Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
Trzykrotka - Śro 06 Kwi, 2022 18:58
O, pozy do ćwiczeń imponujące!
Jaki materiał ci się kończy, lakorny w ogóle czy lakorny z tymi konkretnie aktorami?
BeeMeR - Śro 06 Kwi, 2022 20:31
Laskornów to jest od metra, a ja z boranami dopiero zaczynam
Skończyła mi się dawka dram tej pary, ale cóż, są inne
Admete - Śro 06 Kwi, 2022 20:32
Słodziarski jest ostatni odcinek vloga Wioli, poprawiła mi humor. Nadal nic nie oglądam. Mają być nowe dramy na weekend, może coś z nich...
Aragonte - Śro 06 Kwi, 2022 23:53
| BeeMeR napisał/a: | Laskornów to jest od metra, a ja z boranami dopiero zaczynam
Skończyła mi się dawka dram tej pary, ale cóż, są inne |
Co to są borany?
Z frontu Master's Sun - całkiem ciekawy jest ten pomysł z "ślubami duchów". Znałam go, ale i tak uznaję za interesujący, chociaż creepy
BeeMeR - Czw 07 Kwi, 2022 00:06
borany to tajskie seguki - czyli kostiumowce jak ten, który oglądam teraz.
Love Destiny odcinek 4 - dalej mi się podoba - wmieszali trochę mistyki, zaklęć niewidzialności (kolejna mantra, tym razem pomocna dla pani ), co najmniej dwie postaci historyczne (o których panna wspomina wykłady ze studiów, co daje takim ignorantom jak ja konieczny kontekst: twórca pierwszej tajskiej gramatyki - widzimy jak powstaje - i ktoś, kto źle skończy), pojawił się bardzo fajny Drugi (o twarzy kumpla-studenta z XXIw) i narzeczony robi się zazdrosny o atencję i uśmiechy narzeczonej co to jej niby nie chce No i przypomniał sobie, że się umie uśmiechać
Nawet sprawił jej ogromną przyjemność - widząc jak się zachwyca świątyniami i pałacami (porównuje je z ruinami XXIw) zabrał ją wieczorną porą do kolejnej ciągle pływamy po kanałach łódkami
Trzykrotka - Czw 07 Kwi, 2022 08:44
| Admete napisał/a: | | Słodziarski jest ostatni odcinek vloga Wioli, poprawiła mi humor. |
Prawda? Miałam banana od ucha do ucha na widok jej męża i Sonu wybierających zdjęcia do konkursu, obu w koszulkach z napisem LEWANDOWSKI na plecach Sonu w zabójczych okularkach przeciwsłonecznych i śpiewającego sobie po cichu siemanko, siemanko...
| Aragonte napisał/a: |
Z frontu Master's Sun - całkiem ciekawy jest ten pomysł z "ślubami duchów". Znałam go, ale i tak uznaję za interesujący, chociaż creepy |
Uuu, creepy. Zachęcam, zobacz sobie kiedyś Narzeczoną Ducha. Tylko 6 odcinków, bardzo ładnie zrobiona drama i tego creepy jest w przyzwoitych proporcjach. Po raz pierwszy usłyszałam o ślubach duchów, lub ślubach z duchem w Kościach. Tam chińscy rodzice mieszkający w USA sprowadzili ubogą, nie znającą języka Chinkę z Chin jako narzeczoną dla syna, tyle, że nie powiedzieli jej że syn nie żyje. Ona też została uśmiercona... Okropne.
BeeMer Kostiumy i krajobrazy - co za cudo!
BeeMeR - Czw 07 Kwi, 2022 09:21
Narzeczona ducha jest warta uwagi
Krajobrazy i "odrestaurowane" świątynie w boranie są nieco zbyt jaskrawo komputerowe, ale i tak o niebo lepiej wychodzą efekty tu niż w tym ostatnim filmie co to mi węże latały po niebie walcząc z człekokształtnym orłem (efekty level Hwayugi -finalna bitwa ), ale najważniejsze, że lakorn ma bardzo dobre tempo i pięknie się rozwijają relacje bohaterów, nie tylko głównej pary, ale to przede wszystkim . Pan odwiedził pałac, ale jeszcze nie widziałam króla. Przy 4 odcinku odkryłam, że na końcu zwyczajowo
Są btsy - lepiej późno niż wcale
BeeMeR - Pią 08 Kwi, 2022 09:33
Im dalej w dramę tym bardziej mi się podoba
Już wiem, jak to jest z tymi buddyjskim kalendarzem - teraz mamy 2565 rok
https://jezyk-tajski.pl/lekcje/tajskie-miesi%C4%85ce/
W dramie jesteśmy w czasach króla Narai
https://pl.frwiki.wiki/wiki/Narai
mamy ogrom kontaktów dyplomatycznych i kupieckich z różnymi częściami świata - Europa, Indie, Chiny, istny kocił kulturowy na rynkach i kleparzach
Portugalczycy ewidentnie robią za złoli, mają sympatię króla więc tubylców uważają za nic. Główny Peruk, hrabia upatrzył sobie śliczną dziewczynę (pojęcia nie mam jaką ona ma dramową narodowość, bo po eylinerze ojca myślałam, że może arabska albo Żydzi, ale oni oboje noszą krzyże na szyjach ) i próbuje z niej zrobić swoją żonę - oczywiście to jest podstępne słowo (tj. język tajski ma kilka słów w różnej wymowie), hrabia jedną żonę już ma, więc ani chybi chodzi o konkubinat. Panna nie chce. Hrabia już nawet biskupa sprowadził, żeby związek pobłogosławił, mówi, że pierwszą żonę odesłał (chyba do kraju). Uroczy człowiek

Główny pan dostał awans - tym samym zerknęliśmy na pałac królewski na rycinach XVII wiecznych
i w dramie - najjaśniejszy pan do obdarowania awansem dodaje bogatą, cenną tkaninę i inne dary, obdarowany przyjmuje dar na klęczkach, tak tez się wycofuje trzymając dar nad głową - fajne
do innej, mniej formalnej audiencji pałacowej panowie się rytualnie przebierali już na miejscu, w pałacu
BeeMeR - Pią 08 Kwi, 2022 09:53
W sprawach prywatnych - pływamy łódką zawsze i wszędzie, no bo jak inaczej gdy się żyje w strefie kanałów? No to zdarza się, że ktoś chlupnie do wody, jak się energiczniej ruszy na wąskiej łódeczce - tu chlupnęli razem, i wszystko byłoby ok, umiemy pływać, ale pana przygniotła druga łódka i podtopiła. Ratujemy w sposób skuteczny ale rujnujący i tak już nadszarpniętą reputację panny, bo jej dziwaczne zachowania i słowa dawno są powodem plotek. Pan będąc na skraju życia i śmierci przez chwilę widział twarz studentki, zamiast narzeczonej i tylko upewnił się w podejrzeniach, że od czasu księżycowej mantry to nie jest ta sama osoba. Wychodzi z trybu "pies ogrodnika" i przechodzi w tryb "tato, powinniśmy się pobrać (zanim plotkarze zjedzą pannę, że mnie nieobyczajnie publicznie całowała)"
Matka pana nadgorliwie zleca chłostę młodego niewolnika, który prowadził łódkę, chłopak omal nie zostaje wywalony z domu, za jedyny dobytek mając brudną matę i podgłówek. Nie waha się też zlecić chłosty synowej in spe, gdy ta mówi, że to jej wina (ona wzięła go na wyprawę do miasta, bo sama nie może, nie wypada, ona się gibnęła i wylecieli za burtę razem), służące ją chronią.
BeeMeR - Pią 08 Kwi, 2022 10:09
Pani zachowanie jest wciąż całkowicie niestosowne - np. weszła do męskiej sypialni (sprawdzić jak on się czuje po wypadku) i to wieczorem, siadła na łóżku mężczyzny (zgroza, siadaj dalej - no siadła, może na 30 sekund nim wróciła, bo z odległości nie da się zrobić kompresu ), pan dojrzał do pytania wprost "powiedz, kim jesteś" ale nie dostał odpowiedzi, prócz "chcę wrócić do domu" a on już wie, że zrobi wszystko, by na to nie pozwolić - świetnie się ta para rozwija i rezonuje razem

Z sytuacji pouczająco- humorystycznych - jeździmy konno
Znaczy - tak to się tu nazywa, z uwagi na konieczność użycia "siodła"
Pan od dłuższego czasu podsłuchuje panią (bo mają wspólną werandę a wcześniej, przed zmianą dusz słychać było z jej apartamentu tylko krzyki i odgłosy bicia służby, teraz chichoty i rozmowy na wszelkie niedorzeczne tematy, także takie znane kilkulatkom, a pani widać nie bo "zapomniała";) ). No to podsłuchał jazdę konną, albowiem pani dostała okres i nie wiedziała jak podejść do tematu. Służące zrobiły jej fachowe podpaski (nie jestem tylko pewna jak to się wiąże, bo z każdej strony miało jeden "warkocz", ale może końcówki się jakoś rozdwaja ) i zakazały wyłazić z pokoju, żeby nie było wstydu jak jej coś gdzieś wyleci albo się pobrudzi
Loana - Pią 08 Kwi, 2022 10:10
O proszę, ktoś się stara i dba o to, żeby zęby były autentyczne
https://imgbb.com/3FJM2xL
Chociaż w sumie ciekawe, czemu takie czarne, cukru chyba nie jedli wtedy za dużo.
No ale jak to było w MontyPythonie "króla poznasz po tym, że nie jest w gównie" - to tu podobnie?
BeeMeR - Pią 08 Kwi, 2022 10:13
Cała służba ma takie czarne zęby, oni tu jedzą cukier palmowy. Wyżsi stanem myją zęby witkami i jakimś proszkiem (pokazywałam wcześniej), to mają piękne białe
Czyści są wszyscy, ubrania są zróżnicowane względem stanu i zamożności
Loana - Pią 08 Kwi, 2022 14:01
Pojawił się zapis tego lajwa o koreańskich komediach:
"Już 5 kwietnia odbędzie się ósma, a zarazem ostatnia, prelekcja z cyklu „Spotkania z koreańskim kinem popularnym”. Spotkanie to stanowi nie tylko zwieńczenie całego cyklu, ale także domknięcie bloku poświęconego wybranym gatunkom filmowym, w ramach którego wcześniej omawiane były m.in. południowokoreańskie horrory, thrillery i widowiska historyczne. Tym razem przyjrzymy się komedii – gatunkowi bardzo istotnemu dla renesansu południowokoreańskiej kinematografii w XXI wieku, a jednocześnie budzącym uzasadnione wątpliwości w kwestii tego, na ile przynależące do niego filmy mogą być zrozumiałe i atrakcyjne dla widowni z innego kręgu kulturowego.
Podczas spotkania Dawid Głownia przedstawi kilka zróżnicowanych południowokoreańskich komedii z ostatnich dwudziestu lat, w większości będących hitami frekwencyjnymi, każdorazowo odnosząc się do pytania, na ile zawarty w nich humor może być czytelny i atrakcyjny dla widowni spoza Korei Południowej. Tradycyjnie już nie zabraknie fragmentów filmowych.
Dawid Głownia – doktor nauk o sztuce UJ, pracownik Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWr, badacz filmu i szeroko rozumianej kultury popularnej. Autor dwóch książek o kinie japońskim oraz kilkunastu artykułów naukowych poświęconych popkulturze. W wolnych chwilach prowadzi fanpage i blog Pan Optykon.
Spotkanie będzie transmitowane na fanpejdżu naszej Biblioteki."
https://www.youtube.com/watch?v=dtd1JHsci4w
Trzykrotka - Pią 08 Kwi, 2022 23:49
BeeMer, ten historyczny lakorn który oglądasz jest piekny wizualnie, aż się chce patrzeć na zdjęcia. Kostiumy bardzo ładne i lokacje i ludzie - opowiadaj dalej.
Ja chyba dopiero koło środy wrócę do siebie, opiekuję się teraz mieszkaniem przyjaciółki, więc będę nadrabiać oglądanie Ale czytam pilnie - i tych wykładów od Loany chętnie posłucham
BeeMeR - Sob 09 Kwi, 2022 09:07
Opowiem dalej pewnie w poniedziałek,
Drama jest piękna i dobrze napisana
Pan już nie robi "angry face" (tak go nazywała) i zaczął flirtować z narzeczoną, uznał, że nie musi (od razu) wiedzieć kim ona jest, ważne, że nie demonem ani wredną poprzedniczką, wymiana spojrzeń jest piękna, zostawiająca resztę towarzystwa na zewnątrz ich sztamy
Mv z początku znajomości, z bardzo adekwatnym tekstem:
https://youtu.be/4BTHe3lDA7Y
Tu jeszcze o dramie
https://dramaswithasideofkimchi.com/2018/04/24/4-reasons-to-check-out-the-lakorn-bpoop-phaeh-saniwaat-loves-destiny/
RaczejRozwazna - Sob 09 Kwi, 2022 09:46
To jest ta tajska drama z przenosinami w czasie? Trochę ostatnio zgubiłam wątek, nie czytałam dokładnie.
BeeMeR - Sob 09 Kwi, 2022 09:55
Tak, przenosiny w czasie 300lat wstecz
Wrzucam sobie link - seguk do obadania
https://youtu.be/Vay9as132aU
RaczejRozwazna - Sob 09 Kwi, 2022 10:04
Podeślesz mi jakieś namiary? Zachomikuję na zaś bo to ewidentnie "mój" temat dramowy Myślisz, że dla zupełnego laika w dramach tajskich to dobra drama?
Tęskno mi za dramami, ale nie wiem kiedy wrócę, ech...
BeeMeR - Sob 09 Kwi, 2022 10:29
Bardzo dobra, główna pani ma perspektywę i przyzwyczajenia współczesnej dziewczyny, zderzającej się z dawną obyczajowością, wszystko jej muszą tłumaczyć czego nie wolno, a co należy, przy okazji widzowi też. Ona wspomina - prawie co odcinek, może co dwa - fragmenty wykładów na odpowiednie tematy (handel, kontakty zagraniczne, zabytki, osoby publiczne, które spotyka "na żywo", ostatnio młodego arystokratę, który zostanie królem w przyszłości, nie po obecnym, ale po następcy. Pani mi się ogromnie podoba (narzeczonemu już też, zawiesza się lekko gdy ją obserwuje ), ma ogromną radość życia, energię, potrzebę wiedzy (wszystkich pyta o to czego "zapomniała" w czasie mantry, czasem o niewygodne albo niedyplomatyczne sprawy), kilka razy już się wymknęła, żeby zwiedzić to czy tamto, zapuściła się nawet do dzielnicy czerwonych latarnii i to miało bardzo przykre konsekwencje, bo teściowa in spe się dowiedziała, a to już kolejna, "niemoralna" plotka na jej temat
Ja jestem zachwycona
Nie wiem jak z chomikowaniem, ja oglądam online, podobno jest na Netfliksie
https://soap2day.cool/tv/watch-love-destiny-free-32507
Polecam, ale nie namawiam, każdy najlepiej wie co mu się podoba
RaczejRozwazna - Sob 09 Kwi, 2022 10:38
Dzięki, opis mi się podoba Ciekawa jestem tylko czy kultura tajska mi się spodoba, ale zawsze można popróbować czegoś nowego Ile to ma odcinków?
"chomikowanie było w przenośni, tzn. ja sobie chomikuję zakładki "na zaś"
BeeMeR - Sob 09 Kwi, 2022 11:11
15 odcinków po 1h45min, ja jestem obecnie w 8. Pierwsze pół odcinka było słabe, potem bez zastrzeżeń. Drama nie ma w sobie nic z latynoskich oper mydlanych, żadnego "slap & kiss" ani wytrzeszczy twarzy zastygłej w jakimś grymasie do kamery, zresztą to osobny gatunek serialowy. Nie ma przemocy damsko-męskiej, ale pani-służba jak najbardziej (wspominana chłosta, groźba wypędzenia), bo to ona odpowiada za dom i porządek rzeczy, pan zajmuje się wyższymi sprawami, pracą naukową i zarobkową (dla i w pałacu), nie mieszają się do swoich kompetencji.
Odlegle skojarzyło mi się Downton Abbey czy Gosford Park, pod tym kątem, że tu w każdej scenie mniej lub bardziej zbiorowej jest służba (każdy z głównych ma swoją parę sług, chodzących za nim/nią jak cień) czasem jako niemy, skulony w kącie nad swoją pracą świadek albo przyzwoitka, czasem bardzo aktywnie uczestniczący w akcji.
Mnie ta dramowa Ayutthaya z XVIIw bardzo odpowiada, jest zupełnie inna od naszych części świata, ale na swój sposób podobna (my cofnąwszy się wstecz o 300lat miałybyśmy pewnie dość podobne zderzenie z tym, co trzaba a czego nie wolno i jak się słownictwo pozmieniało), elegancka i piękna
Park historyczny Ajutthaja
https://r.pl/blog/ayutthaya-co-warto-zobaczyc-w-historycznej-czesci-tajlandii
RaczejRozwazna - Sob 09 Kwi, 2022 12:10
Brzmi dobrze nawet z czysto poznawczego punktu widzenia. Właśnie miałam pytać czy drama nie zalatuje tasiemcami latynoskimi bo jednak Portugalia - cieszę się, że nie.
Park piękny
Myślę, że na pewno kiedyś się za to wezmę. Będę podczytywać Twoje relacje.
Aragonte - Sob 09 Kwi, 2022 16:12
| BeeMeR napisał/a: | | Nie wiem jak z chomikowaniem, ja oglądam online, podobno jest na Netfliksie |
Ktoś to znalazł na Netflixie? Mnie się nie udało.
BeeMeR - Sob 09 Kwi, 2022 18:19
Może było ale się skończyło - na taką informację trafiłam w lakorn galaxy tj. kompendium gdzie co obejrzeć z napisami, nie wiem na ile aktualizują dane
Sprawdzałaś oba tytuły?
Jestem już po porządnej kłótni (jeszcze nie) kochanków "i wcale się nie musisz ze mną żenić!" (ta, jasne ), aż Bardzo Ważny Łańcuszek poszedł w drzazgi, ale nie wątpię, że zostanie naprawiony
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Właśnie miałam pytać czy drama nie zalatuje tasiemcami latynoskimi | Ja wprawdzie zaczynałam od "slapu", bo to na swój niepoważny sposób jest odprężające na krótką metę, ale obecnie staram się wybierać głównie jednak bardziej "zwykłe/normalne", projekty , bez walenia po twarzach i absurdalnych akcjach typu "oddaj męża!"
Aragonte - Sob 09 Kwi, 2022 21:17
| BeeMeR napisał/a: | Może było ale się skończyło - na taką informację trafiłam w lakorn galaxy tj. kompendium gdzie co obejrzeć z napisami, nie wiem na ile aktualizują dane
Sprawdzałaś oba tytuły? |
Oba, czyli jakie? Szukałam "Love Destiny", ale przejrzałam ogółem tajskie dramy i nic mi do tego nie pasowało. Nie ma ich tam dużo, mam wrażenie
|
|
|