Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
Anonymous - Czw 21 Maj, 2009 15:33
praedziu ja bardzo, bardzo chcę...
posłuchałam ich i śpiewają fajnie i Beltaine też lubię...
trifle - Czw 21 Maj, 2009 15:51
Ja się bardzo chciałam wybrać w tamtym roku do Krakowa na "Drużynę pierścienia".. Nie wyszło. "Dwie wieże" to akurat taka część, którą z trzech jakoś najmniej lubię, za dużo wojny tam. Ale ostatnia to W przyszłym roku?
BeeMeR - Pią 22 Maj, 2009 08:33
A ja uwielbiam bitwę o Helmowy Jar
Jak poszłam na maraton to na wcześniejszej części Dwóch Wież przysypiałam, bo zawsze zaliczam zgon na środkowym filmie z trzech, ale na bitwie nie zmrużyłam oka i nie zamierzam
Nic to, że najprawdopodobniej będę sama - do domu mam niedaleko
trifle - Pią 22 Maj, 2009 11:01
Ja tylko chciałam zaznaczyć, że nie jest tak, że ja Dwóch Wież nie lubię Kocham całą trylogię i książkową i filmową. Ale DW to ta część, którą chyba najczęściej widziałam - z bratem m.in. - bo to była jedyna część jaką mieliśmy na płytach i to w wersji extended. Przejadła mi się trochę Ale są tam momenty, na których robię tak
Anonymous - Pią 29 Maj, 2009 17:02
| Gosia napisał/a: | Na nastepny weekend coś dla Lady_Kasiek:
„Hiszpańska Niedziela na Solcu" |
chcę jechać na Placido Domingo, ale albo Placido, albo to...
miłosz - Sob 30 Maj, 2009 17:36
to i ja sie wepacham z patriotyzmem lokalnym
jak niezwykłą torebkę nosisz
26 czerwca w Muzeum Narodowym w Krakowie zagości wystawa, której nie może ominąć żadna kobieta! Wystawa torebek - od średniowiecza do współczesności. Będzie je można oglądać do 16 sierpnia. Na wystawie będziesz mogła się przekonać, jakie torebki były najbardziej modne w ciągu ostatnich kilkuset lat - od średniowiecznej sakiewki po torebkę na ramię współczesnej kobiety.
RaczejRozwazna - Sob 30 Maj, 2009 17:49
Tamara - Sob 30 Maj, 2009 18:04
W Warszawskim Muzeum Narodowym do 12 lipca wystawa malarstwa Zofii Stryjeńskiej
http://www.mnw.art.pl/ind...tawy/art66.html
trifle - Sob 06 Cze, 2009 20:52
Gdzie ta Góraszka jest?
Anonymous - Sob 06 Cze, 2009 20:54
| Cytat: | | O Niedzieli Hiszpańskiej na Solcu już nie wspominam, bo mówiłam o tym wyżej. | ani na to, ani na Placido Domingo raczej nie mam szans, bo mam anachronicznych rodziców
miłosz - Sob 06 Cze, 2009 20:58
http://www.krakowskienoce.pl/noc-teatrow/
z 12na 13 czerwca
Prezentacje teatralne podczas tegorocznej Nocy Teatrów odbywać się będą na wszystkich scenach teatrów instytucjonalnych i nieinstytucjonalnych (sale, piwnice, ogródki) a także w plenerze: na Rynku Głównym i w Alei Róż w Nowej Hucie. Do ciekawszych propozycji należy oferta programowa Teatru im. J. Słowackiego, w której znalazła się prezentacja utworów napisanych specjalnie na tę Noc przez Annę Burzyńską. Widzowie będą mogli zobaczyć m.in.: komedio-farsę pt. Zakręcony Słowacki, czyli noc w malinach
praedzio - Sob 06 Cze, 2009 21:26
Nawet mi nie wspominaj o tym pi... pi... pi... pikniku!! Łeb mi rozsadza już od tych cholernych samolotów, które mi latają nad chałupą.
Anaru - Pią 12 Cze, 2009 00:28
Cracoviaxé 2009
Już po raz kolejny w Krakowie odbędzie się Festiwal Kultury Brazylijskiej Cracoviaxé. Przez cały weekend 12-14 czerwca Kraków ożywiać będą różnorodne aspekty kultury Brazylii, a dla zainteresowanych zaistnieje możliwość udziału w warsztatach capoeira.
Z roku na rok festiwal cieszy się coraz większą popularnością – udział bierze w nim już rekordowa liczba capoeristas – niemal tysiąc osób z całej Polski. W festiwalu uczestniczą również goście z innych części globu, m.in. ojczyzny samby i capoeira - Brazylii, a także z Niemiec, Holandii czy Ukrainy.
W piątek w kinie Kijów, w ramach „Wieczoru z kinem brazylijskim” zaprezentowane zostanę jedne z cenniejszych latynoamerykańskich produkcji.
Równocześnie w kilkunastu krakowskich klubach zabrzmi gorąca muzyka, a istota sztuki walki capoeira zostanie zaprezentowana w profesjonalnych pokazach.
W sobotę czerwca w świat muzyki i tańca przeniesie nas Festa e Feira - czyli karnawałowa parada w rytmach samby oraz Brazylijskie Miasteczko, w którym prezentować będą się instytucje związane z Brazylią.
Na Placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego (przed Galerią Krakowską) przez cały dzień będzie można wziąć udział w darmowych lekcjach samby, warsztatach gry na instrumentach, poznać przysmaki brazylijskiej kuchni i uczestniczyć w wielu innych atrakcjach.
Z Miasteczka o godz. 13:30 wyruszy i przejdzie ulicami Starego Miasta Karnawałowa Parada. Towarzyszyć będą jej pokazy capoeira oraz tradycyjnych tańców związanych z kulturą afro – brazylijską. O odpowiednią atmosferę całego wydarzenia zadba znana ze swej niespożytej energii formacja – zespół Sambasim.
Imprezie towarzyszyć będą pokazy wybitnych produkcji kina brazylijskiego – w dniach 14-19 czerwca kino Mikro zaprezentuje m.in. filmy: Orfeu Negro (1959), Madame Sata (2002), Tropa de Elite (2007). Festiwal objęty jest honorowym patronatem Prezydenta Miasta Krakowa oraz patronatem Ambasady Republiki Federacyjnej Brazylii.
Strona oficjalna: www.cracoviaxe.pl
http://globtroter.onet.pl...,spotkania.html
Anonymous - Pon 15 Cze, 2009 19:42
Nie wiem czy ktoś wspominał.... Andrea Bocelli w Polsce, ba! w Warszawie
http://www.makroconcert.c...andrea-bocelli/
Lubię go jednak troszkęmniej niż Domnga no i bilety... ceny mnie jednak zniecheciły...
Anaru - Pon 15 Cze, 2009 19:48
| lady_kasiek napisał/a: | Nie wiem czy ktoś wspominał.... Andrea Bocelli w Polsce, ba! w Warszawie
http://www.makroconcert.c...andrea-bocelli/
Lubię go jednak troszkęmniej niż Domnga no i bilety... ceny mnie jednak zniecheciły... |
Z przyjemnością prawdziwa obejrzę go w TV
Anonymous - Pon 15 Cze, 2009 19:48
| Anaru napisał/a: | | Z przyjemnością prawdziwa obejrzę go w TV |
z taką samą przyjemnością zgram sobie na Edmunda i będę słuchała dooporu co i robię, ale no proszę takie ceny to lekkie przegiecie jest
Anaru - Wto 16 Cze, 2009 09:18
| lady_kasiek napisał/a: | | ale no proszę takie ceny to lekkie przegiecie jest |
To jest za duże przegięcie, ale ja bym nawet za 2 stówy się nie wybrała
Wrocław - w piątek i sobotę "Noc Kościołów"
Jarmark cysterski, degustacja klasztornych potraw, koncerty i dyskusje to tylko część wydarzeń przygotowanych dla wrocławian w ramach imprezy organizowanej na wzór "Nocy Muzeów"
W piątek i sobotę we Wrocławiu trwać będzie "Noc Kościołów". Impreza będąca częścią tegorocznych obchodów Święta Wrocławia ma łączyć wymiar "duchowy" z dobrą zabawą. Będzie można wybrać się do obiektów sakralnych dotąd nieudostępnianych zwiedzającym. Otworem staną kaplice i krypty Katedry Wrocławskiej, Mauzoleum Piastów Śląskich, Metropolitalne Wyższe Seminarium Duchowne we Wrocławiu i klauzury dwóch klasztorów żeńskich (sióstr Elżbietanek i Marianek).
W piątek w Strefie Full Miłosierdzia w kościele pw. Św. Macieja księża będą czekać na chętnych do modlitwy i nocnej spowiedzi. Na placu przed bazyliką św. Elżbiety staną stoiska z żywnością klasztorną. W sobotę na ognisko w klasztornym ogrodzie zapraszają siostry Marianki wspólnie ze studentami D. A. Przystań.
W debatach i panelach dyskusyjnych "Wrocław - Mikrokosmos", "Kobieta w Kościele", "Wschód/Zachód - jedna Europa", czy "Ekumenizm - w drodze do jedności", wezmą udział m.in. abp Marian Gołębiewski, prof. Jerzy Buzek, prof. Jan Miodek i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. Wśród licznych koncertów muzyki sakralnej znajdzie się światowa prapremiera Kantaty Tumskiej: Wrocław Miasto Spotkań. Imprezę zakończy koncert Eweliny Filnty i Arki Noego.
Na wszystkie imprezy w ramach Nocy Kościołów - wstęp wolny.
http://miasta.gazeta.pl/w...ampaign=1077917
Warszawa - Koce i kosze w dłoń, czas na piknik!
W najbliższą sobotę zapraszamy was do Królikarni na trzecie już kulturalne spotkanie w plenerze
Na co dzień tylko piszemy i redagujemy, ale raz do roku chcemy się z wami spotkać, posiedzieć na trawie, kolorowych kocach, porozmawiać, posłuchać muzyki, zjeść i zobaczyć coś dobrego. Chcemy, żeby było relaksująco, kulturalnie i w dobrym guście, bez tandetnego show i straganów z pamiątkami.
Naszym czytelnikom chyba ta formuła się podoba, bo dwa wcześniejsze pikniki odwiedziły tłumy (w zeszłym roku 6 tys. osób).
Program przypomina układ stron w naszej "Gazecie Co Jest Grane": będzie film, muzyka, teatr, dobre jedzenie i miejskie atrakcje dla dzieci.
Mocną stroną tegorocznego pikniku są plenerowe koncerty: na początek wystąpi jazzowe Apostolis Anthimos Trio, po nich disco show da duet SzaZa, czyli Paweł Szamburski i Patryk Zakrocki. Dalej będzie jeszcze śmieszniej, bo na scenę wkroczy warszawski ansambl Łąki Łan znany z porywających koncertów, przeuroczych strojów scenicznych oraz zabawnych ksywek. Czy można sobie wyobrazić lepszą muzyczną oprawę do relaksu na zielonej trawce?
A to dopiero początek, bo zagrają dla was jeszcze Pustki i - wieczorem - muzyczna gwiazda z Londynu Lady Sovereign, czyli hip-hop w światowym wydaniu.
Przed wieczornym koncertem zapraszamy na spektakl Teatru Montownia pt. "Kamienie w kieszeniach" w reż. Krzysztofa Stelmaszyka. Przez cały dzień w pałacu będzie można oglądać filmy dokumentalne z festiwalu Planete Doc Review. Najmłodsi też nie będą się nudzić - czekają na nich m.in. dmuchane zamki i zwierzęca zagroda w "Dziecięcym ogrodzie" oraz szwedzkie bajki w pałacu. Zgłodniałym warszawskie knajpki, m.in. Izumi Sushi, Dziki Ryż, Casa To Tu! i Smaki Warszawy, będą serwowały swoje dania po promocyjnych cenach w specjalnie przygotowanych ogródkach.
W przerwach zagra nam DJ Maceo Wyro, a po pikniku noc zakończymy na gorącym after party w Obiekcie Znalezionym.
http://miasta.gazeta.pl/w...ampaign=1077927
migotka - Wto 16 Cze, 2009 09:55
24 czerwca w Centrum Kultury na warszawskim Bemowie odbędzie się kolejny odczyt z cyklu: Twórczość Austen, jako materiał przedstawiający obyczajowość XIX-wiecznej Anglii. Wykład pt. Miłość i ekonomia - pieniądze, mezalianse i pozycja społeczna u bohaterek Jane Austen wygłosi dr Katarzyna Szumlewicz.
Jest uderzające, jak otwarcie Jane Austen mówi w swoich powieściach o sprawach finansowych. Można wręcz powiedzieć, że precyzyjnie rozrysowuje klasowo-feudalną strukturę społeczną ówczesnej Anglii, z ekonomicznie kluczową rolą małżeństwa. Pozycja kobiet jest od niego niemal całkowicie uzależniona, stąd decyzje, czy sprzeciwić się rodzicom, komu odmówić, a z kim popełnić mezalians, nie odnoszą się tylko do uczuć, lecz do sytuacji bytowej i jej nieraz radykalnych zmian. Jednocześnie Austen stara się nakreślić obraz, w którym małżeństwo stanowi nagrodę za właściwie postępowanie: skromność, podążanie za uczuciem, wierność sobie. Obok zarysu sytuacji ekonomicznej widzimy więc mapę wyobrażeń, jakimi karmiły się inteligentne i ambitne kobiety ze średnio zamożnych domów mieszczańskich - takie, jak sama Austen. W jej własnym życiu, w przeciwieństwie do powieści, te dwie sfery wchodziły w sprzeczność. Między innymi z tej sprzeczności narodziła się jej twórczość.
Czas i miejsce spotkania:
24.06.2009 r., godz. 19.00, Bemowskie Centrum Kultury, Warszawa, ul. Górczewska 201.
Harmonogram kolejnych spotkań:
23.09.2009 r. - Jane Austen na dużym ekranie - wykład dr Justyny Włodarczyk
25.11.2009 r. - Kobiecość jako źródło cierpień (dawniej i dziś). Od „Dumy i uprzedzenia” Jane Austen do „Dziennika Bridget Jones” Helen Fielding - wykład Agnieszki Mrozik
źRÓDŁO:HISTMAG
praedzio - Wto 16 Cze, 2009 14:38
No, mów za siebie. Jeszcze parę rzeczy zostało mi do nadgonienia.
Vasco - Śro 24 Cze, 2009 21:27
Był ktoś dzisiaj na Bemowie?
Trzykrotka - Pią 26 Cze, 2009 08:46
Dziś na Kazimierzu zaczyna się 19 Festiwal Kultury Żydowskiej
http://www.jewishfestival.pl/
Kazimierz jest zawsze miejscem ludnym, kolorowym i żywym, ale podczas festiwalu temperatura jeszcze skacze. Dziś uroczyste przywitanie szabatu w Synagodze Tempel na ulicy Miodowej. A potem już imprezy festiwalowe od 9 do rana następnego dnia.
Ja się cieszę na koncert Kroke; nie słyszałam ich ze 3 lata.
praedzio - Sob 27 Cze, 2009 14:14
Warszawianki!!
http://www.sztukaulicy.pl/
Co prawda, mnie w ten weekend nie ma w Warszawie, ale ktoś się może skusi na spektakl Triskel i mi opowie, jak było? Na stronie szczegółowy plan.
Anaru - Sob 27 Cze, 2009 14:31
Krakowianki! i Krakowianki będące przejazdem
Wystawa "Torebki damskie od średniowiecza do współczesności"
Prawie dwieście zabytkowych sakiewek, portfeli, mufek, torebek i toreb można zobaczyć na wystawie "Zawsze pod ręką. Torebki damskie od średniowiecza do współczesności", którą otwarto w Arsenale Muzeum Książąt Czartoryskich - Oddziale Muzeum Narodowego w Krakowie.
Ekspozycja jest pierwszą w Polsce prezentacją poświęconą historii torebki jako akcesorium mody - od średniowiecznej sakiewki, po torebkę na ramię kobiety pracującej.
Lekka tematyka ma przyciągnąć turystów i krakowian do muzealnych sal w okresie lata; wystawa potrwa do 8 listopada.
Osoby bardziej wnikliwe mogą przy okazji, na przykładzie torebek, prześledzić jak w ciągu wieków zmieniała się sytuacja społeczna kobiet.
- Ewolucja torebek w ciągu ostatnich kilkuset lat w znacznej mierze odzwierciedla proces emancypacji kobiet. Wystawa ma skłonić do zastanowienia się nad ich położeniem - od czasów, kiedy damie wystarczał woreczek na robótki ręczne aż po wiek XX, kiedy właśnie torebka stała się atrybutem kobiety niezależnej i aktywnej zawodowo - podkreśla kurator wystawy Joanna Kowalska.
Wystawę zaaranżowano w formie uliczki butików, z lampami i ławeczkami, gdzie muzealne gabloty udają sklepowe witryny. Autorem aranżacji plastycznej jest Paweł Wałek.
Więcej szczegółów (głównie na temat torebek) tutaj:
http://wiadomosci.onet.pl...ie_lokalne.html
miłosz - Sob 27 Cze, 2009 14:51
| Anaru napisał/a: | Krakowianki! i Krakowianki będące przejazdem
|
wklejałam strone wcześniej myślałam że byłaś
Anaru - Sob 27 Cze, 2009 14:58
| miłosz napisał/a: | wklejałam strone wcześniej myślałam że byłaś |
Uhm, przeoczyłam, albo, co bardziej prawdopodobne, skleroza zaatakowała, bo wszystko tu czytam
Nie byłam, ale chyba się wybiorę, bo z opisu wygląda ciekawie.
|
|
|