To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Na rozstaju dróg, literatura dla młodych duchem i sercem

Eeva - Nie 14 Lut, 2016 22:20

No mega scary, ja to byłam w szoku jak to usłyszałam.
Harry_the_Cat - Nie 14 Lut, 2016 22:41

No jak nis, bedziemy musialy kiedys ta Nebraska porzadnie zwiedzic. Widac moj przejazd przez nieskonczone pola kukurydzy nie okazal cale zlozonosci tego stanu. No i Rainbow Rowell tam mieszka, to musi byc very creative.
Eeva - Nie 14 Lut, 2016 22:45

Tak, i zobaczyć Stonehenge z samochodów - zdjęcie poglądowe, bo mam wrażanie że mi nie uwierzyłaś że to istnieje - https://res.cloudinary.com/roadtrippers/image/upload/c_fill,h_316,w_520/v1361483873/carhenge-509779aaaf2f4f1f35000034.jpg
Harry_the_Cat - Nie 14 Lut, 2016 22:48

Nie, no uwierzylam Ci. Mieszkalam przez 3 miesiace w Stanach, wiec doskonale sobie zdaje sprawe, ze to jest very much possible.

Niemniej, dzieki za fote - super! haha

Tylko moze wczesniej skocze i zobacze w koncu to angielskie :mysle:

BeeMeR - Nie 14 Lut, 2016 23:55

Eeva napisał/a:
zobaczyć Stonehenge z samochodów
:paddotylu:
Eeva - Pon 15 Lut, 2016 08:59

Porzucilam "Creaturę". To było tak głupie, ze nawet wg moich standardów nie dało sie tego czytać.
:frustracja:

Harry_the_Cat - Pon 15 Lut, 2016 09:28

Przeczytałam pare recenzji na goodreads tez. Sounds awful. A taki miało dobry poczatek.
Eeva - Pon 15 Lut, 2016 09:50

No ja się skusiłam, bo
1. było za darmo na amazonie
2. Polecał to Bejnamin Oftomes, którego followinguje na insta i na youtube

Eeva - Pon 15 Lut, 2016 14:03

Zaczełam Things I Can't Forget...
Męczą mnie monologi wewnętrzne Kate.

Harry_the_Cat - Pon 15 Lut, 2016 15:11

Thank you!
Bo juz sie bałam ze to ja juz taka nietolerancyjna....

Eeva - Wto 16 Lut, 2016 15:46

Skończyłam.
Oh God kill me now and relieve me of my misery (religiouls pun intended).

Okropnie słaba książka. Zupełnie nie mam problemu z religijnym aspektem książki (mimo iż sama, na 10 punktowej skali religijności jestem gdzies w okolicach 0,000056) tylko dobijały mnie jej wewnętrzne rozkminy.
Wszystko jest sinful, spanie z chłopcem w jednym domku (ale z 15 innymi osobami też, to nie Jersey Shore, nie podejrzewam, żeby ktoś tam miała ochote sexić sie przy innych ludziach), całowanie się, WSZYSTKO.
Ja rozumiem, ze to Tenneesee, że tak własnie jest na południu, no ale litości!
Kate to judgemental bitchi tego nie mogę znieść. Czuje sie lepsza od wszystkich wokół i się jeszcze z tym obnosi jakby kto byl jakiś Krzyż Zasługi.
Szanuję powstrzymywanie się do ślubu, serio, szanuję też seks na 1 randce (albo i bez randki), każdemu wedle potrzeb. Nie mogę znieść i okropnie denerwuje mnie wywyższanie się ze swoim postępowaniem.

W ogóle Kate nie ma zadnej osobowości w sumie. Jordan, Savannah, Parker czy Maya, jakie by nie były, to przynajmniej coś w sobie miały. Możesz ich nie lubić albo lubić, no ale Kate? Ona wzbudza tylko irytację i niesmak.

Harry_the_Cat - Śro 17 Lut, 2016 08:53

Co nie ze słaba? Niby sie bohaterka "rozwinęła" ale dla mnie do końca była na maksa irytująca.
Totalnie nie sprawiała wrażenia osiemnastolatki. I tak jak mówiłam wcześniej, z zwiazku z powyższym nie rozumiem Matta. Jego zainteresowanie Kate jest purely superficial chyba, bo przejawia sie od razu, kiedy on totalnie nic o niej nie wie poza jakimś wspomnieniem sprzed 7 czy ilus lat.
Normalnie jakby ktoś inny pisał to i np. Catching Jordan.

Eeva - Śro 17 Lut, 2016 09:05

Harry_the_Cat napisał/a:
I tak jak mówiłam wcześniej, z zwiazku z powyższym nie rozumiem Matta. Jego zainteresowanie Kate jest purely superficial chyba, bo przejawia sie od razu, kiedy on totalnie nic o niej nie wie poza jakimś wspomnieniem sprzed 7 czy ilus lat.

O to, to!
No ja rozumiem, ze ktoś może być hit by a sicilian thunderbolt i miłośc od pierwszego wejrzenia, która jakos tam się rozwija jak bohaterowie się poznają i okazuje się że ich dusze sa równie piękne jak ciała. No ale chciałabym zauważyć, ze tutaj nie dowiadujemy sie niczego o Kate, oprocz tego, ze jest judgemental bitch. Zero jakiejkolwiek osobowości, serio.

Harry_the_Cat - Śro 17 Lut, 2016 09:36

Wychodzi na to ze Matt lubi żyć w przeszłości. Przez 7 lat żył wspomnieniem 11letniej Kate a teraz przez kolejne 7 bedzie żył wspomnieniem jednego hj.
Eeva - Śro 17 Lut, 2016 09:38

Ahahahahahaha, poplułam się ciastkiem :rotfl:
Może to było jedno hj, ale za to jakie :D
Wyczuwam major pedo vibes. Czy Matt myślał o 11letniej Kate PODCZAS?????? :D

Harry_the_Cat - Śro 17 Lut, 2016 09:59

Eeej, weź nie przyszło mi to do głowy as do teraz! I don't want to go there :confused3:

No i for his sake, mam nadzieje ze to było niesamowite przeżycie.
Generalnie ksiazki takie jak ta sprawiają ze czasami mam ochotę napisać review na goodreads. Bo ludzi trzeba oszczędzić, czas to pieniądz! (Oczywiście to nie zmienia faktu ze ja będę nadal taki chłam czytać z nadzieja ze raz na jakiś czas trafi sie jakiś gem :wink: )

Eeva - Śro 17 Lut, 2016 10:31

Harry_the_Cat napisał/a:
Eeej, weź nie przyszło mi to do głowy as do teraz! I don't want to go there

Hahah, nie moze być tak, że tylko ja cierpię jak sobie cos wymyślę.

Harry_the_Cat napisał/a:
Generalnie ksiazki takie jak ta sprawiają ze czasami mam ochotę napisać review na goodreads. Bo ludzi trzeba oszczędzić, czas to pieniądz!

Może powinnaś!

Harry_the_Cat - Śro 17 Lut, 2016 12:50

Haha, zapamiętam to sobie jak mi następnym razem jakieś totalne głupoty przyjdą do głowy ;)

Pewnie, na co komu czas wolny :mrgreen:

Eeva - Śro 17 Lut, 2016 12:52

Harry_the_Cat napisał/a:
Pewnie, na co komu czas wolny

hah, to samo myślę!

Eeva - Śro 17 Lut, 2016 12:52

Ach widzialam na goodreads że zaczęłaś czytać Jesse's Girl!
Harry_the_Cat - Śro 17 Lut, 2016 13:19

Tak, ale dopiero poczatek. Ale spoko, moge 2 pociągnąć bo MK to szybko idzie ;)
Harry_the_Cat - Śro 17 Lut, 2016 13:20

I w temacie goodreads -

If you want to stay Miranda's fan then just skip this book.
I didn't just so you could.

:rotfl: :rotfl:

Eeva - Śro 17 Lut, 2016 13:21

Haha, i jak na razie Ci sie podoba/
Ja zaczęłam "The Lost Hero" Ricka Riordana ale tez na spoxie ogarne dwie :D

Agn - Śro 17 Lut, 2016 23:04

Ja tak po cichutku sobie wtrącę - w pracy mamy nową zabawę. Jedna niewiasta wybiera jakąś książkę, po czym wszystkie ją po kolei czytamy.
Nadeszła moja kolej. Tadaaam! Czytam Rywalki Kiery Cass!
Oessuu...
Moje kamienne serce wyje z feministycznej frustracji przy tej książce, ale sama tego chciałam. :P Mamy sobie przyszłość, USA podzielone na prowincje (coś jakby dystrykty), ludzie na kasty, im niższa kasta, tym bardziej przewalone. Wszystkim rządzi król. Jest też, rzecz jasna, królewicz. Nasza bohaterka jest z kasty nr 5, tj. artyści. Średnio im się wiedzie, w dodatku zakochana jest w facecie z kasty niższej (przegwizdane podwójnie). No i nagle królewicz osiągnął wiek, kiedy wypadałoby się chajtnąć, więc dawaj robią eliminacje na cały kraj, by wybrać najładniejszą kobyłę, pardon, kandydatkę. :P
Zastanawiam się, o czym myślała autorka, gdy tworzyła założenie, że jak kraj ma księżniczkę, to ją wydają za mąż za jakiegoś księcia z innego kraju, a jak królewicza, to szukają panienki wśród ludu. A co z księżniczkami z innych krajów? Nie chajtają ich z "naszym" księciem? :roll:
Generalnie wyobraźcie sobie wybory najlepszej szkapy, tj. po zębach, maści... oj, pardon, nie to chciałam rzec - wybory miss w wersji "bal debiutantek". Laski z całego kraju w odpowiednim wieku starannie wybierane do "walki" o księcia. Nie wolno im wielu rzeczy, seks bez ślubu w całym kraju jest karany conajmniej więzieniem (a już nie daj Eru ciąża - masakra), no chyba że książę tego zapragnie, księciu się nie odmawia. Mniejsza, że zdanie wcześniej było, że jeśli się panna puści, to zostanie osądzona i prawdopodobnie skazana na śmierć. :? Ale nie wolno odmawiać księciuniowi, gdyby mu się chędożyć zachciało.
No mniejsza.
Dialogi są okropeczne. Zwłaszcza te między zakochanymi. Słowo daję, jeszcze jeden dialog typu:
- Kocham cię.
- Ja też cię kocham.
To chyba zwariuję. Kiedy nastąpiło dramatyczne zerwanie ze strony oblubieńca (powody z tyłka wzięte, ale co ja tam wiem), panna chlipała wewnętrznie, że nawet nie może mu po raz ostatni zawołać, że go kocha. Wredna Agn rozradowała się na to, myśląc: "Rany, jak to dobrze!"
Jestem twarda. Będę czytać dalej. Jeśli nie przeczytam, wyjdę na mięczaka. Ale moja zemsta w wyborze książki będzie przeokrutna (kiedy już nadejdzie moja kolej). :twisted:

Harry_the_Cat - Śro 17 Lut, 2016 23:15

Ahahaha, czy to jest Selection?? Eeva sie ucieszy jutro jak to przeczyta, bo ona niedawno Kiere meczyla (i w zwiazku z tym ja juz chyba nie musze :-P )

Ale, ze tego co wiem, to tam sa 4 tomy i od grzyba nowelek - jakies 2.3, 0.7 etc - czy Ty to wszystko masz przeczytac??