To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

BeeMeR - Czw 19 Wrz, 2019 18:50

Ja ciągle acz powolutku oglądam Lekarzy- jestem po operacji wymiany serca dziadka - szefa szefów, jeszcze się nie wybudził.

Zaczęłam też nowy seguk, ale napiszę więcej jak przejdę lata dziecięce :mrgreen:

Admete - Czw 19 Wrz, 2019 19:45

Tytuł możesz podać :)
BeeMeR - Czw 19 Wrz, 2019 20:24

A tak. Ballad of Seo Dong: Czasy trzech królestw, Baekjae, VI czy VIIw. bohaterem jest pozamałżeński syn królewski, który później sam został kolejnym królem. Kojarzę tylko legendę z Samguk Sagi, że zakochał się w królewnie z Silli i aby ją zdobyć rozpuścił plotkę jakoby ze sobą spali - ojciec ją w hańbie wyrzucił z domu i małżeństwo stało się możliwe ;)
Nie wiem czy obejrzę ale spróbuję - już się za jakimś segukiem stęskniłam.

Admete - Czw 19 Wrz, 2019 21:45

Brzmi odpowiednio segukowo :wink: Mnie się wyjątkowo podobają ostatnie odcinki Rookie Historian. Takie słodko-smutne. Ładnie książę dojrzewa, a bohaterki nie sposób nie lubić - niezależna i mądra. Dochodzimy pomału do końca opowieści i sekretów.
BeeMeR - Czw 19 Wrz, 2019 23:54

Admete napisał/a:
Brzmi odpowiednio segukowo
Owszem, i to jest seguk w starym stylu, pod względem realizacji, sposobu narracji, gry itd. Dobrze się ogląda, choć bez fajerwerków.
Admete - Pią 20 Wrz, 2019 19:15

A Vagabond mam na Netflixie od razu z polskimi napisami, bo drama w całości preprodukowana. To dziś sobie obejrzę.
BeeMeR - Pią 20 Wrz, 2019 19:30

Daj znać jak obejrzysz.
U mnie grozi zamknięcie szpitala :wink:

Admete - Pią 20 Wrz, 2019 19:53

To już ci chyba niedużo zostało. Co u Trzykrotki? Zniknęła nagle.
BeeMeR - Pią 20 Wrz, 2019 20:07

Dwa odcinki z hakiem. Prezes zarządu się obudził.
Admete - Nie 22 Wrz, 2019 15:00

Zobaczyłam większą część pierwszego odcinka Vagabond. Na razie podoba mi się, choć mi smutno. Mieli olbrzymie pieniądze na ten serial i to widać.
Aragonte - Nie 22 Wrz, 2019 16:26

Mam nadzieję, że niedługo też obejrzę.
A czemu ci smutno?

Aha, Trzykrotka się urlopowała i dlatego znikła, napisałam do niej.

Admete - Nie 22 Wrz, 2019 17:11

Wiem, też pisałam :mrgreen: Smutno mi, bo ktoś umiera. Ludzie giną.
Aragonte - Nie 22 Wrz, 2019 18:26

Admete napisał/a:
Smutno mi, bo ktoś umiera. Ludzie giną.

No niestety, tak to jest :(

Admete - Nie 22 Wrz, 2019 18:31

Sensacja w pełnej krasie. Suzy nie jest może tragiczna, ale nie jest też oszałamiająca. Ładna jak zawsze. Ona mi się z tą drugą myli, z PSH chyba. Małpa wypada bardzo dobrze, przystojny i sprawny. Możecie zajrzeć na wschód, no tam pewien wagabunda wpadł z wizytą.
BeeMeR - Nie 22 Wrz, 2019 18:35

Super - tez myślałam żeby napisać do Trzykrotki, teraz już sobie daruję ;)
Admete - Nie 22 Wrz, 2019 19:18

Jestem zaintrygowana tymi dwoma odcinkami i zasadniczo gdyby wrzucili od razu wszystkie, to byłabym zadowolona, a tak trzeba będzie czekać.
Trzykrotka - Nie 22 Wrz, 2019 22:09

Dzień dobry po przerwie :hello:

Wreszcie siadłam do Vagabond :banan: bo już czas najwyzszy na Małpę wyczekaną się napatrzeć - i od razu mam zonk. Chyba za dużo obyczaju się ostatnio naoglądałam, boski idiotyzm sensacji od razu mnie zabił. Pustynia, dwa samochody, jeden staje z przestrzeloną oponą. Wysiada z niego ochrona z karabinami rozglądając się czujnie po okolicy, oraz - taram taram - najwyraźniej cel ataku, czyli Suzy ładna jak z obrazka. Chodzi, schyla się, oponę ogląda, jakby mówiła no zastrzelże mnie, na co czekasz :zalamka:
Już nie powiem, że wiatr wieje tylko na nią, żeby zdmuchnąć jej chustkę i rozwiać włosy...
O, a teraz blond Małpa :zawstydzona2: No nie.... Muszę jednak się skupić i obejrzeć większy kawałek.

Admete - Nie 22 Wrz, 2019 22:27

Ten fragment na pustyni jest późniejszy. To znaczy dzieje się ewidentnie później i dopiero do tego dojdziemy. Tak to odebrałam. Blond bohater to z kolei przeszłość. Zaczynał wtedy opiekować się bratankiem. Mamy na początku dwa przeskoki czasowe. Ja tam sensację łykami jak jest sprawnie zrobiona.
Trzykrotka - Nie 22 Wrz, 2019 22:31

Przeskok wyłapałam od raz, tylko idiotyzm tej pierwszej sceny mnie zabił. Na szczęście sekwencje z bratankiem i kaskaderką są boskie :mrgreen: (rozumiem, że potem się płacze, już mi tmblr co niego zaspoilerował :roll: )
Admete - Nie 22 Wrz, 2019 22:46

Potem się płacze niestety.
Trzykrotka - Nie 22 Wrz, 2019 23:48

O, następny kiks. Lizboński żółty tramwaj jeździ tylko do popołudnia, a tutaj nocą popyla po ulicy :lol: I człowiek uciekający nim przed pogonią wisi na schodku zamiast się schować (no dobra, rozumiem, że mu drzwi nie otwarli między przystankami).

Edit:
Ale tak w sumie to nie będę sie czepiać, konwencja to konwencja. Po pierwszym odcinku jestem pod wrażeniem rozmachu produkcji. Jak Admete już powiedziała - budżet musiał być kosmiczny. Za same lokacje musieli wydać fortunę, skoro w pierwszym odcinku mamy już Koreę, Portugalię i Maroko. Zdjęcia z góry, kolory, filmowanie scena akcji - pierwsza klasa. Może trochę za bardzo trzęsło kamerą w scenie bójki z terrorystą w marokańskiej uliczce, ale to juz detal. Uważam też, że akcja jest świetnie zawiązana - jest dobra intryga, dowiązany do niej czynnik emocjonalny - świetny pomysł, tłumaczy determinację bohatera LSG. Jego postać też pomyślana jest dobrze. Może ma nieco nadludzkie możliwości, ale nic to - scena biegu po dachach była rewelacyjna. Dobrze dobrali mu zawód - może i trochę niewydarzony, ale jednak kaskader, więc potrafi co nieco więcej niż przeciętny Ziutek. No i jak LSG wygląda :wachluje:
Najsłabsze ogniwo to kompletnie nieprzekonująca Suzy. Ładna bardzo, ale nieprzekonująca i nie domyka buzi :roll:
Drugi odcinek jutro, bo cóż - do pracy trzeba wstać :evil:

Zapytam jeszcze: czy ktoś prócz mnie zamierza oglądać Camelię? :kwiatek: Gongowa w głównej roli żeńskiej nikogo pewnie nie zachęci, ale są dwa wabiki. Pierwszym jest powojskowy Ha Neul :excited: a scenariusz napisała pani od Fight My Way. Po pierwszych dwóch odcinkach jestem zaciekawiona i zainteresowana. Zapowiada się bardzo fajna drama obyczajowo prowincjonalna, a jednocześnie kryminalna. Może coś więcej skrobnę jutro.

Admete - Pon 23 Wrz, 2019 04:50

Mam zamiar oglądać mimo Gongowej. Na Netflixie będzie od soboty. Podoba mi się jakość z NF, jakość obrazu, więc chyba poczekam. Co do Vagabond, to szpiegowska sensacja, więc albo się zawiesza niewiarę na kilku albo nic z tego. Mam wprawę , obejrzałam 5 sezonów 24 :-D
Trzykrotka - Pon 23 Wrz, 2019 16:28

When The Camelia Blooms - po dwóch próbnych odcinkach jestem zdecydowana oglądać dalej. Przede wszystkim podoba mi się, że to drama nie seulska, tylko małomiasteczkowa. Rybacka wyspa, bardzo zresztą malownicza, mała społeczność, w której każdy jest czyimś wujkiem, bratankiem, szwagrem czy pociotkiem. Uliczka restauracji i barów, zwłaszcza tych, w których podaje się miejscową specjalność - marynowane kraby. I jeden bar, pozornie taki jak inne, ale do którego mężczyźni walą drzwiami i oknami. Bar Camelia.
Wioska tylko z pozoru jest sielska i anielska. Urazy, ambicje i pretensje aż się w niej kłębią. No i działa tutaj nieuchwytny seryjny morderca zwany Jokerem.
Jest i zabawnie i romansowo i strasznie, bo drama zaczyna się od morderstwa. Wszyscy mówią slangiem, pełno jest znajomych, klimat jedyny w swoim rodzaju i bardzo dobrze się to ogląda, dlatego zachęcam, żeby dramy nie przegapić :kwiatek:

Admete - Pon 23 Wrz, 2019 19:54

Widziałam fragmenty, zwiastun na NF. Na pewno spróbuję, ale ten tydzień nie jest dobry na zaczynanie czegokolwiek.
Trzykrotka - Wto 24 Wrz, 2019 11:06

Wybrałam kolejnego snuja do obejrzenia. Padło na One Spring Night. Kiedy ogląda się to niespiesznie i nade wszystko cierpliwie, drama ładnie rozkłada się przed oczami jak taki dobrze znajoma droga do domu. Jest do bólu zwyczajna i przyziemna. Bohaterowie rozmawiają o przysłowiowej zupie i zakupach, dialogi nie mają w sobie cienia błyskotliwości. Można za to cudownie podpatrzeć codzienny obyczaj, na przykład coś, co w innej kulturze uznano by za nieznośne wścibstwo - dotyczy to związków. Outsideseoul policzyła kiedyś, ile razy w jednym odcinku bohaterowie zasiadają do jedzenia; wyszło jej, że więcej niż w całym sezonie jednego amerykańskiego serialu. Żeby nie było tak całkiem dobrze: nasza bohaterka, surowo ubrana i skromna bibliotekarka ma na toaletce imponującą kolekcję kosmetyków, które reklamuje grająca ją aktorka, a kamera starannie pokazuje, jak się je aplikuje :roll:
Jeśli człowiek się nie niecierpliwi, to naprawdę dobrze się tę dramę ogląda.