To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Tasiemce, telenowele

trifle - Śro 11 Lut, 2009 00:52

Ale on już był! Pamiętam! Bo na wszystkich zdjęciach miał ten sam brak fryzury :mrgreen:
Anonymous - Śro 11 Lut, 2009 05:32

Na sumieniu mam jedynie Marie i Luz Marie - tak od poczatku do konca. Do polowy ogladalam tez Manuele (do momentu w ktorym mialam Polonie 1) i Zbuntowanego Aniola - do momentu w ktorym mi sie nie znudzil.
Ale kojarze kilkanascie tytulow, gdzie ogladalam pojedyncze odcinki - bez wiekszego zaangazowania, ale pewnie dlatego, ze ja w mlodosci raczej malo ogladalam telewizji...

Agn - Śro 11 Lut, 2009 08:38

trifle napisał/a:
Ale on już był! Pamiętam! Bo na wszystkich zdjęciach miał ten sam brak fryzury :mrgreen:

Poważnie? I ja go przegapiłam??? :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja:

Anaru - Śro 11 Lut, 2009 10:16

Agn napisał/a:
Poważnie? I ja go przegapiłam??? :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja:

Ano :mrgreen:
http://forum.northandsout...p=191605#191605

aneby - Śro 11 Lut, 2009 10:26

Chyba się zabiorę za ten spis ciach w wolnej chwili, bo przewalić 60 stron wątku sprawdzając, czy ktoś już był :zalamka:
Calipso - Śro 11 Lut, 2009 17:07

Ja przyznaję się tylko do 12 telenowel,ostatnią była Gorzka zemsta z braćmi Reyes :excited:
Aragonte napisał/a:
czy potrzebujemy wątku o telenowelach?

Jestem za :-D
Kasiek help :kwiatek:
Agn napisał/a:
Ale tego to na pewno nie było!

Chyba nie było.Kim jest ten pan? :mysle: Wyglada nawet,nawet :-D

nicol81 - Sob 28 Lut, 2009 22:11

praedzio napisał/a:
Voila!
[url=http://www.otofotki....622.jpg]Obrazek[/URL]

Jakby ktoś się tym panem interesował, to można go obejrzeć na TVP Puls pon-pt o 17.

praedzio - Nie 01 Mar, 2009 00:33

???
nicol81 - Nie 01 Mar, 2009 11:38

Miałam na mysli, że ten aktor występuje w telenoweli, ktora leci na Pulsie pt/ "Cena Marzeń".
praedzio - Nie 01 Mar, 2009 11:42

Aha, bo raz przez przypadek na Puulsie natknęłam się na Zorro, ale tam Christian Meier grał.
nicol81 - Nie 01 Mar, 2009 11:47

Właśnie Zorro się skończył i ten serial jest zamiast.
Aragonte - Nie 31 Maj, 2015 22:15

Naszło mnie na powroty do przeszłości, więc kiedy już posłuchałam sobie niemal całego słuchowiska "Ania na uniwersytecie" (facepalmując od czasu do czasu, jaka ta Ania durna była :zalamka: ) i wzruszając się też od czasu do czasu , zaczęłam grzebać na YT w poszukiwaniu jakichś innych reliktów z zamierzłych czasów mego dzieciństwa i wczesnej młodości. Zainspirowała mnie przypominana sobie "Princess Bride" (z uwagi na bohaterkę, a raczej aktorkę, Robin Wright) i wygrzebałam sobie scenki z niejakim Masonem Capwellem, którego Admete kojarzy, i to chyba nieźle :wink: znaczy się telenowelowate Santa Barbara, jedną z nielicznych soap-oper, której spore kawałki kiedyś oglądałam.

Admete napisał/a:
Aragonte to był on! Uwielbiałam gościa ;-) W kategorii telenowelowych antybohaterów z przeszłością rządził ;-) Tam był taki wątek z zakonnicą ( ? ) zakochaną w nim ;-) Nic poza tym wątkiem nie pamiętam ;-D

A wiesz, że ten wątek się dramatycznie skończył? Tego już nie oglądałam, doczytałam sobie w necie. Bohaterka, ex-zakonnica, zginęła w wypadku*.
Jakoś długo nie grali razem, ale chemię musieli mieć niezłą, bo sporo ich scen powrzucano na YT, są wręcz całe teledyski.
Tutaj za to podlinkuję pierwsze spotkanie tej pary, z tekstem, który teraz mnie też rozśmieszył "You think I'm a wampire" (kiedy bohaterka znacząco pokazała krzyżyk zawieszony na piersi, żeby zasygnalizować, kim jest :lol: ).
https://www.youtube.com/watch?v=8D8ek5Gfa8k

Fabularnie to było, nooo, telenowelowate, ale ten aktor naprawdę wybijał się na tle reszty (po 5 latach zresztą zrezygnował z grania postaci), zresztą potem postanowił na karierę sceniczną, z tego, co wyczytałam, zajmował się teatrem szekspirowskim:
http://www.filmweb.pl/person/Lane+Davies-142053
Zresztą na teatrze skupiał się też wcześniej:
Siłą swojego aktorstwa wybijał się zdecydowanie ponad standardy mydlanej opery. Postaci Masona, najstarszego syna C.C. Capwella, nadał rysy buntownika, outsidera i erudyty cytującego Szekspira. Mason był postacią niejednoznaczną, cynikiem bez skrupułów wykorzystującym ludzkie słabości, jak i romantykiem nie zrozumianym przez swoich bliskich. Lane Davies grał Masona przez 5 lat, i choć wielokrotnie scenarzyści nie oszczędzali granej przez niego postaci wymyślając mało prawdopodobne i pogmatwane historyjki Davies potrafił obronić Masona swoim kunsztem aktorskim. Po 5 latach był jednak zmęczony odtwarzaniem tej samej postaci i zapragnął zmian. Wyruszył w podróż po Europie i poświęcił w większej mierze karierze scenicznej. Jeszcze w czasach Santa Barbary Lane Davies podpisał umowę z NBC dzięki której miał dwa miesiące wakacji, które poświęcał swojej wielkiej pasji - teatrowi, a scenarzyści SB załatwiali Masonowi zadania nie wymagające jego obecności w serialu.

*doczytałam, w jakim :lol: The show was famous for its comedic style and offbeat writing. For example, in the July 14, 1986 episode, former nun Mary Duvall McCormick (Harley Jane Kozak) was killed by a giant neon letter "C" (for "Capwell")
Z wiki:
http://en.wikipedia.org/w...%28TV_series%29

Szafran - Nie 31 Maj, 2015 22:57

Ojej, pamiętam tego bohatera, Masona znaczy:). Oglądałam SB w wakacje jako dziewczynka:D
Anaru - Nie 31 Maj, 2015 23:13

Aragonte napisał/a:
a scenarzyści SB załatwiali Masonowi zadania nie wymagające jego obecności w serialu.

To mi przypomina ten wspaniały film z Shahrukhiem, w którym w drugiej połowie go już nie było bo nawiał, chociaż teoretycznie był :lol:

Aragonte - Pon 01 Cze, 2015 00:08

Anaru napisał/a:
Aragonte napisał/a:
a scenarzyści SB załatwiali Masonowi zadania nie wymagające jego obecności w serialu.

To mi przypomina ten wspaniały film z Shahrukhiem, w którym w drugiej połowie go już nie było bo nawiał, chociaż teoretycznie był :lol:

Co to za film? :)
Wiesz, w takiej telemanianie jak Santa Barbara było sporo bohaterów, więc pewnie łatwiej było zamaskować nieobecność jednego :wink:
Podejrzałam sobie jakieś fragmenty na YT i wiecie co? Chichram się, ale bez złośliwości, raczej ubawiona. A postać tego pana nadal jest moim zdaniem ciekawa i całkiem nieźle zagrana :ops1:
A tak poza tym uświadomiłam sobie, że jedna z aktorek, która mi przypomniała o Santa Barbara, gra w House of Cards :)

Anaru - Pon 01 Cze, 2015 00:48

Aragonte napisał/a:
Co to za film? :)

A takie cudo: http://www.filmweb.pl/fil...asz-2004-114521
Popełniłam tam nawet coś recenzjopodobnego :-P http://www.filmweb.pl/rev...a%C4%87...-3891

Admete - Pon 01 Cze, 2015 04:26

Dzięki za informacje. Byłam nastolatką jak oglądałam kawałek tego serialu i robiłam to tylko dla tej postaci i wątku.
Aragonte - Pon 01 Cze, 2015 09:17

Podobnie jak ja :) Już wcześniej wymieniałyśmy w tym wątku jakieś posty na ten temat, tylko linki już nieaktywne.
Admete - Pon 01 Cze, 2015 09:34

Zawsze wyłapywałyśmy ciekawe postacie ;)