Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16
BeeMeR - Pon 14 Sty, 2019 19:20
Jak widzisz krokusy to ja
Admete - Pon 14 Sty, 2019 19:25
Ładne zdjęcia macie. Śliczne dzieci - jedne znane, drugie nie Ja to nie mam nic do wrzucania.
The Crowned Clown jest pięknie filmowany,a ten młody w podwójnej roli zachwyca. Podoba mi sie też nasza dawna Zombiaczka jako piękna i mądra królowa.
EDIT: przepiękne są sceny w The Crowned Clown - stroje, kadrowanie, krajobrazy jesienne. I mimo poważnych intryg na dworze błazen jako król - uroczy i zabawny.
Admete - Pon 14 Sty, 2019 20:52
Chciałam tylko napisać, że w końcu mam chyba jakiś seguk do oglądania. Ta reżyserka ma niesamowity dar komponowania bardzo malarskich scen. No i w dramie nie ma nikogo, kto by nie potrafił grać. W pierwszym linku błazen, w drugim król:
https://www.youtube.com/watch?v=gNQsMm3G_f8
https://www.youtube.com/watch?v=2Wfb-Xu9o48
Błazen na dworze
https://www.youtube.com/watch?v=goYeh5rA3fw
Trzykrotka - Pon 14 Sty, 2019 21:59
| Admete napisał/a: |
Panią lubię, pana nie bardzo, zwiastuny zabawne: |
Ewidentnie chcą wykorzystać potencjał tej pary zapoczątkowany w Goblinie - ale i ja pana nie lubię, a Life w niczym nie pomogło. Nie umie grać. Może dla In Ny spróbuję obejrzeć.
Namgoong
BeeMeR - Pon 14 Sty, 2019 22:01
Ja Drewniaka nie będę oglądać
Już prędzej króla i klauna.
BeeMeR - Wto 15 Sty, 2019 09:02
Dawno nie było spamu
Król doczekał się męskiego potomka i jest nim absolutnie zachwycony - obnasza go po naradach i odwiedza u konkubiny. Bobo jest urocze więc nic dziwnego
Nie odbyło się bez problemów, tj. do porodu panny wezwana została matka - niewolnica i przybyła lektyką - jak ona śmiała! strażnik kazał lektykę spalić a noszących obić, bo to wbrew obyczajom Joseon. Już tak wcześniej było, że kupcowi z niższej kasty szlachcic kazał lektykę osobiście spalić na dowód pokajania się i wyrzeczenia dawnych błędów (Małpa Swiniakowi też kazała spalić jaskinię, tak tylko nadmienię )
BeeMeR - Wto 15 Sty, 2019 09:17
Król napotkał wielkie problemy w ustanowieniu syna następcą - "nie da się, to potomek niewolnicy", a na domiar wkrótce zachorzał wzorem swego ojca. Nie trzeba było długo czekać, by królowa przejęła władzę jako regentka, odebrała syna konkubinie (i sama zaczęła się nim zachwycać ) a rywalkę pogoniła z pałacu w białym palankinie.

Rychło też wyszedł na jaw spisek partii rządzącej i próba zabójstwa króla, który nie był tak znów nieprzytomny jak się zdawał tylko obserwował co też wrogowie zdziałają w czasie jego rzekomej niemocy i czy dadzą mu powód do zmiany partii rządzącej i detronizacji królowej (mającej wielkie poparcie ludu).
Dali, z naddatkiem. Partią u władzy została zmieniona, królowa zdetronizowana i wywieziona tym samym białym palankinem który wcześniej użyła dla rywalki
a nowa królowa została koronowana
BeeMeR - Wto 15 Sty, 2019 09:58
Królowa nie zaznała spokoju na nowym stanowisku - śni że poprzedniczka odbiera jej łaskę króla w taki sam sposób w jaki jej została odebrana:
I zaczyna się zachowywać niestosownie do pozycji królowej - okazując zazdrość bez pokrycia: a to wtargnie na późne spotkanie króla z ministrami, a to da się nakryć przez króla na rozmowie z księciem-wujem, a to dwórce, która próbowała flirtować z królem (bez powodzenia) każe wypić środek na bezpłodność - i chwilami sama już siebie nie poznaje - król również.
BeeMeR - Wto 15 Sty, 2019 10:20
I tu na scenę wkracza ponownie dwórka Choi - śliczna, pewna siebie smarkula, mająca za plecami byłą partię i byłą królową - której urodziny właśnie obchodzi, czym zwraca uwagę króla, bo to było bardzo ryzykowne podczas rządów JOJ, bo można było stracić nie tylko pozycję ale i głowę.
Król głupi nie jest, wie że to wysłanniczka poprzedniej partii ale ofertę przyjmuje (generalnie nie jest zadowolony z nowej, bo zupełnie nie umieją radzić, myśleć i sprzeciwiać mu się więc się na posiedzeniach nudzi i ma wrażenie że są niekompetentni) i światła gasną a rano panna budzi się w złotej pościeli króla co dowodzi "jego łaski".
Tylko Choi i król wie, że owa "łaska" ma na razie wymiar wyłącznie polityczny a nie cielesny, bo król ma opory przed zdradzeniem ukochanej.
Ukochana jednak sama się podkłada, bo pierwsze co robi to "dyscyplinuje" Choi tj. osobiście leje witką po nogach do krwi i zostaje przyłapana przez króla - raczej jest to koniec jego łaski i szacunku do byłej faworyty, a nowa - Choi - zostaje awansowana do 4 rangi.
Zostało mi niewiele, 3 odcinki z hakiem, to już chyba będzie równia pochyła dla Jang Ok Jung.
Admete - Wto 15 Sty, 2019 10:49
Siłą rzeczy, bo historia opiera się na prawdziwej.
BeeMeR - Wto 15 Sty, 2019 11:01
I jak to z reguły bywa, tam gdzie drama bazuje na faktach/legendach tsm jest najlepiej, np. Scena nie-pokładzin była świetna
Bardzo mi się podoba też to, że tu każda królowa (oprócz pierwszej, której się zmarło bez udziału osób trzecich) kręci osobiście bicz na siebie swoim zachowaniem, w następczyni widząc młodszą, sprytniejszą wersję siebie albo w swoim zachowaniu działania poprzedniczki.
Szalenie mi się też podoba król- inteligentny, chytry, świetny obserwator reakcji ludzkich - no i YAI
Trzykrotka - Wto 15 Sty, 2019 11:46
A sama główna bohaterka? Ona, na ile widzę i się orientuję, jest raczej postrzegana w historii jako postać negatywna. Lubi się ją i żałuje, czy niekoniecznie?
BeeMeR - Wto 15 Sty, 2019 12:10
| Trzykrotka napisał/a: | | Lubi się ją i żałuje, czy niekoniecznie? | I tak i nie, tj. współczuć da się tylko do czasu - każda z dram ma swoje wady, inne, ale to jest wspólne dla obu, że ona zaczyna jako piękna, bystra i pewna siebie kobieta dla której król stracił głowę i serce, a z biegiem czasu wskutek szykan od możnych i królowych (matka i żona króla) twardnieje i zaczyna zasługiwać na to, o co ją oskarżali - trochę jak samospełniająca się przepowiednia - traci nie tylko klasę, łaskę króla ale i sympatię widzów. Plus obie wkopuje rodzina, tak czy inaczej ale ona musi ponieść konsekwencje. To dramy - jak było nie wiem, ale pewne jest, że opisywali ją dla potomności szlachetnie urodzeni, dla których jako córka niewolnicy z definicji była wulgarną prostaczką niegodną króla. Ciekawe jak by ją odebrał plebs?
Tu opinia publiczna gra dużą rolę - król nieraz chodzi podsłuchiwać co w trawie piszczy (w obu dramach, więc może są jakieś przesłanki historyczne) - teraz podsłuchał piosenki śpiewanej przez dzieciaki na rynku (a rozprowadzanej przez zwolenników byłej królowej):
"Jangdari przetrwa jeden sezon, ale Minari zostanie na zawsze."
czyli "z tego co słyszałam... Jangdari wkrótce zwiędnie... Minari pod lodem jest ciągle zielona.
To oznacza, że Król stracił głowę dla Jangdari Jang na krótki czas, ale wkrótce wróci do Królowej Min, która jest ciągle kwitnąca."
Osobiście bardziej mi się podobała ta postać w Dong Yi (oraz brat był świetnym knujem) - przynajmniej do utraty łaski, potem ich przewijałam : , za to król, królowa In Hyun oraz Dong Yi były tak wyidealizowane że aż mdliło Tu In Hyun jest bardziej wiarygodna, po ludzku zazdrosna i niedoskonała, ale droga JOJ do konkubiny czysto dramalandowa -z tym ratowaniem życia, upadkami z wodospadów, przebierankami za mężczyznę (choć i tak nikogo nie nabrała) i przypadkowymi spotkaniami. W jednej i drugiej dramie postaci okazjonalnie teleportują się za pałac i z powrotem wedle potrzeby Z kolei certolą się z faktem, że król kogoś "obdarzył swą łaską" jakby to było w czasach obecnych gdy króluje monogamia A już ten władca na pewno nie był wierny jednej kobiecie bo dzieci miał z różnymi także w tym samym czasie
Admete - Wto 15 Sty, 2019 12:30
Mnie tym razem odpowiada, że The Crowned Clow jest fikcyjny całkowicie. Bardzo lubię jak ta reżyserka buduje nastrój i poszczególne sceny. Nie dziwię się, że po Money Flower wybrali ją do tego projektu, bo ona ma talent do pokazywania intryg, miłości i zemsty w taki malarski sposób.
BeeMeR - Wto 15 Sty, 2019 12:37
A ja już po nitce do kłębka doczytując o użyciu w/w wierszyków mam ochotę sprawdzić dwa kolejne seguki (tylko kiedy, ech) opowiadające o zamierzchłej przeszłości.
Gyeback - tu widać że to coś dal mnie :
https://www.youtube.com/watch?v=gIHDaLO2ryM
Ballad of SeoDong = to wygląda na bardziej romansowe pleple
https://www.youtube.com/watch?v=Yc8N39NFXNU
Admete - Wto 15 Sty, 2019 13:43
Trochę fotek:
Aragonte - Wto 15 Sty, 2019 15:18
Dla Trzykrotki:
https://www.reddit.com/r/...ana_yori_dango/
Trzykrotka - Śro 16 Sty, 2019 07:06
Clowna będę oglądać. Niech tylko trochę się odrobię, bo dostałam małe zlecenie i przez cały tydzień chodzę z pracy do pracy i wracam do domu wieczorem.
Dzięki za link Poczytałam sobie z przyjemnością, a potem ruszyłam do Meteor Garden. 1 odcinek przed snem to w sam raz. Jesteśmy na etapie przylotu modelki, w ktorej kocha się Ksieciunio i wypadu na krótkie ferie. Ksieciunio niestety jest fatalny, bardzo kiepski aktorsko. Wzajemne zauroczenie na linii on - bohaterka przyjmuje się na słowo, bo kompletnie z niczego to nie wynika. Shancai ma przyjaciela zamiast przyjaciółki, ca daje spore możliwości jak chodzi o fabułę. Si był już u rodziców Shancai; na szczęście ich nadskakiwanie mu jest mniej creepy niż w BBF.
BeeMeR - Śro 16 Sty, 2019 08:32
Clowna to ja pewnie też, ale jak będzie go więcej. Z uwag biżuteryjnych - jakie tam królowa ma wielkie i ciężkie szpile - pewnie bardziej historyczne niż te, na które się w mojej dramie napatrzyłam, pełne licznych feniksów i ozdób i nawet zaczęły mi się niektóre podobać zobaczcie co one tu noszą oprócz szpili:
W dramie postanowiono zmienić tor - chyba nie można "nie lubić" głównej pani a zatem się mocno niewiarygodnie nawróciła i była łaskawą i dobrą, kochaną królową, phi
Doszłam do etapu, gdy Choi miała "zawroty głowy i nudności" oraz pytała lekarza czy to możliwe że jest w ciąży - lekarz badający puls przez nitkę orzekł, że możliwe, ale potwierdzenia oficjalnego jeszcze nie wystawił - nie o to chodziło zresztą, tylko o podjudzenie brata obecnej królowej - JOJ by spróbował ja podtruć - tym samym co poprzednio użyła królowa na sobie. W efekcie królowa jako rodzina została zdetronizowana do konkubiny a poprzedniczka przywrócona.
Był tu użyty motyw występujący i w poprzedniej dramie - po stolicy (i cichcem pałacu) rozeszła się książka o uczonym, co to miał piękną i dobrą żonę, ale nie miał z nią dzieci - konkubina zaś urodziła syna, zaczęła się nim chełpić i doprowadziła do wypędzenia niewinnej żony oraz zajęła jej miejsce. Dom uczonego podupadł, ruja i poróbstwo panowały, aż wreszcie uczony poszedł po rozum do głowy, , wypędził uzurpatorkę i przywrócił poprzednią żonę - to oczywista alegoria króla i jego rodzinnej sytuacji oraz manipulacja ludem - widać faktycznie taka książka powstała i dopomogła sprawie a konkubinie utrwaliła opinię złej baby.
Zostały mi dwa finalne odcinki - obejrzę po powrocie z Ludźmierza
Trzykrotka - Czw 17 Sty, 2019 12:05
BeeMer, zrobiłaś piękną damską galerię Uwielbiam oglądać szpile, motylki, kwiatki na głowach królowych i dam. I lubię dramy z takimi fryzurami jak tu, a nie warkoczami owiniętymi dookoła głowy.
Oddaję się grzesznej czynności. W pracy martwy okres, niewiele jest do roboty. Cichcem czytam Pana lodowego ogrodu z pdfa i klepię ukradkiem literki do Alhambry nr 3
Wczoraj odpaliłam sobie Feel Good To Die, ale po 5 minutach już spałam ze zmęczenia, do dramy nic nie mam. Chyba dopiero w weekend coś obejrzę.
Admete - Czw 17 Sty, 2019 12:58
Nie ma na razie ostatniego odcinka Children. Muszę poczekać.
Admete - Czw 17 Sty, 2019 20:37
Przypomniałam sobie fragmenty Life. Ten prezes Gu
Trzykrotka - Pią 18 Sty, 2019 06:51
Mam ostatnie dwa odcinki do obejrzenia. I prezes i jego asystentka. Ja za nią przepadam
Admete - Pią 18 Sty, 2019 06:57
Zakończy się pozytywnie - realistycznie, ale pozytywnie. Jak to w życiu.
EDIT: Skończyłam Children of nobody. Serial mroczny, ale mimo wszytko daje nadzieję, że można ten mrok przezwyciężyć.
Chyba wrócę do oglądania Sky Castle.
Admete - Pią 18 Sty, 2019 17:08
Zwiastun Trap:
https://www.youtube.com/w...2&v=Mg1vmgN8Lp4
|
|
|