Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Trzykrotka - Sob 01 Wrz, 2018 07:55
Szanghaj! Ciekawa ta książka? Interesuje mnie, poszukałabym w mojej bibliotece.
Admete - Sob 01 Wrz, 2018 08:38
Ciekawa, podobała mi się. Reportażowa - historie różnych ludzi z ulicy Wiecznej Szczęśliwości, sąsiadów autora. Zna chiński, więc ma większy wgląd w życie Chińczyków.
Caitriona - Nie 02 Wrz, 2018 21:18
| Admete napisał/a: | | Teraz czytam Lindy Polman Laleczki skazańców. Życie z karą śmierci. Książka o kobietach, które poślubiają skazańców w celach śmierci, o samych skazańcach, karze śmierci, a wszystko obiektywnie i starannie. Dość przejmująca książka. |
W bibliotece prosiłam żeby zakupili, jak zakupią, przeczytam.
I skończyłam nową Szymiczkową. Jak dla mnie najsłabsza ze wszystkich, ale i tak czytało mi się świetnie. Mam nadzieję, że będą kolejne książki.
Admete - Pon 03 Wrz, 2018 03:40
Te Laleczki są wstrząsające. Warto przeczytać.
Trzykrotka - Śro 05 Wrz, 2018 18:59
Szymiczkowa, czyli Szczupaczyńska, ma podobno byc kontynuowana aż do dwudziestolecia miedzywojennego. Wtedy profesorowa zapewne będzie już sama pensjonariuszką domu Helclów.
Admete - Sob 15 Wrz, 2018 12:16
Mam do czytania dwie książki i obie ciekawe - nie rozdwoję się Kwiaty w pudełku. Japonia oczami kobiet i Reformacja. Rewolucja Lutra. Książkę o reformacji powinnam oddać wcześniej, ale tę o japońskich kobietach przeczytałabym pewnie szybciej. Mam jeszcze zamówione książki o etykiecie w Wersalu i o Potopie.
Aragonte - Sob 15 Wrz, 2018 12:25
| Caitriona napisał/a: | | I skończyłam nową Szymiczkową. Jak dla mnie najsłabsza ze wszystkich, ale i tak czytało mi się świetnie. Mam nadzieję, że będą kolejne książki. |
Mnie niesamowicie ubawiła wizyta Szczupaczyńskiej w "jaskini Szatana", czyli w mieszkaniu Przybyszewskiego i jej konfrontacja jako przedstawicielki "filistrów" z dekadentami I ten Przybyszewski mówiący, zdaje się, cytatami ze swoich książek
Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 12:26
Którą o Potopie? Leśniewskiego?
Ja mało ambitnie wgryzłam się w Chmielarza. Mam trzy następne tomy cyklu o komisarzu Mortce. Odpoczynkowe, jakby to nie brzmiało Dobrze napisane.
Admete - Sob 15 Wrz, 2018 12:26
Też mnie to rozbawiło. Tak czy inaczej będę czytać kolejne książki z tej serii, dla Krakowa
| Trzykrotka napisał/a: | | Którą o Potopie? Leśniewskiego? |
Tak, jego. Piastów też zakupili ( z mojej inspiracji ), ale jest w dalszej filii i obecnie pożyczona. potem sobie zamówię. A Chmielarz jest świetny
Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 12:29
| Aragonte napisał/a: | I ten Przybyszewski mówiący, zdaje się, cytatami ze swoich książek |
Tak Jej końcowa wypowiedź też była cytatem zresztą. I Tadeuszek Żeleński, który profesorową wprowadzał w świat bohemy.
Admete, koniecznie daj znać, czy Potop ciekawy, bo wytypowałam sobie tę książkę do przeczytania po Piastach
Admete - Sob 15 Wrz, 2018 12:34
Do biblioteki po odbiór pójdę dopiero we wtorek po drodze na ćwiczenia. Ale oczywiście dam znać. Kiedy ja to wszytko przeczytam.
Ania Aga - Sob 15 Wrz, 2018 12:53
A listy z cytatami z Mniszkówny? Sam smak😊 Najbardziej na serio była druga książka Rozdarta zasłona. Podobną tematykę podjął chyba Dołęga Mostowicz.
Admete - Nie 16 Wrz, 2018 10:43
Przygnębiły mnie te Kwiaty w pudełku. Może dlatego, że autorka skupiła się tylko na opresyjności kultury japońskiej względem kobiet. Niby zdawałam sobie z tego sprawę, bo zdarza mi się ( oprócz seriali koreańskich ) oglądać także japońskie, ale wszystkie te sprawy zebrane razem mnie przygnębiły.
Aragonte - Nie 16 Wrz, 2018 11:58
A dałabyś jakieś przykłady tej opresyjności?
W mojej bibliotece chyba takich nowości nie mają
Admete - Nie 16 Wrz, 2018 12:47
Dużo by pisać. Nadal kłopoty z uznaniem rozwodu, wpisywaniem do rejestru rodzinnego, wykształceniem, karierą, byciem inną niż przewiduje schemat. Kobieta ma być piękna, cicha, wyjść za maż i urodzić dzieci.
Aragonte ja korzystam ze wszystkich ( no prawie ) filii w mieście. Po te akurat książki musiałam się pofatygować do innej dzielnicy. Nie wierzę, że Warszawa nie ma nowości. Mamy bardzo dobry wspólny system dla wszystkich filii, rezerwuje się przez internet.
Aragonte - Nie 16 Wrz, 2018 13:01
| Admete napisał/a: | | Aragonte ja korzystam ze wszystkich ( no prawie ) filii w mieście. Po te akurat książki musiałam się pofatygować do innej dzielnicy. Nie wierzę, że Warszawa nie ma nowości. Mamy bardzo dobry wspólny system dla wszystkich filii, rezerwuje się przez internet. |
Na pewno ma, ale chyba nie będzie mi się chciało jechac godzinę do filii na drugi koniec miasta Korzystam z trzech filii w swojej dzielnicy, ale jechanie np. na Nowodwory raczej odpada.
Admete - Nie 16 Wrz, 2018 13:59
Wiem, że to większa przestrzeń
Fibula - Nie 16 Wrz, 2018 23:47
Admete, u nas trzeba się zapisywać do każdej dzielnicy oddzielnie.
Aragonte, zasugeruj w swojej zakup. U mnie przy tytule na liście propozycji wpisują też na pierwsze (lub kolejne) miejsce w kolejce, jeśli ma się takie życzenie, co jest wygodne, bo często książka rano wisi jako niedostępna, a wieczorem już jest do niej kilkuosobowa kolejka.
Admete - Pon 17 Wrz, 2018 05:35
| Cytat: | | Admete, u nas trzeba się zapisywać do każdej dzielnicy oddzielnie. |
Ale za to, ile ich macie
Fibula - Pon 17 Wrz, 2018 18:26
No mamy, ale ja korzystam tylko w dwóch dzielnicach i z lenistwa ograniczam się w każdej do 2-3 filii. Za niecały miesiąc i do mnie trafią Kwiaty w pudełku i dodatkowo Aleja Włókniarek.
Teraz czytam Patricka Melrose'a, a potem obejrzę serial.
Admete - Pon 17 Wrz, 2018 18:52
Ja mam jeszcze reportaże o pracy - Urobieni.
akne - Pon 17 Wrz, 2018 19:46
| Admete napisał/a: | | Ja mam jeszcze reportaże o pracy - Urobieni. |
No bardzo adekwatne
Fibula - Pon 17 Wrz, 2018 22:04
| Admete napisał/a: | | Ja mam jeszcze reportaże o pracy - Urobieni. |
Czytałam w wakacje i nie bardzo mi się podobało - za dużo informacji o rynku pracy (znam dość dobrze, więc autor niczym mnie nie zaskoczył), za mało opowieści o ludziach, a bardziej na to liczyłam.
Admete - Wto 18 Wrz, 2018 08:02
Tak czy inaczej spróbuję przeczytać. Ja akurat może dowiem się czegoś nowego.
Admete - Wto 18 Wrz, 2018 18:38
Poszłam do biblioteki po dwie zamówione książki, a wróciłam z pięcioma... Kiedy ja to przeczytam.
|
|
|