To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Trzykrotka - Sob 01 Wrz, 2018 07:55

Szanghaj! Ciekawa ta książka? Interesuje mnie, poszukałabym w mojej bibliotece.
Admete - Sob 01 Wrz, 2018 08:38

Ciekawa, podobała mi się. Reportażowa - historie różnych ludzi z ulicy Wiecznej Szczęśliwości, sąsiadów autora. Zna chiński, więc ma większy wgląd w życie Chińczyków.
Caitriona - Nie 02 Wrz, 2018 21:18

Admete napisał/a:
Teraz czytam Lindy Polman Laleczki skazańców. Życie z karą śmierci. Książka o kobietach, które poślubiają skazańców w celach śmierci, o samych skazańcach, karze śmierci, a wszystko obiektywnie i starannie. Dość przejmująca książka.

W bibliotece prosiłam żeby zakupili, jak zakupią, przeczytam.

I skończyłam nową Szymiczkową. Jak dla mnie najsłabsza ze wszystkich, ale i tak czytało mi się świetnie. Mam nadzieję, że będą kolejne książki.

Admete - Pon 03 Wrz, 2018 03:40

Te Laleczki są wstrząsające. Warto przeczytać.
Trzykrotka - Śro 05 Wrz, 2018 18:59

Szymiczkowa, czyli Szczupaczyńska, ma podobno byc kontynuowana aż do dwudziestolecia miedzywojennego. Wtedy profesorowa zapewne będzie już sama pensjonariuszką domu Helclów.
Admete - Sob 15 Wrz, 2018 12:16

Mam do czytania dwie książki i obie ciekawe - nie rozdwoję się ;) Kwiaty w pudełku. Japonia oczami kobiet i Reformacja. Rewolucja Lutra. Książkę o reformacji powinnam oddać wcześniej, ale tę o japońskich kobietach przeczytałabym pewnie szybciej. Mam jeszcze zamówione książki o etykiecie w Wersalu i o Potopie.
Aragonte - Sob 15 Wrz, 2018 12:25

Caitriona napisał/a:
I skończyłam nową Szymiczkową. Jak dla mnie najsłabsza ze wszystkich, ale i tak czytało mi się świetnie. Mam nadzieję, że będą kolejne książki.

Mnie niesamowicie ubawiła wizyta Szczupaczyńskiej w "jaskini Szatana", czyli w mieszkaniu Przybyszewskiego i jej konfrontacja jako przedstawicielki "filistrów" z dekadentami :lol: I ten Przybyszewski mówiący, zdaje się, cytatami ze swoich książek :lol:

Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 12:26

Którą o Potopie? Leśniewskiego?
Ja mało ambitnie wgryzłam się w Chmielarza. Mam trzy następne tomy cyklu o komisarzu Mortce. Odpoczynkowe, jakby to nie brzmiało :wink: Dobrze napisane.

Admete - Sob 15 Wrz, 2018 12:26

Też mnie to rozbawiło. Tak czy inaczej będę czytać kolejne książki z tej serii, dla Krakowa ;)

Trzykrotka napisał/a:
Którą o Potopie? Leśniewskiego?

Tak, jego. Piastów też zakupili ( z mojej inspiracji ), ale jest w dalszej filii i obecnie pożyczona. potem sobie zamówię. A Chmielarz jest świetny :)

Trzykrotka - Sob 15 Wrz, 2018 12:29

Aragonte napisał/a:
I ten Przybyszewski mówiący, zdaje się, cytatami ze swoich książek :lol:

Tak :lol: Jej końcowa wypowiedź też była cytatem zresztą. I Tadeuszek Żeleński, który profesorową wprowadzał w świat bohemy.
Admete, koniecznie daj znać, czy Potop ciekawy, bo wytypowałam sobie tę książkę do przeczytania po Piastach :kwiatek:

Admete - Sob 15 Wrz, 2018 12:34

Do biblioteki po odbiór pójdę dopiero we wtorek po drodze na ćwiczenia. Ale oczywiście dam znać. Kiedy ja to wszytko przeczytam.
Ania Aga - Sob 15 Wrz, 2018 12:53

A listy z cytatami z Mniszkówny? Sam smak😊 Najbardziej na serio była druga książka Rozdarta zasłona. Podobną tematykę podjął chyba Dołęga Mostowicz.
Admete - Nie 16 Wrz, 2018 10:43

Przygnębiły mnie te Kwiaty w pudełku. Może dlatego, że autorka skupiła się tylko na opresyjności kultury japońskiej względem kobiet. Niby zdawałam sobie z tego sprawę, bo zdarza mi się ( oprócz seriali koreańskich ) oglądać także japońskie, ale wszystkie te sprawy zebrane razem mnie przygnębiły.
Aragonte - Nie 16 Wrz, 2018 11:58

A dałabyś jakieś przykłady tej opresyjności? :kwiatek:
W mojej bibliotece chyba takich nowości nie mają :?

Admete - Nie 16 Wrz, 2018 12:47

Dużo by pisać. Nadal kłopoty z uznaniem rozwodu, wpisywaniem do rejestru rodzinnego, wykształceniem, karierą, byciem inną niż przewiduje schemat. Kobieta ma być piękna, cicha, wyjść za maż i urodzić dzieci.

Aragonte ja korzystam ze wszystkich ( no prawie ) filii w mieście. Po te akurat książki musiałam się pofatygować do innej dzielnicy. Nie wierzę, że Warszawa nie ma nowości. Mamy bardzo dobry wspólny system dla wszystkich filii, rezerwuje się przez internet.

Aragonte - Nie 16 Wrz, 2018 13:01

Admete napisał/a:
Aragonte ja korzystam ze wszystkich ( no prawie ) filii w mieście. Po te akurat książki musiałam się pofatygować do innej dzielnicy. Nie wierzę, że Warszawa nie ma nowości. Mamy bardzo dobry wspólny system dla wszystkich filii, rezerwuje się przez internet.

Na pewno ma, ale chyba nie będzie mi się chciało jechac godzinę do filii na drugi koniec miasta :wink: Korzystam z trzech filii w swojej dzielnicy, ale jechanie np. na Nowodwory raczej odpada.

Admete - Nie 16 Wrz, 2018 13:59

Wiem, że to większa przestrzeń :)
Fibula - Nie 16 Wrz, 2018 23:47

Admete, u nas trzeba się zapisywać do każdej dzielnicy oddzielnie.
Aragonte, zasugeruj w swojej zakup. U mnie przy tytule na liście propozycji wpisują też na pierwsze (lub kolejne) miejsce w kolejce, jeśli ma się takie życzenie, co jest wygodne, bo często książka rano wisi jako niedostępna, a wieczorem już jest do niej kilkuosobowa kolejka.

Admete - Pon 17 Wrz, 2018 05:35

Cytat:
Admete, u nas trzeba się zapisywać do każdej dzielnicy oddzielnie.

Ale za to, ile ich macie ;)

Fibula - Pon 17 Wrz, 2018 18:26

No mamy, ale ja korzystam tylko w dwóch dzielnicach i z lenistwa ograniczam się w każdej do 2-3 filii. :wink: Za niecały miesiąc i do mnie trafią Kwiaty w pudełku i dodatkowo Aleja Włókniarek.
Teraz czytam Patricka Melrose'a, a potem obejrzę serial. :cool:

Admete - Pon 17 Wrz, 2018 18:52

Ja mam jeszcze reportaże o pracy - Urobieni.
akne - Pon 17 Wrz, 2018 19:46

Admete napisał/a:

No bardzo adekwatne :mrgreen:

Fibula - Pon 17 Wrz, 2018 22:04

Admete napisał/a:

Czytałam w wakacje i nie bardzo mi się podobało - za dużo informacji o rynku pracy (znam dość dobrze, więc autor niczym mnie nie zaskoczył), za mało opowieści o ludziach, a bardziej na to liczyłam.

Admete - Wto 18 Wrz, 2018 08:02

Tak czy inaczej spróbuję przeczytać. Ja akurat może dowiem się czegoś nowego.
Admete - Wto 18 Wrz, 2018 18:38

Poszłam do biblioteki po dwie zamówione książki, a wróciłam z pięcioma... :rumieniec: Kiedy ja to przeczytam.