To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 3 wątku

Aragonte - Pon 15 Wrz, 2014 11:09

ZaKoszmicenia ciąg dalszy - zostały mi już tylko ostatnie dwa odcinki (z czego to i owo bezczelnie podejrzałam :-P a co, jedynie Admete ma być królową spoilerów, hę? :-P ).
BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
Aragonte spędza noce z Koszmitą ;)
To powinny być miłe noce, acz małych Koszmiciątek raczej z tego nie będzie ;)

No jakoś wątpię w pojawienie małych Koszmiciątek, bo wszystko wskazuje na to, że jednak Alien by nie przeżył, ekhm, konsumpcji związku :wink: skoro tak ciężko odchorowywał pocałunki (i naplucie przez kogoś do kawy :wink: ).

Aha, bardzo fajny jest w Koszmicie ten Ten Drugi :D A główny Zuy jest odpowiednio zuy :twisted:
Bohaterka mnie bawi :D

BeeMeR - Pon 15 Wrz, 2014 11:18

Cytat:
Łe? To gdzie tu sensacja? ;)

Jaka sensacja - toż to nie drama sensacyjna :P

OTP = One True Pairing
Widzowie oczywiście niekoniecznie się zgadzają co do tego kto jest tym "one" ;)

Jeszcze się pozachwycam domkami w Gunmanie :love_shower:

I czy ja kiedyś pisałam, że wachlarz jest niemęski? Nigdy, nieprawdaż? :mrgreen:
Kolejna świetna scena :oklaski:

Acz tym zrywaniem kontaktu z gildią to nas raczyli już naście razy :roll:
Za to Bernardo jest uroczym Gunmanem :rotfl: - nie ma to jak dywersja ;)

Aragonte napisał/a:
Aha, bardzo fajny jest w Koszmicie ten Ten Drugi :D A główny Zuy jest odpowiednio zuy :twisted:
Bohaterka mnie bawi :D
Czyli nie odbiegasz od naszych wrażeń :mrgreen:
Aragonte - Pon 15 Wrz, 2014 11:25

Nie spodziewałam się niczego innego :wink:

Zastanawiam się, czy zaczynać nową dramę po Koszmicie, czy zrobić małą przerwę, hmm. Trochę tych dram ostatnio obejrzałam i chcę uniknąć przesytu, poza tym nie zajmuję się prawie niczym innym, a miałam plany zrobienia paru rzeczy :-|
Chyba że obejrzę sobie jakiś film z CSW, skoro Agn mnie hojnie nim i obdarowała? :mysle: Albo dokończę którąś z kostiumówek? :mysle:
Żebym to ja miała tylko takie dylematy :mrgreen:

Aha, Tazzy nie mam (jeszcze), ale pewnie zdobędę po powrocie do W-wy (wracam w środę).

Admete - Pon 15 Wrz, 2014 13:26

BeeMer ale jaka by tam mogła być para, jak panna oddała siostrę Gunmana jako zapłatę obleśnemu gościowi? I mimo tego co sama przeżyła. Ani przez chwilę nie chciałam jej dla głównego bohatera.
Trzykrotka - Pon 15 Wrz, 2014 15:01

Mnie się Ta Druga z Gunmana od razu nie widziała... A ściślej: piękna jest, stanowcza, ale od poczatku czymś niemiłym mi od niej zalatywało.

No nic, obaczym. Na razie Gunmama zawiesiłam (na krótko), żeby coś jednego skończyć porządnie i wciągnęłam się w Athenę - po uszy.
Co się dziwić, skoro Son Hyuk im źlejszy tym lepszy - palce lizać. Na Ciapę można już w ogóle nia patrzeć, a Ciapowa też jakoś zniknęła, od kiedy łazi w jednym ciuchu (już trzeci odcinek), a raczej nie łazi, tylko siedzi ze spuszczonym wzrokiem. Wszystko to z korzyścią dla dramy :oklaski:
Ja cię... ależ ten CSW wygląda w czerni :thud: Nogi - kilometrowe. O tym zdjęciu od Agn mówię :slina:

Aragonte :kwiatek: tak myślałam, że Ci się Koszmit spodoba. Ten Drugi - super sympatyczny, podobno negocuje właśnie rolę psychopaty. A nasz Psychopata - Belą Lugosim, albo Prezesem zwany - takoż coś negocjuje, więc jest nadzieja, że go niedługo w czymś będziemy podziwiać :trzyma_kciuki:

Uwaga, ogłoszenie parafialne: wzięłam się do tłumaczenia MSH, bo jakoś póki co nie widziałam śladu, znaku ni popiołu na jaszczurkach czy Bace. Zresztą - to dla mojej własnej przyjemności robię. Tłumaczy się błyskawicznie w porównaniu z Heirs czy TGL - tekstu jest o wiele mniej. Mam 6 odcinek - chcecie? Będzie ktoś chciał oglądać tę dramę po raz drugi? :kwiatek:

BeeMeR - Pon 15 Wrz, 2014 15:11

Trzykrotka napisał/a:
bo jakoś póki co nie widziałam śladu, znaku ni popiołu na jaszczurkach
Ja widziałam, ale tylko ogłoszenie, że ktośtam chce i być może będzie tłumaczyć - ale kiedy tego nie wiadomo.
Ja raczej nie będę oglądała MSH drugi raz :kwiatek:

Co do Gunmana to mi się ta podstawowa panna (i aktorka) od początku nie widzi - ja bym ją sparowała na pociechę np. z tym prochowym - i niech się szkolą ile wlezie :P
Dobra, ja wiem, że wątek prochowy na razie zakończył się nieco brutalnie i nic z tego szkolenia już raczej nie będzie, ale hmm. Ona taaaka głupia :cry2:

Mnie się z kolei od początku córka Gi Cheola bardzo podoba - i jako aktorka i postać - to nie ona oddała Siostrzyczkę oblechowi tylko jej tatuś pokątnie za jej plecami wywija takie numery - ona mu to zresztą miała za złe :bejsbol: (przez chwilę). A Gunmanowi ona wyraźnie sprzyja - wypuściła go z potrzasku i sama się wzięła na zakładniczkę w dodatku, zresztą ona już raczej wie kto zacz :mysle:

Cóż, Admete - najwyraźniej nie tylko Ty masz na opak czasami :kwiatek:

edit: na jaszczurkach jest pierwszy odcinek MSH

Admete - Pon 15 Wrz, 2014 16:01

Mnie możesz słać tłumaczenie MSH. Może za Plus Nine Boys byś się wzięła Trzykrotko? Podejrzałaś może pierwszy odcinek? Niestety kupcówny nie jestem w stanie wytłumaczyć ani zaakceptować. Ona nikogo nie kocha poza własnym ojcem. Gunmana też nie - chce go tylko posiadać dla siebie, co dalej wyjdzie wyraźnie. Aktorka ładniejsza od pierwszoplanowej, więc się może podobać.
Trzykrotka - Pon 15 Wrz, 2014 16:09

W Plus Nine Boys na razie się zaopatrzyłam, nie miałam jeszcze okazji zerknąć. Dlatego podganiam teraz Athenę, żeby obejrzeć ją blokiem i potem wziąć się do rozpracowywania BV i nie zaczynać zbyt wielu rzeczy na raz. Jeśli drama mnie chwyci za serce, to potłumaczę :kwiatek:
Niestety i stety - zaczynają się już różne zajęcia i od października czasu będzie coraz mniej, nawet na oglądanie. Świetnie, że na jaszczurkach pojawia się tłumaczenie Hoteliku, bo będę sobie mogła pracować bez gwałtu. I tak zrobię swoje tłumaczenie, bo zabawa jest świetna. Dialogi są znakomicie napisane, co wychodzi zwykle "w praniu."
Poślę Ci szóstkę mailem, Admete :kwiatek:

Admete - coś dla Ciebie - Nodame Cantabile :wink:
http://www.dramabeans.com...abile-tomorrow/
Są zdjęcia z czytania tekstu i "first look."
I jeszcze Shin Sung Rok - podpisał, zaklepany, potwierdzony do Liar's Game
http://www.dramabeans.com...-and-swindlers/

Pinokio niestety - jednak z Wielkoustym Brzydalem, zamiast z KWB - potwierdzone
http://www.dramabeans.com...-reporter-cast/

Admete - Pon 15 Wrz, 2014 16:14

Ja też się ograniczyłam i oglądam tylko trzy dramy bieżące - to tak w sam raz, wypada mi 5 odcinków na tydzień. Choć muszę przyznać, że brak mi czegoś sensacyjnego, ale to już poczekam na Amerykanów ;)
Admete - Pon 15 Wrz, 2014 18:28

Na szczęście mam Trzech Muszkieterów - uwielbiam ten serial. Świetny, zwarty scenariusz, odpowiednia ilość akcji, przygody, intrygi i polityki. Odcinek 5 bardzo mi się podobał. Dajcie mi więcej facetów z mieczami ;) D'Artagnan naiwny jak dziecię w kołysce versus cyniczny i doświadczony książę. Mam wrażenie, że w tym odcinku było odwołanie do potrójnego pojedynku D'Artagnana z Muszkieterami. Szkoda, że tylko jeden odcinek na tydzień.
Trzykrotka - Pon 15 Wrz, 2014 18:32

Prawda, jest już z czym oglądać 5 odcinek :excited: Lecę!
Admete - Pon 15 Wrz, 2014 18:36

Ten odcinek to odcinek idealny w moim odczuciu, ja takie seriale to pasjami. Poza tym przeczytałam, co się podziało w MSH - OMG, OMG ;)
Trzykrotka - Pon 15 Wrz, 2014 19:03

Admete napisał/a:
Ten odcinek to odcinek idealny w moim odczuciu

Niom :wink: Ja zawsze oglądam takie dramy ze strachem - żeby coś w tej dobrej konstrukcji nie zaczęło trzeszczeć, żeby twórcom nie odwaliło... Na szczęście sezony są krótkie, więc może nie będzie nieszczęścia :trzyma_kciuki:

Admete napisał/a:
Poza tym przeczytałam, co się podziało w MSH - OMG, OMG ;)

Ale w sensie, że w szóstce? :wink: Czy masz jakieś spoilerowe wieści z 7 i 8?
Doczekać się nie mogę dalszego ciągu. Zatrzymali nas tuż przed - umownym - ołtarzem :excited:

BeeMeR - Pon 15 Wrz, 2014 19:08

Admete napisał/a:
Niestety kupcówny nie jestem w stanie wytłumaczyć ani zaakceptować. Ona nikogo nie kocha poza własnym ojcem. Gunmana też nie - chce go tylko posiadać dla siebie, co dalej wyjdzie wyraźnie. Aktorka ładniejsza od pierwszoplanowej, więc się może podobać.
To nie jest kwestia tylko urody, ale i zdolności aktorskich - ta główna za bardzo się stara (wydymanie, otwieranie usteczek itp.) i przez to mnie drażni. Kupcówna ma dużo bardziej stonowaną rolę co lepiej do mnie przemawia. Przede wszystkim jest zdroworozsądkowa i spokojna, żadne tam szlochy, histerie.
Tatusia ma, jakiego ma, to ją wyszkolił w draństwach, nawet jeśli te największe robi za jej plecami.

Ale wierzę że Gunman z założenia dramy powinien dostać czystą i niewinną liliję, więc kupcówna odpada w przedbiegach :P

Admete - Pon 15 Wrz, 2014 19:18

Trzykrotka napisał/a:
Czy jakichś masz jakieś spoilerowe wieści z 7 i 8?

Spoilerowe wieści na temat odcinka 7 i 8 - no mówię wam, twist, a nawet dwa ;)

BeeMeR napisał/a:
Ale wierzę że Gunman z założenia dramy powinien dostać czystą i niewinną liliję, więc kupcówna odpada w przedbiegach :P

Jakby ci tu powiedzieć - mnie tam ganc pomada ;) , bo oglądałam dla akcji przede wszystkim, a kupcówna była fajnym zły pomniejszym, bo większym był sam kupiec :)

Trzykrotka - Pon 15 Wrz, 2014 19:24

Madeleine film z 2003 roku.

Zarówno dla Shin Min Ah jak Jo In Sunga to był drugi film w karierze. I jak na takich młodziaków oboje w moich oczach wypadli pięknie.
Tytuł filmu nie jest imieniem dziewczyny, tylko ciastkiem - magdalenką, z całym garbkiem jej literackiego znaczenia i rzekomej zdolności do przywoływania wspomnień i przywracania utraconego czasu.
On, Kang Ji Suk, jest świeżym absolwentem którejś z seulskiech uczelni. Na życie zarabia rozwożąc nocami gazety z lampką - czołówką na czapce. Chce być pisarzem. Dużo czyta, mało mówi, rozmyśla, marzy. Ma przyjaciół, ale w gruncie rzeczy wykonuje niewiele ruchów - tak bym to nazwała. Jest trochę nieśmiały, niewinny, czysty.

Pewnego dnia wstępuje do fryzjera. Zamykająca już zakład urocza dziewczyna zwraca się do niego po imieniu. Chłopak jej nie poznaje, a ona proponuje mu zakład. Jeśli ją sobie przypomni, nie zapłaci za strzyżenie.
Dziewczyna to Hee In to koleżanka z podstawówki naszego Pisarza.

Od zawsze marzyła, żeby zostać stylistką. Pracuje w salonie fryzjerskim, robi to, co lubi. Jest dla Ji Suka zupełną nowością. Nie wie tyle o książkach, filmach i kulturze, ile wie on, za to o wiele lepiej potrafi cieszyć się małymi rzeczami. Jest zabawna, miła, psotna. Proponuje Ji Sukowii romans - tylko na miesiąc.
O tym romansie jest film - trochę komedia, trochę romans, trochę urocza bańka mydlana. Film, jakich może już masę się oglądalo, ale uszlachetniony obecnością tych dwojga - bardzo ładnych, bardzo dobrze ze sobą współdziałających. Niekoniecznie trzeba obejrzeć, ale można - a seans na pewno będzie miły.

Trzykrotka - Pon 15 Wrz, 2014 19:48

BeeMeR napisał/a:

Na ile zza ramienia Gosi zerkałam na dramy sążniście historyczne, te wszystkie historie królow Goguryo, Greyo, Shilli i Begcae, to wydaje mi się, że jest coś takiego, jak aktorstwo segukowe i ta aktorka właśnie je prezentuje. Taki trochę schemat tego fochania się, płoszenia i aygoo. I tak dobrze, że nie wytrzeszcza oczu, jak dziewczyna z The Moon That Embraces The Sun. Mnie tego trochę szkoda, bo (z nędznej co prawda perspektywy) 3 odcinków widzę w tej postaci najsłabsze ogniwo dramy.
Muszę pod tym względem pochwalić znowu Nocnego Strażnika, którego oglądam jednym okiem, choć nie miałam zamiaru. Tam nie tylko stroje i fryzury są najpiękniejsze z obecnie pokazywanych seguków - grają tam też najpiękniejsze kobiety. Obie bohaterki - Pocahontas isecond lead są świetne. Obie młodziutkie, ale silne duchem, obie bez śladu aygoo. Pocahontas jako szamanka ma wiekszą swobodę (nawet do latania po stolicy z gołymi kolanami :roll: ), ale Ta Druga jest Premierówną. Mimo młodości i wysokiej pozycji jest dojrzałą kobietą, która prowadzi klinikę, czynnie pomaga ludziom, podejmuje własne decyzje, ma własne zdanie. No i jest piękna.

Athena - już i tak wszystkie zainteresowane wiedzą, co się działo, więc nie będę streszczać. Powiem tylko, że jestem na etapie, kiedy Son Hyuk grozi atakiem na centrum Seulu i placze po utraconej Hae In, porwał ją ze środka siedziby NTS, a potem mu ją Ciapa odbił, zbiorowym wysiłkiem Siwona, pani Oh i agenta pożyczonego od NIS wyzwolono Jae Hee z zawieszonych na niej ładunków wybuchowych, poległ ajusshi Park, którego nie mogę odżałować :bejsbol: No i pojawiła się w cameo północna agentka grana przez Shin Shin - rozumiem, że to nawiązanie do Iris?
Sceny akcji są rewelacyjne. Cała sekwencja na gigantycznym moście Incheon - z zamachem na prezydenta - coś pięknego. I świetne zdjęcia - most można było też popodziwiać w całej imponującej okazałości. Najazd na siedzibę NTS, odbicie Hae In - świetne.
CSW lepszy z każdym odcinkiem. Gra oszczędnie, ale efektownie, a w tej chwili jego postać jest główną atrakcją dramy - to rozdarcie zdradzonego szefa, opiekuna i kochanka jest świetne. Gdyby Ciapa był lepszym aktorem, to jego dramat (męki zakochanego, który nie potrafi już zaufać ukochanej kobiecie) byłby znakomitą przeciwwagą. Ale nie jest... Ciapa po zaczesaniu grzywki w ogóle wtopił się w tlo - ja go najczęściej tracę z oczu. Nie żebym się martwiła....

Trochę obrazków
Widmo Son Hyuka przed szefem NTS i przed Jae Hee (babka z jajami, swoją drogą)

I sam Son Hyuk

Dla porządku nowy Ciapa

:serduszkate: kącik Siwona (uwielbiam jego uśmiech Jokera)

Admete - Pon 15 Wrz, 2014 19:51

Trzykrotka napisał/a:
Admete - coś dla Ciebie - Nodame Cantabile :wink:
http://www.dramabeans.com...abile-tomorrow/

Dopiero teraz zauważyłam - pewnie sprawdzę, czemu nie :)

Trzykrotka napisał/a:

Wygląda ciekawie, trzeba pilnować.

BeeMeR - Pon 15 Wrz, 2014 20:20

Admete napisał/a:
mnie tam ganc pomada ;) , bo oglądałam dla akcji przede wszystkim
Akcja jest przednia, trzeba przyznać :mrgreen:
A mnie i tak wiadomo kto z kim będzie więc pokornie to przyjmuję ;) co najwyżej wyrażam pobożnych (lub nie :P ) życzenia :mrgreen:

Aktora - ta główna - bodaj najładniej wyglądała w czasie tortur - nie miała tego upiornego makijażu oczu tylko bardzo oszczędny (że niby brak). Widzę te tortury kolejny raz i dalej nie bardzo rozumiem ich działania - chyba rozpieranie jakoweś i najwyraźniej boli tudzież krwawi. :mysle:
(Szlag mi trafił filmy skośne :cry2: i fotki poglądowe z tych tortur też, bo to na innym komputerze oglądałam - jedynie część dram przeżyła) - chodziło mi o takie z użyciem kijaszków.

No dobra, zrobiłam nową fotkę:

A co do Atheny
Mnie im dalej tym lepiej się oglądało - abstrahując od beznadziejnego Ciapy i niemądrej miejscami fabuły sceny akcji są świetne - ta na moście - cudo. POpisy Agentki z Irysa - też zajmujące. Son Hyuk - super :oklaski: - tu mam tylko żal do twórców, że słabo uargumentowali jego bombowe zapędy ("bo tak" mało do mnie przemawia w tym temacie :roll: )

Admete - Pon 15 Wrz, 2014 20:29

O biedna ty z padniętym kompem! Jestem w stanie sobie wyobrazić wersję, w której kupcówna zmienia się i stawia ojcu oraz zdobywa ukochanego. To byłoby niezłe rozwiązanie scenariuszowe, ale to nie ta bajka niestety.
BeeMeR - Pon 15 Wrz, 2014 20:42

Admete napisał/a:
Jestem w stanie sobie wyobrazić wersję, w której kupcówna zmienia się i stawia ojcu oraz zdobywa ukochanego. To byłoby niezłe rozwiązanie scenariuszowe, ale to nie ta bajka niestety.
Całkiem ciekawe rozwiązanie :twisted:
No, ale romans właśnie wkracza ponownie do Gunmana - i to nie kupcówna jest jego bohaterką :P
Nie brakowało mi go - wystarczyło mi innych atrakcji ;)

Trzykrotka - Pon 15 Wrz, 2014 23:26

Rzeczywiście, świetny piąty odcinek Muszkieterów. Wiedziałam, że musi dojść do starcia Księcia z Dal Hyangiem, za dużo tam się nazbierało jak na zbycie wszystkiego książecym uśmiechem. Super zgrabnie zmontowali to w scenę dumasowskiego potrójnego pojedynku.
Wreszcie Księżniczka miała coś do zagrania - nie, żeby z tego skorzystała :roll: Szkoda, że nie gra jej inna aktorka.
Ale i tak było świetnie :oklaski:

Bardzo ładne ujęcie

Księżniczka schwytana w dwa ognie, między dwa miecze

BeeMeR - Pon 15 Wrz, 2014 23:55

Ja zaś jestem w połowie Gunmana - cudnie mi się to ogląda :love_shower:
(acz jednorazowo, bez wątpienia :P )

Jak się ładnie pobili dwaj zamaskowani panowie :banan:
i oczywiście nie poznali ;)

I już wiem kogo mi LJK ruchowo przypomina - cesarza z Empress Ki :mysle:

Podejrzałam sobie co i jak dalej (tzn. jak długo bohater będzie udawał przed panną, że to nie on) - strasznie długa dławią ten romans :P - jeszcze trochę tak będzie.

Admete - Wto 16 Wrz, 2014 06:47

BeeMeR napisał/a:
(acz jednorazowo, bez wątpienia )

U mnie większość jest na jeden raz. Ale Muszkieterów oglądam w święta raz jeszcze w całości. Na drugi sezon czeka się u nich rok?

Agn - Wto 16 Wrz, 2014 07:27

Aragonte napisał/a:
No jakoś wątpię w pojawienie małych Koszmiciątek, bo wszystko wskazuje na to, że jednak Alien by nie przeżył, ekhm, konsumpcji związku :wink: skoro tak ciężko odchorowywał pocałunki (i naplucie przez kogoś do kawy :wink: ).

No, oni tam chyba w którymś momencie odkryli, że jakoś coraz lepiej to niby znosił. Praktyka czyni mistrza. Jeszcze tylko kilka lat i może coś z tego będzie. :lol:
Cytat:
Aha, bardzo fajny jest w Koszmicie ten Ten Drugi :D

Ten drugi zbierał tu u nas pochwały, oj, tak. :)
A Bela Lugosi... czy też Prezes - no straszliwy był w Koszmicie. ;)
Cytat:
I czy ja kiedyś pisałam, że wachlarz jest niemęski? Nigdy, nieprawdaż? :mrgreen:

A jest? No weź, nie ma takiej opcji. :mrgreen:
Aragonte napisał/a:
Aha, Tazzy nie mam (jeszcze), ale pewnie zdobędę po powrocie do W-wy (wracam w środę).

Umów się z Zooshe na kawę, może ci ekhm ekhm powiedzieć, gdzie to można ekhm nabyć. ;)
Trzykrotka napisał/a:
wciągnęłam się w Athenę - po uszy.
Co się dziwić, skoro Son Hyuk im źlejszy tym lepszy - palce lizać.

Yeah! :banan: Owszem. Luuuubię tego terrorystę, cóż poradzić.
Trzykrotka napisał/a:
Ten Drugi - super sympatyczny, podobno negocuje właśnie rolę psychopaty.

Serio? To może być ciekawe. :mysle:
Trzykrotka napisał/a:
Uwaga, ogłoszenie parafialne: wzięłam się do tłumaczenia MSH, bo jakoś póki co nie widziałam śladu, znaku ni popiołu na jaszczurkach czy Bace. Zresztą - to dla mojej własnej przyjemności robię. Tłumaczy się błyskawicznie w porównaniu z Heirs czy TGL - tekstu jest o wiele mniej. Mam 6 odcinek - chcecie? Będzie ktoś chciał oglądać tę dramę po raz drugi? :kwiatek:

TAK! TAK! TAAAAAK!!! Ja chcę! Mnie wybierz! Mnieeee!!! *podskakuje*
Trzykrotka napisał/a:

:excited:
Kurde... kolejna drama do obejrzenia... a tyle mam rozgrzebanych. :zalamka: Pocieszam się, że to trochę zajmie, zanim ją nakręcą, to może ja się z ogarnę z tym i owym. ;)

C.D.N. (muszę się zbierać)