Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II
Admete - Czw 13 Lis, 2025 21:19
Trzeci sezon Delhi Crime jest w moim odczuciu bardzo dobry. Pierwszy był przerażający, drugi słaby, a ten bardzo dobry. Tym razem historia dotyczy handlu kobietami i to kobiety są w nim na pierwszym planie - to ofiary, przestępczynie i policjantki. Bardzo udała się im obsada, dobre są dialogi, tempo akcji i postacie. Polecam. Przy okazji stwierdziłam, że nadal pamiętam mnóstwo słów z hindi
annmichelle - Śro 04 Lut, 2026 21:16
Obejrzałam szóstą serię Strike'a ("Serce jak smoła") i wg mnie chyba najgorsza ekranizacja z dotychczasowych, niestety.
Fakt, książka dosyć ciężka do sfilmowania, bo spora jej część składa się z czatów, ale potencjał był spory (gra, cały światek mediów społecznościowych, wpływ internetu, itd.), a wyszedł lekki chaos z przeładowaną treścią, szczególnie jeśli chodzi o ilość postaci, ich powiązań.
Może gdyby zamiast 4 było np. 6 odcinków to wyszłoby to lepiej, a tak przyznam, że dla osób, które nie oglądają bardzo dokładnie, nie mają pamięci do nazwisk/imion i nie czytały książki - może to być nie do końca satysfaksjonujący seans.
Admete - Nie 01 Mar, 2026 21:17
Dorwałam się do BBC Player i jestem w trakcie oglądania 1 sezonu "Lynley" - jak mi brakowało takich klasycznych seriali detektywistycznych z Anglii.
annmichelle - Nie 01 Mar, 2026 22:02
Czyżby kolejna ekranizacja na postawie powieści Elizabeth George?
Bo Lynley to "jej" inspektor-arystokrata, kilkanaście lat temu był serial z inspektorem Lynleyem i detektyw Havers, którego nigdy nie widziałam , ale kilka książek czytałam.
Admete - Pon 02 Mar, 2026 12:05
Tak, to właśnie ekranizacje jej książek.
annmichelle - Wto 03 Mar, 2026 10:52
Wreszcie obejrzałam pierwszy sezon True Detective.
Swego czasu obwołano ten serial serialem wszechczasów, ale ja jakoś nigdy nie miałam z nim po drodze, bo krążyły opinie, że jest brutalny. Nic więcej nie chciałam wiedzieć, żeby sobie nie spoilerować, gdybym kiedyś ewentualnie miała go zobaczyć.
No, ale że mam dostęp do HBO to postanowiłam wreszcie go obejrzeć: pomyślałam, że zobaczę pierwszy odcinek i jak będzie wg moich odczuć zbyt brutalny to sobie odpuszczę.
I szczerze - w tym serialu jest więcej seksu i bluzg niż jawnej brutalności (jest sugerowana, ale nie pokazana bezpośrednio), więc zobaczyłam te 8 odcinków, choć momentami wiało taką nudą, że naprawdę zaczęłam się zastanawiać nad osławioną wybitnością tego serialu.
Widzę, że powstały kolejne sezony i nie, nie skuszę się.
Szczerze? Dla mnie to serialowy średniak i oprócz dobrej gry dwóch głównych aktorów nic mnie w nim nie ujęło na tyle, żeby go okrzyknąć chociażby bardzo dobrym, nie mówiąc o arcydziele.
Admete - Wto 26 Maj, 2026 20:14
Nie serial, ale podpada pod sprawy kryminalne - dokument "Crash" - 17 - latka zabiła dwie osoby, chłopaka i jego kolegę. Wjechała w mur przy prędkości 157 km na godzinę. Dziewczyna hodowana przez rodziców bezstresowo - miała 16 lat, jak się wyprowadziła do chłopaka, bo według rodziców była dojrzała. Chłopak ja utrzymywał. Ona paliła marihuanę, zażywała grzyby, lansowała się w mediach społecznościowych. Jak dla mnie, to powinni wsadzić też jej rodziców za brak kontroli nad córką. Film jest na Netflixie.
annmichelle - Śro 27 Maj, 2026 09:50
Oglądałam w zeszłym tygodniu.
Dokument pod względem realizacji raczej średni.
Natomiast zwróciłam uwagę na jej rodziców - kwalifikują się na terapię.
Wczoraj na Netfliksie obejrzałam dokument "Strzelanina w stadninie Hawthorne Hill" - historia ciekawa (z kategorii gdy zaburzona osoba trafi na inną zaburzoną osobę plus sędziowie przysięgli dają się wyrolować), ale nakręcone nudno (a trwa niecałe 1,5 godziny).
Ale to dosyć zastanawiające w domkumentach Netfliksa: nie wiadomo czy trafi się na super zrealizowany, wciągający dokument, czy przegadane, nudnawe i kiepsko zmontowane.
Admete - Pią 19 Cze, 2026 19:36
Kolejne true crime - "Maternal instinct" - może nie będę pisać o szczegółach, bo to dość okropne. Mimo wszystko nie dałabym jej kary śmierci, bo jestem jej przeciwna - optowałabym za całkowitym odosobnieniem, takim, żeby nikogo nie widywała latami albo bardzo ciężkimi robotami, ale teraz już się tego nie praktykuje. Stwierdzono u niej:
"a borderline personality, fitting the definition for what are known as “Cluster B” personality disorders in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, or DSM-5. The manual is the standard reference used by clinicians and researchers to define and classify mental disorders.
“Cluster B” personality disorders are a collection of personality disorders that affect how people behave, typically characterized by a higher likelihood to behave dramatically and erratically. That includes narcissism and antisocial personality disorder, and people who are known as sociopaths, which is defined by a disregard for others and failure to demonstrate guilt or remorse. "
Czyli urodziła się socjopatką - powinna być odseparowana od ludzi, powinna ponieść karę, ale z drugiej strony - urodziła się taka. Co o tym sądzicie?
Fragment pochodzi z tego artykułu:
https://www.ktalnews.com/...t-mentally-ill/
BeeMeR - Sob 20 Cze, 2026 20:20
Jak najbardziej popieram ciężkie roboty dla przestępców - znajomy, który po jakiś kradzieżach czy rozbojach odsiedział swoje na Montelupich wyszedł okrąglutki jak pączek i twierdził, że w życiu się tyle nie nagrał w playstation
annmichelle - Pon 29 Cze, 2026 18:45
| Admete napisał/a: |
Czyli urodziła się socjopatką - powinna być odseparowana od ludzi, powinna ponieść karę, ale z drugiej strony - urodziła się taka. Co o tym sądzicie? |
Jest mi to tak kompletnie obojętne na co cierpi ta kobieta.
Dobrze podsumowała ją siostra ofiary w ostatniej wypowiedzi.
Cieszę się, że film nie skupił się na dochodzeniu do źródła "dlaczego taka się stała/na pewno miała trudne dzieciństwo/dlaczego to zrobiła", nie roztrząsano w detalach makabrycznej zbrodni, a bardziej na osobach z jej otoczenia i jej ofierze (i jej najbliższych).
To nastawienie ludzi, którzy ją znali: część się usprawiedliwia, dlaczego nie zereagowała, część bierze winę "na klatę" i przyznaje, że mogli zrobić więcej, część, że "nie wiedzieli", itd. Po ludzku można ich w części zrozumieć, ale jednak zadziwia ta pasywność trwająca miesiącami.
Jej facet to taki typowy redneck z Południa - inteligencja w znikomych ilościach, proste (wręcz prostackie) nastawienie do życia (robota, żarcie, kobieta w domu, spanie), jakiekolwiek myślenie abstrakcyjne go przerasta. Zero pytań, zero wątpliwości, zero aktywności.
Jego matka też ciekawy obiekt - synek jest najlepszy, niewiniątko, "wrobiony" w związek, ciążę, po fakcie bidulek jest nękany przez otoczenie. A ona taka sprytna, od razu miała podejrzenia, tylko pewnie ta pazerność na obiecane przyszłe miliony dolarów przyćmiła jej umysł.
Admete - Pon 29 Cze, 2026 20:25
Śmierć moim zdaniem to kara ostateczna - owszem - ale powinna za życia coś pocierpieć.
|
|
|