Fantastyka - Babylon 5
BeeMeR - Wto 26 Lip, 2011 16:56
"ty Wstretny Robalu" tez mówimy i wiele innych epitetow dostaje
BeeMeR - Czw 28 Lip, 2011 20:18
Jestem po kilku odcinkach - wiecie z czym mi się to kojarzy? Z Farscape
głównie pomysłem na główne postaci:
Delenn -> Zhaan
G'Kar -> Ka D'Argo
rasa Londo (wizualnie taka jak ludzie) -> Rozjemcy
Admete - Czw 28 Lip, 2011 20:52
To nie ma nic wspólnego z Farscape A jeśli ma to Farcape bezczelnie ściągało i trzeba go zignorować A Delenn nie jest jeszcze sobą. Dopiero będzie w 2 sezonie. A czy ten cały D'Argo został potem narodowym wieszczem i czymś w rodzaju mesjasza? Centauryjczycy to raczej jak Rzymianie za Imperium albo Rosjanie za caratu. I nie sa jak ludzie - mają sześć wypustek Seria pierwsza to tylko prolog. I nic nie jest tym, czym się wydaje.
Cała historia rozwija sie w ciągu 5 sezonów. Dwa sezony ( 3 i 4 ) napisał w całości twórca serialu Straczynski, są chyba najbardziej spójne. Z Farscape masz pewnie skojarzenia, bo to ten sam poziom techniczny jeśli chodzi o tworzenie seriali. Gdyby to było podobne, to Praedzio by obejrzała B5, a my z Aragonte Farscape. Tymczasem jednak się ani na jedno, ani na drugie nie zanosi
Sprawdziłam - F. zaczęli to kręcić w 1999 czyli w rok po zakończeniu B5. Jeśli więc ktoś coś ściągał, to tylko scenarzysci F.
Przeczytałam o tym D'Argo - moim zdaniem nie ma nic wspólnego z G'Karem - żadnych zaginionych synów.
O Zhann też przeczytałam - nic wspólnego, sorry No może ciężką charakteryzację. Na razie
Deanariell - Czw 28 Lip, 2011 22:06
| Admete napisał/a: | | Sprawdziłam - F. zaczęli to kręcić w 1999 czyli w rok po zakończeniu B5. Jeśli więc ktoś coś ściągał, to tylko scenarzysci F. |
Ja nie mam najmniejszych wątpliwości, kto się "inspirował" kim.
| BeeMeR napisał/a: | | Jestem po kilku odcinkach - wiecie z czym mi się to kojarzy? Z Farscape |
Basiu, kojarzyć Ci się pewnie będzie, skoro tamto obejrzałaś wcześniej, a teraz sięgnęłaś po B5 - niefortunna kolejność, ale stało się... trudno. Poczekam jednak na komentarze, gdy już zabrniesz w świat B5 na dobre - jestem niezmiernie ciekawa Twoich wrażeń końcowych.
Deanariell - Czw 28 Lip, 2011 22:09
Jeśli chodzi o moje porównanie SPN/B5, to miałam na myśli jedynie to, że w obu przypadkach, aby się zakochać (lub definitywnie znielubić ), trzeba przetrzymać początkowy okres rozwoju akcji - w SPN'ie doczekać do 9-10 odcinka w pierwszej serii, a w B5 cały pierwszy sezon.
Admete - Pią 29 Lip, 2011 09:14
Faktycznie, jesli tak podchodzić do podobieństwa Spn/B5 to jakieś jest Pamiętasz jak zaczęłam z Tobą oglądać Spn od razu od 9 odcinka? Nie chciałam, żebyś się zraziła
A B5 oglądałam za pierwszym razem od końca serii 1, bo to leciało w takiej dziwnej tv kiedyś tam, w połowie lat 90. I w tejże telewizji ( poprzedniczki TVN ) puszczali co chcieli, kiedy chcieli i jak chcieli
BeeMeR - Pią 29 Lip, 2011 10:00
alez to bylo tylko luzne skojarzenie - baardzo luzne pierwsze wrazenie, a niwe pogłębiona analiza postaci
a wadomo: pierwsze kotki - za plotki
ale jesli chodzi o poziom techniczny to w Fascape byl jednak wyzszy - mniej nachalnych migajacych kontrolek i swatelek oraz ewidentnie komputerowych ujec "przestrzeni kosmicznej"
za to byla gadajaca lalka
Admete - Pią 29 Lip, 2011 10:17
Musi być trochę wyższy, bo pierwsza seria B5 to jednak rok 1993 - 1994. Od serii trzeciej jest już jednak lepiej, sama zobaczysz. Właściwie nawet w serii drugiej są już zmiany w scenografii i efektach. Oni jak na swoje czasy zrobili niezłe efekty. Nawet dostawali za to nagrody. Rozwój technik komputerowych na usługach telewizji i filmu jest jednak błyskawiczny. Nawet Jackson poprawiał efekty w WP przy ostatnim wypasionym wydaniu na blue rayu.
BeeMeR - Pią 29 Lip, 2011 16:46
Pewnie że musi się polepszać - lata płyną
nie należy się sugerować tylko opisem, to nieraz marketing, mnie chodziło o wrażenia z oglądania i to było tylko skojarzenie w ogólnym zarysie:
Delenn -> Zhaan: kosmitka, na pozór delikatna i kobieca, ale z nielichym pazurem
G'Kar - > Ka D'Argo: kosmita, na pozór krewki i popędliwy, ale... i tu czekam co będzie
a nazwa ewidentnie zgapiona moim zdaniem
a tajemnice skrywa przecież każda postać, w dodatku każdą czeka inna przyszłość - mam nadzieję
a F. i B5 to zupełnie inne seriale nie ma dwóch zdań, każdy ma inny sposób prowadzenia odcinka i w każdym zapewne inaczej postaci ewoluują - bo spodziewam się, że w B5 ewoluują w ciągu tych 5 sezonów
Admete - Pią 29 Lip, 2011 19:48
Pewnie, że ewoluują. I to w całkiem niespodziewany sposób Chyba nie jestem w stanie myśleć. Riella mnie dziś przekarmiła
Deanariell - Sob 30 Lip, 2011 08:43
| Admete napisał/a: | | Riella mnie dziś przekarmiła |
Jak w każdej tureckiej lub arabskiej rodzinie. Bo pierwszy raz próbowałam zrobić ciasto lahmacun (http://www.youtube.com/watch?v=ieVn4VcdnnQ ), które zjadłyśmy z sałatką - wiem, że to nie ten wątek.
| BeeMeR napisał/a: | | ewidentnie komputerowych ujec "przestrzeni kosmicznej" |
Kurcze... a na mnie wtedy robiło to ogromne wrażenie, bo wcześniej w Star Treku wypadało jeszcze sztuczniej - tu komputerowy kosmos był całkiem spoko - i statki cieni. No ale technika nie stoi w miejscu - siłą rzeczy teraz to już oldschool.
Admete - Sob 30 Lip, 2011 10:42
Moim zdaniem statki Cieni nadal robią wrażenie. Ale uprzedzamy fakty
BeeMeR - Sob 30 Lip, 2011 18:17
statki Cieni niewatplieie przede mna
asiek - Sob 30 Lip, 2011 18:43
Potwierdzam, statki Cieni robią wrażenie.
Po mojemu, to najnowszy Star Trek /2009/ musiał się inspirować statkami Cieni.
Admete - Sob 30 Lip, 2011 19:38
Nie pamiętam tej inspiracji w najnowszym ST. Miałabyś może jakiś link albo fotkę? Asiek a Tobie ile B5 udało się obejrzeć?
W Farscape był żyjący stateK? W B5 też jest ten motyw, być może też żródło inspiracji Tyle, że w B5 nie jest tak dosłownie wykorzystany.
asiek - Sob 30 Lip, 2011 20:05
Niestety nie mam fotki, ale w poniższym zwiastunie widać trochę ów statek / m.in. 54 sekunda/ ...
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Głównie chodziło mi o dużą liczbę "odnóży" .
| Admete napisał/a: | | Asiek a Tobie ile B5 udało się obejrzeć? |
Utknęłam w połowie drugiego sezonu.
Fibula - Sob 30 Lip, 2011 20:14
| asiek napisał/a: | Niestety nie mam fotki, ale w poniższym zwiastunie widać trochę ów statek / m.in. 54 sekunda/ ...
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Głównie chodziło mi o dużą liczbę "odnóży" .
| Admete napisał/a: | | Asiek a Tobie ile B5 udało się obejrzeć? |
Utknęłam w połowie drugiego sezonu. |
AXN Sci-fi właśnie jest w połowie II sezonu.
Deanariell - Nie 31 Lip, 2011 08:15
| asiek napisał/a: | | najnowszy Star Trek /2009/ |
Kurcze... mam zaległości. Obejrzałabym to w końcu , tak dla zasady. No i Sylar (Zachary Quinto) w roli Spock'a, zawsze miło na niego popatrzeć.
Admete - Nie 31 Lip, 2011 10:50
Może i jest jakies podobieństwo. Jak nie fascynuję się ST, to ten nowy film całkiem mi się podobał.
Asiek to pooglądaj dalej
BeeMeR - Śro 17 Sie, 2011 19:05
obejrzałam właśnie odcinek z taką uroczą bodaj gumową ośmiornicą wysysającą mózgi
zaraz po oku eee... galaktyki?
Jedynek skojarzenia mam z okiem proroka albo Saurona, a to nie o to idzie na pewno
Aragonte - Śro 17 Sie, 2011 19:53
Gumowe potwory niestety czasem się zdarzały Mgliście kojarzę ten odcinek, chyba oglądałam go tylko raz.
BeeMeR - Śro 17 Sie, 2011 20:05
gumowe stwory mi nie przeszkadzaja w zadnym razie - dodaja kolorytu
gorej z łopatologia stosowana na koniec prawie kazdego odconka
Aragonte - Śro 17 Sie, 2011 20:38
Obawiam się, że musisz jakoś to przeżyć
Przy którym odcinku jesteś? Którego sezonu? Mnie w pewnym momencie zwyczajnie wciągnęła akcja.
BeeMeR - Śro 17 Sie, 2011 20:42
1x15 całe szczęście, że jest akcja, inaczej byłoby źle
Admete - Śro 17 Sie, 2011 20:44
Nigdy nie odczuwam tam łopatologii, ja tam lubię jak jest jasno wyłożone To moja pedagigiczna dusza domaga sie odpwiedniej dawki dydaktyki Podawaj tytuły odcinków, mnie łtwiej się po nich zorientować - nie kojarzę niestety tego o wysysaniu Obawiam się, że ja na coś innego zwracam uwagę, a takie mniej ważne odcinki mi umykają
Już wiem - o oku to Signs and Portents - ważny odcinek. Zwróć uwagę na Mordena i jego "What do you want?" oraz odpowiedź Londo Czasami człowiek dostaje to, co chce, ale nie tak jakby mu się wydawało
15 to jest ten z motocyklem Lenniera na końcu...Tam nie ma nic o wysysaniu...Ja nie pamiętam tego.
|
|
|