To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

BeeMeR - Wto 22 Sty, 2019 17:53

Dokończyłam wczoraj Jang Ok Jung - Live in Love - ech. Drama uparła się, żeby być równie nieprawdopodobna w końcówce jak Dong Yi tylko w zupełnie inny sposób. Tu król i Ok Jung kochali się okropnie, aż po (jej) grób. Król ją musiał zdegradować z pozycji królowej, ale zachowała pozycję ukochanej konkubiny, pozostałych kobiet król do końca unikał, drama nawet słowa nie wspomina o innych dzieciach króla ani czy Choi w ogóle trafiła do loża królewskiego. Ok Jung została skazana za niewinność - pozwoliła odprawić zakazany szamański rytuał celem przywrócenia zdrowia chorującemu na ospę synowi, a Choi podrzuciła dowody na to, że próbowała zaszkodzić królowej In Hyun która słabowała i akuratnie zmarła.

Rzut oka na szpile

Co by tu teraz... ;)

Admete - Wto 22 Sty, 2019 17:54

A nie chcesz w końcu Królowej Seon Deok? Widzę na tej mojej stronie, że jakaś chińska produkcja cieszy się teraz powodzeniem, bo ciągle się ktoś o nią dopytuje:

https://www.youtube.com/watch?v=yzXPV4X2b0s

Alicja - Wto 22 Sty, 2019 20:45

BeeMer lubię twoje historyjki obrazkowe :-D

Romantic doctor powiadacie :mysle:

BeeMeR - Wto 22 Sty, 2019 22:22

Admete napisał/a:
A nie chcesz w końcu Królowej Seon Deok?
Chcę, ale najpierw może kilka filmów - np. koreański "Lot nad kukułczym gniazdem" ;)
Admete - Wto 22 Sty, 2019 22:22

Powiadamy :wink: Może ci się spodoba.
Aragonte - Wto 22 Sty, 2019 22:51

A jeśli nie, to porzucisz i już :-P
Trzykrotka - Śro 23 Sty, 2019 00:07

Skończyłam Life :banan: Prezes Gu i jego asystentka - a nawet asystentka i prezes Gu to moje ulubione postaci. Przyznam się, że pod koniec zupełnie już nie wiedziałam o sssso chodzi z machlojkami szpitalnymi. Miałam tylko angielski sos totalnie straciłam wątek co i kto i komu i dlaczego. Ale watki osobiste prześledziłam i bardzo mi się podobało wspólne nurkowanie braci i spacer już-nie prezesa Gu z młodą lekarką.
No i pani dyrektor w czerni miała wejście smoka! :lol:
Jeśli ktoś potrzebuje twardo stąpnąć na ziemi zmęczy się eskapizmem, to polecam. Bardzo dobry kawał przykro-życiowej dramy.

Pani dyrektor z Life rozstawiająca złych po kątach to bardzo przyjemna odskocznia od tego, jak koledzy traktują policjantkę na posterunku w miasteczku, w którym toczy się akcja Life On Mars. Jak służącą. Jak Jang So Rę w Misaeng :bejsbol: Najzdolniejsza z nich, bystra, wykształcona, myśląca. I załatwia wszystkie papierkowe sprawy, wysyłają ją do zawiadamiania rodzin nieboszczyków, że ich krewny umarł, a komendant podrzuca jej swoje pranie. O parzeniu kawy nawet się nie mówi - to oczywiste, że ona obsługuje tych starych koni :bejsbol:
Bardzo poruszający był odcinek, w którym bohater spotyka swoją rodzinę i samego siebie kilkuletniego. I odkrywa bolesną i wstydliwą prawdę o własnym ojcu.

Admete - Śro 23 Sty, 2019 05:48

Trzykrotka napisał/a:
Miałam tylko angielski sos totalnie straciłam wątek co i kto i komu i dlaczego.

Te polskie, przerobione ci nie pasowały? One idą nie w każdym odtwarzaczu, ale działają. Telewizor też je czyta.

Alicja - Śro 23 Sty, 2019 06:44

Admete, dlaczego chcesz ominąć zakończenie?

Nadal oglądam Jugglers,przewijam nudne kawałki i oglądam. Chyba już kilka seriali obejrzałam, bo widzę tu kilka znajomych twarzy, chociażby dyrektor z Feel good to die.

Trzykrotka - Śro 23 Sty, 2019 08:28

Admete napisał/a:

Te polskie, przerobione ci nie pasowały? One idą nie w każdym odtwarzaczu, ale działają. Telewizor też je czyta.

U mnie niestety nie szly. Do pewnego momentu tak, ale końcówka już nie. Angielski dało się jeszcze przeżyć kiedy szlo o sprawy mniej więcej osobiste, ale końcówka to już dla mnie był zupełny szum - i odpuściłam.
Alicjo :kwiatek: dziewczyny pisały, że końcówka z angielskim pierwowzorze Life On Mars to było wielkie WTF, więc pewnie dlatego :kwiatek:
W Jugglers właśnie za dużo przewijałam, żeby się aż tak dobrze bawić - ale może wróciłabym dla głównego wątku i Daniela Choia.

BeeMeR - Śro 23 Sty, 2019 08:37

Ja bym rzekła, że to w amerykańskim remaku było wielkie WTF, zas angielska wersja była świetna, doskonale zagrana i trafiała prosto w serce.

Z Jugglers obejrzałam tylko kilka króciutkich migawek.

Trzykrotka - Śro 23 Sty, 2019 09:00

BeeMeR napisał/a:
Ja bym rzekła, że to w amerykańskim remaku było wielkie WTF, zas angielska wersja była świetna, doskonale zagrana i trafiała prosto w serce.

Właśnie koreańska podoba mi się z racji na coś w klimacie - nutkę nostalgii, domowości. No i rzeczywistość świata lat 80 jest dobrze odtworzona. We wczorajszym odcinku była scenka w jakiejś tancbudzie. Na scenie tańczył i śpiewał zespól, ludzie tańczyli. Piosenka i układ taneczny dokładnie z AM1988, ten, który wykonywali panowie wygrywając walkmana do Duk Sun.

Admete - Śro 23 Sty, 2019 09:18

Ja nie mówię, że w oryginalnej wersji było złe zakończenie. Po prostu nie moje.
EDIT: Nie mam co oglądać, to zaczęłam tę chińską bajkę - jak to ładnie kręcone, nie wszytko łapię, bo napisów dużo i źle się czyta, ale na razie oglądam. Oglądam i tak dla obrazków ;) Mogę wrzucić do chińskich bajek.

Trzykrotka - Śro 23 Sty, 2019 14:03

Wrzuć, ja lubię czasami dla odprężenia :kwiatek:
Admete - Śro 23 Sty, 2019 14:05

Już wrzuciłam, tyle ile na razie mam. Jak będzie więcej, to dorzucę. Mnie się to kojarzy ( wiem, to dziwne, bo inne czasy i kultura ) z Jane Austen ;) Te wszystkie żony, córki, podchody, niuanse, co się komu należy a co nie ;) O Alhambrze też pamiętam, ale to wieczorem.
Admete - Czw 24 Sty, 2019 10:37

Wspomnienia z Alhambry już są, jeśli ktoś chce.
BeeMeR - Czw 24 Sty, 2019 10:48

Shoot me in the Heart

Dwóch młodych, skrajnie różnych ludzi trafia do szpitala dla psychicznie chorych tego samego, deszczowego dnia - Jeden, młodszy (Jeo Jin Go, obecnie król/klaun) panicznie boi się "własnego cienie", tj. życia, odpowiedzialności i przede wszystkim nożyczek, bo od nich tragicznie zginęła jego matka (więc nie pozwala się ostrzyc), drugi (Lee Min Ki) nie boi niczego - aktywnie walczy, buntuje, wielokrotnie próbuje uciec, pakując siebie i wspólnika z przypadku w rozliczne kłopoty.

Ich przyjaźń, z niemałą nutką bromansu z czasem ugruntuje się i ukierunkuje na odzyskanie władzy nad własnym życiem, przez pokonanie lęku lub silniejszego brata który wpakował w szpital by przejąć udziały "niepoczytalnego".

Mv bromansowe (jakość taka sobie ale mv fajne :lol: zresztą to dzięki temu, że na nie trafiłam cokolwiek przypadkiem zainteresowałam się filmem :mrgreen: ):
https://www.youtube.com/watch?v=uquKOsQk3uM

Film mi się bardzo podobał, ma dobrze wyważone wątki humorystyczne z przykrymi i wzruszającymi, a dodatkowo choć pierwsze skojarzenie poszło mi wyraźnie w stronę "Lotu nad kukułczym gniazdem", postaci są inne i całość dużo bardziej "nadziejna" nie tylko dla dwóch głównych chłopaków ale i niektórych innych pacjentów szpitala. Rozryczałam się jak dziecko w trakcie, nie na koniec ;)
Film jest świetnie obsadzony i zagrany - nie ma tu słabej roli ani postaci. Lee Min Ki jest kłębkiem energii, tej dobrej i tej złej, która pakuje go w kłopoty, każąc się bić o to i owo - tu. np. śpiewa i tańczy Twist Again rozkręcając imprezkę szpitalną:
https://www.youtube.com/w...3vIzUhdvU&t=14s

Jest tu też kilka innych znanych twarzy - np. Ki Cheol z Faith w roli dobrego pielęgniarza (zły pielęgniarz prowadzi chłopaków w pierwszym rzędzie):

I jest nieumierające marzenie o wolności, lataniu, wspinaczce na szczyty :serduszkate:

Admete - Czw 24 Sty, 2019 11:01

Ciekawie to wygląda.
Trzykrotka - Czw 24 Sty, 2019 12:08

Nawet bardzo! Obejrzałabym :kwiatek:
BeeMeR - Czw 24 Sty, 2019 12:51

Dysponuję wyłącznie wersją z tureckim hardsubem, ale elegancko nałożyłam na to napisy ang z ciemnym tłem ;) Mogę wrzucić :kwiatek:
Oczywiście to, że mi się film podobał niekoniecznie znaczy że wam też będzie, ale spróbować nie zaszkodzi. Jest imho bardzo dobrze zagrany, nie upupia tematu (zbytnio) ani nie przygnębia, a przede wszystkim nie pozostawił mnie obojętną - a o to w ostatnich czasach trudno ;)

BeeMeR - Pią 25 Sty, 2019 10:10

Seondal - Man Who Sells The River

Sympatyczny przygodowo-przebierankowy klituś-bajtuś, Nefryt przebiera się i naciąga bogaczy na kasę, udając coraz to kogo innego, króla, mnicha lub pannę :lol:

Do tego Ra Mi Ran i kilka innych znanych twarzy, postaci barwne, bajdurki oglądalne na raz, dla odprężenia polecam.

A na koniec jak tama runęła i wezbrane wody pędziły to wypatrywałam wodnych koni ;)

Trzykrotka - Pią 25 Sty, 2019 13:29

Oglądałam - bardzo przyjemna rozrywkowa rzecz. Ja mam słabość do Nefryta nawet z zajęczymi ząbkami :lol:

Life On Mars - odcinek o wzięciu zakładników. Mnie niezmiernie bawi pokazywanie dwóch szkół rozwiązywania spraw kryminalnych. Nasz wędrownik w czasie i aspirantka Yoo działają rozumowo, analizując sprawy psychologicznie (ona), badajac ślady i opierając się na współczesnej wiedzy kryminalistycznej (on). Komendant z posterunkowym wyznają zasadę jak nie kijem, to młotkiem, a jak nie pomoże to wrzasnąć i wziąć jeszcze wiekszy młotek :mrgreen: Scena, w której "wczorajszy" po nocy spędzonej na karaoke komendant bierze megafon i zaczyna negocjacje z porywaczami od wy tacy owacy &*^%$#@*(& wyłazić mi tu zaraz, bo jak nie... :rotfl:
Ale miło wiedziec, że i w kryminalistyce nauka poczyniła ogromne postępy i nie ogranicza się tylko do nieudolnego zbierania odcisków palców (z przedmiotów branych przez policjantów gołymi rękami, ku zgrozie policjanta współczesnego)

Admete - Pią 25 Sty, 2019 14:19

Tak samo było w oryginalnej wersji. DCI Hunt był rewelacyjny. Ashes to ashes już mi się tak bardzo nie podobało. Było chyba zbyt udziwniony.
BeeMeR - Pią 25 Sty, 2019 14:26

Och tak, Hunta uwielbiałam :serce:
Ciągle mam w oczach jedyny w swoim rodzaju pościg :rotfl:

Admete - Pią 25 Sty, 2019 16:27

https://www.youtube.com/watch?v=es-w1mICwDY

DCI Hunt ;) W serialu była genialna muzyka :) Chyba mam nawet gdzieś jakieś zestawienie.

A w Ashes to ashes ;)

https://www.youtube.com/watch?v=I5IJZl7xdSU