Filmy - Polskie filmy historyczne i kostiumowe
Aragonte - Nie 16 Lip, 2017 12:25
| Agn napisał/a: | Nie zamiaruje tego ogladac.
Za to odswiezylabym sobie Czarne chmury. Ino skad wziac? |
Pożyczyc ci? Mam DVD - dostałam od koleżanki, którą znudził.
Tamara - Nie 16 Lip, 2017 18:20
| Agn napisał/a: |
Tamaro, tobie miejsca na polce nie zal na kity? |
mam w gazetowych cienkich wydaniach poza tym kity merytoryczne, a mają świetną muzykę , scenografię i plenery - Chopin pod względem kostiumowym i scenograficznym jest genialny , chociaż treściowo przebił się pod osady denne Rowu Mariańskiego , a np w Zemście wprawdzie kostiumy i scenografia takie se, ale muzyka świetna i miło popatrzeć na Kasię Figurę jako Podstolinę I akurat Zemsty mogę posłuchać - bez oglądania - bo sam tekst się broni .
Zresztą tych kitów nie ma dużo - dwa powyższe i Pan Tadeusz i więcej nie zamierzam , za to Polskich hitów Kostiumowych jest więcej Nad Niemnem, Lalka, Rodzina Połanieckich , Noce i Dnie, Hrabina Cosel , Moralność pani Dulskiej z Janowską ... Chciałabym jeszcze Z biegiem lat, z biegiem dni i Balzaka i panią Hańską , ale nie wiem, czy były wydane na dvd , chyba nie .
Agn - Nie 16 Lip, 2017 19:21
| Aragonte napisał/a: | | Pożyczyc ci? Mam DVD - dostałam od koleżanki, którą znudził. |
Myślę, że się jeszcze porozglądam czy nie ma do oglądania gdzieś online. A jak nie będzie, to się uśmiechnę.
ita - Nie 16 Lip, 2017 19:54
[quote="Tamara"] | Agn napisał/a: |
Chciałabym jeszcze Z biegiem lat, z biegiem dni i Balzaka i panią Hańską , ale nie wiem, czy były wydane na dvd , chyba nie . |
Jak gdzieś trafisz Z biegiem lat, z biegiem dni, to proszę daj znać Oczywiście ja wzajemnie. To jeden z najbardziej ukochanych seriali
Tamara - Nie 16 Lip, 2017 20:06
Jak znajdę - oczywiście że dam znać
Ania Aga - Nie 16 Lip, 2017 22:00
Serial Z biegiem lat, z biegiem dni jest nadawany w TVP Historia w niedziele ok. 15.
BeeMeR - Nie 16 Lip, 2017 22:41
| Agn napisał/a: | | Myślę, że się jeszcze porozglądam czy nie ma do oglądania gdzieś online. | Jakbyś znalazła, to daj link
Tamara - Pon 17 Lip, 2017 09:14
Aragonte
Jotka - Pon 17 Lip, 2017 11:14
Czarne chmury, nie wiem czy wszystkie odcinki, dziś znalazłam przypadkiem http://filmy.to/serial/Cz...01,56825,r06nd4
akne - Pon 17 Lip, 2017 21:53
Oglądałam ten serial chyba z 10 razy, kiedy byłam piękna i młoda
Aragonte - Pon 17 Lip, 2017 22:22
Ja też kilka razy - ale byłam wtedy tylko młoda
Trzykrotka - Sob 22 Lip, 2017 12:18
A propos Czarnych Chmur, to w roku 81, może 82 kolega przyjezdny z Torunia na studia do Krakowa utknął w tramwaju, który zatrzymał się pod filharmonią i ani rusz dalej. Kolega nie wiedział, że odbywa się właśnie manifestacja i jej tłumienie, więc zniecierpliwiony podszedł do motorniczego zapytać, czemu nie jadą. Ten odwrócił się i odpowiedział: Nie widzisz pan? Elektorscy ludzi gonią.
Admete - Sob 22 Lip, 2017 12:22
Cudne Strasznie przeżywałam jako dziecko przygody w Czarnych chmurach. Nawet udawałam, ze walczę. Mam też wrażenie, że wymyśliłam zabawę na motywach. Bawiliśmy się z bratem w pogoń, konie to były krzesła
BeeMeR - Pon 01 Lip, 2019 12:19
Zaczęłam wczoraj Czarne chmury- jakie to cudownie awanturnicze . Aż dziwne, że dotychczas nigdy tego nie oglądałam, kojarzyłam tylko muzykę
Aragonte - Pon 01 Lip, 2019 12:31
Żartujesz? Jak to możliwe, że nigdy tego nie oglądałaś, mimo tylu powtórek?
Tam będzie ciągle schemat: uciekają, uciekają, prawie go zabili, uciekają, uciekają, biją się i prawie go zabili, porwali i zabili itd.
BeeMeR - Pon 01 Lip, 2019 12:55
Na to wygląda
Już go dwa razy prawie zabili ale im uciekł z więzienia po linie
To prawie jak seguk, zachwyconam
Tylko nagłośnienie jest kiepskie i chwilami ciemnawo
Aragonte - Pon 01 Lip, 2019 13:03
| BeeMeR napisał/a: | Tylko nagłośnienie jest kiepskie i chwilami ciemnawo |
Pamiętaj, że to lata siedemdziesiąte, technicznie to bywa różnie
Ale za to jacy fajni aktorzy
BeeMeR - Pon 01 Lip, 2019 13:06
Tak, serial jest starszy ode mnie, zauważyłam
Aragonte - Pon 01 Lip, 2019 13:26
Ode mnie jest młodszy - ale tylko o rok
ita - Pon 01 Lip, 2019 15:41
| Aragonte napisał/a: | Żartujesz? Jak to możliwe, że nigdy tego nie oglądałaś, mimo tylu powtórek?
Tam będzie ciągle schemat: uciekają, uciekają, prawie go zabili, uciekają, uciekają, biją się i prawie go zabili, porwali i zabili itd. |
I kultowa w niektórych kręgach fraza " Kacper na koń!"
Jako dziecko uwielbiałam ten serial , co ważne nie rozczarował mnie już dorosłej.
Pamiętam, że przy ostatnim oglądaniu jakiegoś fragmentu, sceny w lesie, odruchowo pomyślałam "uwaga na kleszcze". Serio
Aragonte - Pon 01 Lip, 2019 15:57
| ita napisał/a: | I kultowa w niektórych kręgach fraza " Kacper na koń!" |
Fraz było więcej A pamiętasz "Ja go bukłaczkiem, a on Wilcze Doły"?
I piękna piosenka komediantów śpiewana przez Włodzimierza Pressa
To Saakaszwili z "Czterech pancernych", jakby ktoś nie skojarzył
A tu jest wątek z tymi cytatami
https://www.filmweb.pl/se...e+teksty,678154
annmichelle - Pon 01 Lip, 2019 16:53
| BeeMeR napisał/a: | | Zaczęłam wczoraj Czarne chmury |
Niezły przypadek, bo w zeszłym tygodniu też obejrzałam w ciągu dwóch dni, tyle, że ja już chyba po raz trzeci albo czwarty.
Najbardziej podoba mi się pierwsze 5-6 odcinków, kiedy uciekają.
Uwielbiam Fettinga i Zakrzeńskiego (von Ansbach i von Hollstein) w tym serialu, Kacper i Magda , a Dowgird taki szlachetny.... Szkoda, że oryginalna postać historyczna, na której był wzorowany skończyła tragicznie (tzn. "pruskie" go jednak porwały i uśmierciły).
Co do "Czarnych chmur" to ciekawa historia łączy się ze scenariuszem i kto tak naprawdę jest jego twórcą - do dziś nie jest to pewne na 100%, bo wiąże się z osobą kolaboranta gestapo. Ciekawa historia.
Admete - Pon 01 Lip, 2019 17:14
Och uwielbiałam w dzieciństwie ten serial i nawet inspirował mnie do zabaw, które organizowałam sobie i młodszemu bratu. Ucieczki na koniach zrobionych z krzeseł i ognisko z latarki oraz rozsypanych kredek. prowiant też zabierałam. Poza tym fechtowałam zaciekle przeskakując z łóżka na łóżko Uwielbiam czołówkę serialu. Powinni go odnowić cyfrowo jak Janosika.
Aragonte - Pon 01 Lip, 2019 17:16
| annmichelle napisał/a: | | Co do "Czarnych chmur" to ciekawa historia łączy się ze scenariuszem i kto tak naprawdę jest jego twórcą - do dziś nie jest to pewne na 100%, bo wiąże się z osobą kolaboranta gestapo. Ciekawa historia. |
Tak, niejakiego Kalksteina bodajże. Dlatego pod scenariuszem podpisywał się ktoś inny.
Chyba gdzieś na forum jest trochę informacji o serialu, bo była o nim kiedyś dyskusja
Obsada - miodzio. Ten aksamitny głos Fettinga
Admete - Pon 01 Lip, 2019 17:22
Poczytajcie wpisy pod czołówką - serial był popularny wód widzów bloku komunistycznego i nie tylko:
https://www.youtube.com/watch?v=TsVjDI6nKDI
|
|
|