnik, a nie autor/-ka. | Lepiej bym tego nie ujęła - bo choć lubię niektóre np. uzupełnienia/wyjaśnienia Tolkiena w listach itp, to one czasem więcej mącą niż pomagają podając sprzeczne wersje zdarzeń, czyjegoś pochodzenia itp.
Aragonte - Czw 06 Kwi, 2023 15:15
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Tekst powinien mówić sam za siebie. Autor napisał i oddał go na żer Komentować i interpretować to IMHO powinien teraz czytelnik, a nie autor/-ka. | Lepiej bym tego nie ujęła - bo choć lubię niektóre np. uzupełnienia/wyjaśnienia Tolkiena w listach itp, to one czasem więcej mącą niż pomagają podając sprzeczne wersje zdarzeń, czyjegoś pochodzenia itp. |
Napisałam powyżej o ukończonych książkach Tolkien oddał do druku tylko Hobbita i WP, pozostałych nie zdążył, więc jego komentarze np. do Silmarillionu traktuję inaczej - po prostu nie ma takiej wersji, którą on sam by zredagował, musimy polegać na wyborze dokonanym przez Christophera Tolkiena, a nie zawsze musiał mieć rację. Inna sprawa, że Tolkien zmieniał zdanie co do tego, co miał we wcześniejszych wersjach (i miał prawo, oczywiście), więc pewien chaos jest, jasne
RaczejRozwazna - Czw 06 Kwi, 2023 15:35
Kurczę a po co wprowadzać takie wątki tam, gdzie to nie ma znaczenia? Nie wiemy jakiej orientacji był Boromir czy Gandalf, bo to nie ma kompletnie znaczenia dla tej opowieści. I podobnie odczytuję Dumbledora. Chyba tu tkwi clou - zbyt wielka wagę przypisuje się teraz seksowi szeroko pojętemu.
Nie wyobrażam sobie - choć już słyszałam takie opowieści - że ktoś przychodzi do mnie do pracy i mówi, nazywam się tak i siak i jestem gejem, trans., hetero. Co mnie to interesuje, mnie interesują Twoje kwalifikacje. I w konkretnej opowieści mam podobnie - tam gdzie tego nie ma to nie wciskajmy Boromirowi żony ani męża
A współczesna kultura właśnie wciska. Też tego nie lubię.
Zgadzam się z Aragonte.
Admete - Czw 06 Kwi, 2023 15:51
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Chyba tu tkwi clou - zbyt wielka wagę przypisuje się teraz seksowi szeroko pojętemu. |
Świetnie to ujęłaś. Ogólnie to ja tym 7% daję wszystkie prawa, o które walczą ( np. małżeństwa ), ale nie chcę ich oglądać na siłę wciśniętych do filmów/seriali/książek. To tak samo jak nie lubię tatuaży, piłki nożnej, przekłuwania ciała w dziwnych miejscach, betonu, techno, wycinania drzew, disco polo oraz upału. Po prostu nie lubię i nic na to nie poradzę.
Tamara - Czw 13 Kwi, 2023 15:41
HBO Max oficjalnie zapowiedziało serial, producentka wykonawcza ma być sama Rowling, więc raczej nie sądzę, żeby jakaś "poprawność polityczna" się tam pojawiła.
BeeMeR - Nie 06 Sie, 2023 20:02
Dzieci zaordynowały oglądania Harry'ego Pottera - tj. Adam dojrzał do obejrzenia całości, Ania jeszcze niekoniecznie, planujemy pierwsze trzy filmy. Pierwszy za nami - już go kiedyś oglądaliśmy, żeby wiedzieli m/w o co chodzi. Kolejny jutro
Admete - Nie 06 Sie, 2023 20:17
Ja tam zawsze zaczynam od drugiego - pierwszy jest nudny, ale dla dzieci w sam raz.
BeeMeR - Nie 06 Sie, 2023 22:05
Pierwszy jest wprowadzeniem, dzieci książek nie czytały i chyba na razie nie przeczytają
Kolejność im nie zaszkodzi Były tu sceny adresowane do dzieci i Ania chichrała się bardzo
Admete - Nie 06 Sie, 2023 22:37
| BeeMeR napisał/a: | | Były tu sceny adresowane do dzieci i Ania chichrała się bardzo |
Toteż mówię - w sam raz dla dzieci. Ja już za stara Ale książki wszystkie lubię.
Trzykrotka - Pon 07 Sie, 2023 07:29
Czytałam sobie właśnie książkę - coś jak autobiografię czy wspomnienia -aktora grającego Draco, Po drugiej stronie różdżki. Bardzo ciekawe od strony "kuchennej" czyli opowieści o tym jak kręcono filmy. No i jest to jeden wielki hymn uwielbienia dla Emmy Watson.
|
|
|